Δημοσιεύτηκε στις 04 Απριλίου 2019
H παγκόσμια εκστρατεία «Let’s Do it » διεξάγεται και φέτος στην Κύπρο με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος. Η εκστρατεία άρχισε από τις 2 Απριλίου 2019 και θα κορυφωθεί στις 7 Απριλίου 2019 στις 10:00 π.μ στο πάρκο Αθαλάσσας στην Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον συντονιστή της εκστρατείας «Let’s Do it Cyprus» Ανδρέα Αγγελή, το «Lets Do it» είναι μια παγκόσμια δράση. Άρχισε το 2008 στην Εσθονία όπου μαζεύτηκαν γύρω στις 50 Χιλιάδες άτομα για να καθαρίσουν την χώρα μετά άρχισε να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες και την συγκεκριμένη στιγμή γίνεται σε 150 χώρες ανά το παγκόσμιο. Αυτό σημαίνει 18 εκ. εθελοντές. Η Κύπρος πέρυσι κατάφερε να φτάσει το στόχο που ήταν το 5% του πληθυσμού της και είχαν μαζευτεί 46,500 χιλιάδες εθελοντές. Φέτος ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε πάλι αυτό το στόχο και μακάρι να καταφέρουμε να τον ξεπεράσουμε.
«Κάθε χώρα έχει τη δική της ομάδα αλλά στην Κύπρο διοργανώνεται από το γραφείο της επιτρόπου περιβάλλοντος. Η κάθε ομάδα που ενδιαφέρεται, οργανώνεται μόνη της και στέλνει μια αίτηση. Εμείς της στέλνουμε τα υλικά και όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται είτε για πρόληψη είτε για οργάνωση. Υπάρχουν γύρω στους 400 χώρους καθαρισμού.»
Η εκστρατεία Let’s Do It Cyprus αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δράση που πραγματοποιείται στο νησί μας.
Ο σκοπός του «Let’s Do it Cyprus» είναι να γίνει ένας ενδεικτικός, συμβολικός καθαρισμός αλλά και να δείξουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο.
Οι στόχοι ουσιαστικά είναι να διαφανεί το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στην απόρριψη των σκουπιδιών μας και τις παράνομες χωματερές που δημιουργούμε σε φυσικά μέρη είτε ονομάζονται θάλασσες, είτε ονομάζονται ποταμοί, δάση κτλ να αφυπνίσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει όντως πρόβλημα στην φύση μας και πως δεν διαχειριζόμαστε σωστά τα απορρίμματα μας. «Επίσης θέλουμε να καταφέρουμε την δημιουργία μηχανισμού πρόληψης σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα, δημόσιους φορείς αλλά και άτυπες ομάδες, οργανισμούς μη κυβερνητικούς που έχουν αυτήν την ιδεολογία για το μείζον αυτό πρόβλημα.» Με τις ευρωπαϊκές οδηγίες κάθε δήμος και κοινότητα προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιο μηχανισμό όσον αφορά την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Συμμετέχουν σχολεία μαζί με το παιδαγωγικό ινστιτούτο.
«Την Τρίτη άρχισε η εβδομάδα εθελοντισμού στα σχολεία όπου οι δάσκαλοι βγάζουν τους μαθητές για καθαρισμό του σχολείου και κυρίως της αυλής. Επίσης αναπτύξαμε μαζί με το γραφείο της επιτρόπου ένα ολόχρονο πρόγραμμα στα σχολεία που γίνονται εκπαιδεύσεις για την πρόληψη και την χρήση του πλαστικού αφού και αυτό είναι ευρωπαϊκό θέμα που προσπαθούν να το λύσουν». Με τα οργανικά απόβλητα έχουν δοθεί δωρεάν σε 900 σχολεία 200 κομποστοποιητές.
«Το Let’s Do it Cyprus προσπαθούμε να τον κρατήσουμε σαν ένα ολόχρονο θεσμό και όχι σαν μια ημερήσια δράση».
Σχετικά
Halloween στη Λεμεσό με κολοκύθες, κυνήγι θησαυρού και μαγικά
Η Limassol AGORA ετοιμάζει ένα απογευματινό πάρτι για παιδιά, γεμάτο παιχνίδια, μεταμφιέσεις και εκπλήξεις, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.
«Περπατώ με τους Ρευματοπαθείς» στη Λάρνακα
Στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στήριξης, αλληλεγγύης, αποδοχής και κατανόησης της καθημερινότητάς τους
Mάθαμε πότε θα γίνει η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Λεμεσό
H Λεμεσός ετοιμάζεται από τώρα για τις γιορτές
Το μεγαλύτερο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου, επιστρέφει (για καλό σκοπό)
Ανακαλύψτε χιλιάδες βιβλία και απολαύστε ένα καφεδάκι στο «Υφαντουργείο The Workplace»!
Limassol Art Walks: 19 χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης
Εκεί θα δεις εκθέσεις, performances και έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για συγκεκριμένους χώρους και σημεία της πόλης
Μια βραδιά για ρεμπέτες σε ένα οινοποιείο στο χωριό
Ρεμπέτικο, κρασί, ζιβανία και φαγητό σε μία υπέροχη αυλή στο χωριό
Week Agenda: 14 προτάσεις για έξοδο στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Ο Γιώργος Νταλάρας, το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, ο Κώστας Χατζής και ενδιαφέρουσες θεατρικές και χορευτικές προτάσεις γεμίζουν την ατζέντα μας
«Φρέαρ»: Σύγχρονος χορός και ζωντανή μουσική στην Αξιοθέα
Η παράσταση σε χορογραφία της Μαρίας Καμπέρη παρουσιάζεται στις 7 Οκτωβρίου, με τη Νατάσα Φραντζή και τον Δημήτρη Γιασεμίδη σε έναν διάλογο κίνησης, ήχου και μνήμης.
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο Κάστρο της Πάφου
Το Joanna Sophia Fun Run/Walk Around the World in 5K επιστρέφει στην Κύπρο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την Επιληψία και τον Αιφνίδιο Απροσδόκητο Θάνατο στην Επιληψία (SUDEP)
Κυπριακά τραγούδια και παραμύθια για το φθινόπωρο στο Μουσείο Χαμπή
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 19:00, η Νικολέττα Δημητρίου, η Χριστίνα Πολυκάρπου και ο Συμεών Μερκούρης μάς προσκαλούν στη Λευκωσία για μια βραδιά μουσικής, ποίησης και αφήγησης, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη κράτηση.
Lidl Wellness Camp 2026: Αυτοί είναι οι ομιλητές και οι experts που θα μας εμπνεύσουν στο φετινό διήμερο ευεξίας
Το 7ο κατά σειρά θεσμικό πια διήμερο καλής ζωής της Lidl Κύπρου, επιστρέφει τον Νοέμβριο στη Λεμεσό
Weekend Agenda: 50 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη
Φεστιβάλ στα χωριά, μεγάλες συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy και οικογενειακές βόλτες γεμίζουν την ατζέντα μας για το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.