Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2018
Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο «Με το ίδιο μέτρο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε καινούργια μετάφραση του Βάιου Λιαπή
Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε· ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, καὶ ἐν ᾧ μέτρῳ μετρεῖτε μετρηθήσεται ὑμῖν.
Ματθ. 7, 1-2

Μπορεί ο έρωτας να υποταχθεί σε οποιαδήποτε εξουσία; Σε ένα σύμπαν όπου ο ερωτικός πόθος καταλογίζεται ως θανάσιμο αμάρτημα, τα πάθη βασανίζουν τους ανθρώπους με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα. Όταν η ανθρώπινη ανάγκη για ελευθερία συγκρούεται με την τυραννία, οι μάσκες πέφτουν και οι χαρακτήρες περνούν από την πιο σκληρή δοκιμασία.
Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει, το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Με το Ίδιο Μέτρο· ένα έργο για την δικαιοσύνη, την συγχώρεση, την ελευθερία, τον έρωτα, την ψυχή, τον σώμα· ένα έργο που θεωρείται ύψιστο παράδειγμα της Σαιξπηρικής ιδιοφυίας, καθώς συνδυάζει το ιερό με το γήινο, το υπερβατικό με το χωματένιο· ένα έργο που βάζει την φθορά απέναντι στην αιωνιότητα.

Τραγωδία, αλληγορία ή κωμωδία; Το έργο αψηφά κατηγοριοποιήσεις και ξεδιπλώνεται μέσα από μια καταιγιστική, γεμάτη ανατροπές δράση. Ένας διεφθαρμένος δικαστής, ένας άρχοντας που κατασκοπεύει τον λαό του και μια νεαρή γυναίκα αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό αδιέξοδο είναι τα βασικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε μια μοιραία πορεία σύγκρουσης. Μαζί τους ένα πλήθος χαρακτήρων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που αγωνίζονται να επιβιώσουν καθώς ο κόσμος που ξέρουν καταρρέει.

Οι συντηρητικοί άρχοντες πάντα προσπαθούσαν να κλείσουν τα θέατρα, αυτούς του πυρήνες αναρχίας και επανάστασης. Ο Σαίξπηρ σ’ αυτό το έργο δείχνει με το δάχτυλο τις μάσκες που οι ίδιοι οι εξουσιαστές φορούν, το «θέατρο» που οι ίδιοι παίζουν, όταν παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία.

Μετάφραση: Βάιος Λιαπής
Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνικά-κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάρσια Αδάμου
Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο


Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Πόπη Αβραάμ, Φώτης Αποστολίδης, Έλενα Καλλινίκου, Φώτης Καράλης, Ανδρέας Κέντης, Μυρτώ Κουγιάλη, Ανδρέας Λουκά, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ελένη Μολέσκη, Πολυξένη Σάββα.
Πρεμιέρα: 2 Νοεμβρίου στις 8:30, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´ (δίπλα από το Βυζαντινό Μουσείο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου), Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, 1505 Λευκωσία (είσοδος από το προαύλιο του καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννη).
Πληροφορίες: 99602428, Facebook Φανταστικό Θέατρο
-
Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
02 Νοεμβρίου 2018
Σχετικά
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.
AND/DNΑ: Η ταυτότητα της Ελευθερίας
Μια οπτικοακουστική θεατρική εμπειρία από την Άννα Φωτιάδου για τον φόβο, την καταστολή και την ανάγκη να αναδημιουργήσουμε το δικό μας «DNA»
Τα αποτελέσματα στο 38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου – Όλοι οι νικητές
Ο ΘΟΚ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Φεστιβάλ
Οι 10 θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας που ξεχωρίζουν
Αν βρεθείς στην αθηναϊκή πρωτεύουσα κλείσε νωρίς εισιτήριο
Η βραβευμένη κωμωδία «Shirley Valentine» στο θέατρο ένα
Στον ρόλο της Shirley Valentine η Ευαγγελία Νικολάου