Wine Guide , Εστιατόρια

Τα κρασιά που προτείνουμε για το γιορτινό τραπέζι

It's Χmas time...

Δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2018

Η περίοδος των γιορτών αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για να ξεκουραστείς, να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου γύρω από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και να ανταλλάξεις δώρα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Οι γιορτές προσφέρονται για γεύματα και δείπνα συντροφιά με την οικογένεια και με φίλους. Βάζεις ταδυνατά σου για να ετοιμάσεις γιορτινά μενού, τα οποία θα ταιριάζουν με τη λαμπρότητα των ημερών, με πιάτα πληθωρικά, τυριά και άφθονα γλυκά, που θα παρελάσουν από το εορταστικό τραπέζι. Όλα αυτά αναζητούν δίπλα τους τον ιδανικό οινικό παρτενέρ, που θα απογειώσει τις γεύσεις και την καλή διάθεση. Πιο κάτω θα βρεις προτάσεις για υπέροχα κυπριακά κρασιά, τα οποία θα δώσουν ξεχωριστή νότα στο φετινό γιορτινό τραπέζι.

2015 Οινοποιείο Κυπερούντα Έπος, Cabernet-Shiraz, Λεμεσός, €18
Από ιδιόκτητους αμπελώνες με υψόμετρο 1.300 μέτρων περίπου, το συγκεκριμένο χαρμάνι έχει ρουμπινί, ζωηρό χρώμα και εκφραστικότατη μύτη γεμάτη κόκκινα φρούτα, μαρμελάδα ντομάτας, αλλά και υπέροχη ανθικότητα. Το βαρέλι έχει διακριτική παρουσία, αφήνοντας τα ηνία στο ποικιλιακό φρούτο, το οποίο το κρασί διαθέτει. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό με 'τσιμπημένη' οξύτητα και ευχάριστες τόσο σε αίσθηση (στρογγυλές) όσο και σε παρουσία (μέτριας έντασης) τανίνες. Το στόμα είναι επίσης μέτριο, κομψό και η επίγευση παραπέμπει σε αρώματα κόκκινων φρούτων, με εξέλιξη σε νότες δρυός και καπνού.
(Photiades Distributors)


2015 Οινοποιείο Βάσα Αμπελώνες Αργυρίδη, Merlot-Cabernet Sauvignon, Λεμεσός, €2.80
Δοσμένο από κομψή και φινετσάτη οπτική γωνία, αναδεικνύει το εξαιρετικό του δέσιμο. Καθαρό, μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα και ελαφρώς αλκοολική μύτη. Ο συνδυασμός μαύρων φρούτων, όπως μαύρο κεράσι και μαύρο δαμάσκηνο, δένεται αρμονικά με τις καπνιστές νύξεις της δρυός και μία χαρακτηριστική φυτικότητα και βοτανικότητα που θυμίζει μέντα. Ξηρό στο στόμα με οξύτητα που φρεσκάρει το φρούτο,
υψηλά επίπεδα αλκοόλ και καλοδομημένες, λεπτόκοκκες τανίνες, καθώς και γλυκά μπαχάρια, όπως γλυκόριζα. Η παρουσία δρυός γίνεται πιο έντονη στο στόμα με επιπλέον αναφορές πικρής σοκολάτας, καφέ, αλλά και φρέσκες βοτανικές νύξεις. Η επίγευση είναι παρατεταμένη και εξελισσόμενη αρωματικά. (Oenus)


2016 Οινοποιείο Τσιάκκα, Γιαννούδι, Λεμεσός, €18
Από τη γηγενή ποικιλία Γιαννούδι, είναι ένα κρασί με καθαρό, βαθύ πορφυρό χρώμα με εξελισσόμενα αρώματα μαύρων, ώριμων φρούτων, όπως μαύρο μούρο, δαμάσκηνο, γλυκά μπαχαρικά της δρυός, όπως βανίλια και σοκολάτα γάλακτος. Στο στόμα είναι ξηρό, στρογγυλό, χωρίς γωνίες με τανίνες ώριμες σε υφή και πληθωρικό σε σώμα. Η επίγευση είναι μπαχαρένια και μέτρια σε διάρκεια. (Oenus)


2017 Οινοποιείο Βλασίδη, Shiraz, Λεμεσός, €1
Ολόφρεσκο, βαθυκόκκινο κρασί με έντονο μπουκέτο, στο οποίο κυριαρχούν τα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, γλυκό μπαχάρι και κακάο παντρεμένα αρμονικά με άρωμα δρύινου βαρελιού και καβουρντισμένων ξηρών καρπών. Εξαιρετική δομή, πλούσιο σώμα, όγκος, λιπαρότητα, μεγάλη γευστική και αρωματική διάρκεια. Συστήνεται και για παλαίωση. (Oenus)

2016 Οινοποιείο Ζαμπάρτας, Ματάρο-Γιαννούδι, Λεμεσός, €9
Διαυγές, βαθύ ρουμπινί χρώμα. Μύτη με έμφαση στο φρούτο που εμφανίζεται πυκνό μα συνάμα φρέσκο, φράουλα, μαύρο κεράσι, μούρο. Λίγες νότες καπνού και μπαχαρικών. Στόμα ξηρό με γεμάτο σώμα, μέτριες αλλά βελούδινες τανίνες και ξανά φρέσκο όπως φρούτο. Επίγευση με καθαρότητα αρωματική όπου κυριαρχούν τα μπαχάρια. (Vasos Eliades)


2016 Εκφράσεις Βασιλειάδη, Cabernet Franc, Λεμεσός, €19
Στα όρια του γκρενά το χρώμα, με μύτη που έχει 'ανοίξει' και ξεδιπλώνει έναν χαρακτήρα παρόμοιο με αυτόν του Cabernet Sauvignon, γεμάτο μαύρα φρούτα με πιο έντονη, ωστόσο, φυτικότητα πράσινης πιπεριάς, κέδρο, πικάντικα μπαχαρικά και φύλλα βρεγμένου δάσους. Πυκνό, βελούδινο στόμα με τανίνες που έχουν μαλακώσει μετά από αρκετά χρόνια στη φιάλη, ισορροπία φρεσκάδας και ωριμότητας των αρωμάτων και επίγευση μακράς διάρκειας, πολύπλοκη και εξελισσόμενη. (French Depot)


2016 Κτήμα ΚΕΟ, Shiraz-Merlot, Λεμεσός, €9
Το 'πικάντικο' Shiraz και το 'ζουμερό' Merlot, δίδουν ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα με ελαφριά εξέλιξη που αντιλαμβάνεται κάποιος από τις κεραμιδί σε απόχρωση ανταύγειες. Στη μύτη θα βρεις έναν συνδυασμό φρούτων, όπως δαμάσκηνο και μαύρο κεράσι, με ισχυρή δόση μπαχαρικών τόσο πικάντικων (πιπέρι) όσο και γλυκών (βανίλια, κανέλα). Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, δίνει την αίσθηση του γεμάτου σε σώμα, ενώ οι τανίνες είναι πολύ καλής ποιότητας έχοντας λεπτόκοκκη αίσθηση στο στόμα. Το τελείωμα είναι μακρύ σε διάρκεια με πολυπλοκότητα και εξέλιξη αρωμάτων.



2016 Οινοποιείο Τσαγγαρίδης, Cabernet Sauvignon, Πάφος, €13
Βρίσκεται σε δρύινα βαρέλια, γεγονός το οποίο οπτικά γίνεται αντιληπτό από τις ελαφρώς κεραμιδί ανταύγειες στα τοιχώματα του ποτηριού. Αρκετά rustic μύτη, μεσαίας αρωματικής έντασης, με εξελιγμένα αρώματα μαρμελάδας, αποξηραμένων φρούτων, όπως σύκο και κεράσι, καθώς επίσης καπνός και φυτικές νότες ντομάτας. Στόμα μεσαίου όγκου, όχι ιδιαίτερη συμπύκνωση, αλλά στιβαρή τανική δομή και μέτρια
οξύτητα. Η ένταση αρωμάτων στο στόμα είναι μέτρια, σε αρμονία με τα αρώματα στη μύτη, με τα μπαχάρια και τη δρυ, ωστόσο, να 'ξεπροβάλλουν' λίγο περισσότερο. Μέτριας διάρκειας επίγευση, αφήνοντας αίσθηση καπνού και μαρμελάδας φρούτων στο στόμα.


2016 Οινοποιείο Τσαλαπατή, Shiraz, Πάφος, €10.90
Λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, γήινο, με νότες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού. Η γεύση είναι γενναιόδωρη, βελούδινη, στρογγυλή, ισορροπημένη, μεστή, με νότες βανίλιας, ξύλου και μόκας. Στο τελείωμά του, χαρακτηρίζεται από τη θερμή και διακριτική τανικότητά του και τη μακρά παραμονή των αρωμάτων του, στα οποία κυριαρχεί η καραμέλα βουτύρου. (Vinologie)


2015 Οινοποιείο Κάθηκας, Λευκάδα, Πάφος, €14
Μέτριο ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη θα βρεις χαρακτηριστικά αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ανεπαίσθητο βαρέλι και πικάντικα μπαχαρικά. Το στόμα είναι φρεσκότατο, με την υψηλή οξύτητα να χαρίζει ζωντάνια, χωρίς τεράστιο όγκο, αλλά εξαιρετική γευστική πολυπλοκότητα και κομψή παρουσία τανινών. Η παραμονή στο ποτήρι ή η μετάγγιση σε καράφα 'ανοίγει' αρωματικά το κρασί αφήνοντας να αναπτυχθεί
πλήρως ο ελκυστικός του χαρακτήρας. Μια μοναδική τοπική ποικιλία κι ένα κρασί το οποίο συμβαδίζει απόλυτα με τις σύγχρονες παγκόσμιες οινικές τάσεις. (Fereos Four Point)


2012 Οινοποιείο Κολιός, Shiraz, Πάφος, €14
Βαθύ ρουμπινί χρώμα και πολύπλοκο μπουκέτο. Αρώματα μπαχαρικών, πιπεριού, κανέλας, καπνού, πλαισιώνονται από άφθονο μαύρο φρούτο (δαμάσκηνο, βατόμουρο) καιμαρμελάδα ψημένου φρούτου με νύξεις βανίλιας. Στο στόμα είναι πλούσιο, μπαχαρένιο, πληθωρικό με ώριμες αισθητές ταννίνες και στρογγυλή, μακριά επίγευση.


2014 Οινοποιείο Φικάρδος, Shiraz, Πάφος, €9.50
Το βαθύ κόκκινο χρώμα του με τις βιολετί ανταύγειες -τυπικό της ποικιλίας- προετοιμάζει για τη συνέχεια. Στη μύτη θυμίζει έντονα μικρά, κόκκινα φρούτα με νότες βιολέτας και στο στόμα κυριαρχούν το φραγκοστάφυλο και η φράουλα, ενώ το ξύλο εμφανίζεται διακριτικά στο τελείωμα συμπληρώνοντας το εξαίρετο αυτό κρασί.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close