Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

10 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτήν την εβδομάδα

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτήν την εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020

Συγκεντρώσαμε 15 αξιόλογες προτάσεις για μουσική, θέατρο, εικαστικά και σινεμά, που μπορείς να απολαύσεις αυτήν την εβδομάδα στην Κύπρο. 

«Ο θάνατος του ιερού ελαφιού»
Η βραβευμένη με το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών ταινία «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου, που τον καθιέρωσε σαν έναν από τους σημαντικότερους νέους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου προβάλλεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός έχει αναπτύξει φιλική σχέση με ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα, το οποίο έχει υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν το συστήνει στην οικογένειά του. Το νεαρό αγόρι αναστατώνει τον κόσμο τους και υποχρεώνει τον γιατρό να επιλέξει ανάμεσα σε μια ακραία θυσία ή τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα. Ηθοποιοί: Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν, Μπάρι Κιόγκαν, Ράφεϊ Κάσιντι, κ.ά. Παραγωγή: 2017. Γλώσσα: Αγγλική, με Ελληνικούς υπότιτλους. Διάρκεια: 118΄.
>> Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, Ρίο 3, Λεμεσός,, 20.15.

«Ο ταξιτζής» στο «Σινέ Έρμα»
Την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Ο ταξιτζής» (ΗΠΑ, 1976) προβάλλει το «Σινέ Έρμα» και η κινηματογραφική λέσχη «Ερμαγεδδών».  Ύστερα από έναν αποτυχημένο δεσμό με μια διανοούμενη, ένας βετεράνος του Βιετνάμ που δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη θεωρεί τον εαυτό του άγγελο εξολοθρευτή και αποπειράται να σώσει με βίαιο τρόπο μια 12χρονη πόρνη από τους προστάτες της. Με τους: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Σίμπιλ Σέπαρντ, Τζόντι Φόστερ, Χάρβει Κάιτελ, Πίτερ Μπόιλ, Μάρτιν Σκορτσέζε Διάρκεια: 113’.
>> Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, Έρμα, Λευκωσία, 19.15. Πληρ. 22346770.


Τέλειοι Ξένοι
H Θεατρική Ομάδα Garage θα παρουσιάσει το έργο του P. Genov «Tέλειοι Ξένοι», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου. Yπόθεση: Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές: μια δημόσια, μια ιδιωτική και μια μυστική. Κάποτε, η ζωή μας ήταν κλειδωμένη στις αναμνήσεις μας και στα προσωπικά μας αρχεία. Σήμερα είναι κλειδωμένη στις sim των κινητών μας τηλεφώνων. Αν αυτό το μικρό πλαστικό αντικείμενο μπορούσε να μιλήσει, τι στ' αλήθεια θα αποκάλυπτε; Το "μαύρο κουτί" της ζωής μας πόσο μας καθορίζει τελικά; Το έργο εκτυλίσσεται ένα βράδυ με πανσέληνο, όταν μια παρέα φίλων συγκεντρώνεται για δείπνο. Μια κοπέλα από την παρέα προτείνει να παίξουν το εξής παιχνίδι: να αφήσουν τα κινητά τους επάνω στο τραπέζι και να μοιράζονται με όλους ό,τι φθάνει σε αυτά. Εξάλλου, όπως όλοι ισχυρίζονται, δεν έχουν μυστικά μεταξύ τους! Είναι όμως έτσι; Ένα ευχάριστο κοινωνικό έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις, κατάλληλο για όλους! 
Πρωταγωνιστούν: Γιάννος Ερωτοκρίτου, Έλενα Μαραθεύτη, Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρία Βάσου, Θεράπων Θεράποντος, Μαρία Ζάλτη, Αντρέας Ζαρής και Βαλεντίνα Αντρέου.
*Στην παράσταση ακούγονται οι φωνές των: Έλενα Οδυσσέως, Μάριος Φωτίου, Σάββας Βορκάς, Άντρη Μηνά, Κωνσταντίνος Μπαρμπούνης, Αντωνία Παναγιώτου, Μάριος Ζησίμου, Θανάσης Γιάννος, Στέλλα Αντρέου, Σταύρος Πατσιάς, Δόξα Κάρενου.
>> Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20:30. Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά. Πληρ. 99103824. 

Life
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός – Κλάδος Λευκωσίας διοργανώνει μια μοναδική Έκθεση Τέχνης και Δημοπρασίας με τη συμμετοχή 100 καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα, με θέμα “Life”. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, από τις 7 Οκτωβρίου έως την 1 Νοεμβρίου 2020, με σκοπό να ενισχυθεί το πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Κλάδου Λευκωσίας. Το αυγό ως σχήμα επιλέγηκε γιατί συμβολίζει το ξεκίνημα και τη συνέχεια της ζωής, που δημιουργεί και εξελίσσεται. Τη ζωή, άλλωστε, προστατεύει και το έργο του Ερυθρού Σταυρού, του μεγαλύτερου διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος, ακολουθώντας πάντα τις ιδρυτικές του αρχές που τυγχάνουν σεβασμού και εκτίμησης εκατομμυρίων εθελοντών του κινήματος, και πάνω στις οποίες βασίζονται τα πολλαπλά ανθρωπιστικά προγράμματα και δράσεις του. Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων, θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως την 1η Νοεμβρίου. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 όπως ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων στον χώρο της έκθεσης θα είναι τα 50 άτομα. Επίσης, η χρήση μάσκας κατά την επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο θα είναι υποχρεωτική. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορά για την αγορά του έργου της επιλογής τους, ώστε να το αποκτήσουν, ενισχύοντας  έτσι το ανθρωπιστικό έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού – Κλάδου Λευκωσίας. Προσφορά θα μπορεί να κάνει το κοινό και διαδικτυακά, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2020, αφού όλα τα έργα θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της έκθεσης Τέχνης και Δημοπρασίας “Life”, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.redcrosslife.com.cy.
>> Μέχρι 1η Νοεμβρίου, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία.

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2020
Με δεκάδες προβολές ταινιών μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων από ολόκληρο τον κόσμο, το φετινό 10ο φεστιβάλ προβάλλει επιλεγμένες ταινίες Κύπριων και ξένων σκηνοθετών, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία του παγκόσμιου σινεμά μικρού μήκους. Το φεστιβάλ, το οποίο συμμετέχει στο δίκτυο των φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, περιλαμβάνει δίπλα από το διαγωνιστικό, παράλληλες δράσεις και προγράμματα σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ιωακείμ Μυλωνά και Αλεξίας Roider.
Διοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Θέατρο Ριάλτο. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προεξασφάλιση δελτίων εισόδου.
>> Σάββατο 10-Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, 20:30, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. 

Η Μηχανή Turing από το Θέατρο Versus
Ο Μαρίνος Ανωγυριάτης μεταφέρει τη ζωή του σπουδαίου μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ στο θέατρo. Το έργο πραγματεύεται τη ζωή του Άλαν Τούρινγκ, του Άγγλου μαθηματικού που έσπασε τον μυστικό κώδικα του γερμανικού "Enigma" κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με αυτή του την κίνηση ο Τούρινγκ έσωσε εκατομμύρια ζωές συμβάλλοντας έτσι και στον ταχύτερο τερματισμό του πολέμου. Ο Turing είχε δημιουργήσει μια πρωτότυπη  μηχανή σκέψης που με τα χρόνια θα εξελισσόταν στον σημερινό υπολογιστή. Από την εφηβική του ήδη ηλικία άρχισε να ξεδιπλώνεται το ταλέντο του στα μαθηματικά. Τότε ανακάλυψε και την ομοφυλοφιλία του με τον Τιούρινγκ να ερωτεύεται συμμαθητή του. Στο σχολείο οι καθηγητές του δεν αναγνώρισαν την κλίση του στα μαθηματικά, ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει υποτροφία στο κολέγιο Τρίνιτι του Καίμπριτζ πηγαίνοντας έτσι στο Κίνγκς Κόλετζ του Καίμπριτζ. Αναγκασμένος σε σιωπή από τις μυστικές υπηρεσίες και αφού  είχε καταδικαστεί για την  ομοφυλοφιλία του σε ορμονική θεραπεία, μια μέθοδος που εφαρμοζόταν σε ομοφυλόφιλους για τη μείωση της λίμπιντο, αποτραβήχτηκε.  Ταλαιπωρημένος, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του τρώγοντας ένα δηλητηριασμένο μήλο, μιμούμενος ένα διάσημο αγαπημένο του παραμύθι, τη Χιονάτη και τους  επτά νάνους.
>> Δευτέρα 12, Τρίτη 13, Τετάρτη 14, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, Θέατρο Ένα, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 99395970.

170 τετραγωνικά (Moonwalk) του Γιωργή Τσουρή
Τα 170 τετραγωνικά (Moonwalk), η μεγάλη περσινή επιτυχία του ΘΟΚ, μια παράσταση που έσπασε ταμεία και γοήτευσε κοινό και κριτική, επανέρχεται στη Νέα Σκηνή για αυστηρά περιορισμένο αριθμό παραστάσεων – μόλις 15.
Στην ελληνική επαρχία του σήμερα: Μέσα στα 170 τετραγωνικά του πατρικού τους σπιτιού, δύο αδερφές, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα τους, στήνουν ένα σκηνικό ξεκαθαρίσματος παλιών αντικειμένων και οικογενειακών κειμηλίων. Ο περίκλειστος χώρος μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, διαβρωμένες σχέσεις και κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια, και η αλήθεια επιτέλους απογυμνώνεται.
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιωργής Τσουρής, με χιούμορ και αιχμηρή γλώσσα, φωτίζει παθογένειες της ελληνικής οικογένειας, συνθέτοντας ένα παζλ έντονων συγκρούσεων, αλλεπάλληλων ανατροπών και συγκλονιστικών αποκαλύψεων. Στη διάθεσή του μια μοναδική ομάδα πέντε ηθοποιών που φέρει εις πέρας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό αποτέλεσμα όπου το δραματικό στοιχείο εναλλάσσεται με το κωμικό.
* Συστήνεται για άτομα άνω των 16 ετών. Λόγω εξάντλησης εισιτηρίων και μεγάλης ζήτησης για την παράσταση 170 τετραγωνικά (Moonwalk) του Γιωργή Τσουρή, προστίθεται μία ακόμα παράσταση του έργου που θα δοθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 στις 20:30 (προσέλευση: 19:45) στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ. 
>> Τρίτη 13, Τέταρτη 14, Πέμπτη 15, Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 20:30 και Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στις 18:00, Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία.  Προαγοράστε έγκαιρα τα εισιτήρια σας, ηλεκτρονικά (www.thoc.org.cy) ή από το ταμείο του ΘΟΚ (Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00). Σας ενημερώνουμε επίσης ότι δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής προκράτησης θέσεων.

Μίλτος Πασχαλίδης
O Mίλτος Πασχαλίδης έρχεται στην Κύπρο για δυο μοναδικές συναυλίες, σε Λευκωσία και Λεμεσό, σε Σκαλί Αγλατζιάς και Δημοτικό Κηποθέατρο αντίστοιχα. 25 χρόνια πορείας με μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 13 πετυχημένους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες. Όλα με το προσωπικό του στίγμα, την πετυχημένη ισορροπία μεταξύ ροκ και παραδοσιακής μουσικής και τη χαρακτηριστική επικοινωνία του με το κοινό. Χαρισματικός ερμηνευτής και τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας, ο Μίλτος φημίζεται για τα δυναμικά και απρόβλεπτα προγράμματά του, που χαρακτηρίζονται από έντονο αυτοσχεδιασμό και αυθορμητισμό. Οι δύο βραδιές στην Κύπρο θα τα έχουν όλα: παραμύθια, κακές συνήθειες, ιστορίες για τις Περσείδες, τραγούδια που ζούνε λαθραία και παλιά και αγαπημένα τραγούδια. Δίπλα σε αυτά και τραγούδια από την νέα δισκογραφική του δουλειά, «Στη Χώρα Των Αθώων» (Ogdoo Music Group). Μαζί του ο Θύμιος Παπαδόπουλος και ο Πάρις Περυσινάκης. Συμμετέχει ο Γιώργος Γρηγορίου (Κινέζος).
>> Tετάρτη 14 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 20.00.
>> Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, Σκαλί Αγλατζιάς, Λευκωσία, 20.00.

Αριστοφάνους και Μενάνδρου Γωνία
Μια καινούργια θεατρική σύνθεση δημιουργείται από το Φανταστικό Θέατρο με αφορμή τα χορικά του Μιχάλη Χριστοδουλίδη για πέντε έργα του Αριστοφάνη και του Μένανδρου. Οι κορυφαίες στιγμές από τους Όρνιθες, τους Σφήκες, τη Λυσιστράτη, τους Βατράχους και τη Σαμία συνυφαίνονται σε μια παράσταση μιούζικαλ, εμπνευσμένη από το εικονοκλαστικό χιούμορ των σπουδαιότερων αρχαίων κωμωδιογράφων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Με όχημα το θέατρο μέσα στο θέατρο, η πλοκή ακολουθεί την πορεία ενός θιάσου που δημιουργείται σε συνθήκης ανταγωνιστικές, για να ανακαλύψει στην πορεία την αλληλεγγύη και την ουσιαστική σχέση με την τέχνη. Δραματουργικοί άξονες και εικόνες από πέντε διαφορετικά έργα συνθέτουν μια ελεγεία αγάπης για την τέχνη που επιμένει. Μια συνάντηση ανθρώπων του Κυπριακού θεάτρου από διαφορετικές γενιές, που γιορτάζει τη διαχρονικότητα και τη δύναμη της μουσικής του Χριστοδουλίδη. Μουσική που όχι μόνο ξυπνά μνήμες από ιστορικές κι αγαπημένες παραστάσεις, αλλά πρωταγωνιστεί δυναμική, φρέσκια, γεμάτη ζωτικότητα, σε μια νέα συνθήκη. Ο χώρος των παραστατικών τεχνών σήμερα δοκιμάζεται όσο ποτέ. Μια τέτοια σύμπραξη προκαλεί ζυμώσεις, αλληλεπιδράσεις και δημιουργικό μομέντουμ, δίνοντάς μας συνάμα δύναμη και κουράγιο. Πατάμε στο παρελθόν για να φανταστούμε το μέλλον του χώρου μας, σε μια εποχή που το να ονειρεύεσαι μοιάζει τρομερά δύσκολο.»
Σκηνοθεσία/Δραματουργική Επεξεργασία: Μαγδαλένα Ζήρα, Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Διασκευή/Συγγραφή Κειμένου: Μαρίνα Βρόντη, Μαγδαλένα Ζήρα, Σκηνικά/Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη, Χορογραφία/Κίνηση: Χάρης Κούσιος, Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου, Μουσική Διδασκαλία: Ελεονώρα Ρούσου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρθα Κωνσταντίνου
Ηθοποιοί: Νεκτάριος Θεοδώρου, Θανάσης Ιωάννου, Μυρτώ Κουγιάλη, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Κύνθια Παυλίδου, Αντωνία Χαραλάμπους, Μαρίλια Χαριδήμου, Voice Over: Χάρης Αττώνης
Μουσικοί επί σκηνής: Κυριάκος Κυριάκου (πιάνο), Κωνσταντίνος Μακαρίτης (φλάουτο), Mάριος Νικολάου (κρουστά), Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο), Αντρέας Παπαπέτρου (ακορντεόν), Νικόλας Τρύφωνος (κοντραμπάσο).
>> Τετάρτη 14 & Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. 
>> Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30.

Μαρίζα Ρίζου
Η πρώτη καλοκαιρινή "αλλιώτικη" συναυλία του φετινού δύσκολου καλοκαιριού, έγινε στις 22 Ιουλίου με την αγαπημένη, μοναδική Μαρίζα Ρίζου. Mια υπέροχη sold out βραδιά στο Σκαλί Αγλαντζιάς. Την οποία ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε ξανά, μιας και η αγαπημένη καλλιτένχνις επιστρέφει στο νησί μας για να δώσει χρώμα και ρυθμό (και) στο φθινόπωρο μας, με δύο ακόμη συναυλίες! Ταξιδεύει, όπως πάντα, παρέα με το μεράκι και τη ζωντάνια που τη χαρακτηρίζουν, και έρχεται να μας ξεσηκώσει με το κεφάτο καλοκαιρινό της πρόγραμμα! Θα απολαύσουμε μαζί της τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, παλιότερα και ολοκαίνουρια, πικάντικες διασκευές, πρόζα, ενέργεια, κέφι, διάδραση! Ανυπομονεί να επιστρέψει μαζί με τους αγαπημένους της μουσικούς κι εμείς ανυπομονούμε να κεφάρουμε με τη μοναδική συντροφιά τους! Άγγελος Αϊβάζης: κιθάρες/τζουράς/φωνή, Παναγιώτης Κωστόπουλος: Τύμπανα, Γιώργος Μουχτάρης: κοντραμπάσο/Synth Bass/Μελόντικα/Ρεκ, Μάρκος Χαϊδεμένος: πιάνο/ Hammond / Roads /επιμέλεια ενορχηστρώσεων Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου: επιμέλεια φωτισμών Αγαπητός Καταξάκης - Ηλίας Καρούμπαλης: επιμέλεια ήχου.
>> Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, Σκαλί Αγλαντζιάς
>> Σάββατο 17 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close