Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουνίου 2020
Ο Ιούνιος, είναι ο πρώτος μήνας της θερμής και με ξηρικά χαρακτηριστικά περιόδου του έτους, του παραδοσιακού καλοκαιριού.
Όπως σημειώνει το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο Ιούνιος όπως και ολόκληρη η επόμενη τριμηνία (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος) χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό και στα ορεινά, λόγω κυρίως θερμικής αστάθειας των παρεδαφίων της στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Η έλευση βαροκλινικών συστημάτων στην περιοχή της Κύπρου είναι πολύ σπάνια. Κατά το δεύτερο μισό της περιόδου αυτής καταγράφονται οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.
Ο Ιούνιος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός. Αναφέρεται σχετικά ότι τα Βαλκάνια και η Μικρά Ασία θα είναι θερμότερες του κανονικού, ενώ δεν αναμένονται ουσιαστικά αθροιστικά ύψη βροχής που να προέρχονται από δυναμικά βαρομετρικά συστήματα.
Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Μαΐου
Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι το Μάιο η θερμοκρασία ήταν πάνω όχι μόνο από την κανονική μέγιστη αλλά και για την κανονική ελάχιστη.
Ειδικά σε σχέση με την καταγραφείσα μέση ημερήσια μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, αυτή ήταν σε όλους τους σταθμούς πάνω από την κανονική για την εποχή. Καταγράφηκαν φυσικά πολλές ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες όπως η μέγιστη θερμοκρασία στο αερ. Πάφου με 42.5°C και στην Πόλη Χρυσοχούς με 41.7°C με τις κανονικές να είναι αντίστοιχα 24.5°C και 25.8°C. Σημειώθηκαν όμως και ακραίες ελάχιστες θερμοκρασίες με θετική απόκλιση από τις κανονικές όπως η ελάχιστη στο αερ. Λάρνακας με 29.5°C και στην Αθαλάσσα με 27.5°C με τις κανονικές να είναι αντίστοιχα 15.7 °C και 14.8°C.
Αναφορικά με την αθροιστική βροχή φαίνεται ότι ο Μάιος κατέγραψε αθροιστική βροχή κοντά στην κανονική κάτι που δεν υποστήριζε το μοντέλο. Όπως φαίνεται και από τον πιο κάτω χάρτη κατανομής της προκαταρκτικής αθροιστικής βροχής για το Μάιο, η μέση επιφανειακή κατανομή έφτασε το 14.3mm ή 89% της κανονικής.
Αναφέρεται ότι καταγράφηκαν τοπικές βροχές που κάποιες φορές συνοδεύονταν από καταιγίδες την 1η, 2η, 4η, 5η, 8η, 9η , 20η, 22η, 23η και 28η ημέρα του Μαΐου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία φαίνεται ότι σημειώθηκε χαλάζι στις 5 και 23 Μαΐου.
Για τις 5 Μαΐου είχε εκδοθεί προειδοποίηση EMMA στο κίτρινο επίπεδο σημαντικότητας η οποία αφορούσε καταιγίδες και για τις 16, 17, 18, 19, 20 και 21 Μαΐου είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις EMMA στο κίτρινο και πορτοκαλί επίπεδο σημαντικότητας οι οποίες αφορούσαν ψηλές θερμοκρασίες.
Σχετικά
Κοινή διοργάνωση Ανθεστηρίων και Κατακλυσμού Αμμοχώστου από Δήμους Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αμμοχώστου
Aναβίωση των εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα στην Αμμόχωστο πριν από το 1974
H Leonardo Hotels ανακοίνωσε δύο νέα ξενοδοχεία στην Κύπρο
Το GrandResort Leonardo Limited Edition διοργάνωσε εκδήλωση για να ευχαριστήσει τους πολύτιμους συνεργάτες του
Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Μεμονωμένες βροχές σήμερα σε περιοχές της Κύπρου - Αναλυτικά η πρόγνωση
Αυτές είναι οι 10 πιο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης
Τι είναι αυτό που κάνει μια πόλη αξιόλογη για να ζει κανείς;
Οι πιο ασφαλείς προορισμοί για ταξίδια το 2026
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ευρώπη κυριαρχεί
Στη Συκόπετρα θα απολαύσουμε παραδοσιακό κλέφτικο με πατάτες, μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο
Μια όμορφη εκδήλωση στήριξης της εκκλησίας, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου
Αν θες να αρχίσεις τις σπουδές σου στο κρασί, αυτό σε αφορά
Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κρασί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Η Lidl Κύπρου ενισχύει την εκπαιδευτική κοινότητα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα μέσα από το 5ο mind REset
Σχεδόν 60 εκπαιδευτικοί από όλη την Κύπρο συμμετείχαν στην επιμόρφωση του προγράμματος mind REset, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη σχολική κοινότητα
Χειμερινές αποδράσεις στα κυπριακά βουνά: 10 boutique καταλύματα που θα σε μαγέψουν
Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ζεστές φωτιές, τζακούζι και ησυχία μέσα στη φύση — οι πιο ονειρεμένοι ξενώνες για ρομαντικά Σαββατοκύριακα και αποδράσεις χαλάρωσης.
H Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 6 προορισμούς, με τιμές από €14.99!
Από το Αεροδρόμιο Πάφου, οι επιλογές είναι δελεαστικές και καλύπτουν προορισμούς για κάθε ταξιδιώτη
Μπολόνια: Γιατί αξίζει να την επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία
Τρεις λόγοι για να βρεθείς σε αυτή την πόλη της Ιταλίας