Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

O Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας διοργανώνει το δικό του παραδοσιακό φεστιβάλ

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου, την παρασκευή παλουζέ και τραχανά καθώς και την απόσταξη ζιβανίας με τον πατροπαράδοτο τρόπο

Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ παράδοσης και πολιτισμού "Τ’ Άη Δημητριού". Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρο του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.



Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων.

Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου, την παρασκευή παλουζέ και τραχανά καθώς και την απόσταξη ζιβανίας με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.

Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από λαογραφικό όμιλο, πλούσιο φαγητό και ποτό.

Που βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος
Ο Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό στα βουνά του Τροόδους. Στα νότια συνορεύει με το Φοινί, στα ανατολικά και βορειοανατολικά με τις Τρείς Ελιές και στα δυτικά και βορειοδυτικά με τον Παλαιόμυλο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος.

Πρόγραμμα φεστιβάλ
Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα δοθεί στις 11.00 π.μ. με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Γιώργο Αναστασίου και τον κοινοτάρχη του Αγίου Δημητρίου Ροδοσθένη Μακρίδη. Το επίσημο μέρος θα κλείσει με ομιλία του Συγγραφέα Ερευνητή του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστή Κοκκινόφτα ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορία και τις παραδόσεις του χωριού με επίκεντρο την αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού.

Στις 11.00 π.μ., με την έναρξη του φεστιβάλ, θα ξεκινήσουν παράλληλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και οι διαδικασίες παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων.

Στις 16.00 μ.μ. θα ξεκινήσει το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον πολιτιστικό όμιλο «Κοντά στην παράδοση» ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν πολιτιστικές παρεμβολές και άλλες δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά.

Που: Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας
Πότε: Σάββατο 26 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ
Διοργανωτής: Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γιώργος Αναστασίου (99445231), Σπύρος Σωτηρίου (99539023)

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close