Guide , Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

Πύργος Τηλλυρίας: Τα μακριά κοντά γινήκαν

Τώρα που η απόσταση έχει εκμηδενιστεί χάρη στη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη, ο Πύργος Τηλλυρίας μπήκε εκ νέου στη λίστα με τους must προορισμούς, για ψαράκι και όχι μόνο!

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013

Η διάρκεια της απόστασης από τη Λευκωσία ως τον Πύργο, μέσω των οδοφραγμάτων Αστρομερίτη και Λιμνίτη, δεν ξεπερνά σε καμιά περίπτωση την 1 ώρα και 15 λεπτά. Εξ ου και πολλοί Λευκωσιάτες επιλέγουν πλέον να πάνε για ψαράκι σε μία από τις ψαροταβέρνες του πραγματικά πανέμορφου αυτού χωριού. Παρόλα αυτά, όμως, εμείς δεν πήγαμε μέσω κατεχομένων. Επιλέξαμε να πάμε μέσω Κάμπου αφού είχαμε στη διάθεσή μας το ολοκαίνουργιο Subaru XV, ένα ‘άγριο’ τετρακίνητο 16άρι με αρκετά μεγάλη ροπή. Ειδικά η διαδρομή από τον Ορκόντα μέχρι και τον Κάτω Πύργο είναι μεν δύσκολη λόγω διαδοχικών στροφών, αποτελεί όμως αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο όμορφες στο νησί, κυρίως λόγω της πυκνής βλάστησης και της μαγευτικής θέας που εκτείνεται μέχρι και τον Κόλπο της Μόρφου. Από την άλλη, θέλαμε να δοκιμάσουμε τις αντοχές αλλά και την κατανάλωση τού XV. Ε λοιπόν, σε διαβεβαιώνω πως το μικρό cross-over/SUV τής Subaru πατά πολύ γερά στο δρόμο, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, παρά το ότι είναι 4WD, καίει μόλις 6.3 λίτρα ανά 100 km!

Πού βρίσκεται
Στον Κάτω Πύργο θα πας είτε μέσω κατεχομένων, περνώντας διαδοχικά από τα πανέμορφα χωριά Ζώδια, Μόρφου, Καζιβερά, Περιστερωνάρι, Πεντάγεια, Καραβοστάσι, Ξερός, Ποταμός του Κάμπου και Λιμνίτης, σε μια διαδρομή που ως επί το πλείστον περνά ξυστά από τη θάλασσα, είτε μέσω Ορκόντα και Κάμπου είτε, τέλος, μέσω Πάφου, Πόλης Χρυσοχούς και Πωμού. Η τελευταία είναι η πιο μεγάλη αλλά αξίζει τον κόπο. Ειδικά το τοπίο από την Αργάκα ως τον Κάτω Πύργο είναι ονειρεμένο. Το συνδυασμό γαλάζιου, άγριας βλάστησης και κοπαδιών με κατσίκια, δύσκολα τον συναντάς κάπου αλλού στο νησί. Περιττό να αναφέρω και το ηλιοβασίλεμα όπως αυτό φαίνεται απ’ εκεί…

Τι να δεις & τι να κάνεις
Κατ’ αρχάς, μάθε πως στο δρόμο προς Πύργο (αν πας από κατεχόμενα ή από Κάμπο) θα δεις πολλά περδίκια και άλλα πουλιά. Αν είσαι τυχερός μάλιστα μπορεί να συναντήσεις και κανένα αγρινό, αφού στο δάσος της Πάφου υπάρχουν σε αφθονία. Φτάνοντας στο χωριό, κάθισε αρχικά σε ένα από τα καφενεία της πλακόστρωτης πλατείας στην οποία δεσπόζει μία υπεραιωνόβια δρυς, για ένα τσάι ή ένα καφέ. Προσωπικά, είμαι σίγουρος πως θα σου κλείσει πονηρά το μάτι το new age ‘Καφενείο του Γιάγκου’, οπότε μην το ψάχνεις και πολύ. Στη συνέχεια ακολούθησε τις πινακίδες με προορισμό το ξωκλήσι της Παναγίας της Γαλόκτιστης η οποία σύμφωνα με την παράδοση είναι κτισμένη με γάλα! Ακολούθως, άλλαξε κατεύθυνση και πήγαινε ως το ‘τρουλλί’ (κάτι σαν πύργος) έτσι ώστε να απολαύσεις μια πραγματικά πανέμορφη θέα από ψηλά. Απ’ εδώ συνειδητοποιείς ότι το πράσινο τελειώνει κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. Σαν σε ελληνικό νησί. Σαν στη Χαλκιδική ένα πράγμα. Εκεί κοντά βρίσκεται και το υπό ανέγερση Κοινοτικό Πάρκο όπως και το ειδυλλιακό Ποτάμι Φλέβα. Μην παραλείψεις επίσης να πας στο αλιευτικό καταφύγιο με τα μικρά ψαροκάικα, ενώ για τους πιο τολμηρούς υπάρχει και η παραλία Ωμέγα κάτω από ξενοδοχείο ‘Pyrgos Bay’. Εκεί θα βρεις και ένα μπαράκι (μπορείς να το πεις κι έτσι) για να πιεις την μπιρίτσα σου. Τέλος, θα λέγαμε ότι επιβάλλεται να κάνεις και μια επίσκεψη μέχρι τον Πάνω Πύργο, προκειμένου να δεις από κοντά πώς φτιάχνονται τα περίφημα κάρβουνα της περιοχής.

Πού να φας
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται μια συμπαθητική καφετέρια, το ‘La Sera’ (99647364), ο ιδιοκτήτης της οποίας δούλεψε για πολλά χρόνια σε ξενοδοχεία της Πάφου. Πήγαινε αν θες να φας σπιτικό burger, καμιά πίτσα, καμιά μπριζόλα και άλλα τέτοια. Για ψαράκι, προτείνουμε τον ‘Περικλή’ (26522312, 99381293), ο οποίος βρίσκεται πάνω στο κύμα, αλλά και τον πολύ δημοφιλή ‘Δράκο’ (26522347) που προσφέρει φρέσκο ψάρι το οποίο ψαρεύει ο ίδιος. Δοκιμάσαμε μπαρμπούνι και γόπα και όντως μύριζαν αλμύρα. Καλομαγειρεμένο φαγητό θα βρεις, τέλος, και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου ‘Τήλος’.

Πού να μείνεις
Από τα ξενοδοχεία της περιοχής ξεχωρίσαμε το ‘Τήλος’ (26522348, www.tyloshotel.com.cy) αφού έχει ανακαινιστεί πρόσφατα (€25 το άτομο με πρόγευμα), ενώ εναλλακτικά θα σου προτείναμε να πας στα δωμάτια που ενοικιάζει η πολύ φιλόξενη κυρία Νίκη Χαραλάμπους (26522551), με τη χρέωση για το χειμώνα να είναι στα €15 το άτομο με παραδοσιακό πρόγευμα.
 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close