Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2019
Ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, στο πλαίσιο των δράσεών τους για προβολή και ενίσχυση του στοιχείου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα) γνωστοποιούν την έκδοση ενός συναρπαστικού παιδικού παραμυθιού με τίτλο «Η Κλωστή της Υπομονής». Το παραμύθι αφηγείται μία πραγματική ιστορία, αριστοτεχνικά κεντημένη με στοιχεία μυθοπλασίας, βγαλμένη μέσα από τις γειτονιές της Αθηένου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
Συντελεστές του παραμυθιού είναι η ταλαντούχα συγγραφέας Σάντη Αντωνίου και την εικονογράφηση υπογράφει η πολυβραβευμένη Αθηενίτισσα εικαστικός Έλενα Τσιγαρίδου. Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος a bookworm publication.

Το παραμύθι εκδίδεται με συγχρηματοδότηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Τι κοινό μπορεί να έχουν:
Μια ατέρμονη κλωστή,
μια βαλίτσα γεμάτη αθηενίτικα κεντήματα,
ένα τρένο, ένα κορίτσι
και 17 βήματα στις μύτες των ποδιών της;

Το παραμύθι πραγματεύεται την αγάπη για τον πολιτισμό και την άυλη κληρονομιά, που έχουν παραλάβει οι νεότερες γενιές, ειδικότερα σε σχέση με την αθηενίτικη δαντέλα «βενίς». Παράλληλα, το παραμύθι εξυμνεί την αξία της υπομονής και της καλλιέργειας δεξιοτήτων στα παιδιά, με προσήλωση στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Πρώτη παρουσίαση:
Η πρώτη παρουσίαση του παραμυθιού θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Την παρουσίαση θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Αθηένου κύριος Κυριάκος Καρεκλάς και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κύριος Παύλος Παρασκευάς.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κύριος Χαμπής Τσαγγάρης, χαράκτης, Δρ Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και Δρ Αναστασία Χατζηγιαννακού, ειδική παιδαγωγός, εγγονή Αναστασίας Σέα. Θα ακολουθήσει αφήγηση από τον ηθοποιό κύριο Παναγιώτη Μπουγιούρη.
Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης είναι η κυρία Αναστασία Σέα, η αφήγηση ζωής της οποίας υπήρξε η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του βιβλίου και επί σειρά ετών διδάσκουσα την κεντητική τέχνη των δαντελών «βενίς» σε γυναίκες της Αθηένου και εκτός.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση:
κα. Νόνη Παπουή-Παπασιάντη, Έφορος Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου
24524002 / 24811370 και στο www.athienoumuseum.org.cy
-
Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου
22 Μαΐου 2019
Σχετικά
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με εντυπωσιακές παραστάσεις
Το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Λάρνακα
27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με 6 πρωτοποριακές παραγωγές από Κύπρο και εξωτερικό
Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τα έργα διερευνούν το σώμα ως φορέα μνήμης, εμπειρίας και μεταμόρφωσης
WAREHÅUS: Ένα μονοήμερο live performance event που γίνεται θα γίνει το προσωρινό “σπίτι" για καλλιτέχνες
Θα μεταμορφώσει έναν βιομηχανικό χώρο στη Λευκωσία σε ένα χώρο τέχνης
Το Δάλι βγαίνει στο πάρκο για δωρεάν γυμναστική όλο το καλοκαίρι
Το Γραμμικό Πάρκο γίνεται σημείο άθλησης για όλους!
Κατακλυσμός στο Πισσούρι με Καραντώνη και Χατζήμιχαηλ
Ραντεβού στην παραλία Πισσουρίου για έναν Κατακλυσμό γεμάτο μουσική, χορό και όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα
Week Agenda: Τα καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, μεγάλες μουσικές συναντήσεις και ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν ρυθμό στις μέρες της εβδομάδας
Η Λεμεσός ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Κατακλυσμού
Αυτά είναι όλα όσα θα συμβούν στη Λεμεσό
Οι «Νύχτες Καλοκαιριού» επιστρέφουν δυναμικά στην πρωτεύουσα!
Όλη η πόλη μια σκηνή… για 4 ολόκληρους μήνες
Το Technopolis 20 ανοίγει τον κήπο του με ένα ξεχωριστό Arts & Crafts Fair
Μια ολοήμερη εμπειρία γεμάτη τέχνη, χαρά και έμπνευση, για όλη την οικογένεια αλλά και για την παρέα σας
Weekend Agenda: 45 υπέροχες προτάσεις για να περάσεις όμορφα αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο, παιδικές παραστάσεις, street food, βιβλιοπαζαράκια και ανοιξιάτικες γιορτές σε όλη την Κύπρο
Το Miami Herbert Business School φέρνει στην Κύπρο κορυφαίο πρόγραμμα AI για Νομικούς
Cap St. Georges Hotel & Resort, Πάφος | 5–7 Ιουνίου 2026
Το Access City Festival 2026 ταξιδεύει στην Πόλη Χρυσοχούς από το Enavsma Foundation
Οι διοργανωτές προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία συμπερίληψης, ενισχύοντας την κατανόηση και την αποδοχή μέσα από τη συμμετοχή