Δημοσιεύτηκε στις 04 Νοεμβρίου 2020
Προς νέα μέτρα οδεύει η Κύπρος. Οι τριψήφιοι αριθμοί λοιμώξεων που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα και η έξαρση που παρατηρείται σε περιοχές του νησιού δεν δίνουν άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση.
Άλλα 174 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας χθες(04/11) από τα οποία τα 75 εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης ενώ άλλα 75 από ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι αριθμοί δείχνουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για αναχαίτιση της επιδημίας στην χώρα μας ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προχώρησαν σε μερικό ή πανεθνικό lockdown.
Η πολιτική απόφαση για νέα μέτρα θα ανακοινωθεί σήμερα μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο με το πέρας του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως όλα δείχνουν, θα απευθυνθεί στον λαό.
Τα επικρατέστερα σενάρια για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι τα μέτρα που ισχύουν για Λεμεσό και Πάφο να επιβληθούν σε παγκύπρια βάση και έχουν ως εξής:
*Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται όμως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30 μμ.
*Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
*Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.
*Αναστέλλονται επίσης οι αγώνες πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αυτό σημαίνει ότι αγώνες που δίνουν ομάδες με έδρες στις επαρχίες με ομάδες των άλλων επαρχιών αναβάλλονται μέχρι τη λήξη των μέτρων.
Παράλληλα, αναμένονται πιθανόν αλλαγές στον αριθμό ατόμων στις συναθροίσεις σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή παγκύπρια. Δηλαδή τα εξής:
*Χρήση μάσκας και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους πλην των προσώπων που αθλούνται.
*Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων εξαιρουμένων των χώρων εστίασης με μέγιστο αριθμό συναθροισμένων τα 10 άτομα.
*Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται στα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς, ενώ ισχύουν οι ρυθμίσεις για 3 τετραγωνικά σε εσωτερικούς και 2 τετ. μέτρα σε εξωτερικούς χώρους.
*Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση σε τραπέζι σε χώρο εστίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι άτομα.
*Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
*Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα το 50% της χωρητικότητας.
*Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.
*Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ποτών και τροφίμων καθώς και τα φαρμακεία μέχρι τις 9:00 το πρωί εξυπηρετούν άτομα άνω των 60 και άτομα με αναπηρίες.
Σχετικά
Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις του έτους 2024
Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα οποία αποτελούν την υψηλότερη διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από την πολιτεία.
Το Σίγμα φέρνει την μεγάλη οθόνη στο σπίτι μας και φέτος τις γιορτές
Μαγικοί κόσμοι που ξεδιπλώνονται στην οθόνη μας… Αγαπημένοι ήρωες που μας ταξιδεύουν. Συναισθήματα που μας παρασέρνου
Πρωτοχρονιά: Οι πιο εντυπωσιακοί Ευρωπαϊκοί προορισμοί για να υποδεχτείτε τον νέο χρόνο
Από τα γυαλιστερά φώτα μέχρι τις μουσικές στις πλατείες, η αλλαγή του χρόνου είναι η ιδανική αφορμή για ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα στη μνήμη σας!
Eurovision 2026: Πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή σκηνή της διοργάνωσης
Oι πρώτες εικόνες αρκούν για να σκιαγραφήσουν τη φιλοσοφία του φετινού σκηνικού
Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να δεις
Στολίδια, λαμπιόνια και το τζάκι αναμμένο με μια χριστουγεννιάτικη ταινία να παίζει στην τηλεόραση
Άστατος καιρός με μεμονωμένες βροχές και πιθανό χιόνι στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.
Άστατος καιρός με ενισχυμένους ανέμους - Πιθανό χιόνι απόψε στο Τρόοδος
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας.
Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες κατά την εορταστική περίοδο
Oι επικείμενες αργίες για τις γιορτές
Η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Αυτή είναι η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για να περάσει κανείς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Time Out
Η γιορτινή Λεμεσός, σε ρυθμούς NYX
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου επιλογές που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και ατμόσφαιρα
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια σε 17 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (μόνο για σήμερα)
Χειμερινές αποδράσεις από Πάφο με τιμές από €14.99