Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2018
Μια αξέχαστη εμπειρία υπόσχεται να προσφέρει η χορωδία γυναικών Amalgamation Choir στους τυχερούς που θα σπεύσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση στις 19 Μαΐου το βράδυ στις αίθουσες του Μουσείου στη Λευκωσία.
Γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, οι γυναίκες της Amalgamation Choir κινούνται στο χώρο, «μιλούν», ενίοτε «αντικαθιστούν» τα εκθέματα και με τη φωνή τους ξυπνούν έναν άλλον «ξεχασμένο» κόσμο της Κύπρου. Πριν κοσμήσουν τις προθήκες, τα εκθέματα είχαν ζωή, δυναμική, κίνηση, βρίσκονταν στον ήλιο, απολάμβαναν τον αέρα και τη φύση, άλλαζαν χέρια και ιδιοκτήτες.

Η φωνή και το άγγιγμα των γυναικών, μας ωθεί να βιώσουμε τη δυναμική, την ουσία κάθε εκθέματος. Μας προτρέπει να τα βγάλουμε νοερά από τις προθήκες τους, να τα «λυτρώσουμε» από τα δεσμά του παγωμένου χρόνου. Και αυτά, σε αντάλλαγμα θα μας περιγράψουν τις καταβολές τους, θα μας διηγηθούν την ιστορία των ανθρώπων που τα δούλεψαν και τα απόλαυσαν αιώνες πριν από μας.
Το δρώμενο που μας υπόσχεται η Amalgamation Choir δίνεται σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου και τον κινησιολόγο Παναγιώτη Τοφή. Η ομάδα θα εκμεταλλευθεί την υπέροχη ακουστική του μεγάλου προχωλ του Μουσείου και, σε ανύποπτες στιγμές, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, θα παρουσιάσει θραύσματα παραδοσιακών τραγουδιών, καθώς και ακούσματα από περιοχές άλλων μεσογειακών χωρών. Η ομάδα καλεί όλους σε μια γιορτή ανθρώπινων επιτευγμάτων που μας ταξιδεύουν στα βάθη του χρόνου.

Η ψυχή της Amalgamation Choir Βασιλική Αναστασίου μίλησε στο Check In γι’ αυτή την τόσο ξεχωριστή παράσταση που πραγματοποιείται με αφορμή την Ημέρα Μουσείων στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.
Πως εμπνευστήκατε αυτή τη διαφορετική παράσταση;
Η συγκεκριμένη παράσταση προέκυψε μετά από επικοινωνία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής νύχτας Μουσείου χρησιμοποιήσαμε συγκεκριμένα εκθέματα της συλλογής Αρχαιοτήτων Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη ως πηγή έμπνευσης για να δημιουργηθεί μια σειρά από δρώμενα. Διερευνήσαμε έννοιες όπως «fragments», «εκθέματα», «θέαση», «παρατήρηση», ποια η ιστορία ή ο μύθος κάθε εκθέματος σε αντιδιαστολή με το πραγματικό πρόσωπο του παρελθόντος, κατά πόσον, εάν απομυθοποιηθεί ένα έκθεμα και ιδωθεί μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, μπορεί κανείς να ανακαλύψει ένα αδιόρατο νήμα, το οποίο ενώνει το παρελθόν με το παρόν.
Τι ακριβώς θα δούμε ή καλύτερα θα βιώσουμε σε αυτό το πρότζεκτ;
Ο θεατής θα έχει την δυνατότητα να είναι μέρος μιας διαδραστικής σχέσης μεταξύ των γυναικών, του χώρου και των εκθεμάτων. Το δρώμενο χαρακτηρίζεται από το έντονο στοιχείο της θηλυκής ταυτότητας (σε σχέση με τα εκθέματα και την Κυπριακή παράδοση), τη φωνή, το τραγούδι και τη κίνηση. Είναι ένα δρώμενο το οποίο προ(σ)καλεί τον θεατή να αναπλάσει, στο άκουσμα των φωνών, πρόσωπα και εκθέματα, τα οποία βρίσκονται στο μουσείο.
Πως η μουσική μπορεί ζωντανέψει τα ‘εκθέματα’ ενός μουσείου;
Η επιλογή των μουσικών κομματιών βασίζεται σε συγκεκριμένα εκθέματα και έχει προκύψει μετά από ομαδική έρευνα με τα μέλη της χορωδίας. Θα ακουστούν τραγούδια-θραύσματα που αντηχούν μέσα από την ιστορία της Κύπρου αλλά και μέσα από τις επιρροές που δέχτηκε στο πέρασμα του χρόνου το νησί. Η μουσική εντάσσεται σε ένα μεγάλο μέρος στην έννοια των «fragments», τα οποία θα ενωθούν σε κάποια στιγμή ως ένα μουσικό ψηφιδωτό.
Τι θα προσκομίσει το κοινό από αυτό το προτζεκτ;
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει έναν διαφορετικό, δυναμικό τρόπο παρατήρησης και παρακολούθησης σε ένα μουσείο. Θα παρακολουθήσει ένα δρώμενο το οποίο γίνεται με φρεσκάδα, λιτότητα, διακριτικό ερωτισμό, εσωτερικότητα αλλά και χιούμορ. Θα συνυπάρξει σε μια διαδικασία συνένωσης ιστορίας, φωνής, κίνησης και αρχιτεκτονικής.
Τα γυναικεία ονόματα πίσω από την Amalgamation Choir είναι: Μαργαρίτα Γκριτζέλα, Χαρά Ζυμαρά, Μυρτώ Αριστείδου, Νάταλη Καλλή, Αργυρώ Χριστοδούλου, Ευγενία Ευαγγελία Χατζάκη, Κυριακή Χριστοδούλου, Αναστασία Προκόπη Τάκη, Δήμητρα Χατζηγιάννη, Μαρία Τζιαούρη Χίλμερ, Έφη Ιωαννίδου, Άντρια Αυγουστή, Μαριάννα Μουμτζή, Χριστίνα Μεταξά και Θέμιδα Νικολάου.
Σάββατο 19 Μαΐου, δύο παραστάσεις / 20:00 & 22:00 / διάρκεια παράστασης: 30 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη
Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία
Για πληροφορίες 22128157
Σχετικά
Mάθαμε πότε θα γίνει η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Λεμεσό
H Λεμεσός ετοιμάζεται από τώρα για τις γιορτές
Το μεγαλύτερο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου, επιστρέφει (για καλό σκοπό)
Ανακαλύψτε χιλιάδες βιβλία και απολαύστε ένα καφεδάκι στο «Υφαντουργείο The Workplace»!
Limassol Art Walks: 19 χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης
Εκεί θα δεις εκθέσεις, performances και έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για συγκεκριμένους χώρους και σημεία της πόλης
Μια βραδιά για ρεμπέτες σε ένα οινοποιείο στο χωριό
Ρεμπέτικο, κρασί, ζιβανία και φαγητό σε μία υπέροχη αυλή στο χωριό
Week Agenda: 14 προτάσεις για έξοδο στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Ο Γιώργος Νταλάρας, το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, ο Κώστας Χατζής και ενδιαφέρουσες θεατρικές και χορευτικές προτάσεις γεμίζουν την ατζέντα μας
«Φρέαρ»: Σύγχρονος χορός και ζωντανή μουσική στην Αξιοθέα
Η παράσταση σε χορογραφία της Μαρίας Καμπέρη παρουσιάζεται στις 7 Οκτωβρίου, με τη Νατάσα Φραντζή και τον Δημήτρη Γιασεμίδη σε έναν διάλογο κίνησης, ήχου και μνήμης.
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο Κάστρο της Πάφου
Το Joanna Sophia Fun Run/Walk Around the World in 5K επιστρέφει στην Κύπρο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την Επιληψία και τον Αιφνίδιο Απροσδόκητο Θάνατο στην Επιληψία (SUDEP)
Κυπριακά τραγούδια και παραμύθια για το φθινόπωρο στο Μουσείο Χαμπή
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 19:00, η Νικολέττα Δημητρίου, η Χριστίνα Πολυκάρπου και ο Συμεών Μερκούρης μάς προσκαλούν στη Λευκωσία για μια βραδιά μουσικής, ποίησης και αφήγησης, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη κράτηση.
Lidl Wellness Camp 2026: Αυτοί είναι οι ομιλητές και οι experts που θα μας εμπνεύσουν στο φετινό διήμερο ευεξίας
Το 7ο κατά σειρά θεσμικό πια διήμερο καλής ζωής της Lidl Κύπρου, επιστρέφει τον Νοέμβριο στη Λεμεσό
Weekend Agenda: 50 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη
Φεστιβάλ στα χωριά, μεγάλες συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy και οικογενειακές βόλτες γεμίζουν την ατζέντα μας για το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.
Τις Κυριακές του φθινοπώρου θα πηγαίνουμε στο Φοινί για αυθεντικό Φοινιώτικο παλουζέ
Από αυτήν την Κυριακή και κάθε Κυριακή
Μια ξεχωριστή γιορτή παράδοσης αυτή την Κυριακή στον Κάτω Δρυ
Ζωντανεύοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά του Κάτω Δρυ