Θέατρο , News

Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε το υπαίθριο φεστιβάλ θεάτρου ως ετήσιο θεσμό

Ο Στέλιος Θεοχάρους, μέλος της δημιουργικής ομάδας του 2ου Υπαίθριου Θεατρικού Φεστιβάλ Αντί-Σκηνο μιλά για τη φετινή διοργάνωση.

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2018

Πέρσι τον Αύγουστο ζήσαμε για πρώτη φορά στην Κύπρο την εμπειρία ενός υπαίθριου φεστιβάλ θεάτρου στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας. Η επιτυχία του οδήγησε φέτος στην αναβαθμισμένη διοργάνωση του τριήμερου 2ου Υπαίθριου Θεατρικού Φεστιβάλ Αντί-Σκηνο στον κατασκηνωτικό χώρο Κάτω Πύργου με θεατρικές παραστάσεις, αναλόγια, μιούζικαλ για παιδιά, μουσική και άλλες πρωτότυπες δημιουργικές δράσεις με θέα τη θάλασσα.

Τον Στέλιο Θεοχάρους τον γνώρισα πριν από δέκα χρόνια ακριβώς οπότε κάναμε και την πρώτη μας συνέντευξη. Το 2008 ο Στέλιος συμμετείχε σε μία επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά όπου ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ενώ η μεγάλη αναγνωρισιμότητα ήρθε μέσα από την Αίγια Φούξια. Όλα αυτά τα χρόνια ο Στέλιος είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει το θέατρο, είναι κομμάτι της ζωής του, έχει γράψει μερικά δικά του θεατρικά έργα και έχει συμμετάσχει σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις. Και δεν έχει αλλάξει καθόλου, μόνο που έχει εξελιχθεί σε ένα αυθεντικό άνθρωπο του θεάτρου. Είναι ο ίδιος ενθουσιώδης άνθρωπος που γνώρισα το 2008, πιο ώριμος σήμερα και μάχεται να κάνει αυτό που αγαπά, θέατρο. Αυτός ο ενθουσιασμός και η αγάπη του Στέλιου διοχετεύτηκε σε αυτό το τόσο σπουδαίο φεστιβάλ που πάει το θέατρο εκτός αστικών κέντρων, σε υπαίθριους χώρους και στοχεύει να γίνει θεσμός.   

Κεντρική φωτογραφία: Θεοδώρα Ιακώβου


Από την πρώτη διοργάνωση πέρσι τον Αύγουστο 

Στέλιο, πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ;
Η ιδέα συνύπαρξης κατασκήνωσης και θεάτρου γεννήθηκε έχοντας ως στόχο και επίκεντρο τον θεατή. Στο Αντί-Σκηνο ο θεατής θα βρεθεί, σε έναν ειδικά για το φεστιβάλ διαμορφωμένο χώρο, ενώπιον μιας σειράς παραστάσεων, που θα τον τονώσουν δημιουργικά και ψυχικά. Για πρώτη φορά στην Κύπρο ο επισκέπτης και ο ντόπιος, ο φιλότεχνος και ο τουρίστας βρίσκονται στον ίδιο χώρο, για να απολαύσουν παραλία και θέατρο, σκηνή και αντίσκηνο, συνοδευόμενα από μουσική.

Πώς το υποδέχτηκε πέρσι ο κόσμος στην πρώτη του παρουσίαση και τι αναμένετε φέτος;
Στις 25-26 Αυγούστου 2017 θεατρόφιλοι και μη, επισκέπτες κατασκηνωτές και κάτοικοι της περιοχής Τηλλυρίας έζησαν δύο μοναδικά συναρπαστικές μέρες στον κατασκηνωτικό χώρο του Κάτω Πύργου. Η μοναδική εμπειρία του Αντί-Σκηνου, με το θεατρικό βίωμα να εκτυλίσσεται δίπλα στο κύμα από το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ, ενθουσίασε το κοινό που βρέθηκε σε μια πρωτότυπη και υπεράνω προσδοκιών επιτυχημένη εκδήλωση. Σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού μας τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια για παιδιά, ανοιχτές συζητήσεις και stand-up comedy στήθηκαν, αντί σε θεατρικές αίθουσες, κάτω από τη δροσιά των ευκαλύπτων. Το χειροκρότημα ήταν θερμό και ο στόχος της συνύπαρξης της φύσης και του πολιτισμού επιτεύχθηκε. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας δεν ήταν άλλος από την καθιέρωση του φεστιβάλ ως θεσμού γόνιμης διάδρασης φύσης-τέχνης-θεατή, κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα φέτος με την επανάληψή του φεστιβάλ για τρεις ημέρες αυτή τη φορά και με πιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Η δεύτερη του χρονιά πως σας βρίσκει; Τι αλλάζει και πως εξελίσσεται αυτό το φεστιβάλ;
Η δεύτερη χρονιά βρίσκει τους διοργανωτές με ακόμα περισσότερη όρεξη ενόψει του φεστιβάλ, αλλά και αίσθημα ευθύνης, καθώς, βάσει και της περσινής θετικότατης ανατροφοδότησης, περιμένουμε και περισσότερους επισκέπτες αλλά και με υψηλότερες απαιτήσεις. Και όντως, στόχος μας, που θεωρούμε ότι επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής, είναι ακόμα πιο καλό θέατρο, ακόμα περισσότερες δράσεις, ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση στο αγνό φυσικό περιβάλλον του Κάτω Πύργου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα από ένα υπαίθριο φεστιβάλ θεάτρου;
«Πάρε το μαξιλαράκι σου και έλα να ζήσεις θέατρο». Αυτό ήταν το μότο μας πέρσι. Βασικός στόχος μας ήταν και είναι να ενώσουμε το φυσικό στοιχείο με την κουλτούρα μέσω της διεξαγωγής θεατρικών παραστάσεων με φόντο τη θάλασσα, με απώτερο στόχο την ποιοτική ψυχαγωγία του κοινού, αλλά και των συμμετεχόντων και των διοργανωτών, ώστε να βιώσουμε από κάθε άποψη μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Στοχεύουμε αυστηρά στην παρουσίαση και προώθηση των καλών παραστάσεων μέσω ενός ξεχωριστού και διαφορετικού τρόπου, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέες ομάδες να δείξουν τη δουλειά τους. Ο ψυχαγωγικός στόχος του φεστιβάλ έχει για εμάς την κλασική έννοια: άγω, καλλιεργώ, τρέφω την ψυχή. Και αυτό για εμάς θα γίνει μεταξύ άλλων με την τριβή του πολίτη με το θέατρο. Θέλουμε επίσης να παροτρύνουμε τον κόσμο να συζητήσει γύρω από θέματα που αφορούν το θέατρο, να παρουσιαστούν διάφορες ιδέες και διαφορετικές αντιλήψεις, έτσι ώστε όλοι να βγουν κερδισμένοι.

Πέραν από την απόλαυση της θεατρικής τέχνης τι άλλο θα γνωρίσει ο θεατής στο Αντί-Σκηνο;
Θα έλεγα πως, μέσα από ένα διήμερο μπαράζ παραστάσεων, διαφόρων ειδών, θέλουμε να δώσουμε στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πολλά είδη θεάτρου, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίσει και ένα ακριτικό τόπο του νησιού, είτε επιλέγοντας να κατασκηνώσει στο χώρο του φεστιβάλ, αφού διαθέτει τουαλέτες και ντους, είτε καταλύοντας σε έναν από τους κοιτώνες του χωριού. Επιπλέον, φέτος στο χώρο του φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής όπως το γνωστό χαλίτζι και οι παραδοσιακοί λουκουμάδες του Κάτω Πύργου. Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να ενημερώνεται μέσα από τη σελίδα του Αντί-Σκηνου στο Facebook.

Τελικά, γίνεται πολιτιστική αποκέντρωση στην Κύπρο; Ο κόσμος της υπαίθρου ενδιαφέρεται ή δεν είναι κοντά στο θέατρο;
Θα έλεγα ότι γίνονται αρκετές προσπάθειες αποκέντρωσης, με θεατρικά έργα αλλά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα να παρουσιάζονται στην ύπαιθρο. Το κοινό αγκαλιάζει πάντα μια καλή πρόταση που του προσφέρεται. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κοινοτάρχη του Κάτω Πύργου κ. Νίκο Κλεάνθους, το Κοινοτικό Συμβούλιο, τη νεολαία του χωριού αλλά και τον απλό κόσμο, που πέρυσι αγκάλιασαν την πρότασή μας για το φεστιβάλ και συνέβαλαν με την αποδοχή και τη συμμετοχή τους στην επιτυχή διεξαγωγή του αλλά και τη φετινή του επανάληψη.

Πώς ονειρεύεστε να συνεχίσει αυτό το φεστιβάλ στα επόμενα χρόνια;
Επιθυμία μας ήταν και είναι να προσφέρουμε στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όπως την περιέγραψα πιο πάνω, του θεατρικού βιώματος σε ένα πανέμορφο καλοκαιρινό σκηνικό και να καθιερώσουμε το φεστιβάλ ως ετήσιο θεσμό, ώστε χρόνο να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα θεατρικά δρώμενα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια;
Πολλές νέες ομάδες και δράσεις αναμιγνύονται πλέον με το «παραδοσιακό» θέατρο, συνθέτοντας έτσι ένα πολυδιάστατο puzzle. Επίσης, εμφανίζονται και παρουσιάζονται πολλές νέες, για τα κυπριακά δεδομένα τουλάχιστον, προσεγγίσεις και αισθητικές γραμμές. Ο Κύπριος θεατής έχει πλέον πολλές και υψηλής αισθητικής επιλογές και μπορεί να έρθει κοντά στους νέους δημιουργούς και ηθοποιούς.

Όλες οι λεπτομέρειες για το 2ο Υπαίθριο Φεστιβάλ Θεάτρου Αντί-Σκηνο εδώ 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close