Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Η ατζέντα της Μεγάλης Εβδομάδας

Όλα όσα θα συμβούν αυτές τις μέρες στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2019

Αν και διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο εμείς βάλαμε στην ατζέντα μας όλα όσα μπορείς να κάνεις και να δεις στην Κύπρο αυτές τις μέρες. 

Από σινεμά και μουσικές παραστάσεις μέχρι θέατρα και άλλες εκδηλώσεις. 

Μεκτούβ, αγάπη μου 
Το K-Cineplex προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης μεγάλης γκάμας παγκόσμιων ταινιών και συνεχίζει αυτή την εβδομάδα τις προβολές με ευρωπαϊκά φιλμ πρόσφατης παραγωγής με τη νέα ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς «Μεκτούβ, αγάπη μου». Ο σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης «Ζωής της Αντέλ» επιστρέφει με το πρώτο μέρος ενός προκλητικού magnus opus. Η ταινία είναι ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος του Φρανσουά Μπεγκοντό «La Blessure, La Vraie». Το καλοκαίρι του 1994 ένας νεαρός σεναριογράφος επιστρέφει στη γενέτειρά του μετά από έναν χρόνο διαμονής στο Παρίσι και περνάει τον καιρό του ανάμεσα στο τυνησιακό εστιατόριο των γονιών του, τα διάφορα μπαρ και, βέβαια, την παραλία. Κι ενώ, αρχικά, μένει παρατηρητής της νεανικής, καλοκαιρινής, ανεμελιάς, όταν έρχεται η ώρα να ερωτευτεί, μονάχα το πεπρωμένο (μεκτούβ) μπορεί να καθορίσει την πορεία της ζωής του, καθώς οι πειρασμοί είναι πολλοί. Παίζουν οι Σαΐν Μπουμεντίν, Οφελί Μπο, Σαλίμ Κεσιούς, Αλεξία Σαρντάρ.
>> Δευτέρα 22 Απριλίου, K-Cineplex, 19.00. Πληρ. 77778383.


 
Κορκολής ερμηνεύει Θεοδωράκη 
Τρεις από τους πιο εμβληματικούς κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται από τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και τη Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία, στο Παττίχειο Θέατρο. Ο «Επιτάφιος» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που σηματοδότησε την έναρξη του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα. Τα «Επιφάνια» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μεταγραφή για πιάνο-φωνή του Μίκη Θεοδωράκη από κοινού με τον Στέφανο Κορκολή. Επίσης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα ακουστεί το τρίτο μέρος από την 3η συμφωνία του οικουμενικού συνθέτη (σε μεταγραφή- διασκευή για πιάνο και φωνή από τον Κορκολή), το οποία εμπεριέχει μελοποιημένο απόσπασμα από το αριστουργηματικό ποίημα «η πόλις» του Κ.Π Καβάφη, σε συνδυασμό με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.
>> Δευτέρα 22 Απριλίου, Παττίχειο Θέατρο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. soldoutticketbox.com. 
 
«Πωλ Γκωγκέν» στη Λέσχη
Τη βιογραφική ταινία του Εντουάρ Ντελίκ «Πωλ Γκωγκέν», βασισμένη στη ζωή του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, προτείνει απόψε η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Ο Βενσάν Κασέλ ενσαρκώνει τον Γκωγκέν σε μια αφήγηση που εστιάζει σε μία μόνο από τις πιο καθοριστικές φάσεις της καριέρας του, φιλοδοξώντας να ανακαλύψει τόσο τον καλλιτέχνη όσο και τον άνθρωπο πίσω από την εμβληματική φιγούρα. Εστιάζει ιδιαίτερα στο ταξίδι του ζωγράφου στην Ταϊτή το 1891 που του άνοιξε νέους ορίζοντες, αλλάζοντας οριστικά την ζωή και την τέχνη του. Ξεπεσμένος και ολότελα μονάχος, ο Γκωγκέν μπαίνει μέσα στη ζούγκλα της Ταϊτής και συναντάει την Τεχούρα. Η Τεχούρα θα γίνει η σύντροφός του, η γυναίκα του και η μούσα του, εκείνη που θα του εμπνεύσει τις πιο σπουδαίες δουλειές του. Παίζουν ακόμη οι Τουχέι Άνταμς, Μαλίκ Ζιντί.
>> Δευτέρα 22 Απριλίου, Σινεμά ΡΙΟ 3, Λεμεσός 8.15μ.μ. 
 
Βιβλιοανασκαφές στο Πρακτορείο
Τριήμερο θεατρικό εργαστήρι με αφορμή ένα αγαπημένο βιβλίο διοργανώνει το Πρακτορείο, στους Άγιους Ομολογητές. Παιδιά από 7-11 ετών έχουν την ευκαιρία να συστήσουν στην ομάδα ένα αγαπημένο τους βιβλίο και ταυτόχρονα να το ανακαλύψουν ξανά, μέσα από παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και θεατρικές δράσεις. Στόχος είναι να μοιραστούν τις συγκινήσεις που μας προσφέρει ένα βιβλίο και ταυτόχρονα να γνωριστούν καλύτερα μέσα από τις αγαπημένες ιστορίες των άλλων παιδιών. Μια συνάντηση που περιλαμβάνει εξερεύνηση αγαπημένων αλλά και άγνωστων βιβλίων, αναγνώσεις κατά μόνας και ομαδικές σε απροσδόκητες θέσεις και στάσεις, παιχνίδι ντόμινο με εξώφυλλα, αυτοσχέδιες αφηγήσεις με μικρόφωνο, ένα αστείο χορό βιβλίων, παντομίμα με εικόνες και μια μεγάλη ανασκαφή. Το κάθε παιδί προτρέπεται να φέρει ένα ή και δύο αγαπημένα του βιβλία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα παιχνίδια, με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Συντονίζουν η Νικολέττα Βερύκιου και η Έλενα Παυλίδου.
>> Δευτέρα 22 Απριλίου, Το Πρακτορείο, Λευκωσία, 10.00-13.00. Μέχρι 24/4. Πληρ. 99849598.

Tα πασχαλινά αυγά των Ιμπρεσιονιστών!
Έφθασε ο καιρός για να στολίσουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Πηγή έμπνευσης μας, ποιοι άλλοι από τους Ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Φέτος τα αυγά θα είναι σίγουρα στολισμένα γεμάτα χρώματα, πιτσιλιές αλλά και πολλή αγάπη. Εργαστήρι για παιδιά 4-10 ετών. 
>> Τετάρτη 24 Απριλίου, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία, 11.00-12.30. Κόστος: €10. Πληρ. 22668838.

Οι Γρίφοι της Παλιάς Λευκωσίας 2019
Το δεύτερο παιχνίδι της σειράς «Οι Γρίφοι της Παλιάς Λευκωσίας» για το 2019, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018. Σημείο συνάντησης είναι Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στην Οδό Ερμού. Η εγγραφή για το παιχνίδι θα γίνει από τις 7:00 μμ μέχρι τις 7:45 μμ. Εγγραφές για ομάδες με μικρά παιδιά θα γίνονται μισή ώρα νωρίτερα, από τις 6:30 μμ. Το παιχνίδι περιλαμβάνει περιπλάνηση στην Παλιά Λευκωσία με χάρτη που θα δοθεί σε όσους συμμετάσχουν με σκοπό να απαντήσουν σε ερωτήσεις-κλειδιά. Στο χάρτη, στον όποιο δεν θα υπάρχουν αναγεγραμμένα τα ονόματα των οδών, θα μπουν αριθμημένοι κόκκινοι κύκλοι οι οποίοι καθορίζουν συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι θα πρέπει να τα επισκεφτούν και να απαντήσουν ερωτήσεις-κλειδιά όπως «το χρώμα της πόρτας στο σημείο 9» ή «τι περιέχει η βιτρίνα του καταστήματος στη θέση του σημείου 12» κλπ.
>> Τετάρτη 24 Απριλίου, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR), 18.30. Πληρ. 99413479. 

I'm Not Running - NT Live
Το NT Live συνδέει δεκάδες χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε δορυφορική σύνδεση ή μαγνητοσκοπημένες παραγωγές της παγκοσμίου εμβέλειας θεατρικής σκηνής του Λονδίνου. Το νέο έργο του πολυβραβευμένου David Hare (The Reader, The Hours, NT Live: Skylight) είναι ένα εκρηκτικό πολιτικό δράμα που διερευνά τα διλήμματα ανάμεσα σε προσωπικές επιλογές και τις δημόσιες τους συνέπειες. Η νεαρή γιατρός Pauline Gibson γίνεται το πρόσωπο μιας εκστρατείας διάσωσης του τοπικού νοσοκομείου και έτσι της ανοίγεται ο δρόμος για το Κοινοβούλιο. Εκεί, συναντά ξανά τον Jack Gould, τον παλιό σύντροφο και συμφοιτητή της, φανατικό οπαδό του Εργατικού Κόμματος. Όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινή γνώμη την πιέζουν να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, η ίδια έρχεται αντιμέτωπη με ένα βασανιστικό δίλημμα. Πρωταγωνιστούν οι Siân Brooke (Sherlock, Doctor Foster), Joshua McGuire (NT Live: Rozencrantz and Guildenstern are Dead, About Time) και Alex Hassell (Grantchester, The Miniaturist). Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Lyttelton Theatre στο Λονδίνο, με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.
>> Τετάρτη 24 Απριλίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. 77777745.

Taltsie / Nama Dama Live
Ο Συγγραφέας και Φιλόσοφος Άλντους Χάξλεϋ κάποτε είπε: μετά από την σιωπή, αυτό που εκφράζει καλύτερα το απερίγραπτο είναι η μουσική. Με τα σοφά αυτά λόγια κατά νου το Καφενείο Πρόζακ σας προσκαλεί σε ανοιξιάτικη βραδιά μουσικής με αυθεντικά κόμματια από νέους μουσικούς.
>>Τετάρτη 24 Απριλίου, Πρόζακ. Καφενείο, Λευκωσία, 20:45. Είσοδος: 4 ευρώ υπερτίμηση στο πρώτο ποτό.


Η "Δεσποινίς Τζούλη" του Στρίντμπεργκ από το Θέατρο Ένα
Το έργο του Αύγουστου  Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Τζούλη» παρουσιάζει το «θέατρο ένα» από την Τετάρτη 3 Απριλίου. Το έργο θεωρείται ίσως το πιο αξιοσημείωτο από τα δράματα  που έγραψε ο Σουηδός  συγγραφέας. Ένα έργο καθαρά συμβολικό, στο οποίο ο  Στρίντμπεργκ  καταπιάνεται με  διαχρονικά θέματα όπως  ο έρωτας, η εξουσία, η σύγκρουση κοινωνικών τάξεων, ο γυναικείος ψυχισμός καθώς και η περιβόητη μάχη των δύο φύλων. 
Εκείνη την περίοδο ο Στρίντμπεργκ είχε στρέψει  το ενδιαφέρον του στην ψυχολογία, την πολιτική και τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής που πραγματεύονται την κληρονομικότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα στη βάση της κοινωνικής του τάξης. Επηρεασμένος από τον Ίψεν και μια ενδιαφέρουσα αριστοτεχνική χρήση του  «ιψενικού τρίγωνου», με τους ήρωες του να μάχονται με τα θέματα εξουσίας και πάλης των δύο φύλων, η Τζούλη, λόγω κοινωνικής θέσης και μόρφωσης, είναι ισχυρότερη από τον υπηρέτη της, τον Ζαν. Ταυτόχρονα  όμως ο Ζαν είναι ισχυρότερος από εκείνη λόγω  φύλου. Επίσης, η αρραβωνιαστικιά του Ζαν, η Κριστίν, θεωρείται πιο ισχυρή από αυτόν  ως πιο ώριμη αφού είναι αυτή  που τον φροντίζει, παράλληλα όμως ο Ζαν είναι ισχυρότερος από την Κριστίν, αφού είναι ο  "άντρας" της σχέσης τους. Η  Κριστίν είναι κατώτερη από την Τζούλη, λόγω της κοινωνικής της θέσης  -  είναι υπηρέτριά της-, είναι όμως και  ισχυρότερη από τη Τζούλη, όχι μόνο ως πιο αξιοπρεπής, αλλά και γιατί εκείνη είναι και η επίσημη αρραβωνιαστικιά του Ζαν.
>> Τετάρτη 24 Απριλίου, Θέατρο Ένα, Λευκωσία. Κρατήσεις: 22348203.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close