Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

14 όμορφα πράγματα για να κάνεις αυτήν την εβδομάδα

Η δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη είναι εδώ κι εμείς σου προτείνουμε όλα όσα μπορείς να κάνεις και να δεις!

Δημοσιεύτηκε στις 08 Οκτωβρίου 2018

Όλα όσα θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο και θα κάνουν πιο όμορφες τις μέρες μας.

"Η Αρκούδα" αποκαλύπτεται
Με μια παραγωγή της όπερας του Γουίλιαμ Γουόλτον «Η Αρκούδα», αρχίζει η Σεζόν Ρωσικού Θεάτρου στην Κύπρο. Είναι η πρώτη επαγγελματική όπερα που δημιουργείται αποκλειστικά στην Κύπρο. Οι παραστάσεις δίνονται απόψε στη Λεμεσό και αύριο Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Σκηνοθέτης είναι ο καταξιωμένος δημιουργός Βασίλι Μπάρχατοφ και σολίστ η μέτζο-σοπράνο Ντάρια Νταβίντοβα (Θέατρο Μπολσόι, Ορχήστρα VGTRK), ο βαρύτονος Πάβελ Μπικόφ (Moskontsert) και ο μπάσος Αρτέμ Μπορισένκο (θέατρο «Μπολσάγια Όπερα»). Διευθυντής ορχήστρας είναι ο διακεκριμένος Κύπριος μαέστρος, Γιάννης Χατζηλοΐζου που διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Κύπρου. Η δεύτερη όπερα του Βρετανού συνθέτη είναι μια μεταφορά του θεατρικού του Άντον Τσέχωφ σε λιμπρέτο του Πωλ Ντεν. Ο ίδιος ο Γουόλτον το ονόμασε «extravaganza σε μια πράξη», θέλοντας να υπερτονίσει την ακρότητα και τη συναισθηματική διαστολή στο έπακρο που διατρέχει τους χαρακτήρες του έργου στα όρια του σουρεαλιστικού.
>> Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. Soldouttickets.com.cy.
>> Tρίτη 9 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.00. 

 

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο
Ένα μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, τον πατέρα της σύγχρονης στιχουργικής την οποία ανέδειξε σε ποιητική τέχνη, παρουσιάζει απόψε το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Γκάτσος δικαίως απέκτησε το προνόμιο να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής του, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο ∆ήμος Μούτσης κ.ά. Θα ακουστούν τραγούδια από τις συνεργασίες αυτές που σφράγισαν την ελληνική δισκογραφία. Ως γέφυρες ανάμεσα στα τραγούδια θα λειτουργήσουν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά ποιήματά του από τη συλλογή «Αμοργός». Ερμηνεύουν: Πάνος Μπούσαλης, Χριστίνα Πιερή. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ζορπάς (πιάνο), Πάνος Μπούσαλης (κιθάρα), Γιώργος Σπύρου (μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο).
>> Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894531.

 

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» στη Λεμεσό
Στη Λεμεσό παρουσιάζεται απόψε και αύριο το θεατρικό έργο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», του Ιταλού συγγραφέα Κάρλο Γκολντόνι, που προτείνει η θεατρική ομάδα Dell'Arte Projekt κλείνοντας και την αυλαία στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άδωνη Φλωρίδη για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια στην κυπριακή θεατρική σκηνή και αποτελεί μια τυπική κωμωδία ερωτικής ίντριγκας και παρεξηγήσεων. Παρά το ότι είναι γραμμένο το 1764, στα μέσα του 18ου αιώνα, παραμένει ιδιαιτέρως επίκαιρο. Είναι το πιο πολυανεβασμένο διεθνώς έργο του συγγραφέα, μέσα από το οποίο εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις και αναζητά τις ηθικές αξίες που σχετίζονται με τη λογική και τον πολιτισμένο άνθρωπο. Παίζουν οι Ανδρέας Βασιλείου, Ανδρέας Μακρής, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Γιάννης Μίνως, Δημήτρης Αντωνίου, Ελεονώρα Βασιλείου, Ηλίας Ανδρέου, Παναγιώτης Λάρκου και Πηνελόπη Βασιλείου.
>> Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745, 70002212.

 

 

«Το δωμάτιο της Βερόνικα»
H Θεατρική Ομάδα Garage παρουσιάζει απόψε το ψυχολογικό θρίλερ «Το δωμάτιο της Βερόνικα» του Άιρα Λέβιν, συγγραφέα του «Μωρού της Ρόζμαρι», σε σκηνοθεσία Μάριου Ζησίμου. 1973 σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων συναντά σ' ένα εστιατόριο ένα νεαρό ζευγάρι και το καλεί να τους ακολουθήσει στο σπίτι τους. Εκεί οδηγείται σ' ένα δωμάτιο όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Είναι το δωμάτιο της Βερόνικα. Το ηλικιωμένο ζευγάρι προσπαθεί να πείσει την κοπέλα να υποδυθεί τη Βερόνικα που έχει πεθάνει το 1935, καθώς ισχυρίζονται ότι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, για να τη δει για τελευταία φορά η αδελφή της που είναι ετοιμοθάνατη και πιστεύει ότι η Βερόνικα ζει. Πρωταγωνιστούν: Έλενα Οδυσσέως, Μαρία Ζάλτη, Μάριος Φωτίου, Θεράπων Θεράποντος.
>> Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99010506.

 

Προσβολή στη Λέσχη
Με την υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Ζιάντ Ντουεϊρί «Η Προσβολή», αρχίζει τις προβολές της για το φθινόπωρο η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Με αφορμή ένα ασήμαντο περιστατικό αστικού δικαίου και μια λεκτική προσβολή, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μιας χώρας, που ακόμα δεν φαίνεται να έχει κοπάσει, αναζωπυρώνεται στην ταινία του Ντουεϊρί, ο οποίος υπήρξε βοηθός κάμεραμαν σε ταινίες του Ταραντίνο. Κεντρικοί ήρωες ο χριστιανός Τόνι και ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας Γιάσερ, που η δικαστική τους αναμέτρηση θα λάβει εθνικές διαστάσεις και θα διχάσει την κοινωνία, φέρνοντας στο φως όλες τις προκαταλήψεις και τα τραύματα του παρελθόντος ενός ολόκληρου έθνους, που τροφοδοτούν το μίσος. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Καμέλ Ελ Μπάσα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2017. Παίζουν ακόμη Αντέλ Καράμ, Καμίλ Σαλαμέ.
>> Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, Σινεμά ΡΙΟ 3, Λεμεσός, 20.15. 

 

Dinner for Life με τη Μελίνα Ασλανίδου
Η Πρόεδρος του Καραισκάκειου Ιδρύματος Κυρία Πόπη Κανάρη και η Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ Κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν σε φιλανθρωπικό δείπνο για την ενίσχυση των σκοπών του Καραϊσκακείου Ιδρύματος και του «Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20.30 στο Ξενοδοχείο Hilton Cyprus. H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κύπρου & Υψηλής Προστάτιδας του Καραϊσκακείου Ιδρύματος Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη. Ευγενική συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα: Μελίνα Ασλανίδου.
>> Τρίτη 9 Οκτωβρίου, Ξενοδοχείο Hilton Cyprus, Λευκωσία, 20.30, €75. Πληρ. 22210858 & 95119565.

 

Στέφανος Κορκολής
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας, Στέφανος Κορκολής, σε μια μουσική παράσταση με γνωστά, δικά του τραγούδια ('Δεν είσαι εδώ', 'Θες', 'Σβήσε το φεγγάρι', 'Ο Άγγελός μου', 'Στους πέντε ανέμους', 'Σκόνη και θρύψαλα', 'Σ' έχω ερωτευθεί', 'Κάποιες φορές' κ.ά.), ορχηστρικές συνθέσεις, αλλά και διασκευές κλασικών τραγουδιών (ελληνικών και ξένων) που ο ίδιος αγαπά. Ερμηνεύει η εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη, ενώ συμμετέχουν επίσης οι Κωστής Πυρένης (κιθάρες, τραγούδι) και Βασίλης Δεφίγγος (σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά).
>> Τρίτη 9 Οκτωβρίου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, 21:00, €20. Πληρ. 99059257 & 96245929.
>> Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €18 & €15. Πληρ. 77777745.

 

"Κοιμήσου Αγγελούδι μου" από την ΕΘΑΛ
Η ΕΘΑΛ επαναφέρει το έργο ‘Κοιμήσου Αγγελούδι μου’ των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου που είδαμε τον Ιούνιο για νέο κύκλο παραστάσεων. Η ιστορία βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός: σε κάποιο χωριό στην Ελλάδα δύο αδέρφια δεν δηλώνουν τον θάνατο του πατέρα τους, για να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξή του. Η μητέρα τους, εγκατέλειψε τα δύο παιδιά της και πήγε στη Γερμανία, όπου παντρεύτηκε ξανά. Ο σύζυγός της έχει ένα γιο, τον Στέφανο, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα, για να ανακοινώσει τον θάνατο της μητέρας τους στα δύο αδέρφια. Τότε, ο Στέφανος ανακαλύπτει τον νεκρό πατέρα στον καταψύκτη και οι ισορροπίες αλλάζουν.
Παίζουν: Χριστίνα Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Αλέξανδρος Αχτάρ. Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής.
>> Τρίτη 2, Πέμπτη 4, Σάββατο 6, Τρίτη 9, Πέμπτη 11, Σάββατο 13 Οκτωβρίου (20.30) & Κυριακή 7, Κυριακή 14 Οκτ, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός. Πληρ. 25877827.

 

5ο OctoberTest στο Moondog's Bar & Grill
Το μεγαλύτερο event γευσιγνωσίας μπύρας στην Κύπρο έρχεται και πάλι κοντά μας. Για 5η συνεχόμενη χρονιά το Moondog's Bar & Grill στην Μυκηνών 7 στην Λευκωσία διοργανώνει το International Beer Tasting (OctoberTest). Για άλλη μια χρονιά ο μαγικός κόσμος της μπύρας ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Περισσότερες από 220 διαφορετικές μπύρες από 20 χώρες (η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ποικιλία που έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στη χώρα μας) εκ των οποίων αρκετές έρχονται για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε συνδυασμό με περισσότερα από 20 διαφορετικά draught υπόσχονται αξέχαστες γευσιγνωστικές εμπειρίες. Φέτος το International Beer Tasting (OctoberTest) κλείνει 5 χρόνια και το Moondog's και για να τιμήσει αυτήν την τριήμερη γιορτή, φέρνει κοντά μας και κάτι περισσότερο από μπύρες. Για πρώτη φορά στην Κύπρο έρχεται η «μπάντα της μπύρας», οι μοναδικοί Belgian Dixie Kings που για τρεις μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να τους απολαύσουμε ζωντανά. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για BBQ, θα διατίθεται φαγητό προς πώληση.
>> Τρίτη 9-Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, Moondog's Bar & Grill, Μυκηνών 7, Λευκωσία, 18.00-μεσάνυχτα. Τιμή εισόδου: €20. Πληρ. 7000 6300.

 

"Goofy"- "Ani-Ma": Οι σόλο παραστάσεις της Roni Chadash από το Ισραήλ στην Κύπρο
Δύο παραστάσεις χορού, Goofy και Ani-ma της Roni Chadash ταξιδεύουν από το Ισραήλ και ανεβαίνουν στην Κύπρο στο πλαίσιο των Δράσεων του ΘΟΚ στο Θέατρο Αποθήκες στα Λατσιά. 
Και στη γυναίκα είπε: και προς τον άνδρα σου θέλει είσθαι η επιθυμία σου, και αυτός θέλει σε εξουσιάζει - Γένεσις 3:16.
“Goofy” στα εβραϊκά σημαίνει «το σώμα ΜΟΥ». Το έργο αναζητεί τη σημασία αυτών των δύο λέξεων, σε μια απόπειρα να διαπιστώσει αν τα σώματα μας όντως μας ανήκουν· αν πραγματικά μπορούμε να κατέχουμε τα σώματα μας.
Στη σύγχρονη εποχή, κατά την οποία συχνά αντιμετωπίζουμε τα σώματα των άλλων χωρίς συμπάθεια, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο σαν ένα κομμάτι κρέας, το ερώτημα αυτό καθίσταται ακόμη πιο καίριο.
Το Goofy είναι μια απόπειρα να καταλάβουμε πως ένα σώμα μπορεί να χάσει την αθωότητα του και πως κάτι τόσο άμορφο μπορεί να μετασχηματιστεί στην γνωστή και κοινή ύπαρξη που λέγεται «ΓΥΝΑΙΚΑ».
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Tel Aviv Dance Festival τον Αύγουστο του 2016. Έκτοτε παρουσιάστηκε στο SIT Τheater (Las Palmas), 10 Sentidos (Βαλένθια), Tripspace (Λονδίνο), Unfolding Kafka Festival (Μπανγκόκ), Μέρες Χορού Χανιά (Ελλάδα), Garage 21 (Ελλάδα), Safira Festival (Πορτογαλία), Aura Festival (Λιθουανία), καθώς επίσης σε μουσεία και θέατρα του Ισραήλ.
>>Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο ΘΟΚ: 77 77 27 17, Θέατρο Αποθήκες 22 48 03 00. Τιμή Εισιτηρίου €6.

 

"H τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ" βασισμένο στο έργο του Σάμουελ Μπέκετ από το Θέατρο Ένα
Ο Κραπ, σε κάθε γενέθλια του, ηχογραφεί μια μαγνητοταινία με όσα έζησε κάθε προηγούμενή χρονιά, γεγονότα, αποφάσεις που επηρέασαν την ζωή του στο πέρασμα το χρόνου. Επι σκηνής τον βλέπουμε σε μια βραδιά στο μέλλον, ηλικιωμένο να έρχεται αντιμέτωπος με όλη του την ζωή ξαναζώντας με τις αναμνήσεις, προσπαθώντας να αναθεωρήσει τις αποφάσεις που στιγμάτισαν τη ζωή του.
Σκηνοθεσία/ Ελεύθερή Μετάφραση - Διασκευή: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Παίζουν: Μανώλης Μιχαηλίδης και Ειρήνη Σαλάτα.
>> Πρεμιέρα: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, κύρια σκηνή του «θέατρο ένα», 20:30. Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Τέταρτη και Κυριακή στις 20:30. Γενική είσοδος: €10.

 

Λαϊκά παραμύθια της Καρπάθου - Ρίτα Λυτού
Η ηθοποιός Ρίτα Λυτού, συνοδευόμενη από τον μουσικό Μανούσο Κλαπάκη στα κρουστά, παρουσιάζει δύο λαϊκά παραμύθια από την Κάρπαθο, όπως έχουν καταγραφεί τον καιρό του Μεσοπολέμου από τον λαογράφο Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρο. Πρόκειται για τα παραμύθια το «Ελλούι» και ο «Φτωχός και η κούτσα», τα οποία ζωντανεύουν μέσα από ένα λιτό θέαμα που συνδυάζει το ερμηνευτικό ενδιαφέρον της τέχνης του παραμυθά µε το λαογραφικό, φέρνοντάς µας σε επαφή µε ένα παμπάλαιο γλωσσικό κοίτασμα. Η παράσταση ανοίγει μπροστά μας έναν ολόκληρο κόσμο με την αγριάδα, τη σκληρότητα και τη βιαιότητά του, αλλά και τη μαγευτική έλξη μιας αρχαίας θαλασσινής γωνιάς. Η καρπαθιώτικη διάλεκτος εντείνει την επιβολή των «τρομακτικών» μύθων που κυριαρχούν στα παραμύθια και που ακόμη προκαλούν ρίγη συγκίνησης στους ακροατές. Η παράσταση προορίζεται για ενήλικες λόγω της ντοπιολαλιάς αλλά και του περιεχομένου των παραμυθιών.
Αφήγηση: Ρίτα Λυτού & Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης.
>> Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, Αρχοντικό Αξιοθέας, 20.30. Πληρ. 22894531-2.

 

Ας ερχόσουν για λίγο - Έλενα Χατζηαυξέντη
Η Έλενα Χατζηαυξέντη ερμηνεύει κείμενα και τραγούδια της Δανάης Στρατηγοπούλου. Έλάτε να γνωρίσετε ποια ήταν η Δανάη Στρατηγοπούλου. Η ερμηνεύτρια του Αττίκ και άλλων συνθετών με τη μοναδική βελούδινη φωνή της ταυτίστηκε με τα πιο όμορφα τραγούδια της ελαφράς μουσικής όπως το «Ας ερχόσουν για λίγο», «Τ' οργανάκι», «Μαραμένα τα γιούλια», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά» αλλα και ως στιχουργός με το "Τι έιναι αυτό που το λένε αγάπη" και "Αν σ 'αρνηθώ αγάπη μου". Η Έλενα Χατζηαυξέντη γίνεται για λίγο η Δανάη και μας αφηγείται μαζί με τον Ανδρέα Παπαπέτρου στο πιάνο μια τόσο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στην οποία αξίζει φόρος μουσικός και φόρος μνήμης.
Έλενα Χατζηαυξέντη - Ερμηνεία & Ανδρέας Παπαπέτρου - Πιάνο.
>> Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, Sarah's Jazz Club, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 95147711.

 

Στιγμές στο Μουσείο: Never Been Missed
Δύο σώματα καλωσορίζουν μια απροσδιόριστα μεταβαλλόμενη άυλη ενέργεια, η οποία εισέρχεται διακριτικά στον χώρο. Η σταδιακά εξελισσόμενη αυτοδυναμία της μη ορατής ενέργειας ορίζει ένα ασυνήθιστο κινητικό ταξίδι, κατά το οποίο ξυπνάει προσωπικές μνήμες και δοκιμάζει σωματικά όρια. Η έρευνα αγκαλιάζει τo συγγραφικό έργο των: Franco Bifo Berardi: The Soul at Work: From alienation to autonomy, Avery F. Gordon: Ghostly Matters: Haunting and the Sociological Imagination, Μίλτου Σαχτούρη: Πορτοκαλιά.
Συντελεστές: Ιδέα/Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή, Ερμηνεία: Αλεξία Νικολάου, Παναγιώτης Τοφή, Μουσική Σύνθεση Εισαγωγής: Jakub Otčenášek, Μουσική Σύνθεση Χορογραφικού Έργου: Emiddio Vasquez
Φωνή/Αφήγηση: Melissa Garcia Carro
>>Πέμπτη 11 Οκτωβρίου Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία, 19:30 & 20:30. Είσοδος ελεύθερη | Για πληροφορίες: 22 128 157. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close