Things to Do , Top Stories

Eco: οι πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης

Με οικολογική συνείδηση... ψάξε τις πόλεις που ήδη την εφαρμόζουν και την αγαπούν!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013

Οι πιο ‘πράσινες’ πόλεις της Ευρώπης

Όπως θα έχεις υποψιαστεί, στη δεκάδα παρελαύνουν σκανδιναβικές χώρες, με την Ολλανδία να είναι η πλέον οικολογική πόλη της Γηραιάς Ηπείρου.

1. Άμστερνταμ, Ολλανδία
Με σταθμούς ενέργειας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακούς συλλέκτες και οικιακές ανεμογεννήτριες, η Ολλανδία δεν σταματά να υιοθετεί καινοτόμες πρακτικές. Ο ‘αγώνας’ συνεχίζεται με το δήμαρχο να στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2025.

2. Malmö, Σουηδία
Στο Malmö βρίσκεται το τρίτο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου, τεράστιοι ποδηλατοδρόμοι και ένας εντυπωσιακός αριθμός πάρκων και χώρων πρασίνου. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι κοντά στο δυτικό λιμάνι της πόλης, βρίσκεται μια εντελώς ‘πράσινη’ περιοχή με περίπου 10.000 κατοίκους, όπου γίνεται αξιοποίηση της συγκομιδής νερού, ηλιακής ενέργειας και αιολικής ενέργειας σε μια ζώνη 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

3. Hamburg, Γερμανία
Αλίμονο αν έλειπε το Αμβούργο απ’ αυτήν τη λίστα. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2011 είναι γεμάτη πράσινο: τεράστια δημόσια πάρκα και ανθισμένοι κήποι, παραλίες στη λίμνη και δασώδεις περιοχές, μετατρέπουν την πόλη σε έναν παράδεισο φυσικής ομορφιάς. Μας αρέσει που έχουν υιοθετήσει τις ‘Κυριακές με λιγότερα αυτοκίνητα’: αυτές τις Κυριακές ισχύει δωρεάν δημόσια συγκοινωνία στο κέντρο της πόλης και ενοικιάζονται δωρεάν ποδήλατα. Ακόμη, το τρένο S-Bahn από το αεροδρόμιο, τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές και πάνω από 300 ‘πράσινα’ ταξί κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της πόλης.

4. Zurich, Ελβετία
Εκτός από το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, η Ζυρίχη δικαιούται να περηφανεύεται και για τις περιβαλλοντικές της πολιτικές. Απλώς να σου πω ότι οι κάτοικοι της πόλης ψήφισαν πρόσφατα την επιβολή ατομικών ορίων CO2. Υπάρχουν επίσης ζώνες αυστηρά για ποδήλατα, ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καινοτόμων προγραμμάτων μείωσης των αποβλήτων.

5. Budapest, Ουγγαρία
Η Βουδαπέστη έχει ‘εκτοξευθεί’ στην κορυφή της ‘πράσινης’ λίστας τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως το Eco Costume Fashion 2009 -όπου τα ρούχα ήταν σχεδιασμένα από ανακυκλωμένα υλικά- αλλά και τη μαζική ποδηλατική εκστρατεία για την προώθηση της Ημέρας της Γης, η Βουδαπέστη είναι μια πόλη που ξέρει πώς να ευαισθητοποιεί ακόμη και τους λιγότερο ενδιαφερόμενους πολίτες.

6. Reykjavik, Iσλανδία
Η Ισλανδία κάνει καλή χρήση της άφθονης γεωθερμικής της δραστηριότητας (σε αντίθεση με άλλες), αξιοποιώντας τις φυσικές πηγές θερμότητας για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που την καθιστά ως έναν από τους πιο ενεργειακά αποδοτικούς προορισμούς στην Ευρώπη -θα δείτε ακόμη και λεωφορεία υδρογόνου στους δρόμους της πόλης. Μάλιστα, το Ρέικιαβικ, έχει δεσμευθεί να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050 και έχει βάλει στόχο να γίνει ‘η πιο καθαρή πόλη στην Ευρώπη’. Good luck!

7. Riga, Λετονία
Μπορεί να είναι μικροσκοπική αλλά η Λετονία κερδίζει σημαντικούς βαθμούς στο θέμα ‘οικολογία’ με το να είναι μία από τις λίγες περιοχές που μειώνουν ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χάρη στα άφθονα δάση και τους τυρφώνες, που μετατρέπουν με φυσικό τρόπο, το διοξείδιο του άνθρακα σε βιομάζα. Η Λετονία, εξάλλου, έχει τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρωτεύουσά της, Ρίγα, είναι μία από τις καθαρότερες της Ευρώπης.

8. Copenhagen, Δανία
Η Δανία, αλλιώς η Πόλη του ποδηλάτου (αφού η ενοικίαση ποδηλάτων είναι δωρεάν), έχει ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο και ένα εξαιρετικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας. Όσο για την Κοπεγχάγη, φιλοξενεί το πρώτο πάρκο στον κόσμο, με θέμα το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, το ‘Tivoli Gardens’.

9. Nantes, Γαλλία.
Πεντακάθαρη, με πράσινο ώσπου φτάνει το μάτι σου, ηλεκτρικά τραμ και ποδήλατα όσα θες, δεν υπάρχει καλύτερη eco πόλη προς μίμηση. Το τελευταίο project της είναι ένας βοτανικός, ‘κρεμαστός’ κήπος, με φυτά από όλο τον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στα μπαλκόνια ενός ουρανοξύστη. Η Nantes είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013.

10. Vitoria-Gasteiz, Ισπανία
Η πιο ιδιαίτερη ισπανική πόλη, η Victoria-Gasteiz, αποτελείται από συνοικίες που χωρίζονται σε τρεις ‘κύκλους’, ο καθένας από τους οποίους περικλείει διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης -το κέντρο της πόλης, το έδαφος που μετατρέπεται σε πράσινο, δημόσια πάρκα και τις προστατευόμενες ορεινές και δασικές περιοχές.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close