Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2019
Η μοριακή γαστρονομία συναντά τη μοντέρνα ζαχαροπλαστική και πιο συγκεκριμένα τις απολαυστικές παγωμένες γλυκές δημιουργίες, στο πλαίσιο ενός καθαρά τεχνικού προγράμματος επαγγελματικής επιμόρφωσης, που μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη παρουσίασή του στην Αθήνα, “ταξιδεύει” τώρα στο Δάλι της Λευκωσίας.
Καινοτόμες, γρήγορες και εύκολες τεχνικές, καθώς και έξυπνες λύσεις χρήσης νέων, αλλά και παραδοσιακών υλικών επιστρατεύονται με στόχο την παρασκευή πρωτόγνωρα γευστικών, αλλά και υγιεινών, ολιγοθερμιδικών ή vegan παγωμένων επιδορπίων, με βελτιωμένες υφές και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μη καταγεγραμμένα πρωτοποριακά μυστικά και tricks, αποκαλύπτονται μέσα από την εμπειρία της πράξης, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία στους Κύπριους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και chefs να εντρυφήσουν στις πιο επίκαιρες τάσεις που εφαρμόζονται σήμερα ή θα υιοθετηθούν μελλοντικά στη δημιουργία και τη μαζική παραγωγή των frozen desserts.
Ο εισηγητής του "Frozen Desserts Formulation and ingredient tricks for Modern Patisserie", χάρη και στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο "EVOLUTION", έχει χαρακτηριστεί ως “μάγος της ζαχαροπλαστικής”. Tώρα ετοιμάζει μία νέα έκδοση, που θα είναι αφιερωμένη στα “Παγωμένα επιδόρπια”, θα κυκλοφορήσει το 2020 και θα αποκαλύπτει όλες τις νέες ανακαλύψεις και τεχνικές, που προέκυψαν μετά από πολυετή έρευνα. Η πολυαναμενόμενη αυτή έκδοση, θα περιλαμβάνει κάθε είδους παγωμένο επιδόρπιο (παγωτά, sorbet, τούρτες, semifreddo, parfait glace, biscuit glace, soufflé glace, mousse glace κ.ά.) και ξεχωρίζει την ιταλική με τη γαλλική διαδικασία για κατεψυγμένες παρασκευές. Όλη η ύλη του νέου βιβλίου του Jordi Puigvert, το οποίο θα κυκλοφορήσει μετά από ένα χρόνο, θα παρουσιαστεί στη θεωρία και στην πράξη στο συγκεκριμένο σεμινάριο.
Με άλλα λόγια, όλες οι νέες και μη καταγεγραμμένες πουθενά αλλού μέχρι σήμερα τεχνικές στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα -το τελευταίο τετράμηνο του 2018- από τα ερευνητικά κέντρα με τα οποία συνεργάζεται ο Jordi Puigvert, θα παρουσιαστούν στις 10 & 11 Απριλίου στην Κύπρο. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο Mitsios Trading (Τέφκρου Ανθία 70, Δάλι, Βιομηχανική περιοχή), ως προς τον τύπο εκπαίδευσης θα είναι Demonstration, με γευστική δοκιμή και μετά την ολοκλήρωση του οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, καθώς και booklet με τις συνταγές που θα παρασκευάσει ο Pastry Chef, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
To επιμορφωτικό διήμερο κατάρτισης και εξέλιξης, διοργανώνεται από τη Gastronomy Essentials, η οποία εξειδικεύεται στη διοργάνωση επαγγελματικών σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε Ευρώπη, Ελλάδα και Κύπρο, αναδεικνύοντας την αξία της διαρκούς και με διαδραστικό τρόπο εκπαίδευσης από καταξιωμένους επαγγελματίες του F&B. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Χάρη Χαραλαμπίδη (6972444820, gastronomy_essentials@mail.com, www.Cucina.gr).
O PASTRY CHEF JORDI PUIGVERT
Σήμερα, ο Jordi Puigvert εργάζεται ως R&D Chef στη Sosa Ingredients, μέσα στο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στη Βαρκελώνη και επιπλέον είναι ιδιοκτήτης της Sweet ‘n‘ Go, Εταιρείας Συμβούλων Ζαχαροπλαστικής, που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση και σε επιδείξεις σε εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία ανά τον κόσμο.
O Ισπανός Pastry Chef έχει ξεχωρίσει και χάρη στην ικανότητά του να αναπτύσσει καινοτόμες τεχνικές ζαχαροπλαστικής, διατηρώντας παράλληλα ένα βαθύ σεβασμό προς την παράδοση. Θεωρεί ότι μπορούν να εξελιχθούν ακόμα και οι παραδοσιακές συνταγές και ότι αυτό ακριβώς είναι το κλειδί της καινοτομίας: “Να καλυτερεύσουμε το κλασσικό με νέας γενιάς συστατικά, απλοποιώντας και βελτιώνοντας τις δημιουργικές διαδικασίες και εξυψώνοντας ακόμα περισσότερο τη γεύση του, πάντα με απόλυτο σεβασμό κι αγάπη στην παράδοση”.
Από το 2006 έως και σήμερα, ο Jordi Puigvert έχει εργαστεί και ως:
► Τεχνικός Σύμβουλος με επιδείξεις σε όλο τον κόσμο σε εταιρείες όπως οι: Michel Cluizel chocolates (France), Sicoly (France), La Rose Noire (Hong Kong), Riu Hotels (Mexico, USA, Bahamas, Dominican Republic, Aruba, Jamaica).
►Καθηγητής Ζαχαροπλαστικής στα: Escola d'Hosteleria de Girona, Barcelona Pastry school (EPGB), Le Cordon Bleu Bangkok, Basque Culinary Center (τμήμα ζαχαροπλαστικής).
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ JORDI PUIGVERT ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
“Με τις τεχνικές που θα αναλυθούν σε αυτό πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν πληθώρα επιδορπίων και κατεψυγμένων κέικ, που σε συνδυασμό με τα τεχνικά υλικά που θα γνωρίσουν, θα αυξήσουν τη δημιουργικότητα τους και θα διευρύνουν το φάσμα των κατεψυγμένων παρασκευασμάτων στα μενού τους.
Θα δοθεί έμφαση σε δημιουργίες που δεν απαιτούν τη χρήση μηχανημάτων, βοηθώντας εξαιρετικά στη μείωση του κόστους και φυσικά στο να είναι σε θέση να δημιουργήσουν συνταγές για κατεψυγμένα παρασκευάσματα, οι οποίες θα μπορούν να παραχθούν από οποιοδήποτε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, ανεξαρτήτως εξοπλισμού.
Επίσης, θα δημιουργήσουμε διαφορετικά είδη gourmet επικαλύψεων, σάλτσες και γλάσα, στο σωστό σημείο κατάψυξης, τα οποία θα συνδυαστούν με τα προηγούμενα παρασκευάσματα που έχουν καταψυχθεί σε διαφορετικό σημείο κατάψυξης. Σε αυτές τις παρασκευές, οι πηκτίνες θα αποτελέσουν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα.
Μερικά γλάσα θα παρασκευαστούν χρησιμοποιώντας φυτική ζελατίνη, όπως ουδέτερο γυαλιστερό γλάσο, γλάσο σοκολάτας, φρούτων κλπ. Πολλές από αυτές τις σάλτσες, τα τελειώματα και τα γλάσα θα είναι vegan, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ικανότητα να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των vegan πελατών τους, γνωρίζοντας πώς να δημιουργήσουν σάλτσες, τελειώματα και γλάσα, ειδικά γι αυτήν την κατηγορία.
Έτσι, συνολικά, θα χρησιμοποιήσουμε μια αρκετά μεγάλη γκάμα από προϊόντα για υφές και χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές θα δημιουργήσουμε συνταγές που θα χρησιμοποιηθούν σε είδη ζαχαροπλαστικής, εστιατοριακά επιδόρπια και κατεψυγμένα προϊόντα."
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει με τη θεωρητική ανάλυση των τεχνικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο διήμερο πρόγραμμα: Πηκτωματοποιητές – Πυκνωτές – Πρωτεΐνες – Σταθεροποιητές - Γαλακτωματοποιητές.
Παράλληλα, θα δοθούν οδηγίες χειρισμού υλικών και επεξηγήσεις σε θέματα όπως:
• Χειρισμός των διαφορετικών ειδών ζελατίνων στη ζαχαροπλαστική
• Τεχνική επεξήγηση στο πώς να υπολογίζουμε τα σωστά γραμμάρια, λαμβάνοντας υπόψιν τα διαφορετικά είδη ζελατίνων
• Επεξήγηση των Πηκτινών (διαφορετικά είδη, πώς και πότε χρησιμοποιούμε την κάθε μία και εφαρμογή στην πράξη)
• Πώς να έχουμε λιγότερη γλυκύτητα στις συνταγές. Διαφορετικά είδη ζάχαρης και διογκωτικών παραγόντων, θα εφαρμοστούν στην πράξη
• Επεξήγηση άλλων τεχνικών υλικών, που μπορούν να βοηθήσουν να έχουμε λιγότερα λιπαρά στις συνταγές
• Αναλυτική επεξήγηση για τα κατεψυγμένα παρασκευάσματα, με έμφαση σε αυτά που δεν χρειάζονται μηχάνημα για την παρασκευή τους (π.χ.: Parfait glace, Biscuit glace, Mousse glace, Souffle glace, Ingredient tricks for Modern Patisserie)
• Χρήση νέων προϊόντων για τεχνικές ζαχαροπλαστικής, όπως πρωτεΐνες σόγιας και πρωτεΐνες πατάτας, με τις οποίες θα παρασκευαστούν μαρέγκες, ελαφριές και γευστικές μους, κέικ σφουγγαριών κ.ά.
• Χρησιμοποιώντας πηκτίνες, ίνες και φυσικά άμυλα θα δημιουργήσουμε vegan κρέμες (σταθερό πάγωμα). Στην περίπτωση που δεν υπάρχει vegan πελατολόγιο, αυτές οι κρέμες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά για διατροφή χωρίς ζάχαρη και λιπαρά.
• Παρασκευή γλάσων χωρίς ζελατίνη (με φρούτα και με σοκολάτα)
• Με τη χρήση Gellan gum θα παρασκευάσουμε μία γέμιση φρούτων για σταθερό ψήσιμο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στην συνταγή "Travel Cake MONTBLANC"
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
• Ημερομηνίες υλοποίησης: Τετάρτη 10 Απριλίου & Πέμπτη 11 Απριλίου 2019
• Εκπαιδευτικές ώρες: 14 συνολικά (7 ώρες/ημέρα), 10.00 – 17.00
• Τύπος εκπαίδευσης: Demonstration με γευστική δοκιμή
• Χώρος εκπαίδευσης: MITSIOS TRADING (Τέφκρου Ανθία 70, Δάλι, Βιομηχανική περιοχή)
• Κόστος συμμετοχής: €350 (including VAT)
• Διοργανωτής: GASTRONOMY ESSENTIALS - INSPIRE YOUR PASSION
Πληροφορίες: Gastronomy Essentials - Χάρης Χαραλαμπίδης: τηλ.: 6972444820, E-mail: gastronomy_essentials@mail.com, website: www.Cucina.gr
Σχετικά

A palette of experiences: Wine & dine στο Aphrodite Hills Resort
Εκλεκτό κρασί και μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες

Inamo & Ahinos: Μεσόγειος και Ασία στην ίδια ειδυλλιακή βεράντα!
Στον κοσμοπολίτικο Πρωταρά έχουν πάρει την υπόθεση φαγητό πολύ στα σοβαρά.

Το LPM γιορτάζει τα τρία χρόνια παρουσίας του στη Λεμεσό με ένα πάρτι που θα μείνει στην ιστορία
Το La Petite Maison γιορτάζει την 3η του επέτειο στο Parklane Resort & Spa με ένα λαμπερό διήμερο πάρτι που τα έχει όλα!

Τρώμε κρέπα με ξυλάκι σε έναν υπέροχο κήπο στο χωριό, δίπλα στο ποτάμι
Μία κρεπερί που δημιούργησε κάτι μοναδικό και πρέπει να δοκιμάσεις

Fabio Genghini: Η νέα γαστρονομική υπογραφή του Annabelle: Όταν η Ιταλία συναντά την Ασία στην Κύπρο
Στην Πάφο, ο Chef του Annabelle ζυμώνει μνήμες από Ιταλία, Ασία και Κύπρο σε πιάτα που μιλούν με αρώματα και συναίσθημα

Το αγαπημένο μεξικάνικο εστιατόριο στην Αγία Νάπα ξεκινά happy hour!
Από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη με δωρεάν μαργαρίτα

Το γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς που θα μείνει αξέχαστο: Οι κορυφαίες στιγμές του Chef’s Kiss Food Festival
Επισκεφθήκαμε το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ στην υπέροχη Μαρίνα Αγίας Νάπας και σας μεταφέρουμε τις καλύτερες στιγμές του!

Street food εμπειρία χωρίς όρια: 20 κουζίνες στο κέντρο της Λεμεσού
Από αγαπημένα comfort food μέχρι εξωτικές γεύσεις, κάθε γωνιά αυτού του χώρου έχει κάτι μοναδικό για όλους!

Ο "Πορφύριος" ετοιμάζεται να σερβίρει και φέτος Οφτόν Κλέφτικον "Συρτόν" στο χωριό!
Ένα απάχικο εστιατόριο στο χωριό, που φτιάχνει το καλύτερο οφτό, ανάβει και φέτος τους φούρνους

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα νέα, εντυπωσιακά πιάτα του Σταυρή Γεωργίου για το ανανεωμένο μενού του Stavris Kitchen
Αρμονικές γεύσεις με πετυχημένους συνδυασμούς κυπριακών υλικών και μεσογειακής κουζίνας

Γνωστό μπραντσάδικο της ελ. επ. Αμμοχώστου μας αποχαιρετάει και κλείνει για λίγο
Ένα αγαπημένο στέκι που κατεβάζει ρολά για το καλοκαίρι

Το αγαπημένο μαγαζί της Λευκωσίας, με τη μυστική μαρινάδα, μόλις άνοιξε στη Λεμεσό
Η νέα φρέσκια επιλογή για lunch στη συμπρωτεύουσα