Δημοσιεύτηκε στις 01 Μαρτίου 2018
Το έργο ¨Η Σιδηρά¨, είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της Margaret Thatcher, της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, που κυβέρνησε στη Μεγάλη Βρετανία την δεκαετία του 1980. Το έργο διαδραματίζεται στη σουίτα της Πρωθυπουργού. Το θεατρικό ολοκληρώνεται σε τρεις πράξεις και προσπαθεί να σκιαγραφήσει την σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον ρόλο των ανδρών και τη σχέση αυτής της γυναικείας δύναμης απέναντι στα πατροπαράδοτα θηλυκά πρότυπα. Το έργο αποκαλύπτει πτυχές των παιγνιδιών των πολιτικών και αποπειράται να μπει στα άδυτα της πολιτικής ίντριγκας.
Στην πρώτη πράξη η Πρωθυπουργός συζητά με τον βοηθό της για τις λεπτομέρειες ενός συνεδρίου παρουσία της υπηρέτριας που ανέλαβε να εξυπηρετήσει την Πρωθυπουργό. Περιγράφει την πορεία μιας φιλόδοξης δυνατής κυρίας και τον δρόμο προς την εξουσία. Η πρώτη σκηνή παρουσιάζει την γυναικά δύναμη, τις φιλοδοξίες της και τις άμυνες της απέναντι σε μια κοινωνία που την θέλει αδύναμη και εύθραυστη.
Στη δεύτερη πράξη η Πρωθυπουργός κάνει πρόβα την ομιλία της μπροστά στον βοηθό της, η υπηρέτρια είναι και πάλι παρόν, όταν ο βοηθός θα αποχωρίσει, οι δυο γυναίκες θα ξεδιπλώσουν τους ρόλους που κλήθηκαν να ενσαρκώσουν. Η υπηρέτρια και η Βασίλισσα, και οι δυο γυναίκες, και οι δυο σε ένα κόσμο για άντρες. Η Μάργκαρετ Άτγουντ είπε πως η κοινωνία αντιμετωπίζει έναν ισχυρό άντρα σαν γεννημένο ηγέτη και μια ισχυρή γυναίκα σαν ανωμαλία. Πόσο αληθινό είναι αυτό; Η δεύτερη πράξη θα φέρει επίσης την ανατροπή , η υπάκουη υπηρέτρια αποπειράται να σκοτώσει την Πρωθυπουργό που πιστεύει ότι είναι η αιτία της προσωπικής της τραγωδίας.
Στην τρίτη πράξη το πρόβλημα λύνεται, η Πρωθυπουργός μένει μόνη και εξηγεί την εξέλιξη του δράματος. Παραθέτει τις αίτιες του αποτελέσματος. Μέσα από τα λεγόμενα της αποκαλύπτει τη μοναδική ίσως αλήθεια όλου αυτού του παραμυθιού, αυτό που σίγουρα κρύβει η κορυφή είναι μια εθιστική μοναξιά.
Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Παίζουν: Βίβιαν Νικολαϊδου, Αντρέας Νικολαϊδης και Ήβη Νικολαΐδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Σκηνικά / Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Αντρέας Κλεοβούλου
Λευκωσία: θέατρο Ένα
Ημερομηνίες παραστάσεων
Avant-première: 13 Μαρτ. 2018
Πρεμιέρα: 14 Μαρτ. 2018
15, 20, 21, 22, 25, 26, 27 και 28 Μαρτ. 2018
Tηλ κρατήσεων Λευκωσία: 22348203
Λεμεσός: θέατρο Ένα
Ημερομηνίες παραστάσεων
Παραστάσεις: 21, 22, 24, 27, 28 και 29 Απρ 2018
Τηλ Κρατήσεων Λεμεσού: 99395970
-
Θέατρο Ένα Λευκωσία
14 Μαρτίου - 15 Μαρτίου 2018
-
Θέατρο Ένα Λεμεσός
21 Απριλίου - 22 Απριλίου 2018
Σχετικά
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.