Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019
Μετά από την αναβολή τους τον περασμένο Ιούνιο τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ έδωσαν νέο ραντεβού και ο ΘΟΚ ανακοίνωσε νέα ημερομηνία για την τελετή απονομής.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή (αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης) του Θεάτρου ΘΟΚ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής ανέλαβε ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι νικητές των βραβείων είναι η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου που θα παραλάβει το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ, ο Παναγιώτης Τοφή που θα παραλάβει το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς και η Αντωνία Χαραλάμπους η οποία απέσπασε το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς.
Το σκεπτικό κάθε βράβευσης
ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΟΚ: Το βραβείο απονέμεται στην ηθοποιό Αννίτα Σαντοριναίου. Οι σκηνικές εμφανίσεις και οι ερμηνείες της Αννίτας Σαντοριναίου έχουν πιστοποιήσει, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας της, την ανεκτίμητη, συνεχή και συνολική προσφορά της στο θέατρο της Κύπρου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δημιουργό μοναδικής εκφραστικής δύναμης και υποβλητικότητας, που προσέφερε στο κοινό μοναδικές και καθηλωτικές ερμηνείες.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Το βραβείο απονέμεται στον χορογράφο-κινησιολόγο Παναγιώτη Τοφή. Οι χορογραφικές και κινησιολογικές δημιουργίες του κατά το υπό κρίση έτος, υπό την καθοδήγηση διαφορετικών σκηνοθετών/τριών κάθε φορά, ανέδειξαν την καλλιτεχνική ευελιξία, την ευρηματικότητα και την τόλμη του για πειραματισμό, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της τέχνης του χορού και της κίνησης στη θεατρική σκηνή.
Η τελική λίστα υποψηφίων συμπεριελάμβανε και τους καλλιτέχνες: Δημήτρη Σπύρου (μουσικός) και Φώτη Αποστολίδη (ηθοποιός).
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Το βραβείο απονέμεται στην ηθοποιό Αντωνία Χαραλάμπους. Με επαγγελματική αφοσίωση και ευστοχία στις επιλογές της, η Αντωνία Χαραλάμπους ερμήνευσε ετερόκλητους ρόλους και έδωσε πολυδιάστατες ερμηνείες. Χρησιμοποιώντας με μέτρο και εσωτερικότητα όλα τα εκφραστικά της μέσα και αναζητώντας πάντα την απόλυτη καθαρότητα και αλήθεια, δημιούργησε χαρακτήρες καθολικούς και ολοκληρωμένους.
Η τελική λίστα υποψηφίων συμπεριελάμβανε και τους καλλιτέχνες: Θέλμα Κασουλίδου (σκηνογράφος-ενδυματολόγος) και Αντρέα Κουτσόφτα (ηθοποιός).
Το αναλυτικό σκεπτικό των βραβείων θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της τελετής.
Την Επιτροπή των Βραβείων για το Έτος 2018 συνέθεσαν οι:
Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος
Ελλάδα Ευαγγέλου, Δραματουργός, Ακαδημαϊκός
Γιώργος Σαββινίδης, Δημοσιογράφος
Αύρα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Σκηνοθέτρια
Γιώργος Στόγιας Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
Σχετικά
Γουίλεμ Νταφόε: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και «ο ελέφαντας στο δωμάτιο»
«Ενώ ορισμένες τεχνολογίες είναι πολύ χρήσιμες, το πρόβλημα να μην γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη του κύκλου επικοινωνίας είναι βαθύ και συμβάλλει σε μια κρίση αλήθειας».
Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν με το έργο "Κασσάνδρα" στην Κύπρο
Με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας.
Δωρεάν παραστάσεις από τον ΘΟΚ για δύο μέρες
Ο ΘΟΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με δωρεάν εισιτήρια για το κοινό
«Mάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Η sold out επιτυχία της Αθήνας, έρχεται στην Κύπρο
Έρχεται για περιορισμένες παραστάσεις, η παράσταση με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστα Κόκλα, Δανάη Μπάρκα, Λευτέρη Ελευθερίου, Αντώνη Κρόμπα, την Χριστίνα Τσάφου και τον Θοδωρή Αθερίδη
O "Οιδίποδας Τύραννος" του Σοφοκλή σε σκηvoθεσία Σοφίας Αvτωvίου, έρχεται Κύπρο
Μετά την επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, η παράσταση Οιδίποδας Τύραννος έρχεται στο Θέατρο Ριάλτο για δύο μόνο παραστάσεις
Ο Hamlet του Shakespeare στη μεγάλη οθόνη του Ριάλτο
Η βραβευμένη παραγωγή του National Theatre Live έρχεται στη Λεμεσό με μια σύγχρονη και καθηλωτική προσέγγιση
Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στην Κύπρο με την παράσταση «Χάρηκα!»
Δυο βραδιές ξεκαρδιστικού stand-up comedy σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.