Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2016
Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στα πλαίσια ειδικής τελετής στην ολομέλεια του Στρασβούργου την Τετάρτη. Η ταινία πραγματεύεται τη σύνθετη σχέση μεταξύ ενός πατέρα και της κόρης του στη σύγχρονη εταιρική κουλτούρα.

Η στιγμή της απονομής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας.
Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ, τη σκηνοθέτρια της νικήτριας ταινίας, Maren Ade, και το επιτελείο της, και δήλωσε τα εξής: «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα της νικήτριας ταινίας «Toni Erdmann». Η ταινία αυτή αποτελεί έναν συνδυασμό μαύρης κωμωδίας και δράματος και περιγράφει τη δύσκολη, τρυφερή και μερικές φορές παράλογη σχέση μεταξύ μιας νέας γυναίκας που ζει στο εξωτερικό και του πατέρα της. Περιγράφει εύστοχα το πώς αλλάζουν οι οικογενειακές σχέσεις και το πόσο μας επηρεάζουν σε μια γηράσκουσα και ανταγωνιστική κοινωνία. Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά μέσω της διακωμώδησης διαφόρων καταστάσεων, μας ενθαρρύνει να ψάξουμε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε».
Η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, Σίλβια Κόστα (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε τα εξής: «Μέσα σε δέκα χρόνια, εκατό ταινίες έχουν προωθηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Ευρώπη, χάρη στο κινηματογραφικό βραβείο LUX του ΕΚ το οποίο προβάλλει την ιστορία της Ευρώπης. Χάρη στο βραβείο LUX πολλοί ανεξάρτητοι σκηνοθέτες και νέοι σεναριογράφοι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο ευρύ κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω του υποτιτλισμού των ταινιών στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Το βραβείο έχει ενισχύσει τη διαφορετικότητα και τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, τα θέματα και τις ευαισθησίες του. Η επένδυση στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο αποτελεί ένα βασικό βήμα για την οικοδόμηση της "Ευρώπης του πολιτισμού", στην οποία πιστεύουμε. Η δέσμευσή μας για το μέλλον είναι να στηρίξουμε το βραβείο, προωθώντας τις ταινίες-φιναλίστ και εκτός Ευρώπης, ξεκινώντας από τις χώρες της Μεσογείου.»
Οι άλλες φιναλίστ ταινίες

À peine j´ouvre les yeux/As I Open My Eyes

Ma vie de courgette/My Life as a Courgette
Οι άλλες δύο ταινίες φιναλίστ για το 2016 ήταν οι: «À peine j´ouvre les yeux/As I Open My Eyes» (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) της Leyla Bouzid και η «Ma vie de courgette/My Life as a Courgette» (Ελβετία, Γαλλία ) του Claude Barras. Ο νικητής του βραβείου αποφασίζεται κάθε χρόνο μετά από ψηφοφορία των ευρωβουλευτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει το κόστος του υποτιτλισμού των τριών φιναλίστ ταινιών σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Επιπρόσθετα χρηματοδοτεί την προσαρμογή της νικήτριας ταινίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και στηρίζει την προώθησή της σε διεθνές επίπεδο.
Οι τρεις φιναλίστ ταινίες προβάλλονται στις 28 χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια των Κινηματογραφικών Ημερών του βραβείου LUX, από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Στόχος είναι να ενισχυθεί η προβολή των ευρωπαϊκών ταινιών σε ολόκληρη την ΕΕ, να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και να ενισχυθεί η συζήτηση για μείζονα κοινωνικά ζητήματα τα οποία πραγματεύονται οι εν λόγω ταινίες.
Σχετικά
Το «Spider-Man: Brand New Day» σπάει κάθε ρεκόρ και κατακτά το box office του 2026
Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, η νέα περιπέτεια του Spider-Man ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, άφησε πίσω της το «Toy Story 5» και συνεχίζει να γράφει ιστορία στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Το υπαίθριο σινεμά επιστρέφει στον Στρόβολο για τέσσερις βραδιές κάτω από τα αστέρια
Από τις 3 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, το προαύλιο του Δημοτικού Μεγάρου μετατρέπεται ξανά σε θερινό κινηματογράφο
Τζέιμς Μποντ: «Πολύ πιθανό ο επόμενος 007 να ανακοινωθεί μέσα στο 2026»
Οι παραγωγοί φέρονται να έχουν ήδη ενημερώσει τους ηθοποιούς που προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο των δοκιμαστικών. Ωστόσο, κάθε στάδιο της διαδικασίας καλύπτεται από αυστηρές συμφωνίες εμπιστευτικότητας.
Τα 25 καλύτερα Ντοκιμαντέρ όλων των εποχών σύμφωνα με το Hollywood Reporter
Οι λίστες δεν χάνουν ποτέ την επικοινωνιακή τους βαρύτητα για τις εκδόσεις του ειδικού Τύπου, σειρά παίρνει το παραγνωρισμένο και υποτιμημένο ακαδημαϊκά είδος του Ντοκιμαντέρ.
Οι ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στον Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια
Ιστορίες απώλειας, μνήμης, πολέμου και ελπίδας από σημαντικούς δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου
Maestro: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε – Πού και πότε κάνει πρεμιέρα το μεγάλο φινάλε
Ο τέταρτος και τελευταίος κύκλος ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του και θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία προβολής από ό,τι είχαμε συνηθίσει
Έρχεται καινούργιο «Home Alone»;
Ο Μακόλεϊ Κάλκιν έχει ήδη συναντηθεί με την Disney για να συζητήσουν ενδεχόμενη επιστροφή του στο franchise.
Η Marvel ανακοίνωσε το Black Panther 3, ποιος ηθοποιός παίρνει τη θέση του Τσάντγουικ Μπόουζμαν που έφυγε από τη ζωή
Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου 2028
Ο Ντάνι Ντε Βίτο ετοιμάζει τη μεγάλη σκηνοθετική επιστροφή μετά από 23 χρόνια
Στα 81 του χρόνια, ο Ντάνι Ντε Βίτο δεν έχει εγκαταλείψει τη σκηνοθεσία και προσπαθεί να πραγματοποιήσει ένα προσωπικό όνειρο δεκαετιών, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το κλασικό μυθιστόρημα «ΜακΤιγκ».
Οι 5 ταινίες που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στον Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια
Πέντε βραδιές, πέντε ιστορίες κάτω από τα αστέρια
Το Toy Story 5 «έσπασε» το φράγμα του 1 δισ. και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς
Το Toy Story 5 συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία του στις κινηματογραφικές αίθουσες, ξεπερνώντας το ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε παγκόσμιες εισπράξεις
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ θα είναι ο νέος Ghost Rider της Marvel
Ο Γκόσλινγκ τόνισε ότι πρόκειται για έναν χαρακτήρα που «ήθελε να υποδυθεί εδώ και πολύ καιρό»