Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2020
Ο Στέλιος Παρλιάρος αποκαλείται συχνά «ο εθνικός ζαχαροπλάστης» και σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο ίδιος προσφέρει υψηλή αισθητική τόσο στα ζαχαροπλαστεία όσο και στα γλυκά του.
Πιο κάτω σου προτείνουμε τη συνταγή Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι.
ΜΕΡΙΔΕΣ: 10-12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1½ ώρα
ΨΗΣΙΜΟ: 35΄-40΄
ΥΛΙΚΑ
Κομφί πορτοκαλιού
30 γρ. βούτυρο αγελάδας
30 γρ. ζάχαρη
400 γρ. πορτοκάλια, τις φλούδες
100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
50 γρ. μέλι
5 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. νερό
Κέικ πορτοκαλιού
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & επιπλέον για το ταψί
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
300 γρ. από το κονφί πορτοκαλιού που φτιάξαμε
βούτυρο αγελάδας, λιωμένο για το ταψί
Κέικ σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
6 τεμ. κρόκοι αυγών
6 τεμ. ασπράδια αυγών
100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη

Εκτέλεση:
Κομφί πορτοκαλιού
Βράζουμε μερικά πορτοκάλια ολόκληρα για 1 ώρα σε αρκετό νερό για να φύγει η οξύτητά τους. Τα στραγγίζουμε, τα καθαρίζουμε και παίρνουμε 400 γρ, από τις φλούδες τους. Τις καθαρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε από τη λευκή μεμβράνη και τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.
Ρίχνουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με τις φλούδες από τα πορτοκάλια. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου οι φλούδες αρχίσουν να καραμελώνουν. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μέλι και προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα να σκεπαστούν οι φλούδες. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά και προσθέτουμε ξανά νερό, ίσα να σκεπαστούν πάλι οι φλούδες. Αφήνουμε να εξατμιστούν για άλλη μία φορά τα υγρά.
Ανακατεύουμε τα 100 γρ. νερό με το κορν φλάουρ και ρίχνουμε το υγρό αυτό πάνω από τις φλούδες. Αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά, αποσύρουμε και διατηρούμε το κομφί στο ψυγείο.
Κέικ πορτοκαλιού
Παίρνουμε 300 γρ. από το κομφί πορτοκαλιού που έχουμε φτιάξει και το ανακατεύουμε με την αμυγδαλόσκονη. Απλώνουμε αυτό το μείγμα σε ένα ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 22-24 εκ., που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, αφήνοντας περιθώριο 1 εκ. από τα τοιχώματα.
Κέικ σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για αρκετή ώρα έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Κατεβάζουμε τη σοκολάτα από το μπεν μαρί, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και προσθέτουμε τους κρόκους και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος ενσωματώνουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα πάνω από το κέικ πορτοκαλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35-40 λεπτά.
Σχετικά
Τα αστέρια Michelin στα εστιατόρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Σαντορίνης για το 2026
Νέο διάστερο από τη Σαντορίνη και ηχηρή απώλεια αστεριού για το Delta, προσθήκες στην καινούρια -εκτεταμένη και εκτός Αθηνών, σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη- λίστα του περίφημου γαστρονομικού οδηγού για τη χώρα μας, που περιλαμβάνει 62 εστιατόρια.
Το LPM Limassol παρουσιάζει το Le Dîner en Blanc: Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη σαμπάνια Henri Giraud
Μια μοναδική εμπειρία γαλλομεσογειακής γαστρονομίας, εκλεκτής σαμπάνιας και ζωντανής μουσικής στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol.
Σάββατο για brunch σε αγαπημένο στέκι της πρωτεύουσας, με τη σαγκρία κερασμένη
Το «The Brunch Society» δίνει ραντεβού κάθε Σάββατο για φαγητό, κουβέντα και ένα κέρασμα για την παρέα.
Η νόστιμη μεσογειακή κουζίνα της Γάστρας κρύβει έμπνευση κι εναλλαγές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον
Μια σύγχρονη ματιά στην κυπριακή κουζίνα, με πιάτα για μοίρασμα
Η 28η Οκτωβρίου θέλει ρεμπέτικα, σπιτικούς μεζέδες και ένα μεσημεριανό γλέντι σε αγαπημένο κουτούκι της πόλης
Ο Γιώργος Παόττος και ο Σωτήρης Καραντώνης αναλαμβάνουν τη μουσική σε ένα μεσημεριανό γλέντι για την εθνική επέτειο.
H κυρία Αυγή φτιάχνει σπουδαία μαγειρευτά και τοπική κουζίνα σε ένα αγαπημένο στέκι στη Λευκωσία
Αυθεντικές γεύσεις και σπιτική φιλοξενία σε ένα εστιατόριο στον Στρόβολο
Πόσα Michelin θα πάρει φέτος η Ελλάδα: Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη στο κυνήγι των αστεριών
Αύριο ο οδηγός Michelin θα ανακοινώσει τα φετινά του βραβεία για την Ελλάδα
Φθινόπωρο στο χωριό: 25 ταβέρνες για εκδρομές που καταλήγουν σε καλό τραπέζι
Μεζέδες, σπιτικά μαγειρευτά και κυριακάτικες σούβλες μάς δίνουν την αφορμή να αφήσουμε την πόλη και να πάρουμε τον δρόμο για την κυπριακή ύπαιθρο.
Ραφαήλ Χαίλλου: "Η Gen Z πίνει διαφορετικά και ο κόσμος του κρασιού καλείται να αλλάξει"
Ο 20χρονος που ανάλαβε τα ηνία του Wine & More μιλά στο Check In Cyprus για τη σχέση της Gen Z με το αλκοόλ, την είσοδό του στην οικογενειακή επιχείρηση στα 17 και τη σκέψη πίσω από ένα προσεγμένο εταιρικό δώρο
Αυτό το ιταλικό εστιατόριο στην Αγία Νάπα μάς δίνει έναν ακόμη λόγο να παραγγείλουμε γλυκό
Μια όμορφη πρωτοβουλία, για ένα πολύ σημαντικό σκοπό
Τα πιο ωραία κλασικά (μαγειρευτά) τα φάγαμε στης Δήμητρας
Το μαγειρείο της Λεμεσού όπου τρώμε σαν στο σπίτι μας
Chica: Η νέα άφιξη βάζει το κοτόπουλο στη σχάρα και σε αφήνει να φτιάξεις το πιάτο σου
Μαρινάδες με μεσογειακές και πικάντικες επιρροές, λαχανικά, σαλάτες και επιλογές για όλη την παρέα