Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019
Μετά από την αναβολή τους τον περασμένο Ιούνιο τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ έδωσαν νέο ραντεβού και ο ΘΟΚ ανακοίνωσε νέα ημερομηνία για την τελετή απονομής.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή (αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης) του Θεάτρου ΘΟΚ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής ανέλαβε ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι νικητές των βραβείων είναι η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου που θα παραλάβει το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ, ο Παναγιώτης Τοφή που θα παραλάβει το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς και η Αντωνία Χαραλάμπους η οποία απέσπασε το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς.
Το σκεπτικό κάθε βράβευσης
ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΟΚ: Το βραβείο απονέμεται στην ηθοποιό Αννίτα Σαντοριναίου. Οι σκηνικές εμφανίσεις και οι ερμηνείες της Αννίτας Σαντοριναίου έχουν πιστοποιήσει, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας της, την ανεκτίμητη, συνεχή και συνολική προσφορά της στο θέατρο της Κύπρου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δημιουργό μοναδικής εκφραστικής δύναμης και υποβλητικότητας, που προσέφερε στο κοινό μοναδικές και καθηλωτικές ερμηνείες.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Το βραβείο απονέμεται στον χορογράφο-κινησιολόγο Παναγιώτη Τοφή. Οι χορογραφικές και κινησιολογικές δημιουργίες του κατά το υπό κρίση έτος, υπό την καθοδήγηση διαφορετικών σκηνοθετών/τριών κάθε φορά, ανέδειξαν την καλλιτεχνική ευελιξία, την ευρηματικότητα και την τόλμη του για πειραματισμό, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της τέχνης του χορού και της κίνησης στη θεατρική σκηνή.
Η τελική λίστα υποψηφίων συμπεριελάμβανε και τους καλλιτέχνες: Δημήτρη Σπύρου (μουσικός) και Φώτη Αποστολίδη (ηθοποιός).
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Το βραβείο απονέμεται στην ηθοποιό Αντωνία Χαραλάμπους. Με επαγγελματική αφοσίωση και ευστοχία στις επιλογές της, η Αντωνία Χαραλάμπους ερμήνευσε ετερόκλητους ρόλους και έδωσε πολυδιάστατες ερμηνείες. Χρησιμοποιώντας με μέτρο και εσωτερικότητα όλα τα εκφραστικά της μέσα και αναζητώντας πάντα την απόλυτη καθαρότητα και αλήθεια, δημιούργησε χαρακτήρες καθολικούς και ολοκληρωμένους.
Η τελική λίστα υποψηφίων συμπεριελάμβανε και τους καλλιτέχνες: Θέλμα Κασουλίδου (σκηνογράφος-ενδυματολόγος) και Αντρέα Κουτσόφτα (ηθοποιός).
Το αναλυτικό σκεπτικό των βραβείων θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της τελετής.
Την Επιτροπή των Βραβείων για το Έτος 2018 συνέθεσαν οι:
Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος
Ελλάδα Ευαγγέλου, Δραματουργός, Ακαδημαϊκός
Γιώργος Σαββινίδης, Δημοσιογράφος
Αύρα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Σκηνοθέτρια
Γιώργος Στόγιας Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
Σχετικά

Μάρκος Σεφερλής: Επιστρέφει στην Κύπρο για οκτώ ξεκαρδιστικές παραστάσεις
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό


Η παράσταση «STILL!» ταξιδεύει στο Μαυροβούνιο
Η παραγωγή θα συμμετάσχει στην 33η έκδοση του ιστορικού φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και νεαρά άτομα του Δήμου του Κοτόρ

"Φουκού": Επιπλέον παράσταση για το θεατρικό έργο του Φώτη Γεωργίδη
Ένα έργο βασισμένο σε μία αλήθεια που καίει

7 θεατρικές παραστάσεις που φέρνουν την Ευρώπη (και την Αθήνα) στην Κύπρο το επόμενο διάστημα
Από μεγάλες παραγωγές της Αθήνας μέχρι διεθνείς αφίξεις, η θεατρική σκηνή της Κύπρου υποδέχεται 7 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Ακυρώθηκε η παράσταση "Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης" με τους Πέτρο Γαϊτάνο και Προκόπη Αγαθοκλέου
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

10+2 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Ιουλίο στην Κύπρο
Μοναδικές βραδιές με τέχνη, γέλιο και συγκίνηση

Οι Underdogs της κυπριακής stand‑up comedy σκηνής επιστρέφουν στη Λάρνακα
Μετά από 6 sold-out παραστάσεις στην Λευκωσία

Βλέπουμε τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, στο Κούριο
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Ιλιάδα του Ομήρου: Για μία μόνο παράσταση η Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή της κατευθείαν από την Ελλάδα
Μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία

Οι «Οικογενειακές Ιστορίες των Κρητικών» περιοδεύουν σε όλη την Κύπρο
Επιτέλους η πιο αστεία οικογένεια θα μοιράσει ασυγκράτητα γέλια και στην Κύπρο

Η καθηλωτική "Ανδροµάχη" του Ρηγίνου Ρηγίνου, με τη Δένεια Μιµερίνη, στην Κύπρο
Μια σπάνια θεατρική εµπειρία έρχεται στην Κύπρο για δύο µόνο βραδιές.