Δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2013
Για τη φωτογραφική σειρά ‘Tourists Who Shoot’ (2009-2012) ταξίδεψα σε διάφορες πόλεις (Πράγα, Αθήνα, Κάιρο, Νέα Υόρκη, St. Louis, Ραβέννα) με στόχο να παρατηρήσω και να φωτογραφίσω τουρίστες την ώρα που φωτογράφιζαν. Ως φωτογράφος και ερευνήτρια αντιμετωπίζω τα τουριστικά τόπια σαν χώρους παραστάσεων. Η φωτογραφική μηχανή επιβάλλει συγκεκριμένες συμπεριφορές, κινήσεις η αλλιώς ‘χορογραφίες’. Πριν από την εφεύρεση των φορητών φωτογραφικών μηχανών, οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν, κινούνταν και αλληλεπιδρούσαν διαφορετικά. Με το χρόνο οι ‘χορογραφίες’ των τουριστών έχουν εξελιχθεί -και συνεχίζουν να εξελίσσονται- επηρεασμένες από τις αλλαγές στην τεχνολογία και τη διαθεσιμότητα των φωτογραφικών μηχανών. Με αυτή τη σειρά φωτογραφιών θέλησα να περιεργαστώ και να αποτυπώσω τις ‘χορογραφίες’ των τουριστών με φωτογραφικές μηχανές στις αρχές του 21ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί το ομότιτλο βιβλίο ‘Tourists Who Shoot’. Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Αρμίδα και περιλαμβάνει τη φωτογραφική μου δουλειά καθώς και δύο κείμενα: ένα από την καθηγήτρια φωτογραφίας Liz Wells και ένα από την επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Έλενα Στυλιανού.
I.D. Η Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ είναι φωτογράφος και ερευνήτρια, επίκουρη καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου διδάσκει φωτογραφία και συντονίζει το εργαστήριο Οπτικής Κοινωνιολογίας και Μουσειολογίας. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση Τέχνης από το τμήμα Οπτικών Τεχνών του University of Texas at Austin και διδακτορικό τίτλο από το University of Leicester με ειδίκευση στη Μουσειολογία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις και σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων, ενώ έλαβε διάφορα βραβεία και υποτροφίες, όπως το βραβείο Arts and Humanities Research Council Award (UK) και τις υποτροφίες A. G. Leventis Foundation Scholarship (France), Kelly Fearing Endowed Scholarship in Art Education and Studio Art (USA), M. K. Hage Endowed Scholarship in Fine Arts (USA) και Fulbright Scholarship (USA).
-
Αργώ
13 Φεβρουαρίου - 02 Μαρτίου 2013
Σχετικά
«Αγροποιητική: χώματα/ σώματα»: 50 καλλιτέχνες εξετάζουν τον όρο «τοπίο» στη μεγάλη έκθεση της Κυπριακής Προεδρίας
Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Έλενας Πάρπα
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει: «The Diverse Self: Becoming» Ατομική εικαστική έκθεση της Φωτεινής Μιχαηλίδη
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση του Χριστόφορου Σάββα στη Λέβέντειο Πινακοθήκη
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του καλλιτέχνη
Ο Άντρος Ρόπαλης παρουσιάζει την νέα του δουλεία με τίτλο "Στον αστερισμό του ιχθύ"
Ο αρχιτέκτονας, εικαστικός και σκηνογράφος Άντρος Ρόπαλης, εμπνέεται για ακόμα μια φορά από τους ιχθείς, που βλέπει με μια αντικομφορμιστική διάθεση
«Ground Matter»: Η νέα δουλειά της Μελίτας Κούτα φιλοξενείται στη Λευκωσία
Στην έκθεση η καλλιτέχνης μελετά μια σειρά οικιακών γεωλογικών στρωμάτων
Το Κυπριακό Μουσείο υποδέχεται την Προεδρία με ανανεωμένη έκθεση
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο «Συνθήκη» στον Στρόβολο
Στο κέντρο της νέας του δουλειάς βρίσκεται ο άνθρωπος και οι συνθήκες που δημιουργεί μέσα στον χώρο
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Electric Dreams: Η έκθεση που πρέπει να επισκεφθείς τις γιορτές στη Λευκωσία
Η νέα ομαδική έκθεση που θα φιλοξενήσει η Isnotgallery συνεχίζει και διευρύνει τον διάλογο που άνοιξε το καλοκαίρι με την έκθεση «Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.