Εκδρομές να πας , Guide

Γνωστές-άγνωστες διαδρομές σε χωριά της Κύπρου με ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό

Ανακαλύπτουμε ξανά μικρά, όμορφα χωριουδάκια της Λευκωσίας και της Λεμεσούσε εξορμήσεις χαλάρωσης αυτό το σαββατοκύριακό

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαρτίου 2018

Αυτή την άνοιξη, κάνε διάλειμμα από τα συνηθισμένα και ανακάλυψε ξεχασμένες περιοχές του χάρτη, βρίσκοντας λόγους να επιστρέφεις στην κυπριακή ύπαιθρο ξανά και ξανά. Αυτό το σαββατοκύριακο ξεχυνόμαστε στην κυπριακή ύπαιθρο και ανακαλύπτουμε γνωστά-άγνωστα χωριουδάκια και τοπία στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.

Επαρχία Λευκωσίας
Στον δρόμο για το Τρόοδος και σε κοντινή απόσταση από τη Λευκωσία κάνε στάσεις ξεκούρασης σε χωριά της επαρχίας και ξετρύπωσε μικρές ιστορίες!


Περιστερώνα

Η διαδρομή
Πρώτη στάση στο χωριό Παλιομέτοχο, όπου η πρόσφατη ανακαίνιση του ναού της Παναγίας Χρυσογαλακτούσης, είναι αφορμή για να το επισκεφτείς. Ο ναός, ένα κτίσμα του 19ου αιώνα, αναστυλώθηκε εξαιρετικά, αναδεικνύοντας την ιστορία του ναού. Στον ναό φυλάσσονται εικόνες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, όπως η μοναδική στο είδος της δεσποτική εικόνα της Παναγίας (1791). Το Μένοικο βρίσκεται μόλις 20 χλμ δυτικά της Λευκωσίας.

Το ήσυχο αυτό χωριό έχει συγκεντρώσει το εγχώριο και διεθνές θρησκευτικό ενδιαφέρον, καθώς εδώ βρίσκεται ο περίφημος και αρκετά ιδιαίτερος ναός του Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης, Αγίων της Αγάπης, οι οποίοι λέγεται πως ξορκίζουν το κακό.

Πλήθος προσκυνητών, κυρίως από τη Ρωσία, τον επισκέπτονται όλο τον χρόνο. Σε κοντινή απόσταση θα συναντήσεις το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το παλαιό, πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρονίκου και Αθανασίας, και τη γραφική Παναγία Μάνα των Παίδων, προστάτιδα των ασθενικών παιδιών.

Μια βόλτα στο Μένοικο θα ζωντανέψει εικόνες αθωότητας, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τους πέτρινους νερόμυλους και τα ελαιόδεντρα να σκιαγραφούν ένα σκηνικό χαλάρωσης με θέα τον ποταμό του Ακακίου και τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών να σκορπούν ανοιξιάτικα αρώματα.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται στην Περιστερώνα, η οποία ξεχωρίζει για τον μεικτό της χαρακτήρα, αφού εκεί πριν από το 1974 συνυπήρχαν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Μην χάσεις την ευκαιρία να περπατήσεις στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Βαρνάρα και Ιλαρίωνα, να δεις το Τζαμί και να δοκιμάσεις τοπικά εδέσματα με ανατολίτικες επιρροές.

Πού να φας
Στο Μένοικο, κάνε στάση για snack, στο St Kyprianos Square (96686214, Αγίου Κυπριανού 26) για σάντουιτς, φρέσκο χυμό, κρέπα ή burger από €2.50, πριν συνεχίσεις στην Περιστερώνα, όπου εκεί μπορείς να απολαύσεις κυπριακούς μεζέδες στο κέντρο Αχιλλέας και στους Καρβουνομεζέδες από €18 το άτομο.

Επαρχία Λεμεσού
Με την παράδοση στο κρασί να παραμένει ζωντανή για περισσότερο από 5.500 χρόνια, τα χωριά της Λεμεσού στις νότιες πλαγιές του Τροόδους αποτελούν πάντα μία καλή αφορμή για εκδρομή.

Η διαδρομή
Κρυμμένη μέσα στα καταπράσινα περιβόλια, η Ασγάτα, είναι μια γραφική πετρόκτιστη 'φωλιά' με πλακόστρωτες αυλές και όμορφα σοκάκια. Περιπλανήσου στο κέντρο του χωριού και επισκέψου την εκκλησία των Απόστολων Πέτρου και Παύλου, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Πύρρειος Κοινοτική Βιβλιοθήκη. Highlight, η υπέροχη πλατεία του χωριού, που σε γυρνάει πίσω στον χρόνο, χάρη στα πρωτότυπα βαγόνια τρένου του μεταλλείου, που εκτίθενται σε περίοπτη θέση.

Αν πάλι αναζητάς την περιπέτεια, το Sayious Adventure Park (25633163, www. sayiousadventurepark.com) προσφέρει μία ανεπανάληπτη εμπειρία αδρεναλίνης. Δοκίμασε Karting, paintball, Moto trials, 4x4 με θέα το άγριο φυσικό τοπίο της Ασγάτας. Κι αν πεινάσεις, το πάρκο σού δίνει τη δυνατότητανα νοικιάσεις χώρο μπάρμπεκιου (€250) για να οργανώσεις το δικό σου γεύμα. Οι δραστηριότητες ξεκινούν από €15 έως €200.

Προχωρώντας νότια συναντούμε το Πεντάκωμο, σημαντικό τμήμα του οποίου έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, ενώ ένα άλλο τμήμα του θεωρείται ότι περιέχει χώρους αρχαιολογικής σημασίας. Η περιοχή είναι διάσημη για την περίφημη Ακτή του Κυβερνήτη, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, ενώ υπάρχει όλο τον χρόνο κατασκηνωτικός χώρος 360 θέσεων (25632878).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία της Παναγίας Νεροφέρουσας, η οποία οφείλει την ονομασία της στο γεγονός ότι κατά τη γιορτή της Υπαπαντής, πάντα βρέχει, γεγονός που χάριζε ελπίδα στους κατοίκους σε περιόδους λειψυδρίας.

20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού, βρίσκεται το χωριό Διερώνα, κοντά στα χωριά Αρακαπάς, Κελλάκι και Πρασκιό. Ένα πολύ μικρό χωριό με πρώτη αναφορά στα χώρια της Φραγκοκρατίας και τώρα με περίπου 300 κατοίκους. Εκεί επισκέψου την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία υπολογίζεται πως έχει κτιστεί τον Μεσαίωνα.

Βγαλμένο από το παρελθόν, το χωριό Κολόσσι διαθέτει το πιο επιβλητικό Κάστρο στην Κύπρο (25934907), που σίγουρα αξίζει να περιηγηθείς σε αυτό (τιμή εισόδου oe2.50). Εκτός, όμως, από τον ιστορικό χαρακτήρα του, το Κολόσσι είναι η πατρίδα της κουμανταρίας, αφού παράγει εκλεκτές ποικιλίες κρασιών, τις οποίες μπορείς να γνωρίσεις στο Μουσείο Κρασιού στην κοντινή Ερήμη (99907636, www.cypruswinemuseum.com).

Πού να φας
Στην ταβέρνα Στην Υγειά μας (99877772) στην Ασγάτα, τα φημισμένα μακαρόνια φούρνου που κλέβουν την παράσταση, αλλά και τον κρεατομεζέ (€17/άτομο).

Στον Αλευρόμυλο (99375623) πάλι ευχαριστηθήκαμε πολύ τον μεζέ τρικολόρ, τον οποίο χρειάζεται να παραγγείλεις νωρίτερα και ο οποίος περιλαμβάνει φιλέτο κοτόπουλο, φιλέτο χοιρινό, steak βοδινού, αβγά, μπέικον και τηγανητές πατάτες (€18). Επίσης, μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις γεύ-σεις Βενεζουέλας και συγκεκριμένα τη φημισμένη πίτα αρέμπα στα κάρβουνα, αλλά και το διάσημο κουνέλι με καρύδα, ρύζι και μαύρα φασόλια.

Κάνε, επίσης, μια στάση στην Φωλιά του Δράκου (99820641), για να δοκιμάσεις την περίφημη τυλιχτή φέτα με σουσάμι και μέλι, τα γεμιστά μανιτάρια και τους κολοκυθοκεφτέδες του σεφ Γιώργου Κωνσταντίνου (από €16/άτομο).

Στην ψαροταβέρνα Κάλυμνος (25632878) να σταματήσεις για φρέσκο ψάρι πάνω στο κύμα. Είναι ιδανικός χώρος για οικογένειες, καθώς υπάρχει παιδική χαρά και αναλαμβάνει κάθε είδους εκδήλωση.

Στη Διερώνα το παλιό σχολείο του χωριού μετατράπηκε σε ταβέρνα και καφενείο. Κάνε στάση εκεί για τσίμπημα και ζήτησε τα καλούδια της μέρας.

Στον Λεοντή (25934658) στο Κολόσσι θα δοκιμάσεις τη νοστιμότερη χωριάτικη μπριζόλα στη σχάρα, με σαλάτα και ορεκτικό (€10), ενώ αν σου αρέσει το κινέζικο μπορείς να δοκιμάσει το panda special κοτόπουλο (€10) στο Panda Chinese Restaurant (25873898).

Τέλος για αυθεντική γεύση Κύπρου, πήγαινε στην Ταβέρνα Κεμπάπ του Μιχάλη στην Ερήμη (99679665) που με €12 το άτομο θα δοκιμάσεις όλα τα κυπριακά καλούδια, όπως χωριάτικη πίτα, φρέσκες πατάτες και επιλεγμένα κρέατα στη σχάρα (99679665).


>>> MTN, τo δίκτυο με τη μεγαλύτερη 4G κάλυψη
Ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ στο δίκτυό της, η ΜΤΝ διαθέτει σήμερα το δίκτυο με τη μεγαλύτερη 4G κάλυψη στην Κύπρο και φέρνει πιο κοντά τους συνδρομητές της, προσφέροντας ακόμη πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη επικοινωνία. Με 93% πληθυσμιακή και 75% γεωγραφική 4G κάλυψη, τώρα ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Κύπρου οι συνδρομητές της ΜΤΝ απολαμβάνουν την εμπειρία του δικτύου MTN 4G.

Ολοκληρωμένα πλάνα επικοινωνίας
Τα πλάνα ΜΤΝ 4G Smart είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν την κάθε ανάγκη του σύγχρονου καταναλωτή, που θέλει να επιλέγει ένα μόνο πλάνο, που να τα προσφέρει ΟΛΑ: ΚΑΙ mobile internet, ΚΑΙ λεπτά ομιλίας, ΚΑΙ γραπτά μηνύματα! Συνδέσου τώρα με πλάνο MTN 4G Smart, για να απολαμβάνεις μέχρι και 6GB mobile internet με το αξιόπιστο, απίστευτα γρήγορο και αναβαθμισμένο 4G δίκτυο της MTN, καθώς και απεριόριστα λεπτά ομιλίας και SMS. Με τα MTN 4G Smart πλάνα της MTN, τα έχεις ΟΛΑ περισσότερα με ένα χαμηλό πάγιο και με την εγγύηση του μεγαλύτερου 4G δικτύου στην Κύπρο.

Sponsored Content

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close