Θέατρο , News

"Το δωμάτιο του Γιώργου" παίρνει παράταση

Καθόμαστε και πάλι πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή στο "δωμάτιο του Γιώργου"

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2019

Οι Εφηβικές Θεατρικές Παραστάσεις Βαλίτσα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τον διαδικτυακό εκφοβισμό συνεχίζονται με τη στήριξη της Cytanet 

«Το δωμάτιο του Γιώργου», η καινούρια εφηβική παραγωγή της θεατρικής ομάδας intra portas που παρουσιάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2018, ανακοινώνει την παράταση των παραστάσεων της. Η ανταπόκριση που είχε η παραγωγή, οδηγεί την ομάδα στο να συνεχίσει τις παραστάσεις της στα σχολεία, μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς. Επιπλέον προγραμματίζει παραστάσεις και το καλοκαίρι για οργανωμένα σύνολα (καθηγητές, γονείς, πρόσκοπους κτλ) καθώς θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ευαισθητοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα με παιδιά θύματα ή θύτες. 

Η παράσταση
Οι δύο επαγγελματίες ηθοποιοί που αναλαμβάνουν να υποδυθούν πολλαπλούς ρόλους αφηγούνται μια περίπτωση διαδικτυακού εκφοβισμού ανάμεσα σε εφήβους. Ο Γιώργος, ένα παιδί που περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας του μπροστά από έναν υπολογιστή, σε μια έκρηξη θυμού αποφασίζει να «τιμωρήσει» την συμμαθήτριά του Μαρία συκοφαντώντας την ανώνυμα μέσω των κοινωνικών της δικτύων (facebook, instragram). Δεν μπορεί όμως να προβλέψει πόσο μπορεί να ευνοήσει η ταχύτητα της πληροφορίας στο διαδίκτυο, την εξάπλωση μιας συκοφαντίας. Από την άλλη μεριά η Μαρία χρησιμοποιώντας απερίσκεπτα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται εύκολα στόχος και θύμα μιας τέτοιας παγίδας. 
Η παράσταση αποτελεί παράλληλα και ένα «μάθημα» εξοικείωσης με τη θεατρική διαδικασία, καθώς βασίζεται σε τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης. Την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά με αφορμή το θέμα έτσι ώστε να τους δοθεί τροφή για σκέψη για περαιτέρω δράσεις και προβληματισμό γύρω από τα ζητήματα ευθύνης. 

Cyberbullying
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός σύμφωνα με στατιστικά υφίσταται ή ασκείται από άτομα ηλικίας 12-16 ετών. Είναι ένα φαινόμενο που στις μέρες μας εξαπλώνεται ραγδαία εγκυμονώντας σοβαρές επιπτώσεις για το θύμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στην Κύπρο παρουσιάζονται σοβαρά ξεσπάσματα βίας μέσα στον κυβερνοχώρο, με εμφανή τα αποτελέσματα του. Η συχνότητα τέτοιων κρουσμάτων αλλά και η σοβαρότητά του θέματος ήταν βασικοί παράγοντες για τους οποίους η ομάδα αποφάσισε φέτος να επικεντρωθεί σ’ αυτό. Στόχος της ομάδας είναι μέσα από την παράσταση να αναδεικνύονται  με όσον το δυνατόν πιο ωμό τρόπο οι κίνδυνοι που κρύβουν η ανωνυμία και η απερίσκεπτη κοινοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο. 

Διάρκεια: 25 λεπτά παράσταση και 20 λεπτά συζήτηση με τα παιδιά. 
Κείμενο: Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου
Κατασκευές: ΝΕW BOOMER
Ηθοποιοί: Νάγια Τ. Καρακώστα, Αντρέας Κουτσόφτας

Πληροφορίες: 99818208

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close