Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Οι 13 καλύτερες εκδηλώσεις της εβδομάδας

Φτιάξαμε την ατζέντα της εβδομάδας με όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2019

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης μας φέρνει πιο κοντά στο Πάσχα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά και την Κύπρο να είναι καταπράσινη λόγω και της φετινής βροχόπτωσης. Αυτή την εβδομάδα θα απολάυσουμε πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο από θέατρο και μουσική μέχρι κινηματογραφικές προβολές και άλλες εκδηλώσεις. 

Προβολή της ταινίας Rosemarie
Βραβευμένη Κυπριακή ταινία του Άδωνη Φλωρίδη, η οποία κέρδισε το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κύπρου 2017. Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Κώστας, ένας συγγραφέας μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας, ο οποίος βλέπει τις εμπνεύσεις του να τον έχουν εγκαταλείψει, ενώ δέχεται συνεχώς πιέσεις από τον παραγωγό του για να παραδώσει νέα επεισόδια. Έχοντας μόλις μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα, σε μια παλιά πολυκατοικία, και ψάχνοντας για κάτι που να τον εμπνεύσει, η προσοχή του στρέφεται προς τους μυστήριους γείτονες του, τους οποίους αρχίζει να παρακολουθεί. Εξιδανικεύει την τραγική καθημερινότητά τους μετατρέποντάς την σε ανάλαφρα τηλεοπτικά επεισόδια. Καθώς η σαπουνόπερα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, η περιέργεια του Κώστα για την οικογένεια στο διπλανό διαμέρισμα μετατρέπεται σε εμμονή. Η προσοχή του στρέφεται ιδιαίτερα προς τη, Χρύσω, μια νεαρή γυναίκα που συχνά το σκάζει από το σπίτι, όπου μένει με την οικογένειά της. Ο Κώστας, συναρμολογώντας σταδιακά τα διάφορα κομμάτια του παζλ που μαζεύει, έρχεται αντιμέτωπος με την τραγική της ιστορία. Μια εμπειρία που θα τον υποχρεώσει να αντιμετωπίσει και τους δικούς του 'δαίμονες' που για χρόνια είναι κρυμμένοι βαθιά μέσα του. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νιόβη Χαραλάμπους, Γιάννης Κόκκινος, Ανδρούλλα Ηρακλέους, Ανδρέας Βασιλείου, Μάριος Ιωάννου, Γιόλα Κλείτου, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Μάριος Αριστοτέλους, Εμμανουέλλα Χαραλάμπους.
Δευτέρα 18 Μαρτίου, Ρίο Λεμεσού, 20.15. 



Τάκης Ζαχαράτος
Ο Τάκης Ζαχαράτος φέρνει στην Κύπρο ένα λαμπερό show. Ο αγαπημένος showman Τάκης Ζαχαράτος, ο οποίος αυτή την περίοδο εμφανίζεται στο Vergina Theatro του Regency Casino Thessaloniki, καταφέρνει σε κάθε του εμφάνιση να "σπάει" κάθε προηγούμενο ρεκόρ πωλήσεων, παρουσιάζοντας το «Ζω για σένα». Το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας του με τις περισσότερες μιμήσεις και τις περισσότερες μεταμφιέσεις που έχει κάνει ποτέ, φαντασμαγορικά σκηνικά & κοστούμια, μοναδικές χορογραφίες και καταιγιστικά κείμενα γέλιου, χαράς & αισιοδοξίας! Ο Τάκης Ζαχαράτος λοιπόν ετοιμάζεται να κατέβει και στο νησί μας για μια τρεις βραδιές στη Μουσική Σκηνή RED.
Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Μαρτίου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, 21.00.  Τιμές εισιτηρίων: Κεντρικές θέσεις €50 το άτομο συμπεριλαμβάνει μια φιάλη whisky / vodka ανά 4 άτομα. Κανονικές θέσεις €35 απλά είσοδος. Προκρατήσεις μόνο με την αγορά των εισιτηρίων στο RED στα τηλέφωνα 99059257 και 96245929. Εισιτήρια: www.tickehour.com.cy.

Performance3
Η Κατερίνα Λούρα, αυτοσκηνοθετείται και ερμηνεύει κείμενα Κωστή Κολώτα αλλά και μια συρραφή κειμένων επιλεγμένων από ένα ευρύ φάσμα του παγκόσμιου δραματολογίου: «Κάσπαρ» του Πέτερ Χάντκε, Ηλέκτρα από τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, «Μήδεια» του Ευριπίδη, «Μήδεια» του Heiner Muller, Iουλιέτα από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπιρ και το «Ρομέο και Ιουλιέτα - Η Τρίτη Μνήμη» του Μιχαήλ Μαρμαρινού, Αντιγόνη από τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη και τους «Επτά Επί Θήβας» του Αισχύλου, «Ελένη» του Ευριπίδη και «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου.
Δευτέρα 18 Μαρτίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 18.00. Πληρ. 99384606.

Συναυλία Γιώργου Κατσαρού
Ο Γιώργος Κατσαρός συνθέτης, μαέστρος και δεξιοτέχνης του σαξοφώνου, με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα μικρό αφιέρωμα στους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Ερμηνεύουν: Λένα Αλκαίου, Τάνια Τρύπη, Νικόλας Καραγκιαούρης. Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημορατίας κ. Αναστασιάδη.
Τρίτη 19 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία. Πληρ. 22313010. 



Εβδομάδα ιαπωνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Το Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει και φέτος Εβδομάδα Ιαπωνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερα σεμινάρια, τα οποία θα λάβουν χώρα μεταξύ 18 και 21 Μαρτίου 2019 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου. Ο ευρύτερος στόχος είναι να δοθεί στους συμμετέχοντες μια γενική εικόνα για τον πολιτισμό και την κοινωνία της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και να τους εισαγάγει στα βασικά της ιαπωνικής γλώσσας και του τρόπου επικοινωνίας. Ομιλητής θα είναι ο Dr. Hideki Hamada από το Akita International University της Ιαπωνίας, ενώ τον συντονισμό θα έχει η Δρ Α. Παπακυριακού, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τα σεμινάρια έχουν ως εξής: 
Σεμινάριο 1: Παραδοσιακά φαγητά της Ιαπωνίας και πώς παραγγέλλω φαγητό στην ιαπωνική γλώσσα. Δευτέρα, 18 Μαρτίου | 18:00–20:00 | Red Amphitheatre 
Σεμινάριο 2: Παραδοσιακές γιορτές και φεστιβάλ στην Ιαπωνία. Tρίτη, 19 Μαρτίου | 10:30–12:00 | Αίθουσα Β213
Σεμινάριο 3: Παραδοσιακά παιχνίδια στην Ιαπωνία. Τετάρτη, 20 Μαρτίου | 16:30-18:00 | Turquoise Amphitheatre
Σεμινάριο 4: Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία. Πέμπτη, 21 Μαρτίου | 14:00–16:00 | UNESCO Amphitheatre
Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε σεμινάρια επιθυμούν, κάνοντας εγγραφή εδώ: www.unic.ac.cy/japaneseweek2018
Για περισσότερες πληροφορίες, αποταθείτε στο Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: Τηλ.: 22842359, Ηλ. Ταχυδρομείο: cml@unic.ac.cy, Facebook page: www.facebook.com/cmlunic/

Η αρρώστια της νιότης 
Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ συνεχίζει τις παραστάσεις με το σπάνια παιγμένο και εξαιρετικά τολμηρό έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ, γραμμένο το 1926, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο. Η Αλίκη Δανέζη και οι συνεργάτες της φωτίζουν την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής και το περιβάλλον μέσα στο οποίο τα πρόσωπα του έργου διερευνούν το υποσυνείδητό τους και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές. Η μουσική, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση από την Μόνικα, ερμηνεύεται ζωντανά στη σκηνή. Η σημαντική ομάδα των ηθοποιών συμπεριλαμβάνει τους βραβευμένους με Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ Ανδρέα Τσέλεπο και Νιόβη Χαραλάμπους. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους θεατές. Παίζουν: Δημήτρης Γεωργιάδης, Κίκα Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Φώτης Καράλης, Βένια Σταματιάδη, Ανδρέας Τσέλεπος, Νιόβη Χαραλάμπους.
Τρίτη 19 Μαρ, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30. Κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.00), Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ. 77772717.


Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν
Η νέα θεατρική περίοδος για την ΕΘΑΛ ξεκινάει με το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν», ένα από τα κορυφαία έργα της της παγκόσμιας δραματουργίας. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα ηθικό πρόβλημα: Μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων; Παίζουν: οι Ήβη Νικολαϊδου, Μυρτώ Κουγιάλη, Μαρίνα Βρόντη, Βάρσια Αδάμου, Αντρέας Κουτσούμπας, Παναγιώτης Μπρατάκος, Στέλιος Καλλιστράτης και Αντρέας Λουκά.  Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης.
Τρίτη 19 & Τετάρτη 20 Μαρτίου, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 25877827.

La Traviata
Η όπερα Λα Τραβιάτα διαδραματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα στο Παρίσι και εξιστορεί τον έρωτα της Βιολέτας, μιας ευκατάστατης κυρίας που αγαπά τις χαρές της ζωής, και του Αλφρέντο, ενός νεαρού άνδρα ευγενικής καταγωγής. Η γεμάτη αγάπη θυσία της Βιολέτας τελικά όμως προκαλεί τον επώδυνο χωρισμό τους. Το Πρελούδιο ξεκινά μελαγχολικά με το μουσικό θέμα του θανάτου της Βιολέτας, το οποίο αποδίδουν τα βιολιά σε πολύ ψηλές νότες. Το ίδιο θέμα θα ακουστεί πολλές φορές και στην Γ’ Πράξη, στην οποία η Βιολέτα πεθαίνει. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα χορευτικό και ρυθμικό μέρος. Έτσι παρουσιάζονται αμέσως οι δύο πόλοι της ιστορίας: η χαρά της ζωής και ο θάνατος. Σκηνοθεσία: Matt Woodward (as Matthew Woodward). Συγγραφείς: Francesco Maria Piave, Alexandre Dumas. Πρωταγωνιστούν: Yves Abel, Simon Callow, Daniel Donor. 
Τετάρτη 20 Μαρτίου, Πάνθεον Λευκωσία, 20.00.
 
Μουσικό αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Η σοπράνο sfogato Anoki Von Arx από την Αυστρία, η φωνή της οποίας καλύπτει ολόκληρο το φάσμα από την υψηλή και τη δραματική σοπράνο μέχρι την mezzo, όπως ήταν εξάλλου και της Μαρίας Κάλλας, μαζί με τον Τσέχο πιανίστα Petr Vašíček θα παρουσιάσουν μια μουσική ιστορία, με γνωστές άριες της θρυλικής ντίβας της όπερας, Μαρία Κάλλας. Οι δυο μουσικοί συνεργάστηκαν ξανά για ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, όπου παρουσιάστηκε στο Παρίσι.
Πέμπτη, 21 Μαρτίου, Τεχνόπολις 20 στην Πάφο, 20.00.

Μάριος Φραγκούλης - Let's Fall in Love
Κάθε εμφάνιση του Μάριου Φραγκούλη είναι μια γιορτή της μουσικής. Αυτή τη φορά ο πολυαγαπημένος διεθνής σταρ διαλέγει να ερμηνεύσει εμβληματικά τραγούδια που έχουν χαραχτεί στο μυαλό και τις καρδιές των απανταχού φίλων του με θέμα την αγάπη και τον έρωτα. “Let’s fall in love” είναι το σύνθημα της συναυλίας, ο κωδικός για να ανοίξουν οι πόρτες και το κοινό να ακολουθήσει τη φωνή του Μάριου Φραγκούλη στα μονοπάτια των ωραιότερων ερωτικών τραγουδιών. Με το“Let’s fall in love”, ο Μάριος Φραγκούλης συναντά μεταξύ άλλων ξανά αγαπημένους πρωταγωνιστές και ρόλους που έχει υποδυθεί στο παρελθόν στα πιο διάσημα θέατρα του κόσμου στην Σκάλα του Μιλάνο, αλλά και στο περίφημο West End του Λονδίνου.
Πέμπτη 21 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία / Παρασκευή 22 Μαρτίου Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας & Σάββατο 23 Μαρτίου Παττίχειο Θέατρο Λεμεσου, 20.30. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy & ACS Couriers.



Not not not not not enough oxygen
Το έργο της Κάριλ Τσόρτσιλ ‘Not not not not not enough oxygen’ (Δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο) παρουσιάζει η Open Arts. Πρόκειται για τη νέα σκηνοθετική δουλειά της Αθηνάς Κάσιου η οποία παρουσιάζει για τρίτη φορά έργο της θεατρικής συγγραφέα Κάριλ Τσόρτσιλ [Caryl Churchill]. Προηγήθηκαν τα Love and Information [2016] και Ένας Αριθμός [2017]. Το εν λόγω έργο γράφτηκε ως ένα σύντομο ραδιοφωνικό έργο τοποθετημένο στο φουτουριστικό Λονδίνο. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο BBC Radio 3 στις 31 Μαρτίου 1971. Στο Λονδίνο του 2010, οι άνθρωποι ζουν σε δωμάτια – κελιά. Η Βίβιαν είναι παντρεμένη αλλά θέλει να ζήσει με τον Μικ, ένα άντρα αρκετά ηλικιωμένο για να θυμάται το Λονδίνο όταν ήταν ακόμη ασφαλές και υπήρχαν πουλιά στα δέντρα. Ο Μικ θέλει να ζει σε ένα σπιτάκι στην εξοχή. Ίσως τον βοηθήσει σ’ αυτό ο γιος του, Κλοντ, ένας διάσημος μουσικός που μετά από χρόνια θα επισκεφτεί τον πατέρα του. Τους τρεις ρόλους του έργου κρατούν οι Σπύρος Σταυρινίδης, Αντωνία Χαραλάμπους και Νίκος Μάνεσης. Η Αθηνά Κάσιου συνεργάζεται εκ νέου με την Λύδια Μανδρίδου για τα σκηνικά και τα κοστούμια, με την Καρολίνα Σπύρου για τον σχεδιασμό φωτισμού και τον Ανδρέα Τραχωνίτη για τον σχεδιασμό ήχου. Το έργο μετέφρασαν οι Αθηνά Κάσιου και Αντωνία Χαραλάμπους.
Τετάρτη 20, Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Μαρτίου, στο SPACE, Κωστή Παλαμά 12, 1096 Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 96500767.


pανωλεθρίa stand-up tragedy
Ο Ευθύμης Τελεμές στέκεται μπροστά από ένα μικρόφωνο-από μηχανής θεό κι αρχίζει να μιλά όπως πoτέ προηγουμένως. Μιλά με τόλμη κι ειλικρίνεια σ’ ένα ανύπαρκτο, αλλά απολύτως επιβεβλημένο ακροατήριο. Το έργο, κινούμενο μεταξύ του μονολογικού σχήματος, της μουσικής παράστασης και του stand-up comedy, πραγματεύεται την οριστική απώλεια του άλλου από τη ζωή μας. Πώς είναι, λοιπόν, η επαύριον του έρωτα; Πώς είμαστε αυτή τη δεύτερη μέρα, όταν το έτερο σώμα έχει γίνει μια αμετάκλητη απουσία και μια λέξη που σκάλωσε στον ουρανίσκο. Πώς είμαστε την τρίτη, τη δωδέκατη, τη χιλιοστή μέρα; Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει για τον εαυτό του και για τον καθένα ο Ευθύμης Τελεμές. Κείμενο: Κώστας Μαννούρης. Σκηνοθεσία: Στέλιος Θεοχάρους. Ερμηνεία: Γιώργος Αναγιωτός.
Πέμπτη 21 Μαρτίου, Flea Theatre, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99574678. 

Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ...ή πάλι καλά
Πρόκειται για έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας 45 λεπτών του σπουδαιότερου σήμερα εν ζωή Έλληνα θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη που αγγίζει ένα καυτό θέμα των ημερών μας, με πολλαπλά μηνύματα και πολλαπλούς αποδέκτες. Ένα έργο απολογίας της γενιάς μας προς τις νεότερες γενιές που δεν έχουμε καταφέρει να τους προσφέρουμε παρά μόνο αδιέξοδα και απόγνωση. Ένα έργο δίδαγμα για τα παιδιά που ασφυκτιώντας μέσα στα κοινωνικά στεγανά καβαλούν μια μηχανή που τους προσφέρει την ψευδαίσθηση της φυγής από μια πραγματικότητα που αρνείται να εντάξει και τα δικά τους όνειρα, από μια πραγματικότητα που συνθλίβει τα δικά τους όνειρα.
Πέμπτη 21 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30. Πληρ. 24665795.
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close