Θεοφάνεια στην Κύπρο: 12 τελετές αγιασμού των υδάτων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα τιμήσει και φέτος η Κύπρος τα Θεοφάνεια, αναβιώνοντας έθιμα και παραδόσεις σχετικά με τα Φώτα, που αντανακλούν τόσο την πεποίθηση του διωγμού των καλικαντζάρων όσο και τη θρησκευτική διάσταση.

Σημειώνεται πως σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει μιαν από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες γιορτές της, τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Θεοφάνια, Φώτα ή Επιφάνια, χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που, σύμφωνα με τις Γραφές, συνέβη κατά τη βάπτιση του Ιησού. Στις δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των τριών μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου θα γιορτάσουμε τα Άγια Θεοφάνεια με τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού σε όλες τις πόλεις.

Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι ο ιερός ναός Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος θα προαστεί της αρχιερατικής θείας λειτουργίας και θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων. Ακολούθως ο Μακαριώτατος θα προαστεί της τελετής καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. 

Διάβασε αναλυτικά παρακάτω:

Στην Πάφο:
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Άγια Θεοφάνια θα εορταστούν στην Πάφο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προκαθημένου της Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄. Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, θα σχηματιστεί η καθιερωμένη πομπή, η οποία θα διέλθει τις ακόλουθες οδούς: Αγαπήνωρος –Ικάρου-Κωνσταντίας-Θεοσκέπαστης-Αλκμήνης –Λεωφ. Ποσειδώνος- Λιμανάκι. Οι διαθέσιμοι Χώροι Στάθμευσης είναι οι ακόλουθοι: Περίβολος Εκκλησίας Αγίων Αναργύρων, Γήπεδο 6ου Δημοτικού Σχολείου, Χώρος Στάθμευσης Αρχαιολογικού Πάρκου, Χώρος Στάθμευσης "Χοντρός", Χώρος Στάθμευσης Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.
Η κυκλοφοριακή κίνηση θα διακόπτεται, σε κάθε δρόμο, με την άφιξη της πομπής και θα δίδεται στην κυκλοφορία μετά τη διέλευσή της. Η πομπή θα καταλήξει στην αποβάθρα, στο Λιμανάκι Κάτω Πάφου, όπου θα τελεστεί ο Αγιασμός των Υδάτων. Την πομπή θα συνοδεύουν οι φιλαρμονικές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου.

Στη Λάρνακα:
Τη Δευτέρα  6 Ιανουαρίου η  ακολουθία για τη γιορτή των Θεοφανείων, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα γίνει πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα για την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Στην Αγία Νάπα: 
Mε κάθε λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια θα εορταστούν και φέτος, Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, τα ΄Αγια Θεοφάνεια στην Αγία Νάπα. Οι επίσημοι εορτασμοί θα τελεστούν στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας όπου της Θείας Λειτουργίας, θα προστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Έντιμος Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Θα παραστούν επίσης, Βουλευτές, ο Δημαρχεύων Δήμου Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέτου, εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων, της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς που εδρεύουν στην Επαρχία Αμμοχώστου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι επίσημοι, ο κλήρος και πλήθος κόσμου με τη συνοδεία Αγήματος και Μπάντας θα σχηματίσουν πομπή και θα κατευθυνθούν προς το Λιμανάκι Αγίας Νάπας για τη Βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και του Καθαγιασμού των Υδάτων. Επίσης, θα βραβευθεί από τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, με σταυρό, ο κολυμβητής που θα ανασύρει πρώτος τον Τίμιο Σταυρό.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Λιμανιού, οι Κύπριοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Βασιλική Χατζηαδάμου και Πέτρος Κουλουμής θα παρουσιάσουν στο κοινό την Παράσταση «Τα Τραγούδια της Καρδιάς μας». Μία παράσταση, η οποία περιλαμβάνει Κυπριακούς, Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς και Τραγούδια. Τους δύο καλλιτέχνες και τους μουσικούς τους θα συνοδεύουν χορευτικά το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων» Ξυλοτύμπου και ο Χορευτικός Όμιλος Δήμου Αγίας Νάπας.

Θεοφάνεια 2020 στη Λίμνη Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσης
Ο Δήμος Αγλαντζιάς και οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς και Αποστόλου Ανδρέου Πλατύ προσκαλούν τους δημότες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας στον καθαγιασμό των υδάτων στη Λίμνη του Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσης την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, στις 11.00 π.μ. Θα προηγηθεί ο Όρθρος, Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός στις Ενορίες του Δήμου Αγλαντζιάς.
Εφέτος επίκεντρο του εορτασμού θα είναι ο ι. ν. Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στο Πλατύ, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Στις 11.00 θα ξεκινήσει η πομπή από την Αγία Βαρβάρα προς την εξέδρα για  την τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού  και τον καθαγιασμό των υδάτων στη Λίμνη του Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσης.
Της πομπής θα προηγούνται οι Ιεροψάλτες όλων των Εκκλησιών του Δήμου μας, τα εξαπτέρυγα, το ιερό Ευαγγέλιο, ο Τίμιος Σταυρός, οι Ιερείς μας και ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Θα ακολουθεί η ιερή εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού, οι επίσημοι και ο λαός.

Στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα
Στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα θα εορταστούν για ακόμα μια χρονιά τα Άγια Θεοφάνια. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Επισκοπή Καρπασίας, οι κοινότητες, οι εκκλησιαστικές επιτροπές και τα σωματεία της Καρπασίας διοργανώνουν και φέτος στις 6 Ιανουαρίου 2020, τον εορτασμό των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην κατεχόμενη Καρπασία». Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Αγία Τριάδα από τις 07.30 μέχρι τις 10.30 το πρωί και αμέσως μετά θα γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων στη θάλασσα του Αγίου Θύρσου στην κατεχόμενη Γιαλούσα. Θα υπάρχουν λεωφορεία για δωρεάν μεταφορά των πιστών και πληροφορίες και για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελένη Φελλούκα στο τηλέφωνο 99 621332.

Θεοφάνεια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
Σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου αναφέρεται ότι «την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, θα τελεστούν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά οι εορτασμοί των Θεοφανίων στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου». Θα προηγηθεί «από τις 07.30 – 10.30 το πρωί η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου. Των ιερών ακολουθιών θα προστεί ο  Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς». Στη συνέχεια γύρω στις 11.30 το πρωί θα γίνει στην θαλάσσια περιοχή «Γλώσσα», η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων. Για όσους πιστούς επιθυμούν να παρευρεθούν, η μεταφορά θα είναι δωρεάν. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 06.30 το πρωί της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου 2020, από τον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Στις επτά το πρωί θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, το χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λάρνακα και το Κέντρο Χειροτεχνίας στη Λευκωσία. Για κρατήσεις θέσεων στα λεωφορεία για όλες τις πόλεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στην Χρύσω Χατζηδημητρίου στο τηλέφωνο 99587110 μέχρι τις 6 το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιανουαρίου 2020.

Στη Λευκωσία
O Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου σας προσκαλούν στον Αγιασμό των Υδάτων που θα γίνει τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 11:30 π.μ. στη λίμνη του Πάρκου Ακροπόλεως από τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως κ Πορφύριο και τους ιερείς του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως. Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων θα προσφερθούν ζεστοί λουκουμάδες.   

Στο Ζύγι
Η Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου μας προσκαλούν στον επίσημο αγιασμό των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου. Μετά το πέρας της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ἀποστόλου Βαρνάβα Ζυγίου, και ώρα 10:30π.μ., θα ξεκινήσει πομπή, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθοῦντος κ. Βαρνάβα που θα καταλήξειστο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου για τον αγιασμό των υδάτων. 

Στην Πόλη Χρυσοχούς
Η εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα σε συνεργασία με τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς οργανώνουν την ημέρα των Φώτων στο Λιμανάκι του Λατσιού την τελετή αγιασμού των Υδάτων, στις 10.30. Της τελετής θα πρΐσταται ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης. 

Στην Πέγεια
- Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου η θεία Λειτουργία για την ημμέρα των Φώτων θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πέγεια, και ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανίων θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.

Στη Λεμεσό
Με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, o Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθανάσιος τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο Πανιερώτατος μαζί με τις αρχές της πόλης των επισήμων του κλήρου και του λαού, θα κατευθυνθούν εν πομπή προς την αποβάθρα του παλαιού λιμανιού όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των υδάτων.

Στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού
Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης παρά τον Άγιο Τύχωνα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος μαζί με τις τοπικές αρχές, των επισήμων του κλήρου και του λαού θα κατευθυνθούν εν πομπή προς την αποβάθρα του Ξενοδοχείου Four Seasons όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των υδάτων.

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31