Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Το έθιμο με τους 7 Επιταφίους

Αν θέλεις να τηρήσεις το έθιμο με τους 7 Επιταφίους, διάβασε το πιο κάτω θέμα

Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2018

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χριστιανικές χώρες, οι πιστοί «τρέχουν» από το πρωί για να προσκυνήσουν τους στολισμένους Επιταφίους.

Αρχικά, προσκυνούν τον Επιτάφιο, έπειτα περνούν κάτω από αυτόν, ενώ φεύγοντας ενίοτε παίρνουν και ένα λουλούδι μαζί τους.

Μάλιστα, πολλοί λένε πως ο αριθμός των Επιταφίων που θα προσκυνήσουμε πρέπει να είναι περιττός (μονός). Συγκεκριμένα, συνηθίζουμε να προσκυνούμε 1 επιτάφιο, είτε 3, είτε 7.

Το έχουμε ως έθιμο και οι περισσότεροι το τιμούμε σχεδόν κάθε χρόνο, προσκυνώντας μονό αριθμό Επιταφίων! 

Για όσους θέλουν πάντως να τηρήσουν το έθιμο και να προσκυνήσουν φέτος είτε 1, είτε 3, είτε 7 Επιτάφιους, πιο κάτω σου δίνουμε επιλογές για παλιές-γνωστές εκκλησίες στη Λευκωσία, όπου διαχρονικά συνηθίζεται να εφαρμόζεται από τους πιστούς το έθιμο αυτό.

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Άγιος Ελευθέριος

Άγιος Σάββας

Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη

Εκκλησία Αγίου Αντωνίου

Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη

Εκκλησία Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας

Ιερός Ναός Αγίου Κασσιανού

Συνεύρεση Επιταφίων στην Πάφο
Η περιφορά του Επιταφίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου θα αρχίσει γύρω στις 9.30 μ.μ. και θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή:

Οδός Αγίου Θεοδώρου – Πλατεία Κωστή Παλαμά – Οδός 25ης Μαρτίου – Πλατεία Διονυσίου Σολωμού – Λεωφόρος Γρίβα Διγενή – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Για την περιφορά θα σχηματιστεί η καθιερωμένη πομπή, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των επισήμων.  Θα προηγείται η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και θα συνοδεύουν άγημα της Εθνικής Φρουράς και ομάδα προσκόπων με πυρσούς.

Στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου θα συναντηθεί με τον Επιτάφιο του Ναού Αγίου Κενδέα και θα ψαλεί δέηση από εξέδρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου.  Ξεχωριστό τόνο στην όλη τελετή θα δώσει η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου έχει προβεί σε ειδικές διευθετήσεις, για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των τελετών και την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 5.00μ.μ., της Μεγάλης Παρασκευής, θα απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων και άλλων τροχοφόρων στην οδό 25ης Μαρτίου και από τις 8.30 μ.μ. στους δρόμους, από τους οποίους θα διέλθουν οι πομπές.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στάθμευσης οχημάτων, θα χρησιμοποιηθούν το γήπεδο του Νικολαϊδίου Γυμνασίου (Γ.Σ. Κόροιβος), ο χώρος στάθμευσης παραπλεύρως 7ου Δημοτικού Σχολείου, ο νέος χώρος Στάθμευσης της Πλατείας Κέννετυ, χώρος στάθμευσης Κυβερνητικών κτηρίων και Λεωφ. Αποστόλου Παύλου.

Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να εφαρμόσουν πιστά τα σχετικά μέτρα και να συνεργαστούν με τα όργανα της Τροχαίας, για την αποφυγή προβλημάτων.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close