Δημοσιεύτηκε στις 06 Νοεμβρίου 2018
Η Ομάδα Συγγραφέων «Διαβάσεις», ξεκινά τη λογοτεχνική της δραστηριοποίηση στη Λευκωσία, με τον προγραμματισμό μιας σειράς πολυθεματικών συναντήσεων με συγγραφείς από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα φιλοξενούνται πεζογράφοι από συγκεκριμένο κάθε φορά ελληνικό εκδοτικό οίκο και θα συζητούνται θέματα που αφορούν στη διαδικασία της γραφής, της έκδοσης και της ευρύτερης λογοτεχνικής διαδικασίας. Θα παρουσιάζεται επίσης το προσωπικό έργο των συμμετεχόντων δημιουργών.
Οι Διαβάσεις είναι μια νεοσύστατη ομάδα συγγραφέων, που αποτελείται από τους συγγραφείς Νάσια Διονύσιου, Κωνσταντία Σωτηρίου και Χρίστο Ρ. Τσιαήλη. Η ομάδα επιδιώκει να φέρει κοντά συγγραφείς από την Κύπρο και την Ελλάδα, που στεγάζονται σε κοινούς εκδοτικούς οίκους και τους συνδέουν κοινοί λογοτεχνικοί άξονες, και μέσα από συναντήσεις, συζητήσεις και αναγνώσεις να τους συστήσει στο κυπριακό φιλαναγνωστικό κοινό.
Η πρώτη εκδήλωση, με «ειδικό θέμα»: «Η λογοτεχνικότητα της καθημερινότητας», θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00 στη Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο»στην παλιά Λευκωσία, απέναντι από το γυμνάσιο Φανερωμένης. Σε αυτή θα φιλοξενηθούν οι συγγραφείς Εύα Μαθιουδάκη και Δημήτρης Χριστόπουλος, των εκδόσεων «Το Ροδακιό», με τους οποίους θα συνομιλήσει η Νάσια Διονυσίου, με συντονιστές την Κωνσταντία Σωτηρίου και τον Χρίστο Ρ. Τσιαήλη.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι φιλόλογος, με σπουδές στη Δημιουργική Γραφή (MEd από το Παν. Δυτ. Μακεδονίας), και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση.

Τα βιβλία του: “Δημόσιες Ιστορίες” (2013), εκδ. Πηγή και “Σπουδή στο Κίτρινο” (2018), εκδ. Τό Ροδακιό.
Μαρτυρολόγια γράφω γιὰ ὅσα δὲν ἔγιναν κι ἐμεῖς ἀπεγνωσμένα θέλουμε νὰ τὰ σώσουμε, στὸν κόρφο μας νὰ τὰ φυλάξουμε σπόρο πολύτιμο, κρυφὸ κι ἀθώρητο, μέχρι νὰ τὰγεννήσουμε ἐκ νέου στὸ μέλλον, προτοῦ ὁ κόσμος σβήσει ὁριστικά. Κι ἂν γεννιόμαστε γυμνοί, πάντα θὰ ὑπάρχει μιὰ ἱστορία νὰ ντύνει τὴ μοναξιά μας. Λουσμένος τὸ κίτρινο φῶς ἀφήνω χωρὶς ἐνοχὲς τὰ δαχτυλικά μου ἀποτυπώματα στὸ χαρτί, γιὰ νὰ ξορκίσω τὸ Τίποτα ποὺ μᾶς κυκλώνει καὶ λίγο-λίγο ὅλους θὰ μᾶς καταβροχθίσει. Κι ἂν κάποτε, κατὰ τύχη, ἀνακαλύψουν τὰ ἀπελπισμένα μου γράμματα σ᾿ ἕνα μπουκάλι στὸ πέλαγος τίποτα ἐπιζήσαντες λαθραναγνῶστες καὶ τὰ φυλλομετρήσουν, «μαρτυρίες ζωῆς», θὰ ποῦνε, «καὶ μαρτύριο ἑνὸς σεσημασμένου ποὺ δραπέτευσε, μὲ σωσίβιο καὶ σχεδία τὶς λέξεις του, ἀπὸ τοὺς σακάτικους ἐκείνους καιρούς». (Σπουδή στο Κίτρινο, εκδ. Τό Ροδακιό).
Η Εύα Μ. Μαθιουδάκη είναι τραπεζικός υπάλληλος και συγγραφέας.
Από τις Εκδόσεις Το Ροδακιό κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων “Μικρά Πείσματα” (2016) και από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη η νουβέλα “Αυτός ο ένας, ο Αρίστος” (2014).

“Ένας γλάρος πέταξε δίπλα τους, ύστερα και κάποιος άλλος επιδειξίας βούτηξε με το κεφάλι στο νερό. Επικράτησε μια αναμπουμπούλα, μια αναταραχή, κάτι σαν τη δίνη της στροφής του καραβιού στο κυματιστό νερό. Όμως δεν ήταν. Η γιαγιά ήταν που είχε πετάξει το ξεραμένο κουλούρι στα θολά νερά.
Πετάγματα, ξεπετάγματα, φτερά και μακροβούτια στο νερό και στον αέρα. Θόλωσε ο ουρανός από τον καπνό του φουγάρου και οι γλάροι φτερούγισαν μακριά.” [Το φουγάρο, σελ. 23, Μικρά Πείσματα, Εκδόσεις το Ροδακιό]
Οι συναντήσεις απευθύνονται σε πρόσωπα που επιθυμούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη λογοτεχνική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, γνωρίζοντας νέους συγγραφείς και ανακαλύπτοντας τη φυσιογνωμία σημαντικών εκδοτικών οίκων. Ταυτόχρονα, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία και τους τρόπους με τους οποίους αυτή συνυπάρχει ισότιμα και δημιουργικά στα πλαίσια της ελληνικής λογοτεχνικής πραγματικότητας.
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, Λέσχη Βιβλίου Υφαντουργείο, Παλιά Λευκωσία, 19.00.
Είσοδος ελεύθερη
Σχετικά
Halloween στη Λεμεσό με κολοκύθες, κυνήγι θησαυρού και μαγικά
Η Limassol AGORA ετοιμάζει ένα απογευματινό πάρτι για παιδιά, γεμάτο παιχνίδια, μεταμφιέσεις και εκπλήξεις, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.
«Περπατώ με τους Ρευματοπαθείς» στη Λάρνακα
Στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στήριξης, αλληλεγγύης, αποδοχής και κατανόησης της καθημερινότητάς τους
Mάθαμε πότε θα γίνει η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Λεμεσό
H Λεμεσός ετοιμάζεται από τώρα για τις γιορτές
Το μεγαλύτερο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου, επιστρέφει (για καλό σκοπό)
Ανακαλύψτε χιλιάδες βιβλία και απολαύστε ένα καφεδάκι στο «Υφαντουργείο The Workplace»!
Limassol Art Walks: 19 χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης
Εκεί θα δεις εκθέσεις, performances και έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για συγκεκριμένους χώρους και σημεία της πόλης
Μια βραδιά για ρεμπέτες σε ένα οινοποιείο στο χωριό
Ρεμπέτικο, κρασί, ζιβανία και φαγητό σε μία υπέροχη αυλή στο χωριό
Week Agenda: 14 προτάσεις για έξοδο στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Ο Γιώργος Νταλάρας, το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, ο Κώστας Χατζής και ενδιαφέρουσες θεατρικές και χορευτικές προτάσεις γεμίζουν την ατζέντα μας
«Φρέαρ»: Σύγχρονος χορός και ζωντανή μουσική στην Αξιοθέα
Η παράσταση σε χορογραφία της Μαρίας Καμπέρη παρουσιάζεται στις 7 Οκτωβρίου, με τη Νατάσα Φραντζή και τον Δημήτρη Γιασεμίδη σε έναν διάλογο κίνησης, ήχου και μνήμης.
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο Κάστρο της Πάφου
Το Joanna Sophia Fun Run/Walk Around the World in 5K επιστρέφει στην Κύπρο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την Επιληψία και τον Αιφνίδιο Απροσδόκητο Θάνατο στην Επιληψία (SUDEP)
Κυπριακά τραγούδια και παραμύθια για το φθινόπωρο στο Μουσείο Χαμπή
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 19:00, η Νικολέττα Δημητρίου, η Χριστίνα Πολυκάρπου και ο Συμεών Μερκούρης μάς προσκαλούν στη Λευκωσία για μια βραδιά μουσικής, ποίησης και αφήγησης, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη κράτηση.
Lidl Wellness Camp 2026: Αυτοί είναι οι ομιλητές και οι experts που θα μας εμπνεύσουν στο φετινό διήμερο ευεξίας
Το 7ο κατά σειρά θεσμικό πια διήμερο καλής ζωής της Lidl Κύπρου, επιστρέφει τον Νοέμβριο στη Λεμεσό
Weekend Agenda: 50 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη
Φεστιβάλ στα χωριά, μεγάλες συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy και οικογενειακές βόλτες γεμίζουν την ατζέντα μας για το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.