Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10+1 φούρνοι για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού

Γιόρτασε την ημέρα αυτή με ζεστό ψωμί και αρτοσκευάσματα από 11 αγαπημένους φούρνους της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018

Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας».

Η 16η Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα ψωμιού έχει πλέον θεσπιστεί, καθιερωθεί και επισημοποιηθεί. Η 16η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής του Αρτοποιού του βιοτέχνη αρτοποιού της καθημερινής προσπάθειας και της καθημερινής προσφοράς στην ανθρωπότητα, η οποία του ανταποδίδει μ’ αυτόν τον τρόπο και του αναγνωρίζει την θυσία και την αξία της μεγάλης συμβολής του στη σίτιση και τη γενική διατροφή του ανθρώπου.

 Είναι ένα δικαίωμα που του παρέχει η διεθνής αναγνώριση της τιμητικής ημέρας, η οποία είναι αφιερωμένη παγκόσμια, αποκλειστικά και μόνο στον αρτοποιό και το ψωμί του. Δεν είναι τυχαίο πως η Παγκόσμια Ημέρα ψωμιού συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα διατροφής αφού το ψωμί αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διατροφής μας. Ειδικοί επιστήμονες έχουν κατά καιρούς τονίσει την σπουδαιότητα και την διατροφική αξία του ψωμιού. Αυτό το ψωμί, το φρέσκο ψωμί του βιοτέχνη αρτοποιού επιβάλλεται να προβληθεί. Η παγκόσμια γιορτή μας είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία όλων μας μας να προβάλλουμε το φρέσκο, ζεστό ψωμί μας.

Φούρνοι Ζορπάς
Οι Φούρνοι Ζορπάς γιορτάζουν και φέτος την Παγκόσμια ημέρα ψωμιού (16 Οκτωβρίου), προσθέτοντας στην ήδη μεγάλη ποικιλία τους, 3 ακόμα ψωμιά τα οποία όχι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε 15,16 & 17/10 (σε όλους τους Φούρνους Ζορπάς), αλλά και να τα απολαύσετε σε 30% χαμηλότερη τιμή γνωριμίας. Ένα «σούπερ» ψωμί με ιδιαίτερη αλλά όχι έντονη γλυκάδα και απαλή υφή και γεύση - Το Ψωμί με καλαμπόκι και σπόρους Chia. Οι υπερτροφές (Super foods) έχουν δικαίως μπει στη σύγχρονη διατροφή και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψωμί ενισχυμένο από αυτές. Η προσθήκη των σπόρων Chia στο ψωμί με καλαμπόκι, απογειώνει τη θρεπτική του αξία αφού είναι πλούσιοι σε Ω3 λιπαρά, πρωτεΐνες, εδώδιμες ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, χωρίς όμως να αλλοιώνει τη γεύση του, αφού δημιουργούν μια ήπια και ευχάριστη αίσθηση. Εξίσου ιδιαίτερο είναι και το ψωμί ολικής αλέσεως Πετρόμυλου, με τραγανή κόρα, αφράτη ψίχα, ασύμμετρες κυψέλες, έντονη και γεμάτη γέυση, με υψηλή θρεπτική αξία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες. Το μυστικό της ιδιαίτερης γεύσης του, κρύβεται στην ολική άλεση των σιτηρών που γίνεται σε πετρόμυλο και δίνει στο ψωμί «ένταση», από τα ιδιαίτερα αρώματα του. Το τρίτο, το Ψωμί Rustic, είναι μαλακό ψωμί, με ιδιαίτερο άρωμα που αποτελεί πηγή εδώδιμων ινών! Ελαφρύ και με αφράτη ψίχα, είναι τόσο μαλακό που κόβεται με το χέρι!  Υπέροχα ψωμιά τα οποία εκτός από σκέτα, μπορείτε να τα απολαύσετε μαζί με μια σαλάτα, μια ποικιλία τυριών ή φαγητά. Μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός απολαυστικού γεύματος με εξαιρετική θρεπτική αξία. Βάλτε λοιπόν φαντασία στο φαγητό, ξεκινώντας από το ψωμί!

 

Paul
Η γνωστή παγκόσμια αλυσίδα γαλλικών αρτοζαχαροπλαστείων-καφέ, που άνοιξε στο Παρίσι το 1889, προσγειώθηκε πρόσφατα στην καρδιά της Λευκωσίας. Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό και η διακόσμησή του σε ταξιδεύει σε γαλλικές συνοικίες. Αφού απολαύσεις το πρόγευμα, γεύμα, φαγητό ή τα γλυκά του Paul, φεύγοντας μπορείς να πάρεις για το σπίτι τα φρεσκοψημένα και φτιαγμένα επί τόπου ψωμιά του.
Η γκάμα: Διάφορα ψωμιά, πάστες, πίτες, κρουασάν, γλυκά, μπισκότα, macaron, κρέπες, σοκολάτες και διάφορα άλλα λαχταριστά προϊόντα.
Δοκίμασε: Φυσικά τη γαλλική μπαγκέτα (€1.90) και το παραδοσιακό ψωμί platine από την ιστορική περιοχή Flandres βορειοανατολικά της Γαλλίας (€2.10).
Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού: Με κάθε αγορά ψωμιού από το Paul, το δεύτερο στη τιμή του €1. Δοκιμάστε καθημερινά άριστης ποιότητας ψωμί, με συνταγές 129 χρόνων, από το φημισμένο αλεύρι που καλλιεργείται σε περισσότερες από 300 φάρμες αποκλειστικά για το PAUL! Η προσφορά ισχύει μέχρι 16/10/2018
(22029377) Ζήνας Κάνθερ 11. Δ-Κ 09.00-23.00.

 

QBoo, Λευκωσία
Αυτό το μικρό γερμανικό αρτοποιείο με Γερμανό μάστορα και παράξενο όνομα, όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά αγαπήθηκε τόσο πολύ, που μεγάλωσε και έφτιαξε ένα μικρό ρουστίκ χώρο με τραπεζάκια, καναπεδάκια και καρέκλες, για να απολαμβάνεις επί τόπου τις αυθεντικές αρτοδημιουργίες του. Σερβίρει πρόγευμα, γεύμα, καφέ και φυσικά μπορείς να πας εκεί να αγοράσεις ψωμί για το σπίτι.
Η γκάμα: Πολλών ειδών λευκά και πολύσπορα ψωμιά, αυθεντικά pretzel και bagel σε διάφορες εκδοχές, γλυκά, μπισκότα, κρουασάν, οργανικά ψωμιά και σάντουιτς. Επίσης, προσφέρει σούπες, πρόγευμα, brunch και κάποια φαγητά, όπως γερμανικά λουκάνικα και σπιτικά ζυμαρικά.
Δοκίμασε: Τα καλύτερα bagel στο νησί (από €1.10) και τα pretzel (€1.30).
(22270477) Προδρόμου 51, Στρόβολος. Δ-Παρ 07.30-22.00 & Σ 07.30-14.30

 

Wood N Fire
Με το slogan 'Baking is art' δηλαδή 'το ζύμωμα είναι τέχνη' το Wood 'n' Fire έρχεται να επιβεβαιώσει τη ρήση και να αποδείξει πως το καλό ψωμί χρειάζεται τέχνη, τα κατάλληλα υλικά και το σωστό φούρνισμα. Ο χώρος είναι ένα μείγμα μοντέρνου και ρουστίκ με μπόλικο ξύλο και με open plan εργαστήρι. Υπάρχουν κάποια τραπεζάκια για να καθίσεις.
Η γκάμα: Διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία, από μαύρα, λευκά, πολύσπορα και άλλα σιτηρά. Η γκάμα συμπληρώνεται από γευστικά κρουασάν, διάφορα σνακ, σάντουιτς, γλυκά, σοκολατάκια και μια σειρά από πίτσες. Σερβίρει και καφέ.
Δοκίμασε: Το πολύσπορο ψωμί με καρότο (€3.50) και το ευκολοχώνευτο Dinkel με ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο και ζέα (€3.80).
Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού: Όλη την εβδομάδα 15-20/10, όλα τα ψωμιά προσφέρονται με 10% έκπτωση.
Νέο Ψωμί διαθέσιμο μόνο για 1 βδομάδα (limited edition) “Tribute to bread
Την Τρίτη 16/10, Ζυμώνουμε με τα παιδιά με το νηπιαγωγείο «Πουπού η Αλεπού»
The Art of Bread (Masterclasses) Πέμπτη 18/10 και Παρασκευή 19/10 προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ 2 Masterclasses για ενήλικες.
Ώρα μαθήματος: 17:30 – 19:30. Κλείστε την θέση σας στο 22 263 130. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
- To Σάββατο 20/10 από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 12:00 θα υπάρχει πρόγευμα (επίδειξη ψωμιού) στο Wood N’ Fire.
Όσα ψωμιά πουληθούν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ψωμιών (family bread) θα διατεθεί στο πρόγραμμα “ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ” του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού - Κλάδου Λευκωσίας για να δοθούν σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
(22263110) Βυζαντίου 40-42. Δ-Πεμ 09.00-21.00 & Παρ-Σ 07.00-22.30.

Κωνσταντινίδης (Family Business)
Οικογενειακός φούρνος που εξειδικεύεται στα υγιεινά ψωμιά.
Η γκάμα: Διαθέτει μια πλούσια ποικιλία από αρτοδημιουργίες, γλυκά, τούρτες μπισκότα, σνακ, αλμυρά, σάντουιτς καθώς και γλυκά με στέβια αντί ζάχαρη ή χωρίς γλουτένη.
Δοκίμασε: Το ψωμί ζέας, χαμηλό σε γλουτένη και με βιολογικές πρώτες ύλες (€3.50) και το ψωμί υψηλό σε πρωτεΐνη με κάνναβη (€3.50).
(22487566) Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 79Κ, Λατσιά. Δ-Κ 05.00-24.00.

Ξυλόφουρνοι Έλενας (Άρωμα Παράδοσης)
Οι Φούρνοι Έλενας ξεκίνησαν στο χωριό Παλιομέτοχο, εκεί όπου φτιάχνουν τα δημοφιλή παραδοσιακά ‘Παξιμάδια Έλενα’. Ακολούθησε το άνοιγμα τριών φούρνων, όπου όλα τα ψωμιά, παξιμάδια, πίτες και αρτοσκευάσματα, ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Υπάρχουν, επίσης, παραδοσιακά γλυκά και διάφορα άλλα σνακ. Δοκίμασε το κουλούρι με αλεύρι πετρόμυλου (€2.50) και τα χωριάτικα ψωμιά με προζύμι σε σχήμα δεντράκι ή μαργαρίτα (€2).
(22758813, 22758814, www.paximadiaelena.com).

Χρυσοβαλάντου
Ο φούρνος Χρυσοβαλάντου έβαλε τα παιδιά στην επιχείρηση και οι γκουρμέ αρτοδημιουργίες τους με την επωνυμία ‘Καλοπέσας’ έχουν γίνει πασίγνωστες. Στον φούρνο θα βρεις όλων των ειδών αρτοπαρασκευάσματα, γλυκά, παξιμάδια, σνακ, μπισκότα και διάφορα είδη Καλοπέσα. Δοκίμασε τα ειδικά brioche για burger με παραγγελία (€0.80) και το λευκό ή ολικής αλέσεως με προζύμι ψωμί στη λαμαρίνα (€3/Kg).
(22819555) Λυκαβηττού 2, Αρχάγγελος.

ΛΕΜΕΣΟΣ

Galette Artisan Bakery
Καθαρόαιμο artisan bakery που φτιάχνει από παραδοσιακά μέχρι πιο 'πειραματικά' και ιδιαίτερα ψωμιά, ικανοποιώντας όλα τα γούστα και τις ορέξεις. Η επιτυχία του οδήγησε στο άνοιγμα ακόμα δύο Galette στην πόλη της Λεμεσού με αυτό στον Άγιο Νικόλαο να διαθέτει και espresso bar.
Η γκάμα: Μεγάλη ποικιλία από ψωμιά, πρωτότυπα σνακ, πίτες, πάστες, γκουρμέ γλυκά, μπισκότα, σάντουιτς, πίτσες, τούρτες, σοκολατάκια και άλλα καλούδια.
Δοκίμασε: Το αγιορείτικο ψωμί με προζύμι (€2.80) και το μαλακό ισπανικό ψωμί με μεγάλες τρύπες φτιαγμένο με προζύμι, μπόλικο νερό, αλεύρι λευκό και ολικής (oe2.90).
(25100815) Σπύρου Αραούζου 33. Δ-Κ 07.30-22.30. / (25100715) Ανεξαρτησίας 67. Δ-Σ 08.00-02.00 & Κ 09.00-17.00. / (96491664) Γρίβα Διγενή, Άγιος Νικόλαος. Δ-Σ 07.30-21.00 & Κ 09.00-17.00.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Lazaris Bakery
Θα το βρεις στην ανερχόμενη περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου και συνδυάζει μπαρ και αρτοποιείο μαζί. Στο παραδοσιακό, πετρόκτιστο κτήριο, θα ξεκινήσεις, από το πρωί, με 'τσίλλιμα-μπούκωμα' και συνεχίζεις με διάφορα κρύα και ζεστά μεζεδάκια με ρακόμελο. Πριν φύγεις πάρε μαζί σου το φρεσκοκαμωμένο ψωμί.
Η γκάμα: Σπιτικά και οργανικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά, ψωμιά, πίτες, πάστες, σνακ, γλυκά και πολλά άλλα.
Δοκίμασε: Το χωριάτικο λευκό ψωμί με προζύμι (€2.50) και το προζυμένο ψωμί με παπαρουνόσπορο (€2.70-€3).
(24655700) Αγίου Λαζάρου 37-39. Τρ-Κ 07.30-23.00.

Silo
Δεν είναι ένα απλό αρτοποιείο, αλλά μια μπουτίκ αρτο-γλυκο-παρασκευασμάτων, που δίνει άλλη υπόσταση στην τέχνη της αρτοποιείας και ζαχαροπλαστικής. Ο χώρος είναι διαχωρισμένος σε διάφορα μέρη, όπου το κάθε είδος έχει τη θέση του. Όλα τα δημιουργήματα είναι κατασκευασμένα με αγνά και premium υλικά και μοιάζουν σαν στολίδια στον χώρο.
Η γκάμα: Διάφορα είδη ψωμιού, κριτσίνια, μπισκότα, πάστες, πίτες, σνακ, πίτσες, τούρτες, σάντουιτς, σοκολατάκια, γλυκά και καφέ.
Δοκίμασε: Το καρβέλι με σπόρους chia (€2.65) και την μπαγκέτα fitness (€0.90).
(24424274) Φανερωμένης 151. Δ-Κ 06.00-24.00.

Θημωνιά
Από τους πιο εκσυγχρονισμένους και μεγάλους φούρνους στην περιοχή, ο οποίος διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από αρτοποιήματα. Θα περιπλανηθείς ανάμεσα σε προκλητικά γλυκά και τούρτες, μυρωδάτα σνακ, αλμυρά και περιποιημένα σάντουιτς. Το κατάστημα στη Νήσου έχει και καφετέρια, όπου μπορείς να καθίσεις και να ευχαριστηθείς επί τόπου όλες τις νοστιμιές του. Από τα αγαπημένα ψωμιά είναι το λευκό βιενέζικο (€2) και το αυστριακό σικάλεως (€2).
(23827373) Ελευθερίας 66, Δερύνεια. / (23820015) Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 10, Φρέναρος. / (22525500) Λεωφόρος Λεμεσού 40, Πέρα Χωριό Νήσου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close