Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2020
Μετρώντας πλέον αντίστροφα για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και τη λήξη του lockdown, επιχειρηματίες και σεφ του κλάδου της εστίασης και της φιλοξενίας αγωνιούν και προβληματίζονται έντονα για την επόμενη μέρα, που όπως όλα δείχνουν μάλλον θα είναι...δύσκολα τα πράγματα.
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η εγκύκλιος της Κυβέρνησης για τα νέα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν σε κέντρα αναψυχής, τα οποία προβλέπεται ότι θα ανοίξουν κατά τη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στις 21 Μαΐου.
Σε δηλώσεις του στο Sigmalive ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν διαφωνίες, ιδιαίτερα στο κομμάτι των αποστάσεων που έχουν καθοριστεί. Συμπλήρωσε ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών με βάση αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν την επιχείρησή τους.
Οι πρόνοιες του κράτους
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Κυβέρνησης το κάθε τραπέζι θα πρέπει να έχει απόσταση τριών μέτρων, γεγονός που θα ανάγκαζε κάποιους ιδιοκτήτες χώρων αναψυχής να βάλουν μόνο ένα ή δύο τραπέζια. Η πρόταση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής είναι 1,5 τετραγωνικό μέτρο αναλογία ανά άτομο. Για παράδειγμα εάν έχει κάποιος 100 τμ χώρο διαθέσιμο, θα μπορεί να φιλοξενεί το μέγιστο 60 άτομα, άρα περισσεύουν 40 τμ ελεύθερα, τα οποία θα καθορίζουν και τις αποστάσεις. Επίσης, υπάρχει διαφωνία ως προς την απόσταση που θα πρέπει να έχει το προσωπικό στις κουζίνες ή στους πάγκους παρασκευής, με την Κυβέρνηση να προτείνει δύο μέτρα απόσταση, ενώ οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής υποστηρίζουν ότι εάν το προσωπικό λαμβάνει όλα τα υπόλοιπα μέτρα, αυτό το μέτρο δεν μπορεί να ισχύσει στο 100%, αφού για παράδειγμα σε μια κουζίνα διακινούνται άνθρωποι συνεχώς, είναι συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που μπορούν να παραμείνουν στατικοί στον χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη πρέπει να λυθεί το ζήτημα, αφού οι χώροι θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς να χρειάζεται αυξημένη δαπάνη, αφού υπάρχει η «δεδομένη ζημιά» από το προηγούμενο διάστημα με το lockdown, ενώ έθιξε το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, πέρα από τους μισθούς των υπαλλήλων.
Πρόσθεσε δε ότι για κάποιους τα μέτρα ως έχουν θα είναι ανεφάρμοστα, ενώ υπολογίζει ότι ίσως και το 80% να μην μπορέσει να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί γύρω από το ζήτημα των ενοικίων, με τον ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής να αμφισβητεί το νομικό κομμάτι που γίνεται επίκληση με βάση τη συνταγματική πρόνοια. Χαρακτήρισε μάλιστα το Σύνταγμα «κολοβό», εάν σε μια τέτοια κρίση αδυνατεί να προσφέρει λύση, ενώ αποδέχεται συνταγματικά να μειωθεί κάποιου ο μισθός και κάποιου να του αφαιρεθεί εντελώς.
Μάλιστα έκανε αναφορά στην άρνηση για καθολική ρύθμιση του ζητήματος των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν χώρους για τα κέντρα αναψυχής, η οποία, σύμφωνα με την καταγγελία του, προέρχεται από το γεγονός κάποιοι από αυτούς δεν δηλώνουν τα έσοδα που έχουν από τα ενοίκια.
Στο σενάριο που δεν επέμβει η Κυβέρνηση για τα ενοίκια, ο κ. Λεβέντης αναφέρει ότι θα πρέπει να έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό στις μικρές επιχειρήσεις για να μπορούν να εξασφαλίσουν αυτό που τους αναλογεί μέσα από τον κύκλο εργασιών πριν από την κρίση. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιδοτήσει (χρήματα στο χέρι) την κάθε επιχείρηση αναλογικά με τον κύκλο εργασιών που είχε πριν την κρίση, αλλά με μια οροφή.
Σχετικά
Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα σε ένα αυθεντικό ταβερνάκι by-the-sea
Παράδοση, grill και θάλασσα στο ίδιο τραπέζι
15 ζαχαροπλαστεία για τα πιο γλυκά «σ’ αγαπώ» του Αγίου Βαλεντίνου
Σοκολάτα, καρδιές και δημιουργίες που μιλούν στη γεύση και στο συναίσθημα
Sweet Romance στο Columbia Confectionery
Από 9 έως 15 Φεβρουαρίου, η συλλογή είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στα καταστήματα σε Λεμεσό και Πάφο
40+ μαγαζιά για τα λαχταριστά πουρέκια της Τσικνοπέμπτης σε όλη την Κύπρο
Το λατρεμένο μας έδεσμα θα έχει την τιμητική του
Τα 20 σουβλατζίδικα της Λεμεσού που ξέρουν το σουβλάκι καλύτερα
Πού να φας το καλύτερο σουβλάκι στη Λεμεσό
Ένα τραπέζι για δύο: 14 εστιατόρια ξενοδοχείων για να γιορτάσετε τον Άγιο Βαλεντίνο
Γιατί ο έρωτας περνάει από το στομάχι
3 ξεχωριστοί τρόποι να γιορτάσεις την Ημέρα του Έρωτα
Τρεις προτάσεις με ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά κοινή φιλοσοφία: ποιότητα, προσεγμένη κουζίνα και εμπειρίες που μένουν στη μνήμη
26 μαγαζιά για σουβλάκι στη Λευκωσία που τιμούν την Τσικνοπέμπτη όπως της αξίζει
Από ιστορικά σουβλατζίδικα μέχρι αυλές-καταφύγια της σχάρας, αυτά είναι τα στέκια που κρατούν ζωντανό το εθνικό μας πιάτο
16+1 λαχταριστά μαγαζιά για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας
Η 9η Φεβρουαρίου είναι γνωστή ως η Παγκόσμια ημέρα πίτσας, αλλά εμείς τη γιορτάζουμε κάθε μέρα
25 στέκια για να διασκεδάσεις την Τσικνοπέμπτη στη Λεμεσό και στα πέριξ
Ετοιμάσου για μεγάλο γλέντι
45+ στέκια για να γλεντήσεις την Τσικνοπέμπτη στη Λευκωσία και στα πέριξ
Με μουσική, κρεατικά, μεζεδάκια και καλή παρέα υποδεχόμαστε το τριώδιο στην πρωτεύουσα
Ο βραβευμένος Κύπριος σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, δοκιμάζει το παγκόσμιο food trend του Japanese Cheescake
Το viral Japanese cheesecake αποκτά μεσογειακή ταυτότητα μέσα από ποιοτικές πρώτες ύλες και δημιουργικές παραλλαγές μισελενάτου σεφ