Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 20 παραδοσιακά φεστιβάλ του Σεπτέμβρη

Ένας μήνας γεμάτος φεστιβάλ!

Δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 2018

Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ, αλλά και χαρούπια, καθώς και στην πρωτεύουσα η οποία θα μας υποδεθεί και φέτος με άφθονη μπίρα (δες αναλυτικά τα Φεστιβάλ Μπίρας, εδώ).

Σημείωσε τις ημερομηνίες και φύγαμε!

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Γιορτή του παλουζέ στο Σούνι-Ζανατζιά
Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ομίλου δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας στη Ζανατζιά θα στηθεί μια όμορφη γιορτή που θα μοσχοβολά παράδοση! Εκεί λοιπόν όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας. Ακόμα στο χώρο θα στηθεί παζαράκι παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως παλουζές, σουτζούκος και κιοφτέρκα, παστέλλι, χαλούμια, αρκατένα, ζιβανία και έψημα σταφυλιού και χαρουπιού.
Τέλος, θα προσφέρεται δωρεάν παλουζές.
INFO: Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, οίκημα Πολιτιστικού Ομίλου, Σούνι-Ζανατζιά, επ. Λεμεσού, 19.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων Γαλάτας
Την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου πάμε στην όμορφη περιοχή του Τροόδους και συγκεκριμένα στη Γαλάτα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την γνήσια κυπριακή παράδοση μέσα από ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων είναι αφιερωμένο στην παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων, αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, στις 15.00, θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, θα προσφέρονται παραδοσιακά προϊόντα, θα γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παραδοσιακού ψωμιού. Επίσης θα πραγματοποιείται επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων στο χώρο του λαογραφικού μουσείου, όπως και έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα υπάρχει πλούσιο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Σημείωσε ακόμα ότι την ημέρα της εκδήλωσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και οι βυζαντινές εκκλησίες της κοινότητας θα είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα υάρχει οργανωμένη ξανάγηση η οποία θα ξεκινήσει στις 11.00 από την εκκλησία της Παναγίας Ποδύθου.
Λεπτομέρειες και πρόγραμμα ΕΔΩ.
INFO: Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, Χώρος Πολιτιστικού Κέντρου Γαλάτας, επ. Λευκωσίας, 15.00.

 

3η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού
Η 3η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού, για άλλη μια φορά θα ανοίξει τις πύλες της στις 7 Σεπτεμβρίου από τις 7 το βράδυ στο παραλιακό εστιατόριο του Δήμου Σωτήρας στην παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές αλλά και νέες γκουρμέ συνταγές με βάση το τοπικό προϊόν της Σωτήρας το οποίο είναι το πρώτο κυπριακό προϊόν το οποίο έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης.
Διακεκριμένοι σεφ θα βρίσκονται στο γαστρονομικό φεστιβάλ παρουσιάζοντας τις δικές τους μοναδικά εμπνευσμένες συνταγές με ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες να γευτούν ξεχωριστές συνταγές.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2017 έχει βραβευτεί ως "Κυπριακό Προϊόν της Χρονιάς" στα Check In Cyprus Eating Awards.
INFO: Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, παραλία Αγίας Θέκλας, Σωτήρα, 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

 

Γιορτή του Χαρουπιού Πέγειας
Μία παραδοσιακή γιορτή με κυπριακή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακά προϊόντα χαρουπιού. Αυτά και άλλα πολλά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι επισκεφθούν την Πέγεια την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις 19.30. Και παρόλο που το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιείται παρασκευή προϊόντων χαρουπιού και παραδοσιακών πιάτων. Στο χώρο θα πωλούνται παραδοσιακά φαγητά και ποτά, παραδοσιακά γλυκά από χαρούπι, φρέσκια Αναρή (τυρί cottage) με σιρόπι χαρουπιού, ρέσι και διάφορα άλλα παραδοσιακά πιάτα, παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε ένα χώρο ιερό, μαγικό, σ' ένα τοπίο με μοναδική ομορφιά και ιστορία, στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Πέγειας και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλο το κοινό.
INFO: Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, πλατεία εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Πέγειας, Πάφος, 19.30. Είσοδος ελεύθερη.

 

30ο Φεστιβάλ Παστελιού
Το όμορφο χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού, διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε Σεπτέμβριο, το καθιερωμένο "Φεστιβάλ Παστελιού". Άλλωστε, το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό, ενώ το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει πλέον καταστεί θεσμός, καθώς φέτος διοργανώνεται για 30η χρονιά. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Ανώγυρας και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων. Το φεστιβάλ θα απολαύσουμε επίδειξη παρασκευής Παστελιού, Παραδοσιακούς Κυπριακούς Χορούς από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και Καλλιτεχνικό Λαικό Πρόγραμμα. Η είσοδος ανέρχεται στα 13 ευρώ για μεγάλους και 8 ευρώ για παιδιά. Η τιμή συμπεριλαμβάνει φαγητό, παστέλι, κουλουρούδκια και παγωτό χαρούπι.
INFO: Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, Ανώγυρα, επ. Λεμεσού, 18.30. Είσοδος: €13 & €8 (παιδιά).

 

 

2o Φεστιβάλ Πορτοκαλιού
Για άλλη μία χρονιά η μικρή κοινότητα της Μηλιού της ορεινής επαρχίας της Πάφου διοργανώνει ένα ζουμερό και ενδιαφέρον φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις και πρόϊόντα. Πρόκειται για το 2ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Μηλιούς το οποίο θα μας μάθει τα πάντα για το κυπριακό φρούτο. Η κοινότητα διοργανώνει μία όμορφη γιορτή με πρωταγωνιστή το πορτοκάλι και καλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα. Στην πλατεία του χωριού θα υπάρχουν περίπτερα με πορτοκάλια, φρέσκο χυμό, λικέρ πορτοκαλιού, μπύρα με άρωμα πορτοκαλιού, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, κλέφτικο στον ξυλόφουρνο, ποτά, μέλι του θυμαριού, του ανθού και της βελανιδιάς, και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα και παράγωγα του πορτοκαλιού.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου τις 19.00 στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού.
INFO: Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, πλατεία Αγίας Παρασκευής, Μηλιού.

 

 

Φεστιβάλ Δικώμου
Το λεωφορείο για το Φεστιβάλ Δικώμου ξεκίνησε και σκοπός του είναι να φτάσει στη Λακατάμια στη Λευκωσία, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί, στις 18.00, θα αρχίσει το πρώτο Φεστιβάλ Δικώμου, το οποίο διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δικώμου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Δικώμου. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από Δικωμίτες καλλιτέχνες και να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα όπως πόμπες, λοκμάδες, μαχαλεπί, παγωτό, παλουζέ και οφτό κλέφτικο. Επίσης στο χώρο θα στηθεί ένας παιχνιδότοπος για να διασκεδάσουν και οι μικροί μας φίλοι, αλλά και στέκι νεολαίας, ενώ παράλληλα θα λάβουν χώρα και διάφορες εκθέσεις όπως φωτογραφίας, ζωγραφικής, βιβλίου και αντικειμένων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
INFO: Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, Πάρκο Αγίου Γεωργίου, αμφιθέατρο Λακατάμιας, Λευκωσία, 18.00. Είσοδος ελεύθερη.

 

Παραδοσιακό Φεστιβάλ "Πίσω στα Παλιά"
Η Φλάσου είναι μικρό χωριό της περιοχής της Σολιάς, της επαρχίας Λευκωσίας, αυτόν τον Σεπτέμβρη μας πάει "Πίσω στα παλιά" μέσα από ένα παραδοσιακό φεστιβάλ! Το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Φλάσου-Λινού, διοργανώνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια Φλάσου-Λινού Κατύδατων και το Αθλητικό Σωματείο "ΑΜΥΝΑ". Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που κάνει αναδρομή πίσω στα παλιά, συστήνοντας μας παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αγγειοπλάστης, κατασκευαστής πιθκιαβλιού, τον τρόπο που γίνεται η απόσταξη ζιβανία και η παρασκευή ππαλουζέ και άλλων εδεσμάτων, όπως οι πίτες με μέλι, το χαλούμι και η αναρή, το ψωμί και οι ελιωτές. Ακόμα το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική από βιολί και λαούτο, παραδοσιακούς χορούς.... Πάμε να περάσουμε ένα αλλιώτικο απόγευμα, κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι...
INFO: Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Σχολείο Φλάσου-Λινού, επ. Λευκωσίας, 16.00.

 

2ο Φεστιβάλ Δυμών "Φρούτων και Αλλαντικών"
Ένα ακόμα φεστιβάλ έρχεται αυτόν τον Σεπτέμβριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκδράμουμε στη φύση και φυσικά να γνωρίσουμε τα προϊόντα του τόπου μας. Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Δυμών "Φρούτων και Αλλαντικών", το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 15 & 16 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Δυμών και σ΄αυτό θα περάσουμε όλοι μαζί ευχάριστες στιγμές γνωρίζοντας όλα τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό. Στο φεστιβάλ ακόμα θα απολαύσεις σουβλάκια, οφτό κλέφτκο, μιξ κ.λπ. Διοργανωτής του φεστιβάλ είναι το Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών. Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
INFO: Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ημοτικό Σχολείο Δυμών, επ. Λεμεσού.

 

Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά
Ο τταβάς, το εξαιρετικό κυπριακό έδεσμα που είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κύπρου, τα Λεύκαρα, όπου παρασκευάζεται εδώ και αιώνες θα έχει την τιμητική του με μία γιορτή αφιερωμένη σε αυτό το θεσπέσιο φαγητό. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λευκάρων μας καλεί και φέτος στην Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 16.00 στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιείται επιτόπια παρασκευή τταβά, ενώ παραδοσιακά συγκροτήματα θα πλαισιώνουν τη γιορτή. Η γιορτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού.
INFO: Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Σχολείο Λευκάρων, επ. Λάρνακας, 16.00.

 

2ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης
Το 2ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης, θα μας δώσει και φέτος την καλύτερη αφορμή για να πάμε εκδρομή στο όμορφο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, τον Καλοπαναγιώτη. Εκεί θα βρεθούν τόσο μελισσοκόμοι, όσο και καταναλωτικό κοινό, με σκοπό να ενημερωθεί το κοινό για όλα τα θέματα που αφορούν τη μέλισσα, τα προϊόντα κυψέλης και τη μελισσοκομία, για τις ευεργετικές ιδιότητες του κυπριακού μελιού, να δοκιμάσει μέλι από κάθε γωνιά της Κύπρου, αλλά και να προμηθευτεί τα καλύτερα μέλια απευθείας από τους παραγωγούς. Μεταξύ άλλων εκεί θα βρίσκεται και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων, που όμως μας ενημέρωσε θα έχει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στο φεστιβάλ. Το 2ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης θα γίνει στον Καλοπαναγιώτη, το τριήμερο 21-23 Σεπτεμβρίου.
INFO: Παρασκευή 21, Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής, Καλοπαναγιώτης, επ. Λευκωσίας.

 

Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Το μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους! Στη Βάσα, στις 23 του μήνα οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι, καθώς επίσης και σουτζούκκο, κιοφτέρκα και άλλα υποπροϊόντα του σταφυλιού, τα οποία θα διατίθενται προς πώληση.
Ακόμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει παζαράκι με παραδοσιακά προϊόντα, όπως αρκατένα, Βασιώτικο κρασί, λουκουμάδες, τραχανάς, καττιμέρια κ.λπ.
Τη γιορτή θα πλαισιώνει όπως κάθε χρόνο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακούς χορούς και τραγούδια.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να επισκεφθούν τα Μουσεία Εκπαίδευσης και Ζιβανίας, τα Σπήλαια των Οσίων Βαρνάβα και Τίμωνα καθώς και το στολίδι του χωριού, την Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
INFO: Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Κοινότητας, Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού, 16.00.

 

9ο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού - Αγίου Φωτίου
Η κοινότητα Στατού - Αγίου Φώτιου βρίσκεται σε ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο σε υψόμετρο 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού - Αγίου Φωτίου που θα γίνει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου ο επισκέπτης μπορεί να δει να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο παραδοσιακά προϊόντα της κοινότητας όπως τραχανάς, σουτζούκος, αναρή, χαλούμι, τσαμαρέλα, ζιβανία, ψωμί χωριάτικο, κουλουράκια με έψιμα, ρέσι και κατιμέρια τα οποία θα μπορεί να τα δοκιμάσει όπως και τα απίθανα φρούτα της κοινότητας. Και μπορεί το πλήρες πρόγραμμα να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο αν κρίνουμε από προηγούμενες διοργανώσεις το πρόγραμμα θα είναι και φέτος πλούσιο, με εκδηλώσεις όπως παρασκευή παραδοσιακών προιόντων, αγορά, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, εξοπλισμού και επαγγελμάτων, φύτεμα αμπελιού κ.ά.
INFO: Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, πλατεία Στατού-Αγ. Φωτίου επ. Πάφου, 11.00.

 


Γιορτή Παλουζέ στο Βουνί
Μια εξαιρετική αφορμή για βόλτες στα ορεινά της Λεμεσού προσφέρει και η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα του Βουνιού! Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία στοχεύει στην προώθηση της κυπριακής παράδοσης και συγκεκριμένα της αμπελοκαλλιέργειας και των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο μεσόχωρο, θα παρασκευάζεται και θα προσφέρεται παραδοσιακός παλουζές, ενώ θα στηθεί και παζαράκι με εδέσματα και άλλα παράγωγα του σταφυλιού. Το φεστιβάλ θα πλαισιώνεται με παραδοσιακή μουσική.
INFO: Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, Βουνί, επ. Λεμεσού.

 

15ο Φεστιβάλ Ροδιού
Και φέτος πάμε στο 15ο Φεστιβάλ του Ροδιού, το οποίο μάλιστα συμπληρώνει 14 χρόνια Φεστιβάλ του Ροδιού - Π.Ο Ορμήδειας "ΤΟ ΡΟΔΙ"! Στις 28 Σεπτεμβρίου στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, προγραμματίζεται μια βραδιά γεμάτη χορό και τραγούδι μαζί με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ορμήδειας "ΤΟ ΡΟΔΙ", τον Πολιτιστικό Όμιλο ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ Βορόκληνης NEA GENIA, το μουσικό σχήμα του Πολιτιστικού Ομίλου "Βασιλιτζιάς" και το ρεμπέτικο σχήμα "Κουτσαβάκια". Πάμε να περάσουμε μια όμορφη βραδιά με χορό, τραγούδι, διασκέδαση και πολλά ρόδια!
INFO: Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, Λάρνακα.

 

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Λόφου
Ο παλουζές και τα παράγωγα του σταφυλιού θα έχουν την τιμητική τους και στην όμορφη Λόφου, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λεμεσού θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ και όχι μόνο, αλλά και πολλές δραστηριότητες, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει!
INFO: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Προαύλιο Δημοτικού σχολείου Λόφου, επ. Λεμεσού, 15.00.

 

Παλουζές και στο Άρσος
Στις 30 Σεπτεμβρίου, θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ και άλλα παραδοσιακά εδέσματα όπως κουλουρούθκια με το έψιμα, αρκατένα, τσαμαρέλα, σουτζούκο κ.ά. στο χωριό Άρσος στην επαρχία Λεμεσού, στη Γιορτή του Παλουζέ. Ακόμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Χορευτικό όμιλο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και το μουσικό σχήμα ΑΝΤΑΜΑ με μουσικές της Κύπρου του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.
INFO: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Πλατεία κοινότητας Άρσους, επ. Λεμεσού.

 

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού
Θεσμός έχει καταστεί η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα της Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου, η πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, με σκοπό τη διατήρηση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε των ηθών και εθίμων της κοινότητας και γενικότερα της Κύπρου. Η γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στον εκδρομικό χώρο 'Κυπάρισσος', θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Φυσικά επίκεντρο θα είναι το παραδοσιακό έδεσμα του παλουζέ, που θα σερβίρεται! Η γιορτή θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους.
INFO: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, εκδρομικός χώρος 'Κυπάρισσος', Σαλαμιού, επ. Πάφου.

 

Pafos Wine Festival
Το Pafos Wine Festival, επιστρέφει και φέτος, αυτήν τη φορά λίγο νωρίτερα, το Σεπτέμβριο, για να μας κεράσει άφθονο κρασί αλλά και να μας μυήσει στην παράδοση του τόπου μας. Από τις 28 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου η Πάφος θα φιλοξενήσει μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα γιορτή. Μία εκδήλωση που σκοπός της είναι η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων και κρασιών της Κύπρου. Στο Φεστιβάλ Κρασιού και Παραδοσιακών Προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στο Mεσαιωνικό Kάστρο της Κάτω Πάφου, τα οινοποιεία της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα θα μας δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους αλλά και οι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στο κοινό, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα και να τα γευτούμε επιτόπου αλλά και να τα αγοράσουμε για το σπίτι μας. Θα υπάρχει ακόμα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικά και μουσικά σχήματα καθώς και διάφορες αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων.
INFO: Παρασκευή 28, Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Mεσαιωνικό Kάστρο, Κάτω Πάφος.

 

2ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Το πιο γλυκό φεστιβάλ, που κατάφερε πέρσι στην πρώτη του διοργάνωση να συγκεντρώσει περίπου 7000 επισκέπτες, επιστρέφει και φέτος για δεύτερη χρονιά! Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού, που προγραμματίζεται στην όμορφη και κοσμοπολίτικη Κακοπετριά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Κακοπετριά της επαρχίας Λευκωσίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού όλα τα γλυκά του κουταλιού θα βγουν "Από την Αρμαρόλλα της γιαγιάς… στα δρομάκια της Κακοπετριάς", με σκοπό φυσικά να τα γευτούμε και να τα απολαύσουμε! Πέρσι πάντως, σ' αυτήν τη γλυκιά γιορτή δοκιμάσαμε 49 διαφορετικά είδη γλυκού του κουταλιού, φτιαγμένα όλα με αγάπη και άριστη τεχνογνωσία! Οπότε φέτος αναμένουμε να δοκιμάσουμε ακόμα περισσότερα! Το μόνο πάντως σίγουρο είναι ότι οι νοικοκυρές βρίσκονται ήδη στις κουζίνες τους!
INFO: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Κακοπετριά, επ. Λευκωσίας.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close