Δημοσιεύτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2018
Με καινοτομίες διεξάγεται και φέτος, από τις 14 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα, το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που θα πραγματοποιηθεί στην εξέδρα της παραλίας των Φοινικούδων, στη Λεωφόρο Αθηνών.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός, περιλαμβάνεται φέτος έκθεση με τίτλο «Όμοια και ανόμοια της παραδοσιακής φορεσιάς Κύπρου και Ρουμανίας», που είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησαν νεαροί ερευνητές του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Turku Mures και του συγκροτήματος Muresul».
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας και τον Δήμο Λάρνακας αποτελεί πλέον πετυχημένο θεσμό. Το Φεστιβάλ, σημειώνεται, θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στον χώρο αυτό, αφού 800 χορευτές θα δώσουν το παρών τους κατά τη διάρκεια του».
Πάνω από 50.000 θεατές, ντόπιοι και ξένοι, παρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τις εκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινικούδων, ενώ χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα άλλων γειτονικών λαών μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Προστίθεται ότι φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί συγκροτήματα από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Πολωνία, την Ελλάδα, τη Τσεχία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ισραήλ και τον Πόντο. Επίσης, φιλοξενούνται συγκροτήματα από την Κύπρο, μεταξύ των οποίων, από τα Λιβάδια και την Ορόκλινη, ενώ στην τελετή λήξης θα εμφανιστεί ο Ντίνος Κκάντης, ο χορευτής των ποτηριών που κέρδισε φέτος τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό «Ελλάδα έχεις Ταλέντο» σε μια χορευτική επίδειξη με 207 ποτήρια στο κεφάλι.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «καινοτομία στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελεί η φετινή έκθεση με τίτλο «Όμοια και ανόμοια της παραδοσιακής φορεσιάς Κύπρου και Ρουμανίας». Είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από νεαρούς ερευνητές του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Turku Mures και του συγκροτήματος Muresul».
Μια μεγάλη γκάμα από «70 παραδοσιακά κοστούμια από Ρουμανία και Κύπρο καθώς και παραδοσιακά αντικείμενα που προσφέρθηκαν από το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας και ιδιωτικά μουσεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Άλωνας Στέλιου Χατζηγεωργίου, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Νέα Γενιά» Βορόκλινης και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κύπρου θα εκτεθούν στον χώρο».
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στον πολυχώρο Αποθήκες 79 στη Λάρνακα, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου στις έντεκα το πρωί στις Πλατείες Αγίου Λάζαρου και Ερμού θα γίνουν υπαίθριες παραστάσεις και παρελάσεις από τις φολκλορικές ομάδες.
Επίσης, στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα γίνουν παρελάσεις των συγκροτημάτων κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών με αφετηρία τον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και τερματισμό την εξέδρα των Φοινικούδων όπου θα παρουσιάσουν κάθε βράδυ διαφορετικό τρίωρο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
-
Εξέδρα Φοινικούδων
14 Σεπτεμβρίου - 17 Σεπτεμβρίου 2018
Σχετικά
Οι Sooshi Mango έρχονται στην Λευκωσία με το “The Home Made World Tour”
Το χιούμορ τους μιλά για οικογένειες, συνήθειες, κουζίνες, γειτονιές, υπερβολές και όλα εκείνα τα μικρά στοιχεία που κάνουν την καθημερινή ζωή αστεία
9 πολύ καλοί λόγοι για να πας στο Κοιλάνι την Κυριακή
Έχουμε πολύ καλούς λόγους για να πάμε στο Κοιλάνι την Κυριακή
Στο Άρσος μαθαίνουμε να φτιάχνουμε παλουζέ, σουτζιούκκο και κουλουρούθκια με έψημα
Δωρεάν βιωματικά εργαστήρια κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης ξεκινούν την Κυριακή 12 Ιουλίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να μάθουν, να δημιουργήσουν και να γευτούν.
Η Κυπερούντα ζει το πιο γεμάτο πολιτιστικό καλοκαίρι της χρονιάς – Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Από μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις μέχρι φεστιβάλ, πανηγύρια, αστρονομικές βραδιές και το 22ο Φεστιβάλ Μήλου, η Κυπερούντα υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβριο.
Η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει στην Αραδίππου με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι
Ζωντανή μουσική από το συγκρότημα «Νομάδες», παραδοσιακοί χοροί, αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και το αγαπημένο έθιμο του «τριψίματος του πιπεριού» συνθέτουν μια γιορτή αφιερωμένη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ο απόλυτος οδηγός του Ιουλίου: 15 εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε και αξίζει να ζήσεις
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, θερινό σινεμά, γαστρονομικές γιορτές και μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις συνθέτουν τον απόλυτο οδηγό για τις πιο ξεχωριστές εξόδους του μήνα
Την Παρασκευή, οι πεζόδρομοι της Λευκωσίας θα γεμίσουν μουσικές, μελωδίες και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα!
Μια ξεχωριστή μουσική διαδρομή στους πεζόδρομους της Λήδρας και της Ονασαγόρου!
Τελευταίες παραστάσεις του Circus Atmosphere στην Κύπρο
Το Circus Atmosphere μπαίνει στις τελευταίες δύο εβδομάδες παραστάσεων στο νησί μας
Το 2ο φιλανθρωπικό κάλεσμα σειρήνων «The Sirens’ Call» επιστρέφει στο Παραλίμνι
Το «The Sirens’ Call» καλεί γυναίκες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν σε μια μοναδική εμπειρία κολύμβησης με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Οι «Βραδιές Κωμωδίας» κάνουν στάση στον Καλοπαναγιώτη για μια βραδιά γεμάτη γέλιο
Οι Χάμπης, Παύλος Παυλίδης και Κωνσταντίνος Ψυλλίδης ανεβαίνουν στη σκηνή του Παλιού Σινεμά, προσφέροντας μια ξεχωριστή stand-up comedy παράσταση
Μία έκθεση γεμάτη αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες... αλλά και street food
Mια εντυπωσιακή εκδήλωση αφιερωμένη στον κόσμο του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας.
Ένα από τα πιο επιτυχημένα καλοκαιρινά events επιστρέφει και φέτος στα Λεύκαρα
Ονειροδιαδρομές, street food και μεγάλη συναυλία με ελλαδικό συγκρότημα