Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016
Η θεατρική Ομάδα "Σόλο για Τρεις" σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της παράστασης "Τζεμαλιγιέ" και εμμένοντας στην ανάδειξη των κυπρίων συγγραφέων ανεβάζει, στις 7 Οκτωβρίου 2016, στον καινούργιο χώρο "Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού-Κοραή 1" (απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο) το κυπριακό έργο της Ευρυδίκης Περικλέους- Παπαδοπούλου «Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά.

Η συγγραφέας Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων αλλά και με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας μας μεταφέρει στο μοναχικό και ιδιαίτερο κόσμο του κύπριου ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987) ενός εξαιρετικά ταλαντούχου ζωγράφου που δυστυχώς και αδίκως πέθανε στην αφάνεια.
Στις δύσκολες δεκαετίες του '30 και του '40 στην Κύπρο το να είναι κανείς καλλιτέχνης και δη ζωγράφος δεν ήταν ούτε ευυπόληπτο ούτε και ελπιδοφόρο. Ο νεαρός ζωγράφος εκτός από την άγρια φτώχια ήταν διαρκώς αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον που περιφρονούσε την ανάγκη του να υπάρξει μέσα από τη ζωγραφική.
Ο Τεύκρος Ανθίας σε άρθρο του (9.7.1936) αναφέρει για τον ζωγράφο Κώστα Στάθη:
"…η καλλιτεχνική ορμή που κλείνει μέσα του κάθε αληθινό ταλέντο, τον έσπρωχνε προς τη δημιουργία, προς την εξέλιξη. Δεν του ψαλίδισε τα όνειρα η ζωή. Δεν τον απέλπισε η αστοργία του περιβάλλοντός του».
Και όμως, το 1948 όταν ο Κώστας Στάθης ήταν μόλις 35 χρονών, άρχισε να μελαγχολεί, να κλείνεται στον εαυτό του, να χάνεται στην κατάθλιψη και την απομόνωση. Αποσύρθηκε το 1950 στο χωριό του, τον Ασκά, εγκαταλειμμένος και απομονωμένος, συνεχίζοντας όμως να δημιουργεί αδιάκοπα σε μια μοναχική πορεία μέχρι τον θάνατο του, το 1987. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η ιστορικός τέχνης Δρ. Νίκη Λοϊζίδη «ο Κώστας Στάθης είναι ο αφανής πρωτοπόρος της σύγχρονης κυπριακής τέχνης".
Το έργο "Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος" εμμέσως διαπραγματεύεται το κάθε αδικοχαμένο ταλέντο ή την ευφυΐα που χαραμίζεται σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει. Η ιστορικός τέχνης Δρ. Ελένη Νικήτα στον επίλογο του κειμένου της με τίτλο «Κώστας Στάθης Ο λάθε βιώσας» που συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση «Ο Ζωγράφος Κώστας Στάθης» (των Νικηφόρου Ορφανού, Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου και Στάθη Ορφανίδη) αναφέρει σχετικά:
"Η ζωγραφική του Κώστα Στάθη είναι μια έκφραση υπαρξιακή, μια προβολή των δονήσεων της ψυχής, μια ταύτιση του εγώ με τον κόσμο. Σ' αυτό, και έχοντας βέβαια υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη των καλλιτεχνών, η περίπτωση του Κώστα Στάθη θα μπορούσε να συγκριθεί με την περίπτωση του Γιανούλη Χαλεπά και του Βίνσεντ Βαν Γκοχ. Και στις τρεις περιπτώσεις μιλάμε για τη γλώσσα της ψυχής".
Την παράσταση επένδυσε με πρωτότυπη μουσική ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Τα σκηνικά θα φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Κουννής και τα κοστούμια η Μαρίνα Νικολαϊδου ενώ τον σχεδιασμό φωτισμού κάνει η Καρολίνα Σπύρου.
Τον ζωγράφο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου.
-
Θέατρο Χώρα
07 Οκτωβρίου - 23 Οκτωβρίου 2016
-
Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ.
05 Νοεμβρίου - 06 Νοεμβρίου 2016
Σχετικά
Ο Τσούβι επιστρέφει με εξωγήινο Stand up comedy, επίκαιρο όσο ποτέ…
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας επιστρέφει στο νησί μας για τρεις παραστάσεις, με ένα ολοκαίνουριο σόου
Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2025: Οι υποψηφιότητες
Θα απονεμηθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εξαγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου, το Βραβείο «Νίκος Χαραλάμπους»
Αντικριστό: Η νέα καλοκαιρινή θεατρική παράσταση του Φώτη Γεωργίδη
Μετά την περσινή ΦΟΥΚΟΥ, ο Φώτης Γεωργίδης επανέρχεται με τη νέα του κοινωνική σάτιρα
Ο Μάιος μάς πάει θέατρο: 15 παραστάσεις που αξίζει να δεις
Κωμωδίες, δυνατά δράματα, κλασικά έργα, σύγχρονες φωνές και μουσικοθεατρικές παραγωγές γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου με ιστορίες που συγκινούν, προβληματίζουν και ψυχαγωγούν
Ο Δήμος Πάφου παρουσιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Ημέρες Θεάτρου»
O Δήμος στηρίζει και φιλοξενεί αξιόλογες θεατρικές παραγωγές από την Κύπρο και την Ελλάδα
Ίων του Ευριπίδη: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ
Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία Θωμάς Μοσχόπουλος
«Ο τόπος εν οι άνθρωποι»: Παρουσίαση Θεατρικών Εργαστηρίων στις Ορεινές Κοινότητες: Φοινί, Κυπερούντα και Λάνια
Με πρωτοβουλία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Οι Sooshi Mango, το viral φαινόμενο των social media, έρχονται για πρώτη φορά στη Λεμεσό
Η Λεμεσός υποδέχεται ένα από τα πιο viral φαινόμενα της σύγχρονης κωμωδίας
Η Φάλαινα: Μόλις άνοιξαν νέες καλές θέσεις για να παρακολουθήσετε τη συγκλονιστική παράσταση στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού
Είναι η παράσταση που εδώ και δυο χρόνια είναι sold out στην Αθήνα.
Συνεχίζονται οι παραστάσεις στη Λευκωσία της παραγωγής της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ Μεταφράσεις
Η παραγωγή θα περιοδεύσει σε Πάφο, Λάρνακα και Λεμεσό
Τιμοκύπρο: Μια παράσταση γεμάτη από Κύπρο ζωντανεύει επί σκηνής
Η εμβληματική παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές, έρχεται επιτέλους στη Λάρνακα
«Κόντρα στον Άνεμο: η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα» των Hippo Theatre Group έρχεται Κύπρο
Η επιτυχημένη παιδική παράσταση αποτελεί μια σουρεαλιστική περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, με κωμικά αλλά και λυρικά στοιχεία