Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Οι 13 καλύτερες εκδηλώσεις της εβδομάδας

Όλα όσα θα γίνουν στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες και δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2019

Με ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, αγαπημένους μουσικούς και ερμηνευτές αλλά και προβολές θα μας απασχολήσει αυτή η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε. 

Γιάννης Κότσιρας & Θοδωρής Οικονόμου
Ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή με επίκεντρο τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, που «έφυγε» το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο Γιάννης Κότσιρας, από τους πιο σημαντικούς μα και αγαπημένους καλλιτέχνες, «συζητά» με τον Θοδωρή Οικονόμου, σπουδαίο συνθέτη και πιανίστα, ερμηνεύοντας τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου. Στην εποχή του εντυπωσιασμού, οι δύο φίλοι καλλιτέχνες εστιάζουν στην ουσία της μουσικής, χωρίς περιττά στολίδια, μα μόνο με την αγάπη τους για το έργο του μεγάλου αυτού στιχουργού και την ανάγκη τους να προσφέρουν το τραγούδι όπως αυτό γεννιέται. Γυμνό.
Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745 / Τρίτη 15 Ιανουαρίου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 96245929 / 99059257.

Βασίλης Παπακωνσταντίου & Οδυσσέας Ιωάννου
Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων του «9:05», που σημείωσε τεράστια επιτυχία για τρία χρόνια και 270 παραστάσεις, συγκεντρώνοντας 130.000 θεατές, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συναντάει ξανά τον Οδυσσέα Ιωάννου επί σκηνής. Δύο καλλιτέχνες που μας έχουν χαρίσει μια σειρά από σπουδαίες στιγμές τα τελευταία χρόνια, σε μία παράσταση με αγαπημένα τραγούδια και μικρές ιστορίες για την ελπίδα, την ομορφιά, την μοίρα, την επιθυμία, τον ήλιο και το όνειρο. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει και ο Οδυσσέας Ιωάννου αφηγείται ιδιαίτερες ιστορίες που έγραψε για καθημερινούς ανθρώπους, για όλους μας.
Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, 20.30. Πληρ. 22878688. 



Διονύσης Σαββόπουλος
Τραγούδια άλλων ομοτέχνων του, παλαιότερων και νεότερων, από τον Αττίκ ή τον Μάρκο Βαμβακάρη π.χ. μέχρι τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Φοίβο Δεληβοριά και άλλων, τραγουδά και παρουσιάζει σ΄ αυτή τη συναυλία του ο Διονύσης Σαββόπουλος. Το συνοδεύει το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» που μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο τραγουδούν και παίζουν εικοσιτέσσερα τραγούδια-διαμάντια, σαν μια μεγάλη μουσική τοιχογραφία που καλύπτει εκατό χρόνια ελληνικής τραγουδοποιοίας.
Τρίτη 15 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20.30. Πληρ. 22313010 / Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20.30. Πληρ. 25377277 / Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30. 

Αφιέρωμα στη Ρωσία: Από τον Strauss στον Tchaikovsky
Τίποτα δεν λέει «Καλή Χρονιά» καλύτερα από μουσική της οικογένειας Strauss, κι έτσι είναι απόλυτα ταιριαστό για τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου να ξεκινήσει τη νέα της χρονιά με, ακριβώς, τη «Χαρά του Χειμώνα» του Joseph και το «Αυτοκρατορικό Βαλς» του Johann Strauss! Τα βαλς ωστόσο αποτελούσαν και τον κύριο πυλώνα της μουσικής μπαλέτου του Piotr Tchaikovsky, και μαζί με αποσπάσματα από τα τρία μπαλέτα του Ρώσου συνθέτη, έχουμε επίσης και τρία αποσπάσματα από την όπερα του «Ευγένιος Ονιέγκιν» με τη Σ.Ο.Κ. και τον μαέστρο Jens Georg Bachmann να καλωσορίζουν στη σκηνή την εκ Πάφου ορμώμενη μέτζο Anastasia Maximova Gonsales Moreau. 
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Πληρ. 22463144 / Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 20.30. Πληρ. 26932571 / Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745. 



Η πολύχρωμη ιστορία της Φρίντα Κ. 
Η Θεατρική Ομάδα Persona παρουσιάζει φέτος μία παράσταση για την ανθρώπινη περιπέτεια της ύπαρξης με αφορμή τη ζωή της Φρίντα Κάλο, μέσα από παράλληλες ιστορίες και συναντήσεις. Το κείμενο ανήκει στους Παναγιώτη Μπρατάκο, Λέα Μαλένη και Χριστίνα Κωνσταντίνου. Η Φρίντα Κάλο σ’ ένα τρικούβερτο μεταθανάτιο γλέντι, βγαίνει από τον γύψινο κορσέ της, ανάβει τσιγάρο, πίνει τεκίλα, δραπετεύει ξανά από το ζωγραφιστό Όμικρον στο τζάμι του παιδικού υπνοδωματίου της και ξεδιπλώνει την πολύπαθη ζωή της με χιούμορ, φόβο, πόνο και πάθος, θέλοντας σαν τρελή να φωνάξει… ‘Ζήσε!’. Μια παράσταση με μουσική, λόγο και εικόνα, σ’ ένα σουρεαλιστικό ταξίδι μέσα στον χρόνο, το παρόν και το υποσυνείδητο, για τον σύγχρονο άνθρωπο που, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, έχει στοιχειωθεί από τη σκιά της μοναξιάς του, αγνοώντας τη συλλογική πλευρά της ύπαρξής του. Μια συναρπαστική διαδρομή που φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τον μεγαλύτερο του φόβο: τον εαυτό του. Παίζουν: Χριστίνα Κωνσταντίνου, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Γιώργος Τζωρτζής, Ερμίνα Κυριαζή, Μικαέλα Θεοδουλίδου, Νικόλας Στραβοπόδης, Πέτρος Ιωάννου, Χρυστάλλα Χατζηαδάμου, Χάρης Χατζηχριστοφόρου, Τάριελ Μπερίτσε.
Κάθε Τετ, Σ & Κ από 9 Ιαν, Wherehaus 612 Παλλουριώτισσα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77777040 & 70000138. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Couriers.

Η φαλακρή τραγουδίστρια 
Η θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο, το οποίο καθιέρωσε το ‘θέατρο του παραλόγου’. Το έργο είναι μια άγρια σάτιρα, που χλευάζει το παράλογο στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και διαδραματίζεται σε ένα τυπικό αγγλικό σαλόνι, ενός τυπικού αγγλικού ζευγαριού του κυρίου και της κυρίας Σμιθ. Είναι ένα τυπικό αγγλικό απόγευμα, όταν ξαφνικά εισβάλουν στο σαλόνι τους το φιλικό τους ζευγάρι, οι Μάρτινς, που μαζί με την υπηρέτρια του σπιτιού και έναν πυροσβέστη φροντίζουν για τη διατάραξη της τυπικής ηρεμίας τους. Παίζουν: Βαλεντίνος Κόκκινος, Δημήτρης Αντωνίου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Θανάσης Δρακόπουλος, Φώτης Αποστολίδης. Χριστιάνα Λάρκου, Χριστίνα Χριστόφια. Σκηνοθεσία-διασκευή: Μαρία Μανναρίδου Καρσερά.
Κάθε Τετ & Πεμ μέχρι 24 Ιαν - Θέατρο Χώρα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ.99711261.

Κραυγή
Το σπάνιο αριστούργημα του Tennessee Williams Out Cry «Κραυγή» έρχεται να μας συστήσει η νεαρή σκηνοθέτις Εβίτα Ιωάννου στην πρώτη της συνεργασία με το θέατρο ΑντίΛογος στο Flea Theatre. Έργο ατμοσφαιρικό, καταθλιπτικό, σφιχτοδεμένο σαν άλυτος κόμπος, δείχνει το αδιέξοδο, μπροστά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου! Τον φόβο του. Το μόνο που του απομένει, είναι να βγάλει κραυγή αγωνίας, για το αδιέξοδο της ζωής του! Ένα αλλόκοτο έργο που φέρνει τα μέσα έξω της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, του αποδυναμωμένου και αποδιοργανωμένου από τις άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος, και τον διαρκή φόβο του για το σήμερα! Ένας φόβος που αρχίζει από χτες και επεκτείνεται στο σήμερα, απειλώντας τον να τον συνθλίψει! Παίζουν: Νιόβη Χαραλάμπους, Θανάσης Ιωάννου. 
Τετάρτη 16 & Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, Flea Theatre Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99251331.

Ο ήχος του όπλου
Η Λούλα Αναγνωστάκη ανατέμνει με ευαισθησία και διεισδυτική ματιά τον ιστό των ανθρώπινων σχέσεων με επίκεντρο την ιδιαίτερη σχέση μητέρας-γιου: μια σχέση σύγκρουσης και βασανιστικής αγάπης. Ένα καθηλωτικό κείμενο, που σφύζει από αλήθεια και συγκίνηση, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο από τη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ. Ο Άδωνις Φλωρίδης προσεγγίζει τον κόσμο της σημαντικότερης Ελληνίδας θεατρικής συγγραφέως του 20ού αιώνα έχοντας μαζί του μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών, με την πολύ αγαπητή Ράνια Σχίζα στον κεντρικό ρόλο της μητέρας.
Κάθε Πεμ, Παρ & Σ - Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. / Τετ 16 Ιαν – Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 20.30. 



Ευρυδίκη στο Ριάλτο
Αυτός σκέφτεται συνέχεια την μουσική και αυτή δεν έχει καθόλου αίσθηση του ρυθμού. Ο Ορφέας και η Ευρυδίκη μπορεί να μην είναι το πιο ταιριαστό ζευγάρι, αλλά είναι νέοι και τρελά ερωτευμένοι. Την ημέρα του γάμου τους εκείνη πεθαίνει και ο Ορφέας είναι αποφασισμένος να περάσει ακόμα και τις πύλες του Άδη για να την βρει. Η υποψήφια για Pulitzer Prize και Tony Award Σάρα Ρουλ εμπνέεται από τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και γράφει με ευαισθησία και χιούμορ μία σύγχρονη εκδοχή του. Ένα έργο γεμάτο από ήχους, μουσική και τραγούδι που μιλάει για την δύναμη της αγάπης και τα λεπτά όρια που χωρίζουν την ζωή από τον θάνατο. Παίζουν: Τζωρτζίνα Τάτση, Γιάννης Καραούλης, Βασίλης Βασιλάκης, Μάριος Μεττής, Ελεονώρα Βασιλείου, Πηνελόπη Βασιλείου, Θέμις Ππόλου. Σκηνοθεσία: Μάριος Μεττής. 
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. 



Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη
Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη του Κώστα Χαράκη, ανεβαίνει από τη Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ. Ένα έργο ιστορικής αξίας γραμμένο το 1951, εμπλουτισμένο με τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου, που προβάλλει με τον εύθυμο φακό της κυπριακής ντοπιολαλιάς ένα πραγματικό κομμάτι της κυπριακής ζωής.
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 25877827.


Σονάτα για δύο
Μία διασκευή της ταινίας «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Ingmar Bergman, αποτελεί η θεατρική παράσταση «Σονάτα για δύο» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκωσίας, από την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019. Η Σάρλοτ έπειτα από μακρόχρονη απουσία από τις ζωές των παιδιών της, εξαιτίας της αφοσίωσής της στην καριέρα της, αποδέχεται την πρόσκληση της μεγαλύτερης κόρης της Εύας με σκοπό να περάσουν λίγες μέρες μαζί στο σπίτι της δεύτερης. Η Εύα αδημονεί και την υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά. Σύντομα όμως τη χαρά θα διαδεχθεί η θλίψη και ο θυμός των παιδικών αναμνήσεων της στέρησης της μητρικής αγκαλιάς ακόμα κι όταν εκείνη, σπανίως, ήταν παρούσα. Θα καταφέρουν μάνα και κόρη να συμφιλιωθούν μετά από μια φρικτή νύχτα εξομολογήσεων ή μήπως είναι πολύ αργά πια για να επουλωθούν πληγές και να γεφυρωθεί το χάσμα; Παίζουν: Φωτεινή Πετροπούλου, Κρίστη Χαραλάμπους.
Τετάρτη 16 & Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 96555153.

Νίκος Καββαδίας - Θα μεταλάβω με νερό θαλασσινό
Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με μανιασμένο θαλασσινό αέρα να φυσά και την τρικυμία ν’ αρχίζει. Οι προσωπικές ιστορίες του Νίκου Καβαδία για τον εαυτό του καθώς και για τα μέρη και τους ανθρώπους που συνάντησε ζωντανεύουν μουσικά και θεατρικά από την Έλενα Χατζηαυξέντη και τον Ανδρέα Παπαπέτρου. Μαζί με τον ποιητή της “υγρής έκτασης” θα μεταλάβουμε με νερό θαλασσινό τη λαχτάρα για το ταξίδι, τον έρωτα, τις ανησυχίες, και τους φόβους που συνθέτουν το σπουδαίο ποιητικό του έργο. Θα παρουσιαστούν μελοποιημενα του ποιήματα από συνθέτες οπως ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρίζα Κωχ, ο Γιάννης Σπανός, οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, οι Ξέμπαρκοι αλλά και θα δημιουργηθούν με σύγχρονα ηχοτοπία συνομιλίες με τη Fata Morgana και αφηγήσεις για τη βάρδια , το πούσι, το τραβέρσο και το Μαραμπού.
Συντελεστές
Έλενα Χατζηαυξέντη: απαγγελία / αφήγηση / τραγούδι
Ανδρέας Παπαπέτρου: πιάνο / διασκευές / τραγούδι
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 22348203.



Φωτεινή Βελεσιώτου
Η Φωτεινή Βελεσιώτου με ανανεωμένο πρόγραμμα και νέες μουσικές αναζητήσεις περιόδευσε όλο το καλοκαίρι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, συντροφιά με τον Σωτήρη Μπαλλά. Αυτό το χειμώνα, έρχεται στην Κύπρο, και η συντροφιά μεγαλώνει. Ο Δημήτρης Φανής μαζί τους, σε μια φιλική συμμετοχή! Εκτός απο τις αγαπημένα «Μέλισσες», τα «Διόδια», τη «Στάχτη» τα "Παραμύθια"και πολλά άλλα, η Φωτεινή Βελεσιώτου φέρνει στο προσκήνιο τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας και δίνει έμφαση στο λαϊκό ρεπερτόριο με τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών.
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, Downtown Live, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 9981001 / Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, Πέραμα Λεμεσός. 

Προβολή ταινίας: Αναζητώντας την Fetine
Η Πέμπε Μέντες, μια Κύπρια γεννημένη στην Αυστραλία, με την επανεγκατάσταση της στην Κύπρο αρχίζει την αναζήτηση της τύχης της αδελφής του παππού της, η οποία υποχρεώθηκε να παντρευτεί στα 14 της έναν Παλαιστίνιο και να φύγει από την Κύπρο χωρίς ποτέ να δώσει έκτοτε σημεία ζωής. Η θλιβερή ιστορία της Φετινέ και περίπου άλλων 1.000 γυναικών από την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου οι οποίες παντρεύτηκαν σε νεαρή ηλικία αναδύεται στην επιφάνεια όταν η Πέμπε αρχίζει την έρευνα για να εντοπίσει την αγνοούμενη συγγενή της.
Σκηνοθεσία: Yeliz Shukri
Σενάριο: Yeliz Shukri
Μπορείτε να πάρετε εισιτήρια από το www.soldoutticketbox.com, επιλεγμένα περίπτερα «So Easy» και στο θέατρο Πάνθεον.
Πέμπτη 17 – 23 Ιανουαρίου, Πάνθεον Λευκωσία, 20.00. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close