Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019
Το Θέατρο ΑντίΛογος ανοίγει αυλαία στη νέα θεατρική σεζόν με το συγκλονιστικό έργο του πολυγραφέστατου Κύπριου συγγραφέα Μιχάλη Παπαδόπουλου «Μακρόνησος», στη πρώτη του συνεργασία με τον ΑντίΛογο, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, τον Οκτώβριο στη σκηνή του Flea theater στο Καϊμακλί.
Πρωταγωνίστριες επί σκηνής «η Βαλεντίνη, η Μαρία, η Σμαρώ, η Ελένη», κάποιες, από τις χιλιάδες «άγνωστες» πρωταγωνίστριες στον αγώνα των «χαμένων» της επίσημης Ιστορίας. Για τη Μακρόνησο έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά. Κυρίως για τους άντρες, πολίτες ή στρατιώτες. Λίγοι όμως φαίνεται γνωρίζουν πως στο κολαστήριο αυτό πάτησαν το πόδι τους και εξόριστες γυναίκες που με γενναιότητα ψυχής, βίωσαν μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Στο ανεμοδαρμένο νησί, στον βωμό μιας δήλωσης φρονημάτων, χάθηκαν ζωές, σακατεύτηκαν σώματα, τσαλαπατήθηκαν ψυχές και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η «Μακρόνησος» είναι ένα έργο που περιγράφει τον ανθρώπινο πόνο, ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, με ηρωίδες απλές γυναίκες που πίστεψαν στο δίκαιο, σε ένα καλύτερο κόσμο και που καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα ενός απάνθρωπου συστήματος.
Αυτό που χώρεσε στην Ιστορία, είναι η Ιστορία. Είναι;
Το κομμάτι που δεν χώρεσε στην επίσημη Ιστορία είναι μεγάλο και εξίσου ηρωικό. Αυτή η Ιστορία υπήρξε, αλλά δεν έχει καταγραφεί. Λες και δεν υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι, κι ας ήταν εκατοντάδες χιλιάδες.
Οκτώβριος του 1949. Η κυβέρνηση των Αθηνών βάζει μπροστά το σχέδιο «Εθνικής Αναμορφώσεως».
Απέναντι από το Λαύριο, σε μια μικρή ξέρα γης που μέχρι τότε ήταν σχεδόν άγνωστη, χιλιάδες εξόριστοι πολίτες και οπλίτες θα γνωρίσουν τη φρίκη. Αρχικά η Μακρόνησος είναι τόπος μαρτυρίου μόνο για άντρες αγωνιστές. Τον Ιανουάριο του 1950, όμως, 1.200 γυναίκες θα μεταφερθούν από το Τρίκερι που είναι ήδη εξόριστες για να κάνουν ένα ταξίδι στην… κόλαση, στο « Νταχάου της Ελλάδας».
Συγγραφέας: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου
Μουσική: Γιώργος Κάρβελλος
Σκηνικά και κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης
Επί σκηνής: Γιάννα Λευκάτη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Χριστίνα Χριστόφια, Ηλιάνα Κάκκουρα
Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99251331
Λευκωσία: Flea Theatre - Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί
Πρεμιέρα: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, 20:30
Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακές στις 19:00
Λεμεσός: Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου & Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 20:30
-
Flea Theatre
19 Οκτωβρίου 2019
-
Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ.
16 Οκτωβρίου 2019
18 Οκτωβρίου 2019
Σχετικά
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο