Θέατρο , News

8 θέατρα, ο ΘΟΚ, η Συμφωνική και οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού ενώνουν δυνάμεις

Οκτώ θέατρα της Κύπρου, ο ΘΟΚ, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και οργανωμένα σύνολα εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού ενώνουν δυνάμεις

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας οκτώ θέατρα της Κύπρου (Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, Θέατρο ΘΟΚ, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Θέατρο Παλλάς και Σατιρικό Θέατρο) ενώνουν δυνάμεις με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και οργανωμένα σύνολα ηθοποιών, μουσικών και τεχνικών και παρακαλούν θερμά τους αρμόδιους Υπουργούς για αναθεώρηση του περιορισμού των 75 θεατών που τα οδηγεί σε οικονομικό αφανισμό μαζί με εκατοντάδες καλλιτέχνες, παραγωγούς και τεχνικούς.

Τα οργανωμένα θέατρα και οι φορείς που προσυπογράφουν την επιστολή από την πρώτη στιγμή στήριξαν τις προσπάθειες της πολιτείας για μείωση του κινδύνου διασποράς του covid-19, καταβάλλοντας ταυτόχρονα υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσουν στη ζωή την καλλιτεχνική δημιουργία και παραγωγή. Με την επανεκκίνηση τους, προσάρμοσαν το πρόγραμμά τους, δημιούργησαν νέα πλάνα, έχουν εκπαιδεύσει και εργοδοτήσει επιπλέον προσωπικό με στόχο την συνέχιση της τουλάχιστον βασικής τους, ώστε να μην οδηγηθούν ξανά σε καταστροφικές συνέπειες, όπως στην ανεργία εκατοντάδων καλλιτεχνών και, ευρύτερα, συντελεστών της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παραγωγής.

Οι φορείς που προσυπογράφουν την επιστολή επισημαίνουν ότι δεν έχει ακόμα σημειωθεί ούτε μία παράβαση των πρωτοκόλλων παρά τις δεκάδες ελέγχους της αστυνομίας σε θέατρα και δεν έχει δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε κρούσμα που συνδέεται με τα κλειστά θέατρα. Στα οργανωμένα αυτά θέατρα με χωρητικότητα πέραν των 400 θέσεων τηρούνται με μεγάλη αυστηρότητα όλα τα μέτρα και το σχετικό πρωτόκολλο, εφαρμόζεται από το καλοκαίρι η ρύθμιση του 50% της πληρότητας με αυστηρό έλεγχο στην ηλεκτρονική διάθεση εισιτηρίων, ελεγχόμενες εισόδους/ εξόδους, επιπρόσθετο και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Με πλήρη αντίληψη της αναγκαιότητας για λήψη προστατευτικών μέτρων, τα κλειστά θέατρα υπερασπίστηκαν τις ορθές αποφάσεις για την ασφαλή λειτουργία τους.  Οι αποφάσεις μπορεί να ήταν οδυνηρές, αλλά επέτρεπαν τη συνέχιση της λειτουργίας των θεάτρων και, ως αποτέλεσμα, της πολιτιστικής παραγωγής του τόπου.   Όμως, όπως υπογραμμίζουν δεν μπορούν να αποδεχτούν την εξομοίωση των θεάτρων με ποδοσφαιρικά γήπεδα και άλλους χώρους μαζικής συνάθροισης.  Δεν μπορούν να δεχτούν το ανώτατο όριο των 75 θεατών, όταν μάλιστα επιτρέπεται σε δεξιώσεις ο μέγιστος αριθμός των 350 ατόμων. 

Θεωρούν αδικαιολόγητα και άδικα τα μέτρα και διερωτώνται με ποιο τρόπο η Πολιτεία θα αποζημιώσει τους εκατοντάδες συντελεστές των παραγωγών που έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί; Πώς θα αποζημιώσει την απώλεια εσόδων ή των εξόδων που έχουν γίνει για την παραγωγή και τον προγραμματισμό εκδηλώσεων στις επόμενες 10 ημέρες ή και στο αμέσως επόμενο διάστημα;

Την επιστολή υπογράφουν οι:
-    Αντρέας Παπαχαραλάμπους (Δήμαρχος Στροβόλου) για το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
-    Χρίστος Πιτταράς (Δήμαρχος, Εκτελεστικός Διευθυντής) για το Δημοτικό Θέατρο Λατσιών
-    Αντιγόνη Αθηαινίτη (Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου) για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
-    Βαρνάβας Κυριαζής (Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου) για το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
-    Μαρίνος Πουργούρης (Πρόεδρος) για το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (Θέατρο Παλλάς)
-    Βάσσος Αργυρίδης (Γενικός Διευθυντής) για το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού
-    Γεωργία Ντέτσερ (Γενική Διευθύντρια) για το Θέατρο Ριάλτο 
-    Στέλιος Καυκαρίδης (Διευθυντής) για το Σατιρικό Θέατρο
-    Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου (Γενικός Διευθυντής) για το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
-    Νικόλας Παπαγεωργίου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής) για τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου 
-    Προκόπης Αγαθοκλέους (Πρόεδρος) για την Κλαδική Ηθοποιών ΠΕΟ
-    Αλέξης Κατσούρης (Πρόεδρος) για τον ΣΕΤΥΕΚ (Σύνδεσμο Εταιρειών Τεχνικής Υποστήριξης Εκδηλώσεων Κύπρου)
-    Γεώργιος Κουκουμάς (Πρόεδρος) για το Κυπριακό Κέντρο Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου
-    Αντώνης Παρτζίλης (Προέδρος) για το Σωματείο Μουσικών Εργαζομένων Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου
-    Ανδρέας Τσέλεπος (Πρόεδρος) για την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close