Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019
Τι επιφυλάσσουν οι μεγάλοι σεφ; Η αγωνία τελειώνει απόψε με την ανακοίνωση από τη βίβλο της γαστρονομίας των νικητών στη Γαλλία, τους οποίους θα επιβραβεύσει με ένα, δύο ή τρία αστέρια. Ο κόκκινος οδηγός του 2019 υπόσχεται να φέρει έναν άνεμο αλλαγής ξεχωρίζοντας ταλαντούχους νέους και κάτι σπάνιο, γυναίκες σεφ.Σχεδόν "75 εστιατόρια θα προαχθούν, στις κατηγορίες 1, 2, 3 αστέρια, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ", ανακοίνωσε ο Γκεντάλ Πουλενέκ, ο νέος διεθνής διευθυντής του οδηγού Michelin.
Πέρυσι, 57 νέα εστιατόρια είχαν διακριθεί και προαχθεί. Ανάμεσά τους: το "La Maison des bois" του Μαρκ Βεϊρά στην 'Ανω Σαβοΐα, στην ανατολική Γαλλία, και το "L'Hοtel du Castellet" του Κριστόφ Μπακιέ, στον νότο, και τα δύο κέρδισαν τρία αστέρια.
H μεγάλη δυναμική της γαστρονομίας στη Γαλλία
Πίσω από τα 75 νέα ρεστοράν που θα βραβευτούν φέτος, "αντανακλάται η μεγάλη δυναμική της γαστρονομίας στη Γαλλία, σε όλες τις περιοχές, με μαγαζιά που διευθύνουν νέοι ταλαντούχοι, οι οποίοι πολύ συχνά είναι επιχειρηματίες που πήραν τα ρίσκα τους", υπογράμμισε ο νέος διευθυντής του οδηγού Michelin.
Ύστερα από 15 χρόνια στην εταιρία αυτή, από τα οποία περισσότερα από τρία στην Ιαπωνία, ο Πουλενέκ ανήλθε στην κορυφή της ιεραρχίας του έγκυρου οδηγού τον Σεπτέμβριο, αντικαθιστώντας τον Γαλλοαμερικανό Μάικλ 'Ελις, ο οποίος εργάζεται πλέον στην αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Jumeirah, που εδρεύει στο Ντουμπάι.
Στο εξής διευθύνει τις 32 εκδόσεις του οδηγού και εποπτεύει τους επιθεωρητές, οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στη φήμη των εστιατορίων όλου του κόσμου.
Για τη νέα αυτή γαλλική έκδοση, οι επιθεωρητές του Michelin "κατάφεραν να ανακαλύψουν ταλέντα από κάθε γωνιά της χώρας" υπογράμμισε ο Πουλενέκ.
Όπως το 2018, μεγάλος αριθμός ξένων σεφ αναμένεται να συμπεριληφθεί στην κατάταξη των νικητών που θα ανακοινωθεί σε ειδική τελετή στο Παρίσι αργότερα σήμερα.
"Όχι ποσοστώσεις"
Η μεγάλη καινοτομία θα προέλθει από την "πρωτοφανή αναλογία των γυναικών σεφ" που αναμένεται να ανεβούν στο βάθρο, έπειτα από χρόνια αντιπαράθεσης για την απουσία τους.
Ανάμεσα στους 57 νέους σεφ που βραβεύτηκαν με αστέρια στη Γαλλία το 2018, υπήρχαν μόλις δύο γυναίκες... οι οποίες εργάζονταν μαζί μ΄έναν άνδρα. Πρόπερσι, μια μόνο γυναίκα περιλαμβανόταν στους 70 νέους νικητές και καμιά το 2016, γεγονός ενδεικτικό μιας πολύ πραγματικής "γυάλινης οροφής". Και μέχρι σήμερα, το πολύ κλειστό κλαμπ των τριών αστεριών δεν περιλαμβάνει παρά μόνο μια γυναίκα: την σεφ Αν-Σοφί Πικ.
Η επερχόμενη αυτή εξέλιξη στην κατάταξη δεν οφείλεται ούτε σε ποσοστώσεις ούτε σε μείωση των κριτηρίων", επέμεινε ο Πουλενέκ προτάσσοντας μια επιλογή με έμφαση στην ποικιλομορφία, στα διάφορα στιλ κουζίνας, στα προφίλ των σεφ και του εστιατορίου, όπως για παράδειγμα "πολλά εστιατόρια νέων σεφ που μετεγκαθίστανται στην περιφέρεια και προτείνουν κουζίνα εμπνευσμένη από τα προϊόντα της περιοχής".
Η έκδοση 2019 θα δώσει επίσης την ευκαιρία να αναδειχθούν "τα επαγγέλματα της σκιάς" μέσω ενός νέου βραβείου για την εξυπηρέτηση που προσφέρει το εστιατόριο, και ενός που βραβεύει τους σομελιέ. Τέλος ένα βραβείο θα δοθεί για πρώτη φορά σε σεφ για την κουζίνα του που είναι στραμμένη στην αειφόρο ανάπτυξη.
Ο Michelin αριθμούσε 621 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια στη Γαλλία πέρυσι, από τα οποία 28 είχαν τρία αστέρια, 85 δύο αστέρια και 508 ένα αστέρι.
Παρά τις επικρίσεις και τις αντιπαραθέσεις που συχνά προκαλεί, ο κόκκινος οδηγός παραμένει μια αναφορά για τον κόσμο της γαστρονομίας. Επιχείρησε το 2017 προσεγγίσεις με τον οδηγό οινοκριτικής Parker, όπως και με τον οδηγό Fooding, που προωθεί μια πιο νέα, μοντέρνα κουζίνα.
Ο οδηγός Michelin ιδρύθηκε το 1900 από τους αδελφούς Αντρέ και Εντουάρ Μισελέν, των γνωστών ελαστικών Michelin, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εξυπηρέτησης των οδηγών αυτοκινήτων και φορτηγών που ταξίδευαν, προτείνοντας μέρη για καλό φαγητό. Σήμερα η βίβλος της γαστρονομίας είναι παρούσα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά
Το Sunday Lunch που δίνει ρυθμό στις Κυριακές μας επιστρέφει στο NYX Hotel Limassol!
To ιδανικό σημείο για ένα απολαυστικό κυριακάτικο μεσημέρι
Από σήμερα, η Λεμεσός έχει ένα νέο στέκι για... Φλερτ!
Πρώτες εικόνες από το ΦΛΕΡΤ, το ολοκαίνουριο bar & restaurant που ανοίγει τις πόρτες του
GRANDYARD: Η νέα εποχή του Food Park City στη Λευκωσία
Η νέα του εποχή μάς δίνει πολλούς λόγους να το επισκεφθούμε ξανά και ξανά και να ανακαλύψουμε όλα όσα έχει να προσφέρει
5 ταβέρνες στη Λευκωσία για κυπριακό μεζέ και ζωντανή μουσική
Από το κλέφτικο του Μέλισσου μέχρι τα ρεμπέτικα στο Μεζοστρατί, πέντε διευθύνσεις για βραδιές με την παρέα.
Το μικρό ιταλικό της πόλης, με τα χειροποίητα ζυμαρικά, κατεβάζει ρολά
Η ανακοίνωση του Carlo, του ιδιοκτήτη
Ο Κύπριος οινοποιός Σοφοκλής Βλασίδης κατεβαίνει στην παλιά Λευκωσία, για ένα βράδυ
Μία βραδιά αφιερωμένη σε σπάνια κρασιά, παλιές χρονιές και πειραματικές οινοποιήσεις.
Αυτά είναι τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2026
Τη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο δημοσίευσε το «The 50» και στην κορυφή βρίσκεται ένα ισπανικό
7 απάχικα ταβερνάκια με τίμιο φαγητό που αξίζει να ανακαλύψεις
Συγκεντρώνουμε μερικά από τα απάχικα ταβερνάκια της Λεμεσού που αξίζει να ανακαλύψεις.
Πάμε για σουβλάκι, σεφταλιές και κυπριακά μεζεκλίκια σε μία Μαντάμ!
Εδώ θα απολαύσεις την κυπριακή κουζίνα όπως πρέπει να είναι: απλή, γενναιόδωρη και φτιαγμένη για να μοιράζεται.
Το Chocolate Week επιστρέφει στο Colors Café: Όλα όσα θα απολαύσουμε στην πιο γλυκιά εβδομάδα της χρονιάς
25 χρόνια Colors Café και Chocolate Week: Μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται
Season Opening στο Olio
Με ανανεωμένη διάθεση, το δημοφιλές hot spot της πρωτεύουσας συνεχίζει να συνδυάζει τη σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα με την ποιοτική διασκέδαση, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία εξόδου.
Captain’s Cabin: Ένας ξεχωριστός παραθαλάσσιος προορισμός για κάθε εποχή
Tο ιδανικό σκηνικό για όμορφες στιγμές