Guide , Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

Μαρί: Εσύ ξέρεις πού βρίσκεται;

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση, πάμε εκδρομή ως το Μαρί και σου δίνουμε καλούς λόγους έτσι ώστε να πράξεις το ίδιο κι εσύ.

Δημοσιεύτηκε στις 02 Μαΐου 2013

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μας σε ψαροταβέρνα στο Ζύγι, ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ήταν φίλος με κάποιον από την παρέα, μας ενημέρωσε ότι διαθέτει σκάφος και ότι σύντομα θα άρχιζε να προσφέρει βόλτες στη θάλασσα, τόσο για ντόπιους όσο και για ξένους τουρίστες. Μας είπε πως, με σημείο εκκίνησης την κουκλίστικη μαρίνα Ζυγίου, θα δίνει την ευκαιρία σε παρέες να πηγαίνουν βαρκάδα, για ψάρεμα ή απλώς για μπάνιο. Δεν χάσαμε χρόνο. Τρεις μέρες αργότερα επιβιβαστήκαμε στο "Μεσόγειος", όπως ονομάζεται το σκάφος του Αχιλλέα, και ρίχναμε καλάμι στα ανοικτά του Ζυγίου. Ευκαιρία να πάω επιτέλους και στο Μαρί, σκέφτηκα.
Πού βρίσκεται;
Το Μαρί βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λάρνακας, σε μια απόσταση 25 λεπτών από αυτήν, 15 λεπτών από Λεμεσό και 35 από Λευκωσία. Με κατεύθυνση προς Λεμεσό, θα βγεις από την αμέσως επόμενη έξοδο απ' αυτήν του Ζυγίου.
Τι να δεις & τι να κάνεις
Η μέρα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσει με ψάρεμα. Αυτή την περίοδο η περιοχή προσφέρεται για ψάρεμα παλαμίδας και τόνου, ενώ σε πιο ανοιχτά νερά υπάρχουν κι άλλα ψάρια, όπως χάννοι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μαζέψεις μια παρέα μέχρι 6 άτομα, να κάνεις ένα τηλεφώνημα στον Αχιλλέα (99411652), να προκαθορίσετε μέρα και να συναντηθείτε στη μαρίνα Ζυγίου κατά τις 06.00-07.00. Αναζήτησε το σκάφος με το όνομα "Μεσόγειος" και τη φωτογραφία του Jack Sparrow στο μπροστινό μέρος! Για τα ποτά και τα σνακ της ημέρας έχει ήδη μεριμνήσει ο Αχιλλέας, άρα το μόνο που χρειάζεται να πάρεις είναι ένα μαγιό και μια πετσέτα για τις απαραίτητες βουτιές δροσιάς. Αφού επιστρέψετε στο αλιευτικό καταφύγιο κοντά στο μεσημέρι, το μοναδικό δίλημμα που θα έχεις να αντιμετωπίσεις πλέον, θα' ναι κατά πόσο θα πάτε για ψάρι ή για κρέας. Μέχρι να αποφασίσει η παρέα, επιβάλλεται μια βόλτα ως το Μαρί. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις πινακίδες που οδηγούν στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Αφού το περάσεις, σε λίγο θα δεις στα δεξιά σου το χωριό. Πρόκειται για τουρκοκυπριακό χωριό, του οποίου όμως η ύπαρξη της ερειπωμένης εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας μαρτυρά πως κάποτε εδώ ζούσαν Έλληνες Ορθόδοξοι. Στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε προσφυγικό οικισμό ο οποίος φιλοξενεί γύρω στους 135 κατοίκους, οι πλείστοι από τους οποίους είναι γεωργοκτηνοτρόφοι. Εξ ου και θα δεις πολλές φάρμες με αγελάδες και αιγοπρόβατα, τις οποίες αξίζει να επισκεφτείς. Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, που σε κάνει να εκτιμάς ακόμα περισσότερο το κυπριακό γάλα και τα παράγωγά του. Μάλιστα, ουκ ολίγα νοικοκυριά στο Μαρί παρασκευάζουν παραδοσιακό χαλούμι, γιαούρτι, αναρή αλλά και τραχανά, ενώ φημισμένο για την περιοχή είναι και το ψωμί του "Φούρνου της Μηλιάς" (το όνομα παραπέμπει στο χωριό Μηλιά Αμμοχώστου), που φτιάχνει η κυρία Χριστίνα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, γεμίζοντας έτσι με μυρωδιές τη γειτονιά. Άλλα αξιοθέατα της κοινότητας είναι το γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, το παλιό τουρκοκυπριακό Χάνι του Χατζηλοΐζου, καθώς και το παλιό γεφύρι που βρίσκεται δίπλα του, τα οποία ενδέχεται να αναπαλαιωθούν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ό,τι ακριβώς θα γίνει και στην ερειπωμένη Αγία Μαρίνα. Για το τέλος αφήσαμε το Κοινοτικό Πάρκο με την παιδική χαρά και το γκαζόν που προσφέρεται για παιχνίδι.

Πού να φας
Μοναδική επιλογή για φαγητό στο Μαρί είναι η ταβέρνα "Ανεμόμυλος" (24332658), η οποία από Τρίτη μέχρι Κυριακή προσφέρει εξαιρετικό κρεατομεζέ. Σημαντικό είναι πως η ταβέρνα έχει ως αυλή της το κοινοτικό πάρκο! Εναλλακτικά, για ψάρι θα σε στείλουμε στην "Καθαρή Καρδιά" (24332415, 99241541) στο Ζύγι, την ψαροταβέρνα που ανήκει στον κύριο Ηλία, τον πατέρα του Αχιλλέα. Τι καλύτερο από το να μοιραστείς με την παρέα σου την πρωινή ψαριά; Στις επιλογές από φρέσκο ψάρι θα βρεις επίσης λυθρίνια, μπαρμπούνια, μπαλάδες, μαγιάτικο (μινέρι), σαργό (σορκός), βλάχο, αλλά και τα κλασικά, καλαμάρι, χταπόδι και σουπιές. Ενημερωτικά, Κυριακή βράδυ και Δευτέρα η ταβέρνα είναι κλειστή.
Τι να αγοράσεις
Για παράγωγα του γάλακτος όπως χαλούμι, αναρή, γιαούρτι και τραχανά, κάνεις ένα τηλεφώνημα σε μια από τις Μαρία Άσπρου (96552657), Παναγιώτα Αλεξάνδρου (99819966) και Μαρούλα Κκίτου (99228883). Για χωριάτικο ψωμί, κουλούρι (κανονικό και ολικής αλέσεως) και "γλισταρκές", η εξώπορτα του σπιτιού της κυρίας Χριστίνας Χατζούλλα (24332560) είναι ορθάνοικτη.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close