Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Οι 12 καλύτερες εκδηλώσεις της εβδομάδας

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτήν την εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2019

Επιλέγουμε τις καλύτερες εκδηλώσεις για τη δεύτερη εβδομάδα του Μάη στην Κύπρο.

Φοίβος Δεληβοριάς – Σωφρόνης Σωφρονίου στο Ριάλτο
Το Βιβλιοτρόπιο προσκαλεί στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο τον τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά και τον συγγραφέα Σωφρόνη Σωφρονίου για μια κουβέντα γύρω από τις αλληλεπιδράσεις λογοτεχνίας και μουσικής και την πολύπλευρη απήχησή τους στον σύγχρονο κόσμο. Η λογοτεχνία βρίσκεται σε μια συνεχή διάδραση με άλλες μορφές τέχνης. Η μουσική έχει αποτελέσει αναμφίβολα πηγή έμπνευσης για πολλά λογοτεχνικά έργα. Αλλά και αντίστροφα, η λογοτεχνία έχει δώσει το ερέθισμα για καλλιτεχνική δημιουργία σε πολλούς συνθέτες ή τραγουδοποιούς. Ο λογοτέχνης επιδιώκει συχνά να προσδώσει με λέξεις στο γραπτό του την αρμονία και τον ρυθμό ενός μουσικού κομματιού, ενώ ο μουσικός να δημιουργήσει μέσα από τον στίχο νέους τρόπους ποιητικής έκφρασης, ανανεώνοντας την τέχνη του. Οι δύο δημιουργοί ρίχνουν κλέφτες ματιές στον κινηματογράφο, με τον οποίο είναι παθιασμένοι. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Ελένη Ξένου.
>> Δευτέρα 6 Μαΐου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30 (Απαραίτητα δελτία ελεύθερης εισόδου από το ταμείο ή την ιστοσελίδα του θεάτρου). Πληρ. 99667599.
 
"Φετινέ" της Yeliz Shukri
Η Πέμπε Μέντες, μια Κύπρια γεννημένη στην Αυστραλία, με την επανεγκατάσταση της στην Κύπρο αρχίζει την αναζήτηση της τύχης της αδελφής του παππού της, η οποία υποχρεώθηκε να παντρευτεί στα 14 της έναν Παλαιστίνιο και να φύγει από την Κύπρο χωρίς ποτέ να δώσει έκτοτε σημεία ζωής. Η θλιβερή ιστορία της Φετινέ και περίπου άλλων 1.000 γυναικών από την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου οι οποίες παντρεύτηκαν σε νεαρή ηλικία αναδύεται στην επιφάνεια όταν η Πέμπε αρχίζει την έρευνα για να εντοπίσει την αγνοούμενη συγγενή της. Η σκηνοθεσία  και το σενάριο είναι της Τουρκοκύπριας Yeliz Shukri Σενάριο: Yeliz Shukri
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν, Νίκος Αβρααμίδης. Γλώσσα: Αγγλικά, Τουρκικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί, αγγλικοί.
>> Δευτέρα 6 Μαΐου, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 24652800.
 
Η Ρέα Μπέιλυ στην Opus
Κάτω από τον τίτλο «Μετουσίωση ενός Πλανήτη 2011-2019», η Ρέα Μπέιλυ παρουσιάζει τη νέα εικαστική της πρόταση στην γκαλερί Opus 39. Η δουλειά της περιλαμβάνει ζωγραφική, σχέδιο και απλικέ. Η Ρέα Μπέιλυ πάντα μας εκπλήσσει με τη ραφιναρισμένη και δυναμική της έρευνα στην αφηρημένη τέχνη και τη συνεισφορά της στην κυπριακή, ευρωπαϊκή και διεθνή τέχνη. Περνώντας από τη μνημειακή τέχνη στη μικρογραφία, από το παραλληλόγραμμο στον κύκλο, από το κανονικό στο ακανόνιστο, από τον καμβά στο μετάξι και πάλι πίσω στο χαρτί ερευνά όλα τα δυνατά μέσα έκφρασης που ελευθερώνουν το πνεύμα και διευρύνουν τη διορατικότητα μας για να δούμε τον κόσμο με μια νέα αντίληψη.
>> Δευτέρα 6 Μαΐου, Opus 39, Λευκωσία, εγκαίνια 19.30. Πληρ. 22424983. Μέχρι 18/5.
 
Βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους
Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου προβάλλει σήμερα τις έξι βραβευθείσες  ταινίες  του Εθνικού Διαγωνιστικού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ISFFC )2018. «Άρια» της Μυρσίνης Αριστείδου, πρώτο βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, «Πέρα από τ’ Αστέρια» της Στελάνας Κληρή, δεύτερο βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας. «The Sound» του Άντονυ Πέτρου βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη. «Quidnunc» του Χάρη Αγιώτη(Stefan Metzner), Βραβείο καλύτερης φωτογραφίας. «Η Τομή» της Βαγγελιώς Σουμέλη( Μαρία Ζορμπά) βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας. «The Way Things Go» της Σοφίας Αναστασίου, τιμητική διάκριση.
>> Δευτέρα 6 Μαΐου, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00.
 
«Δεσποινίς Τζούλη» στη Λεμεσό
Το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Τζούλη» που παρουσιάζει το «θέατρο ένα» -  ταξιδεύει στη Λεμεσό σήμερα και αύριο Τρίτη 7 Μαΐου. Το έργο θεωρείται ίσως το πιο αξιοσημείωτο από τα δράματα που έγραψε ο Σουηδός συγγραφέας. Ένα έργο καθαρά συμβολικό, στο οποίο ο Στρίντμπεργκ καταπιάνεται με διαχρονικά θέματα όπως ο έρωτας, η εξουσία, η σύγκρουση κοινωνικών τάξεων, ο γυναικείος ψυχισμός καθώς και η περιβόητη μάχη των δύο φύλων. Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στην κουζίνα του πλούσιου σπιτιού του Κόμη, πατέρα της Τζούλη, την ημέρα της Γιορτής του Μεσοκαλόκαιρου, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Σουηδίας. Η Τζούλη «εισβάλλει» στην ζωή των δύο υπηρετών του σπιτιού, του Ζαν και της Κριστίν, που είναι αρραβωνιασμένοι, κι αρχίζει να ερωτοτροπεί με τον Ζαν. Αρχίζει έτσι ένα αθώο φλερτ, έρωτα και εξουσίας, που εξελίσσεται σε παιχνίδι ερωτικού τριγώνου, χωρίς όρια που ανατρέπει συνεχώς τις ισορροπίες και οδηγεί προς την καταστροφή. Είναι ίσως από τα πρώτα θεατρικά που καταπιάνονται με την απελευθέρωση της γυναίκας και πόσο αυτή είναι καταστροφική όταν φτάσει στα άκρα. Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Παίζουν: Κρίστη Παπαδοπούλου, Σωτήρης Μεστάνας, Βασιλική Ανδρέου.
>> Δευτέρα 6 Μαΐου, Θέατρο Ένα, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 99395970 & 22348203.

Αστερισμός Hypernova με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την Ευρυδίκη κ.ά.
Μια αξέχαστη συναυλία με τη συμμετοχή Ρώσων, Ελλήνων και Κυπρίων αστεριών, συνοδευόμενων από την Παραδειγματική Ορχήστρα της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στις 6 Μαΐου, ο δημιουργικός αστερισμός HYPERNOVA θα γεννηθεί στο Αρχαίο θέατρο Κουρίου. Η συναυλία θα συγκεντρώσει έναν γαλαξία από σύγχρονα αστέρια από τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στη συναυλία θα λάβουν μέρος: Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο αγαπημένος Έλληνας ροκ μουσικός, του οποίου οι συναυλίες συγκεντρώνουν σταθερά πλήθος κόσμου.
- Η Ευρυδίκη, η διάσημη Κύπρια και Ελληνίδα ποπ τραγουδίστρια, που εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στη Eurovision, ο βαρύτονος Vladislav Kosarev, ένας τακτικός συμμετέχων σε συναυλίες στα κεντρικά κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης, που αιχμαλωτίζει με την πολύχρωμη, πάντα διαφορετική, βαθιά, πλούσια φωνή, το ταμπεραμέντο του και μεγάλο εύρος του ρεπερτορίου, ο τενόρος Yevgeny Shapin, ο οποίος για πολλά χρόνια ενίσχυσε τη δόξα του θεάτρου Μπολσόι και της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου, Η Τατιάνα Σοροκίνα, σολίστ του θεάτρου Moskontsert, που δίνει συναυλίες με μεγάλη επιτυχία τους καλύτερους χώρους συναυλιών στη Μόσχα και  η χορωδία "Lyubava" του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου, νικήτρια του κυπριακού διαγωνισμού "Φωνή". Η όλη συναυλία θα πραγματοποιηθεί με ζωντανή συνοδεία της Παραδειγματικής Συμφωνικής Ορχήστρας των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αποτελείται από 80 μουσικούς.
>> Δευτέρα 6 Μαΐου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός, 19.30. Πληρ. 22761607.

Ρεσιτάλ πιάνου με την Anita Tomasevich
Το Paphos Music Lovers Association διοργανώνει, στα πλαίσια του Spring Music Festival, ένα ρεσιτάλ πιάνου με την Anita Tomasevich. Μη χάσετε αυτή τη ξεχωριστή συναυλία που θα γίνει την Τετάρτη, 8 Μαΐου, ώρα 8μμ, στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Η Anita Tomasevich εμφανίστηκε σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Λονδίνου, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Σερβίας. Είναι βραβευμένη σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του 1ου βραβείου Citta di Tortona Ιταλίας και εμφανίστηκε τακτικά στο Σερβικό Εθνικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση. Σπούδασε στη Music Academy στο Novi Sad, Royal Conservatoire στην Den Hague και έγινε δεκτή για διδακτορικό στο Royal Academy of London. 
>> Τετάρτη 8 Μαΐου, Τεχνόπολις 20, Πάφος, 20.00. Είσοδος: 12 ευρώ (τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στο ταμείο του Paphos Music Lovers Association για την στήριξη τοπικών εκδηλώσεων τέχνης). Κρατήσεις απαραίτητες στο 70002420 (μόνο τηλεφωνικώς).

Υπέροχος Mendelssohn
Αφιέρωμα στην Ημέρα της Ευρώπης. Πέρα από το θαυμαστό εξωπραγματικό του μουσικό χαρίσμα, ο Mendelssohn ήταν επίσης ένας πολυταξιδεμένος κοσμοπολίτης κι ένας γνήσιος Ευρωπαίος πολίτης του 19ου αιώνα. Από τον Ιανουάριο του 1829 έως τον Ιούνιο του 1832, ο Γερμανός συνθέτης πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία που περιλάμβανε την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του γνώρισε δε προσωπικότητες όπως τους Berlioz, Donizetti, Glinka, Mosheles, Chopin και Meyerbeer. Στην Ιταλία ήταν που ο Mendelssohn ολοκλήρωσε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 αλλά και εμπνεύστηκε την «Ιταλική» του Συμφωνία. Μια εμπνευσμένη συναυλία από τη Σ.Ο.Κ. που τιμά την Ημέρα της Ευρώπης, με υπέροχη μουσική από έναν πραγματικό Ευρωπαίο, υπό την μπαγκέτα του Βρετανού φιλοξενούμενου μαέστρου Leo McFall, και σολίστ την ταλαντούχα Κορεάτισσα πιανίστα Shinyoung Lee που σπουδάζει στη Γερμανία!
>> Τετάρτη 8 Μαΐου, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €12, €7 (18-26 ετών, συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18).
>> Πέμπτη 9 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, Λάρνακα, 20.30.
>> Παρασκευή 10 Μαΐου, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος. 

Το Κορίτσι Στην Ομίχλη (La ragazza nella nebbia)
Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου προβάλλει το ιταλικό αστυνομικό θρίλερ του Donato Carrisi. Στο Avechot, ένα μικρό χωριό κρυμμένο μονίμως στην ομίχλη μέσα σε μια κοιλάδα των Άλπεων, εξαφανίζεται μια 16χρονη κοπέλα! Το γεγονός συγκλονίζει αρχικά όλη την κοινότητα και κατόπιν όλη την χώρα, καθώς πρόκειται για μια κοπέλα του κατηχητικού, αλλά κι επειδή στην περιοχή εκείνη, δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα.. Ο ιδιόρρυθμος επιθεωρητής Vogel αναλαμβάνει την υπόθεση και σύντομα φτάνει στην λύση! Ο ένοχος-δολοφόνος, καθώς η κοπέλα δεν μπορεί να βρεθεί, είναι ένας καθηγητής που μόλις μετακόμισε εκεί με την οικογένειά του, ένας άνθρωπος πέρα κάθε υποψίας! Ο Vogel με μια συγκεκριμένη τακτική που εμπλέκει τα μέσα επικοινωνίας, καταφέρνει να παγιδεύσει και να ενοχοποιήσει τον καθηγητή! Όμως πολύ γρήγορα θα αποδειχτεί πως τίποτα δεν είναι όπως αρχικά πίστεψε ο επιθεωρητής! Από εκείνο το σημείο κι ύστερα, οι ανατροπές θα διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι το συγκλονιστικό τελείωμα, που κι ο πιο διαβολικός ευφάνταστος νους δεν θα μπορούσε να σκεφτεί!
>> Τετάρτη 8 Μαΐου, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00. 

Ο Φάρος
Μετά από δύο χρόνια sold out παραστάσεις στην Αθήνα, το συνταρακτικό θρίλερ- μαύρη κωμωδία του Conor McPherson σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη μεταφέρεται στην Κύπρο. Παραμονή Χριστουγέννων, στο υπόγειο ενός σπιτιού, σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου, ενώ έξω μαίνεται η καταιγίδα, τέσσερεις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα γιορτάζοντας με τον τρόπο που ξέρουν: παίζοντας χαρτιά και πίνοντας. Η παράσταση ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες των πέντε σημαντικών πρωταγωνιστών: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Ψαρρά και Προμηθέας Αλειφερόπουλος.
>> Τετάρτη 8, Πέμπτη 9 & Παρασκευή 10 Μαΐου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €20-€15. Πληρ. 77777745. 

Έναρξη για το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Στροβόλου
Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου, η αυλαία του 3ου Φεστιβάλ ανοίγει και φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, με θεατρικά σχήματα από Κύπρο και Ελλάδα. Το Φεστιβάλ αρχίζει με την παράσταση «Δεσποινίς Τζούλη», του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, από το «θέατρο ένα», σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη, στις 9 Μαΐου και ώρα 20:30. Στις 17 και 18 Μαΐου και ώρα 20:30 ανεβαίνει η κωμωδία «Υπάρχει και Φιλότιμο», των Α. Σακελλάριου και Χρ. Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, ο οποίος έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη, τον Τάσο Κωστή Κωστή και πλειάδα Ελλήνων ηθοποιών. Ακολουθεί η παράσταση με το έργο «Ο Επισκέπτης» του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ», στις 20 Μαΐου, από την Alpha Square, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, που πρωταγωνιστεί μαζί με τους Βαρνάβα Κυριαζή, Φώτη Αποστολίδη και Παναγιώτα Παπαγεωργίου. Στις 22 Μαΐου ανεβαίνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου ακόμη μία κωμωδία, το έργο «Μιας Πεντάρας Νιάτα», των Α. Γιαλαμά και Κ. Πρετεντέρη, με το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου και τους Σπύρο Γεωργίου, Μάριο Δημητρίου, Χάρη Κκολό κ.α. στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η αυλαία του Φεστιβάλ Θεάτρου κλείνει στις 23 Μαΐου με το έργο «Γράμματα στη Μητέρα», του Κώστα Μόντη που παρουσιάζει το «Ίδρυμα Κώστα Μόντη», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Έλενας Χατζηαυξέντη και μουσική Γιώργου Καλογήρου. Όλες οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Θεάτρου θα έχουν φιλανθρωπικό σκοπό.
>> Πέμπτη 9-Πέμπτη 13 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30. Για πληροφορίες και εισιτήρια: www.tickethour.com.cy / 7777 7040.

Ιφιγένεια εν Ουαλία
Το Dream Theatre με πρωτοβουλία της ηθοποιού Μάρας Κωνσταντίνου παρουσιάζει το θεατρικό έργο ‘Ιφιγένεια εν Ουαλία’ του Άγγλου συγγραφέα Γκάρι 'Όουεν, σε μετάφραση της Κωνσταντίνας Αγαθοκλέους το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο. Μια νέα Ιφιγένεια μόνη και ανυπεράσπιστη, έρμαιο στην σκληρότητα της κοινωνικής αναλγησίας. Την βλέπουμε να ακροβατεί ανάμεσα στο δικαίωμα της για ζωή και στη δολοφονία των ονείρων της. Ένα έργο προκλητικό και μαστιγωτικό απέναντι στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ. Επίσημη πρώτη στις 9 Μαΐου 2019 μέρα Πέμπτη η ώρα 8:30 στο ‘Flea Theatre’ Λευκωσία. Μια παράσταση που ταξιδεύει τον θεατή σε δυνατά, εναλλασσόμενα συναισθήματα με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Ένα έργο που σίγουρα θα προβληματίσει τον κάθε ένα από εμάς. H βρετανική εφημερίδα Guardian αναφερόμενη στο συγκεκριμένο θεατρικό, έγραψε, πως «…αυτό είναι το τέλειο θέατρο: έξυπνο, συγκινητικό και τρομερά, τρομερά σύγχρονο και σχετικό. Μα περισσότερο απ’ όλα, στις τελευταίες του στιγμές, το νιώθει κανείς σαν την αρχή μιας επανάστασης».
>> Πέμπτη 9 Μαΐου, Flea Theatre, Λευκωσία, 20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close