Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

13 events που δεν πρέπει να χάσεις αυτήν την εβδομάδα!

Όλα όσα θα γίνουν στην Κύπρο από τη Δευτέρα 17 μέχρι την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2016

Τα θέατρα σχήματα κάνουν πρεμιέρες, τα φεστιβάλ του φθινοπώρου ετοιμάζονται και εμείς φτιάχνουμε πρόγραμμα για να περάσουμε και την τρίτη του Οκτώβρη, καλά.

Θέατρο, μουσική, προβολές ταινιών, φεστιβάλ και πολλά άλλα μας περιμένουν αυτήν την εβδομάδα. Σημείωσε τις ημερομηνίες!

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

«Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί» των αδερφών Κοέν
Ένα ασπρόμαυρο αριστούργημα που ισορροπεί ανάμεσα στην δύναμη της εξωτερικής δράσης και την ένταση μιας αόρατης κίνησης εσωτερικών γεγονότων και συγκινήσεων είναι η ταινία «Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί» των αδερφών Κοέν. Με τον εξαιρετικό Μπίλυ Μπομπ Θόρτον στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του. H ταινία πραγματεύεται τον άνθρωπο που βρίσκεται χαμένος μέσα στην ίδια τη ζωή του. Ενας κουρέας που είχε το όραμα να γίνει κάτι άλλο αρπάζει την τελευταία ευκαιρία της ζωής του για να καταφέρει να γίνει στεγνοκαθαριστής και μπλέκει σε έναν απίστευτο κυκεώνα λαθών και παρεξηγήσεων με παρονομαστή τους το έγκλημα.
κινηματογράφος Ρίο 3, Λεμεσός, 20.15. Πληρ. 25871410.

 

18 Αφηγήσεις γυναικών
Ένα από τα τελευταία έργα της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013), μεταφέρει με μεγάλη επιτυχία επί σκηνής ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης. Οι «18 Αφηγήσεις» είναι ένα βιβλίο στο οποίο η Νίκη Μαραγκού είχε καταγράψει ιστορίες γυναικών όπως προέκυψαν από συνεντεύξεις αλλά και με τη συνδρομή της συγγραφέα, που μεσολάβησε να τις συλλέξει και να τις επεξεργαστεί σε γραπτά κείμενα. Τις ιστορίες που μεταφέρονται από τις σελίδες του βιβλίου της Νίκης Μαραγκού, ζωντανεύουν στο θεατρικό πάλκο οι ηθοποιοί Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη και Μυρσίνη Χριστοδούλου.
Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, Λευκωσία, 18.00. Πληρ. 99519771.
Μάθε περισσότερα... ΕΔΩ

 

Παρουσίαση βιβλίου 'Ο Εθνικισμός των Ελληνοκυπρίων'
Τον επιστημονικό αλλά και τον δημόσιο διάλογο για ένα από τα διεθνή προβλήματα του καιρού μας, τον εθνικισμό, όπως εκφράστηκε στην περίπτωση των Ελληνοκυπρίων από τη γέννησή του μέχρι το 1960, επιχειρεί να εμπλουτίσει το βιβλίο του Μάριου Θρασυβούλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Επίκεντρο και παρουσιάζεται σήμερα στη Δημοσιογραφική Εστία. Το βιβλίο με τίτλο «Ο εθνικισμός των Ελληνοκυπρίων. Από την Αποικιοκρατία στην Ανεξαρτησία» είναι το πρώτο βιβλίο του Θρασυβούλου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο νομικός και πολιτικός Νίκος Μπίστης, οι καθηγητές του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιάννης Παπαδάκης και Σταύρος Τομπάζος, η εκπαιδευτικός Ρένα Χόπλαρου και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κασκάνης.
Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία, 19.00. Πληρ. 22446090.

 

 

Ταινίες για παιδιά του Δημοτικού και ταινίες από το Φεστιβάλ Υπαίθρου
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου συνεχίζεται σήμερα με ένα σύντομο πρόγραμμα προβολών ειδικά για τα παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης, για να γνωρίσουν δημιουργίες από ολόκληρο τον κόσμο και να αγαπήσουν τη μικρού μήκους ταινία. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του Φεστιβάλ, οι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς. Οι ταινίες θα προβληθούν στις 9π.μ. στο Θέατρο Ριάλτο. Στις 11 μ.μ., στην Πλατεία Ηρώων θα προβληθούν οι καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύθηκαν στη φετινή 15η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου. To πρόγραμμα επιμελείται ο Γιώργος Τσαγγάρης.
Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. Πληρ. 77 77 77 45 & 25343903.

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Η Ναΐφ Τέχνη της Κύπρου
Θεωρητική περιήγηση για μικρούς και μεγάλους στους ναΐφ ζωγράφους της Κύπρου, με έμφαση στις ιστορίες της περιφέρειας. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο ΘΕΟΦΙΛΟΣ | ΚΑΣΣΙΑΛΟΣ: Δύο Λαϊκοί Ζωγράφοι.
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, Λευκωσία, 17.00-18.00. Πληρ. 22456099.

 

Ironic Historiography
Η παρουσίαση της Sigal Barkai πραγματεύεται ζητήματα ταυτότητας ισραηλινών καλλιτεχνών που επέλεξαν να ζήσουν εκτός της χώρας τους ή να μετακινούνται από και προς αυτή και θέτει ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους που οι περιπλανήσεις αυτές αντανακλώνται στα έργα τους. Η «Ειρωνική Ιστοριογραφία» είναι μια υβριδική νοοτροπία, που αναμιγνύει την κριτική ιστορικών αφηγημάτων που σχετίζονται με το κράτος του Ισραήλ με την καλλιτεχνική ειρωνική έκφραση.

Η διάλεξη θα ασχοληθεί με το έργο τεσσάρων σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι παράγουν έργα με διάφορες τεχνικές, όπως βίντεο, περφόρμανς και εγκαταστάσεις. Η Yael Bartana, ο Erez Israeli και o Tamir Zadok είναι καλλιτέχνες που στα έργα τους ασχολούνται συνεχώς με την ισραηλινή εθνικότητα και την ιστορία χρησιμοποιώντας ειρωνικά στοιχεία. Σε σύγκριση, θα εξεταστούν τα έργα της Mika Rottenberg, που σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Την Rottenberg απασχολούν παγκόσμια κοινωνικά θέματα ενώ έχει παραμελήσει παντελώς τη συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα. Όλοι τους χρησιμοποιούν την εικονική ειρωνεία ως μέσο αντανάκλασης και κριτικής της κοινωνίας. Η διάλεξη οργανώνεται με την στήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο. Η διάλεξη θα γίνει στα Αγγλικά.
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, 19.30-21.00. Πληρ. 22797400.

 

Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης
Παγκόσμια πρεμιέρα για το πρώτο Κυπριακό κωμειδύλλιο, από Κύπριο συγγραφέα και στο κυπριακό ιδίωμα, και που διαδραματίζεται στη Λεμεσό του 1891. To κωμειδύλλιο "Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης" του Επαμεινώνδα Π.Ευθυμιάδη ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα φιλόλογο σ'ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στο Ηράκλειο της Κρήτης πρόσφατα. H πληροφορία για την ύπαρξη αυτού του θεατρογραφήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί είναι το πρώτο κωμειδύλλιο που γράφεται στο νησί και μάλιστα από Κύπριο (στο κυπριακό ιδίωμα), σε μια εποχή που το είδος δεν έχει μακροχρόνια θητεία στο ελληνικό θέατρο.
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Αγλαντζιά, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22312940 - 22421609.

 

Πάνος Μουζουράκης
Μετά την πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή του περιοδεία, ο πολυτάλαντος και πάντα ιδιαίτερος Πάνος Μουζουράκης, ξεκινάει τις χειμερινές του εμφανίσεις από την πανέμορφη και πάντα φιλόξενη Κύπρο την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στη μουσική σκηνή RED στην Λευκωσία. Ο τραγουδοποιός με την χαρακτηριστική χροιά και την ξεχωριστή και γεμάτη ενέργεια σκηνική παρουσία, θα μας σαγηνεύσει για μία ακόμη φορά, παρασύροντας μας σε μια βόλτα, γεμάτη τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, επιλογές από τη ξένη σκηνή, αλλά και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών που σέβεται και αγαπάει. Τις εμφανίσεις αυτές πραγματοποιεί με την συμμετοχή των αξιόλογων συνεργατών του,που αποτελούν την μπάντα του, τον Δημήτρη Φροσύνη στο μπάσο,τον Μιχάλη Κατσαρό στα πλήκτρα, τον Γρηγόρη Ντάνη στην κιθάρα, τον Βαγγέλη Κοτζαμπάση στα τύμπανα και τον Ηλία Καρούμπαλη στον ήχο.
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, Μουσική Σκηνή RED, παλιά Λευκωσία, 21.30. Πληρ. 22767711 και 99059257. Τιμή 20 ευρώ.

 

Aναισθησία
Η κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» θα εγκαινιάσει τη νέα θεατρική περίοδο με το νέο εξαιρετικό έργο της Δέσποινας Πυρκεττή - «ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ». Μια παρ' ολίγον τραγωδία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στα μέλη μιας οικογένειας, ενώ το πέρασμα του χρόνου θολώνει τα όρια ανάμεσα σε θύτες και θύματα. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα αποξένωσης και αντεγκλήσεων, οι τρεις απ' τους τέσσερις καθίστανται ανίκανοι, κυριολεκτικά, να βαδίσουν προς το μέλλον. Η επιστροφή του μικρότερου γιου θα οξύνει τις αισθήσεις όλων ώστε να δουν, ξανά, να παριστάνεται μπροστά στα μάτια τους το ίδιο εκείνο συμβάν που τους καθόρισε.
Παραστάσει: Κάθε Τετάρτη (εκτός 26/10) και Σάββατο, στις 20.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 18.30 (Μέχρι 13/11) στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ». Πληροφορίες/Κρατήσεις: τηλ. 24652800/1-99490102.
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ

Βραδιά Αφιερωμένη στα Νομίσματα της Κύπρου
Το Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και η Νομισματική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στα Νομίσματα της Κύπρου στο Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, στις 18:00. Για τις εκδόσεις του Πολιτιστικού θα μιλήσει o κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Νομισματικής Εταιρείας.
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου, Λευκωσία, 18.00.

 

 

Miray Cakir & Santouto
Σαντούρι, λαούτο και τραγούδι. Αυτή η μουσική συντροφιά δημιουργήθηκε το 2015, σκοπός τους είναι να μεταφέρουν την αγάπη τους για το παραδοσιακό τραγούδι στο κοινό, μέσα από τις συγκινητικές τους ερμηνείες. Οι Santouto είναι η Κωνσταντίνα Ξενοφώντος: Φωνή, κρουστά, ο Χαράλαμπος Παντελή: λαούτο, φωνή και η Βερόνικα Αλωνεύτου: σαντούρι, φωνή. Η Μιράι Τσακίρ είναι βιολίστρια με κλασσική εκπαίδευση και αυτοδίδακτη τραγουδίστρια Κοπιάστε για μια βραδιά γεμάτη με τους ήχους της παράδοσης της Κύπρου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, του Αιγαίου και όχι μόνο...
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, Home for Cooperation, Λευκωσία, 20.30-23.00. είσοδος δωρεάν.

 

Η χρήση της Ιταλικής γλώσσας στον κόσμο της διαφήμισης
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ιταλικής Γλώσσας ανά τον κόσμο που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο, φιλοξενούμε στο Αρχοντικό Αξιοθέας τον καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Joseph Brincat του Πανεπιστημίου της Μάλτας, για να παρουσιάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Η δημιουργική χρήση της ιταλικής γλώσσας σε εμπορικές επωνυμίες, διαφημιστικά σλόγκαν και εμπορικές πινακίδες».
Η ομιλία ενδιαφέρει φοιτητές γλωσσολογίας και διαφήμισης, γραφίστες, διαφημιστές, επικοινωνιολόγους, ψυχολόγους.
Η παρουσίαση θα είναι στα Αγγλικά.
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, 20.30.

 

γάβ - ψυχοσκυλάδικο
Οι 'γάβ' παίζουν ψυχοσκυλάδικο. Αυτό της ψυχής και της ψύχωσης μαζί.
Ένα (όχι και τόσο) νέο είδος σκυλάδικου, με παραμορφωμένες κιθάρες και αγενή τσιφτετέλια, όπου η τρομπέτα παίρνει τη θέση του μπουζουκιού και 'ξυρίζει' αυτιά. Με μια χροιά σκα/σερφ/ρέγκε, το σκυλάδικο μπαίνει στη θέση που του αξίζει, κι έρχεται στον Εξάντα, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, για να σε κάνει να χορέψεις. Αν αντέξεις.

Μετρώντας σχεδόν ένα χρόνο ζωής, η μπάντα ψιλοζει στη Λεμεσό, και παίζει από εδώ κι από εκεί, κερδίζοντας εμπειρίες, φίλους και εχθρούς. Αποτελείται από τους Αρίστη Πουλλή (τραγούδι, πιάτα), Γιάννη Χρηστίδη (κιθάρες, ιστορίες), Λούκα Βαλέφσκι (τρομπέτα, βότκα), Νικόλα Τρύφωνος (μπάσο, πυγμαχία), Γιάννη Λακκοτρύπη (κρουστά, τηλέφωνο).

Ώπα, πάμε, καλά να περάσουμε, ευχαριστούμε, ώπα ξανά.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, Εξάντας, Μουσική Σκηνή, Λευκωσία, 22.00-24.30. Πληρ. 97770787.
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close