Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2016
H EΘΑΛ ξεκίνησε τη νέα σεζόν με την παγκόσμια πρώτη του κωμειδυλλίου του Κύπριου συγγραφέα Επαμεινώνδα Π.Ευθυμιάδη, Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης. Μετά τη πρωτοφανή επιτυχία και τη δεύτερη μέρα στο Θέατρο Ριάλτο και κατόπιν γενικής απαίτησης, η ΕΘΑΛ συνεχίζει με δύο έκτακτες παραστάσεις του κωμειδυλλίου.

Γραμμένο το 1891 στη Λεμεσό, το κωμειδύλλιο του Ε.Π. Ευθυμιάδη αποτελεί το πρώτο κυπριακό θεατρικό κείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται η Κυπριακή διάλεκτος. Είναι η εποχή που στην Ελλάδα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της επαρχίας αρχίζει να συσσωρεύεται στην Αθήνα. Το κωμειδύλλιο αναπτύσσεται ως ένα ιδιαίτερο υβριδικό είδος μουσικού θεάτρου - κάτι ανάμεσα σε οπερέτα και μονόπρακτη κωμωδία - σ' αυτό το αστικό περιβάλλον και αποκτά ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα.

Το έργο ανακαλύφθηκε με τη μορφή χειρόγραφου, τυχαία από το φιλόλογο Ανδρέα Λενακάκη σ'ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στο Ηράκλειο της Κρήτης πρόσφατα. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα θεατρογραφήματα που γράφονται στη Κύπρο και μάλιστα στη κυπριακή διάλεκτο με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, σε μια εποχή που το είδος δεν είχε μακροχρόνια θητεία στο ελληνικό θέατρο.
-
Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ.
15 Οκτωβρίου - 16 Οκτωβρίου 2016
Σχετικά
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο