Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

20+1 όμορφα πράγματα για να κάνεις αυτό το weekend

Όλα όσα θα γίνουν στην Κύπρο και θα κάνουν πιο ξεχωριστό το τριήμερό σου

Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018

Αυτό σαββατοκύριακο φέρνει πολλές και ξεχωριστές εκδηλώσεις, μουσικές συναντήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακά φεστιβάλ στα χωριά.

Δες όλα όσα μπορείς να κάνεις με τους φίλους, τα παιδιά και την οικέγενειά σου.

 

Ευανθία Ρεμπούτσικα, Έλλη Πασπαλά
Τραγούδια και μελωδίες σε ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο χρώματα κι αρώματα Ανατολής και Δύσης. Σαν τις νύχτες τις καλοκαιρινές στο σινεμά της γειτονιάς όταν γέμιζε η σκηνή εικόνες, ήχους και χρώματα που έγιναν η συντροφιά στα όνειρά μας. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει τις πιο αγαπημένες συνθέσεις της. Από το 'Αστέρι κι η ευχή', τις 'Μικρές ιστορίες', την 'Πολίτικη κουζίνα', το 'Babam ve oglum', το 'Βirlesen gonuller' που μας ταξιδεύει στο μακρινό Καζακστάν, στη Ρωσία και στην Κωσταντινούπολη, τον 'Συρανό ντε Μπερζεράκ', τον 'Νοτιά' και φυσικά το πρόσφατο '1968' του Τάσου Μπουλμέτη. Μαζί με τις μελωδίες της Ρεμπούτσικα και τη μοναδική ερμηνεία της Πασπαλά, τέσσερις ταλαντούχοι μουσικοί-σολίστες (πιάνο, κανονάκι, ακορντεόν και κρουστά) φέρνουν το μοναδικό τους στυλ στη συναυλία.
>> Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, Παττίχειο Θέατρο, Λεμεσός, 20.30, €22 & €17. Πληρ. 25377277.
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30.

 

Το Klangforum Wien στο Φεστιβάλ του Φάρου
Το περίφημο σύνολο Klangforum Wien - αναγνωρισμένο διεθνώς ως ένα από τα πιο εμβληματικά ονόματα της σύγχρονης μουσικής - έρχεται στην Κύπρο για μια μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος. Έχοντας ως έμπνευση τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και θέση της Κύπρου, οι Klangforum θα χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη μουσική ως ένα μη λεκτικό όχημα για να επικοινωνήσουν με συνθέτες και κοινό διαφορετικών μουσικών και πολιτιστικών καταβολών. Η συναυλία θα περιλαμβάνει αριστουργήματα των Πιερ Μπουλέζ, Κλωντ Βιβιέ, Χέλμουτ Λάχενμαν, Μπέατ Φούρερ, Φράνκο Ντονατόνι, καθώς και σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έργα των Εύη Σαμμούτη, Thomas Simaku και Jorge Grossmann.
>> Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, The Shoe Factory, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22663871.

 

Στοιχειωμένα έργα τέχνης στην Art Seen
Tέσσερα φαντάσματα έχει προσκαλέσει στην γκαλερί Art Seen ο Βρετανός καλλιτέχνης Angus Braithwaite για την πρώτη ατομική του έκθεση εκτός του Ηνωμένου Βασλείου. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η Μαρία Στάθη, έχει τίτλο «A Home of Ghosts and Spirits | Το Σπίτι των Φαντασμάτων και των Πνευμάτων». Τα φαντάσματα του Braithwaite, που κατοικούν σε κατασκευασμένους περιβάλλοντες χώρους, θα περάσουν έξι εβδομάδες στη γκαλερί της Λευκωσίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτά τα στοιχειωμένα έργα τέχνης θα μπορέσουν να παρουσιαστούν μαζί. Ο Angus Braithwaite γεννήθηκε το 1984 στο Cumbria, του Ηνωμένου Βασιλείου. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Παράλληλα με την έκθεση ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια performance την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 στις 18:30. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 15:30 - 19:00 ή με ραντεβού.
>> Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, Art Seen, Λευκωσία, εγκαίνια 7μ.μ. Πληρ. 99624090, 22006624. Μέχρι 23/10.

 

Οι Παπιγιόν Band ετοιμάζουν δυναμικό comeback!
Μετά το super επιτυχημένο καλοκαιρινό Music Tour με την μπύρα Alpha σε όλο το νησί, οι Παπιγιόν επιστρέφουν πιο δυναμικά από ποτέ! Η εκρηκτική μπάντα φροντίζοντας να περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό της τραγούδια για κάθε γούστο, επιλέγει αυτά που αγαπάμε περισσότερο και από τις 12 Οκτωβρίου 2018, ξεκινά τις εμφανίσεις της στη σκηνή του Down Town Live στη Λευκωσία, κάθε δεύτερη Παρασκευή βράδυ.
Οι Παπιγιόν Band αποτελούνται από τους: Άγγελο Αυγουστή - Τραγούδι, Κωνσταντίνο Κυριάκου - Τραγούδι, Χρίστο Χόπλαρο - Κιθάρα, Στέλιο Γερασίμου - Keyboards, Πέτρο Κκάλλη - Drums.
>> Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, Down Town Live, Λευκωσία. Για πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε στο τηλέφωνο 99810011. https://www.facebook.com/PapiyionBand/

 

Λογοτεχνικές αναγνώσεις στο ΣΑΡΔΑΜ
Το φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ επιστρέφει για έκτη χρονιά με ακόμη περισσότερες δράσεις, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στη λογοτεχνία, τη λογοτεχνική περφόρμανς και τη συνύπαρξη της λογοτεχνίας και του λόγου με άλλες τέχνες. Για τέσσερις ημέρες συγγραφείς-περφόρμερ και άλλοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και γενικότερα παρουσίασης/επιτέλεσης της λογοτεχνίας και του λόγου μέσα από ποικιλία δρωμένων και εργαστηρίων. Απόψε το φεστιβάλ παρουσιάζει την βραδιά λογοτεχνικών αναγνώσεων/περφόρμανς.
>> Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, Θέατρο ΕΝΑ, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. 99624090.

 

"Αλίμονο στους νέους" από το Θέατρο Ανεμώνα
Αλίμονο στους νέους ή Αλίμονο στους γέρους! Η ελληνική εκδοχή του Φάουστ! Η επιθυμία να μείνουμε πάντα νέοι. Η αιώνια μάχη του καλού με το κακό, του νέου με το παλιό, της αγάπης ενάντια στο χρήμα. Ένα γλυκύτατο έργο, με χιούμορ, τρυφεράδα και ανθρωπιά. Όλ' αυτά θα ζωντανέψουν με αγάπη, αλήθεια και ευωδία γιασεμιού ελληνικής αυλής, στη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα από τις 12 Οκτωβρίου! Το διαχρονικό, κλασικό πια έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο από τον Δημήτρη Χορν το 1961 σε σκηνοθεσία του ιδίου και αμέσως μετά ακολούθησε η περίφημη ταινία σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου με τον Δημήτρη Χορν και την Μάρω Κοντού.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κώστας Καζάκας
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Στέφανος Αθηαινίτης
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.
>> Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία. Πληρ. 70007721.

 

Ο Καλαπαναγιώτης μάς κερνά παλουζέ και σουτζιούκκο
Η εκδήλωση που διοργανώνεται το προσεχές Σάββατο στον Καλοπαναγιώτη, μας δίνει την καλύτερη αφορμή για να προγραμματίσουμε την επόμενή μας επίσκεψη στο χωριό. Η παρασκευή παλουζέ ή σουτζιούκκου μάς δίνουν ακόμα έναν καλό λόγο. Συγκεκριμένα λοιπόν, οι ιδιοκτήτες του Παραδοσιακού Μουσείου Καλοπαναγιώτη (Παραδοσιακό Μουσείο Καλοπαναγιώτη - "Πακτινέ") σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε την παρασκευή παλουζές και να τον γευτούμε ζεστό και μυρωδάτο μέσα από το χαρτζί!
>> Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 15.30, στο χώρο του μουσείου.

 

Γιώργος Θεοφάνους, Ευρυδίκη, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Δέσποινα Ολυμπίου
20.000 θεατές σε 7 μήνες με 34 sold out παραστάσεις. Οι Κυριακές στις Notes έγιναν σημείο αναφοράς και η πιο must έξοδος για το κοινό σε Λεμεσό και όχι μόνο. Το μουσικό γεγονός της περασμένης σεζόν συνεχίζεται και φέτος. Ο σημαντικότερος και πιο επιτυχημένος συνθέτης των τελευταίων 25 χρόνων, Γιώργος Θεοφάνους, ξαναβρίσκεται επί σκηνής με τη σημαντικότερη και πιο επιτυχημένη pop-rock τραγουδίστρια της γενιάς της, την Ευρυδίκη, συνεργάζεται εκ νέου με έναν από τους πιο δημοφιλείς ερμηνευτές με σήμα κατατεθέν του τη ξεχωριστή φωνή του και τις ξεσηκωτικές live εμφανίσεις του, τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, και συναντά την αισθαντική και συνάμα δυναμική ερμηνεύτρια, Δέσποινα Ολυμπίου. Η δυνατή αυτή τετράδα, λοιπόν, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, που αδιαμφισβήτητα δεν έχει ξαναγίνει στην Κύπρο.
>> Κάθε Σάββατο (23.00) & Κυριακή (20.30), Notes Music Hall, Λεμεσός. Πληρ. 25344344.

 

13ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ
Είναι και πάλι η ώρα για τον μαγικό κόσμο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας. Για 13η συνεχή χρονιά η πραγματικότητα θα σμίξει με συναρπαστικούς μύθους και παραμύθια. Οι ιππότες, οι ακροβάτες, οι δράκοι και οι μάγισσες, οι πριγκίπισσες και όλοι των παραμυθιών οι ήρωες θα ξετυλίξουν με το μαγικό ραβδί την κόκκινη δεμένη κλωστή η παραμυθένια μαγεία θα αρχινίσει…
Το 13ο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ κάνει έναρξη με την παρέλαση στη Λεωφόρο Μακαρίου από τον κυκλικό κόμβο στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 18.30 μ.μ. Στην συνέχεια και με την λήξη της παρέλασης καλλιτέχνες και κοινό μεταφερόμαστε στην αυλή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, όπου θα μας καλωσορίσει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος. Την έναρξη 13ου ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ θα κηρύξει και χαιρετίσει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.
Μετά την είσοδο των ομάδων της παρέλασης στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τους ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ - ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΥ - «Ήτανε μια φορά» ειδικά προετοιμασμένη για το Φεστιβάλ.
Εντυπωσιακό και το φινάλε του 13ου ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ με την ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ - "Αγγίγματα ψυχής" το Σάββατο 20 Οκτωβρίου. Μαζί με την εντυπωσιακά ανερχόμενη ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ θα παρουσιάσουν ένα ρεπερτόριο έκπληξη πέραν από το συνηθισμένο των συναυλιών του Χατζηγιάννη. Τραγούδια που έχει αγαπήσει, που ποτέ τα έχει ερμηνεύσει σε συναυλίες, αλλά θα τα τραγουδήσει για πρώτη φορά σε ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο για το Φεστιβάλ.
>> Σάββατο 13-Σάββατο 20 Οκτωβρίου, Αγία Νάπα, 18.30.

 

Ημέρες Κλήρου 2018
Ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο χορό, τραγούδι και παραδοσιακά εδέσματα ετοιμάζει το χωριό Κλήρου στις 13 Οκτωβρίου, από τις 4:00 μ.μ μέχρι τις 11:00 μ.μ. Το φεστιβάλ εντάσσεται στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και η ανάδειξη της εκπαιδευτικής αξίας της παράδοσης. Ο παλιός πυρήνας του χωριού με τα αναπαλαιωμένα σπίτια θα ανοίξει για τους φιλοξενούμενους. Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου, στις 8.00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση.
- Βιωματικά εργαστήρια αφήγησης και αναδιήγησης, παιχνιδιών (ππιριλιά, βασιλέας, σκατούλικα, κλπ), ζωγραφικής, χειροτεχνιών (ρούχινες κούκλες), θεατρικού παιχνιδιού
- Χορευτικές διαδρομές από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τις Κυκλάδες την Κρήτη και την Κύπρο με χοροδιδάσκαλους και χορευτές/τριες από Ελλάδα και Κύπρο που θα χορεύουν και θα διδάσκουν χορούς σε ενήλικες και παιδιά. Παραδοσιακούς χορούς με χοροδιδάσκαλους από Μακεδονία (Απόστολος Σκρέκας, Χαρά Αλεστά), Θράκη ( Πασχάλης Λιγούδης), Κρήτη (Λευτέρης Κορναράκης) Κυκλάδες ( Γιάννης Σέρβος, Μαριλένα Πετράκη) και Κύπρο (Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγιών Ομολογητών, Νόστος Πισσουρίου, ΠΑΟΚ Κλήρου) .
- Αναβίωση του παλιού σχολείου με έκθεση παλαιών σχολικών αντικειμένων
- Περίπτερο πώλησης μεταποιημένων προϊόντων με πρώτη ύλη το κληρκώτικο σμυρναίικο σύκο (συκόπιττες, τρούφες, κέικ, τάρτες, μαρμελάδες)
- Παρασκευή και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων (ψωμί, ελιωτές, χαλλουμωτές κ.λπ.).
Μάθετε περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ
>> Σάββατο 13 Οκτωβρίου, Κλήρου, επ. Λευκωσίας.

 

Φεστιβάλ Erasmus
Για 2η συνεχή χρονιά, το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus σε συνεργασία με την European Commission in Cyprus αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, διοργανώνουν το Φεστιβάλ Erasmus, και μας καλούν να ταξιδέψουμε μαζί τους. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στην Πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία, και σκοπός του δεν είναι άλλος από το να γιορτάσουμε όλοι μαζί το πιο πετυχημένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συνεργασίας και κινητικότητας, στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Νεολαία και Αθλητισμό. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με σύνθημα από το παρελθόν στο μέλλον, οι παρευρισκόμενοι θα ταξιδέψουν στην παραδοσιακή πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, μέσα από εργαστήρια χαρακτικής, με τη συμβολή της Σχολή Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και Φίλοι και θα αναβιώσουν τις περιπέτειες του Σπανού, «που εχουμίζετουν πως έν έσιει στον κόσμο άλλο καλλίτερο που λλόου του», στη μουσικοθεατρική παράσταση του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού «Ο Σπανός τζιαί οι Σαράντα Δράτζιοι» !
Με Ευρωπαϊκές Εκστρατείες ενημέρωσης και πληροφόρησης όπως οι LifeStories και #EUandME #TimetoMove Eurodesk Cyprus πάμε για ένα εμπνευσμένο, πολύχρωμο πρωινό, με δραστηριότητες κεραμικής και αγγειοπλαστικής, με περιδιάβαση στη καρδιά της παλιάς Λευκωσία, με παιχνίδια γνώσεων για την ανάδειξη του «πιο δυνατού Ευρωπαίου» αλλά και με παραδοσιακά εδέσματα αντλημένα από την Κυπριακή κουζίνα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
>> Σάββατο 13 Οκτωβρίου, Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία.

 

16ο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας
Μέσα από τους πρόποδες των οροσειρών Παπούτσας και Μαδαρής και σε υψόμετρο 1,350 μέτρων, αναδύεται ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, το μεγαλύτερο μάλιστα ορεινό χωριό της Κύπρου, η Κυπερούντα, η οποία και φέτος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην πλατεία της το Φεστιβάλ Μήλου.
Έτσι και φέτος, το σαββατοκύριακο 13 και 14 Οκτωβρίου, θα επισκεφθούμε το χωριό για να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε όλα όσα μπορούν να γίνουν από μήλο! Πάντως οι κάτοικοι ξεκίνησαν ήδη τις προετοιμασίες για το φεστιβάλ, φτιάχνοντας κυπριακά εδέσματα από μήλο, αφού στην Κυπερούντα παράγεται ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής παραγωγής μήλων.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση ποικιλιών μήλου που καλλιεργούνται στην Κύπρο, φωτογραφίας με θέμα το μήλο, παραδοσιακά και σύγχρονα εργαλεία για την καλλιέργεια της μηλιάς, λαϊκή αγορά, παρουσίαση εδεσμάτων και ποτών με κύριο συστατικό το μήλο, απόσταξη ζιβανίας με μήλο, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, παρασκευή ψωμιών με προζύμι, σοκολατένιων και καραμελωμένων με μήλο και άλλα πολλά.
Παράλληλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εκκλησίες και τα μουσεία της κοινότητας.
Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά φεστιβάλ της Κύπρου, που έγινε θεσμός, τόσο για την τοπική κοινωνία της Πιτσιλιάς όσο και για την Κύπρο.
>> Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Κυπερούντα, επ. Λεμεσού.

 

 

10η Έκθεση Πανεπιστημίων Ηνωμένου Βασιλείου
Επισκεφθείτε την 10η Έκθεση Πανεπιστημίων Ηνωμένου Βασιλείου, συνομιλήστε με πανεπιστημιακούς και ενημερωθείτε για πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που σας ενδιαφέρουν σε πανεπιστήμια της Βρετανίας καθώς και για τα κριτήρια εισδοχής τους. Συνομιλήστε για τις σπουδές σας στο εξωτερικό με άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς συμβούλους και ενημερωθείτε για την δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών και φοιτητικών δανείων που καλύπτουν όλα τα δίδακτρα καθώς και για την διαδικασία αιτήσεων σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου από τα εξουσιοδοτημένα κέντρα του UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) των εταιρειών Αμερικάνος TCS Λευκωσίας και Unilink Λεμεσού. Κατά την διάρκεια των εκθέσεων θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε διαλέξεις για αρκετούς κλάδους σπουδών και τα κριτήρια εισδοχής τους καθώς και πληροφορίες για έξοδα σπουδών, βρετανικό φοιτητικό δάνειο και άλλα πολλά ενδιαφέροντα για μαθητές και γονείς. Επίσης, για όσους δεν έχουν κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλουν να σπουδάσουν και χρειάζονται βοήθεια, η έκθεση θα φιλοξενήσει σύμβουλους που θα επεξηγούν το αξιόπιστο Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων 'Horizon', το οποίο έχει προσαρμοστεί/σχεδιαστεί και είναι σταθμισμένο στα Κυπριακά δεδομένα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ειδικές τιμές για χορήγηση του Τεστ στα γραφεία των διοργανωτών. Η Έκθεση έχει σαν στόχο την παροχή κάθε βοήθειας προς όλους τους νέους που προβληματίζονται για το μέλλον τους, την επιλογή του κατάλληλου κλάδου σπουδών αλλά και τη μελλοντική τους καριέρα. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε στο 22 669 779.
>> Σάββατο 13 Οκτωβρίου - Ξενοδοχείο Hilton Park (Λευκωσία) 14:30 - 20:00.
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου - Χαρουπόμυλος Λανίτη (Λεμεσός) 14:30 - 20:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου
Με δεκάδες προβολές μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων από ολόκληρο τον κόσμο, το φετινό φεστιβάλ προβάλλει επιλεγμένες ταινίες Κύπριων και ξένων σκηνοθετών, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει εξαιρετικά δείγματα του παγκόσμιου σινεμά μικρού μήκους. Το φεστιβάλ σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ιωακείμ Μυλωνά και Αλεξίας Ρόιτερ, περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις και προγράμματα.
Διοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού & Θέατρο Ριάλτο.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Κατάλληλο για άνω των 18.
>> Σάββατο 13-Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο www.isffc.com.cy.

 

Ρεμπέτικα της κρίσης
Τέλη 19ου αρχές 20ού αιώνα, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και μετά από το τεράστιο προσφυγικό κύμα του 1922, η ελληνική πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι της χώρας αποτελούν πόλο έλξης διάφορων πληθυσμιακών στρωμάτων που αναζητούν τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή. Τα τραγούδια 'της κρίσης' μάς μιλάνε ακριβώς για τις κρίσιμες συνθήκες ζωής, για τη φτώχεια, την καταστολή, το μεταίχμιο ανάμεσα στη νομιμότητα και στην παρανομία, για τις συνέπειες της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής κρίσης στον άνθρωπο ως ατομικό και κοινωνικό ον, για την κρίση στον έρωτα και στις σχέσεις των ανθρώπων. Το σχήμα Χρήσιμοι Κρίσιμοι επικεντρώνεται στη διερεύνηση της μουσικής παράδοσης και του κοινωνικού και πολιτισμικού της υπόβαθρου. Το σχήμα αποτελούν οι Gaia Zaccagni (κρουστά, τραγούδι), Παντελής Ιωνάς (κιθάρα, ούτι, μπάντζο) και Νίκος Νικολαΐδης (μπουζούκι, μπαγλαμάς), ενώ έκτακτη φιλική συμμετοχή θα έχουν οι Σόλων Λέκκας (τραγούδι, χορός) και Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί).
>> Σάββατο 13 Οκτωβρίου, Αρχοντικό Αξιοθέας, παλιά Λευκωσία, 20.30, €10 & €5. Πληρ. 22894531-2.

 

Blues Wire
Οι θρυλικοί Blues Wire παρουσιάζουν τον καινούριο τους δίσκο "NOS" στο Downtown Live στη Λευκωσία την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Μετά από μια περίοδο πέντε και πλέον χρόνων, η θρυλική μπάντα από την Θεσσαλονίκη επιστρέφει στην Κύπρο για να παρουσιάσει τον καινούριο της δίσκο για μια νύχτα μόνο. Έχοντας πίσω τους μια δισκογραφία που ξεπερνά τα δέκα άλμπουμ, το "NOS" είναι ο πρώτος δίσκος με original μουσική του συγκροτήματος τα τελευταία 9 χρόνια. Οι BLUES WIRE διανύουν το 35ο έτος αδιάκοπης παρουσίας από την αρχή της σύστασής τους το 1983. Το βιογραφικό τους είναι δυσθεώρητο με χιλιάδες συναυλίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και συνεργασίες με σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας blues σκηνής όπως οι Louisiana Red, Katie Webster, John Hammond, Larry Garner, Big Time Sarah, όπως και εμφανίσεις σε συναυλίες των Buddy Guy, Albert King, James Cotton, Otis Rush, Yardbirds, Fabulous Thunderbirds. Έχουν στο ενεργητικό τους 15 δίσκους και ένα διπλό live DVD. Μετρούν πρωτιές όπως τον πρώτο αγγλόφωνο δίσκο στην Ελλάδα και την μακροβιότερη ελληνική μπάντα και θεωρούνται ευρέως ο θεμέλιος λίθος της ελληνικής blues σκηνής. Οι ηλεκτρισμένες εμφανίσεις τους παραμένουν αξέχαστες στο κοινό τους και προσηλιτίζουν τους αμύητους στην μαγεία των Blues. Διά στόματος της καταπληκτικής Katie Webster (1936-1999): "BLUES WIRE are the best Blues band in Europe and deserve to be heard by a wider audience." Μην χάσετε τη μοναδική αυτή βραδιά.
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Downtown Live, Λευκωσία, πόρτες 20:00 / έναρξη 21:00, €15 προπώληση / €17 στην πόρτα. Κρατήσεις 99810011/ Πληροφορίες 99498642.

 

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων
Πάμε να ψήσουμε ππαλουζέ και να βουτήσουμε σουτζιούκκο στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Πεδουλά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων. Συγκεκριμένα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα πάμε στο όμορφο χωριό στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, για να απολαύσουμε παλουζέ και σουτζούκκο.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.00 και θα ολοκληρωθεί στις 18.00.
Εκεί θα έχει:
- ψήσιμο και δοκιμή του παλουζέ καθώς και ψήσιμο του σουτζούκκου
- θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα και φρούτα
- θα μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσει στις εκκλησιές και να περπατήσει στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Βορεινής, καθώς επίσης και να περιδιαβεί στα σοκάκια του χωριού.
- μπορείς να θαυμάσεις τη θέα από διάφορα σημεία του Πεδουλά και να απολαύσεις το γεύμα σου σε κάποια από τα εστιατόρια του χωριού.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος το χορευτικό συγκρότημα και η χορωδία του Πεδουλά.
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας. Περισσότερες πληροφορίες: 99577816.

 

Octoberfest Light
Ο Κυπρο-Γερμανικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος διοργανώνει το πιο γερμανικό φεστιβάλ μπύρας στην Κύπρο! Το OKTOBER FEST LIGHT θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018, από τις 17:00 μέχρι τις 23:00, στο Chateau Status στη Λευκωσία, απέναντι από το Ινστιτούτο Γκαίτε. Όπως κάθε χρόνο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γερμανικές μπύρες, γερμανικά παραδοσιακά εδέσματα όπως λουκάνικα, κότσι, ξινολάχανο, σπιτικά burgers, Brezeln καθώς και λιχουδιές για βίγκαν (burgers, λουκάνικα, Brownies), σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Την βραδιά θα στολίσουν μουσικά τα πνευστά του "Windcraft Band" και οι Windcraft Juniors, το ροκ-μπλουζ σχήμα "Jodi" με τους Οδυσσέα Τουμάζου (κιθάρα) και Γιάννη Αβρααμίδη (φωνή, καχόν) και η σχολή «The Art of Music». Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Chateau Status, με την στήριξη του Goethe-Institut Zypern, και των σχολών "Windcraft Music Centre" και "The Art of Music".
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Chateau Status Λευκωσία, 17.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: 99 384268, info@kyprogermanikos.eu .

 

Παζαράκι Μεταχειρισμένου Βιβλίου
Αν είσαι λάτρης του βιβλίου, τότε αυτό το event είναι για σένα. Πρόκειται για ένα παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου.Την ημέρα αυτή, θα έχετε την ευκαιρία ταξιδεύοντας στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, να βρείτε εκατοντάδες μεταχειρισμένα βιβλία, απολαμβάνοντας το καφεδάκι ή το ποτό σας σε ένα ιδιαίτερο χώρο.
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Χαράτσι Καφενείον, Λευκωσία, 10.00-20.00. Πληρ. 97647438.

 

4η Παγκύπρια Οικογιορτή
H Τέταρτη Παγκύπρια Οικογιορτή έχει σκοπό να προσεγγίσει την Οικολογία μέσα από την προοπτική της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Κύριος σκοπός αυτής της γιορτής ποικιλομορφίας είναι η εκπαίδευση και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών όπως η προώθηση της άμεσης σχέσης παραγωγού-καταναλωτή, η καθαρή και ποιοτική διατροφή για όλους, η τοπικότητα των προϊόντων, οι προσιτές και δίκαιες τιμές για τον παραγωγό και τον καταναλωτή, η μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, η επανασύνδεσή μας με τη φύση, τα συλλογικά εγχειρήματα και η αποσύνδεσή μας από τη βιομηχανοποίηση και την αλόγιστη εμπορευματοποίηση των πάντων. Στη φετινή Οικογιορτή θα συμμετέχουν όπως πάντα τοπικοί παραγωγοί καθαρών και ποιοτικών φθαρτών, προϊόντων μεταποίησης και φυσικών καλλυντικών και ειδών καθαρισμού. Θα φιλοξενούνται επίσης οργανωμένοι φορείς και ομάδες οικολογίας, βιωσιμότητας, βιοποικιλότητας και αειφορίας οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα οικολογίας όπως οι φυσικές καλλιέργειες, η δημιουργία αστικών λαχανόκηπων, η ανακύκλωση, τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα και η φυσική υγεία. Τέλος, καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας θα πραγματοποιούνται πρακτικά εργαστήρια, δραστηριότητες για παιδιά σχετικές με την οικολογία, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και παρουσιάσεις από ειδικούς στη φυσική διαβίωση. Η Τέταρτη Παγκύπρια Οικογιορτή θα λάβει χώρα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας, στη Λεωφόρο Λάρνακας στην Αγλαντζιά, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου από τις 10π.μ μέχρι τις 6μ.μ και γίνεται σε συνεργασία με την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας, θελοντας να ενισχυσει το εργο της Πρωτοβουλιας για βελτιωση και αναβαθμιση του παρκου.
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Δασικό Πάρκο Ακαδημίας, Λεωφόρο Λάρνακας, Αγλαντζιά.

 

MTN Run in Colour
Η Κύπρος έχει ήδη μπει στο ρυθμό του MTN Run in Colour, της πιο χρωματιστής και διασκεδαστικής εκδήλωσης που στηρίζει τα παιδιά με καρκίνο του Ιδρύματος Ελπίδα.
Το MTN Run in Colour, η ψυχαγωγική εκδήλωση με τρέξιμο ή περπάτημα μέσα στα χρώματα πραγματοποιείται για 3η χρονιά στην Λεμεσό στις 13 Οκτωβρίου ως μέρος του θεσμού των Λεμεσίων. Η πρωτοβουλία προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όλους όσους συμμετέχουν και διαθέτει όλα τα καθαρά έσοδα της σε παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία του Ιδρύματος Ελπίδα.
Το επίσημο λανσάρισμα της φετινής εκστρατείας του MTN Run in Colour έδωσε η ΜΤΝ σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 26 Σεπτεμβρίου. Στη διάσκεψη παρευρέθηκαν οι Κωνσταντίνα Ευριπίδου και Γιώργος Αγγελόπουλος - Ντάνος, κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ενώ την προσπάθεια στηρίζουν άτομα από τον κόσμο της μόδας, των media, του αθλητισμού και του επιχειρηματικού κόσμου.
>> Κυριακή 13 Οκτωβρίου, χώρο στάθμευσης Κίρζη, δίπλα από το ΓΣΟ (παραλιακός δρόμος Λεμεσού, κάτω από την γέφυρα απέναντι από το θεατράκι), 15.00.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close