Δημοσιεύτηκε στις 02 Νοεμβρίου 2020
Εισηγήσεις για επιβολή επιπρόσθετων μέτρων στην Κύπρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, έθεσαν το πρωί στην συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο οι επιδημιολόγοι, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πακέτο μέτρων, το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
Στη συνάντηση, έλαβαν μέρος οι επιδημιολόγοι Λεόντιος Κωστρίκης, Ζωή-Δωροθέα Πανά και Κωνσταντίνος Τσιούτης. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου και η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, «έγινε μια ευρεία συζήτηση και τέθηκαν επί τάπητος εισηγήσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», επισημαίνοντας ότι «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη».
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε ότι «όντως βλέπουμε πρόβλημα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και ο φόβος μας είναι να μην επεκταθεί το πρόβλημα που υπάρχει και στις άλλες επαρχίες της Κύπρου. Επομένως ο στόχος των νέων μέτρων είναι να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και από την άλλη να περιοριστούν και οι πιθανότητες διασποράς σε άλλες επαρχίες».
Ερωτηθείς ανέφερε ότι «υπάρχει πιθανότητα κάποια από τα μέτρα που ισχύουν στην Λεμεσό και Πάφο να επεκταθούν και στις άλλες επαρχίες».
Τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Λεμεσό και Πάφο, οπότε τα μέτρα θα είναι αυξημένου βαθμού σε σχέση με τις άλλες επαρχίες.
Ο άλλος άξονας, συνέχισε, είναι η προστασία των ευπαθών που εργάζονται και θα δοθεί η διευκόλυνση στο να κυκλοφορούν έξω και να κάνουν τα απαραίτητα. «Η πρόταση μας, είναι στους χώρους εργασίας να διευκολυνθούν οι ευπαθείς. Όσοι χώροι εργασίας εφαρμόζουν την τηλεργασία από το σπίτι να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν και να δώσουν και μια προτεραιότητα στους ευπαθείς εργαζόμενους τους».
Άλλη πρόταση που έγινε, σημείωσε, είναι να γίνει ένας έλεγχος και αναθεώρηση των πρωτοκόλλων όσον αφορά τους οίκους ευγηρίας ώστε να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι.
Σε ερώτηση σε ποια μέτρα κατέληξε η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό, ο Δρ Τσιούτης αρκέστηκε να πει ότι «θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν κάποια μέτρα στην Λεμεσό και Πάφο ούτως ώστε να μην μεταδοθεί ανεξέλεγκτα και στις άλλες επαρχίες, μέτρα πρόληψης της διασποράς στις υπόλοιπες επαρχίες και έμφαση στην προστασία των ευπαθών και ηλικιωμένων».
Πρόσθεσε πως «θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα και στοχευμένες συστάσεις».
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας αναφέρθηκε από τους επιδημιολόγους, ότι οι δείκτες παραμένουν υψηλοί κι ότι δεν υπήρξε κάποια βελτίωση. «Το μόνο θετικό είναι ότι οι δείκτες νοσηλείας δεν έχουν σοβαρή επιδείνωση αν και είναι λίγο ενωρίς να το κρίνουμε όπως είναι επίσης ενωρίς για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έγιναν πριν δέκα ημέρες», είπε.
Σχετικά

«Νύχτα στο Μουσείο»: Επιστρέφει με reboot και νέους πρωταγωνιστές στο καστ
Ξανά στον κινηματογράφο θα βρεθεί η επιτυχημένη σειρά ταινιών

Δωρεάν επίσκεψη στο πραγματικό Στρουμφοχωριό!
Δύο οικογένειες θα ζήσουν μια παραμυθένια εμπειρία με δραστηριότητες, πικνίκ και παγωτό «Στρουμφομουρμούρα»

Ο Γιάννης Κότσιρας και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έγιναν καρτούν
Συνεργάζονται για πρώτη φορά και τραγουδούν νησιώτικο

Η παραλία-θησαυρός της Κρήτης που μοιάζει με Καραϊβική
Ένα εξωτικό τοπίο με ποτάμι και φοινικόδασος που κόβει την ανάσα και δεν θυμίζει σε τίποτα Ελλάδα

Αίθριος καιρός με ψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Αλλαγή σκηνικού με δροσερότερες μέρες και αποχώρηση του καύσωνα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ο Στρόβολος ανοίγει το Δημοτικό Μέγαρο για το κοινό (λόγω ζέστης)
Ανοικτός για χρήση από το κοινό, κλιματιζόμενος χώρος στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Το νέο, ειδυλλιακό resort της Αγίας Νάπας είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του
Ένα premium adults-only καταφύγιο, όπου η μυκονιάτικη αρχιτεκτονική συναντά τη φυσική ομορφιά της Αγίας Νάπας.

Ανακαλύψαμε το νέο glamping spot, ένα κρυμμένο μέρος, για ήρεμη διαμονή μέσα στη φύση, με φόντο τη θάλασσα
Το απόλυτο hideaway στην Κύπρο

Αν είσαι κάτοχος ιστορικού αυτοκινήτου, αυτό σε αφορά!
Κάλεσμα για δήλωση συμμετοχής στο 5ο Φεστιβάλ Μηχανοκίνητου Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας Αγίας Νάπας

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη διεκδίκηση υποτροφιών από το ENAVSMA Foundation
Νέα ημερομηνία η 1η Αυγούστου

Travel + Leisure: Tο No 1 νησί στον κόσμο και στην Ευρώπη είναι ελληνικό
Με λευκά χωριά και απέραντες αμμουδιές