Θέατρο , News

Σεπτέμβριο στην Κύπρο η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή

Πρόκειται για τη συμπαραγωγή που υπογράφουνΕθνικό Θέατρο Ελλάδας, ΘΟΚ και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2016

Ένα από τα κορυφαία της αρχαία ελληνικής δραματουργίας, η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή θα έρθει στην Κύπρο στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη συμπαραγωγή που υπογράφουν για πρώτη φορά μαζί το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, ο ΘΟΚ και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 7 Ιουλίου στους Δελφούς και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 15 και 16 Ιουλίου.

Το έργο θα σκηνοθετήσει ο Στάθης Λιβαθινός ο οποίος επέλεξε την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Εκ μέρους του ΘΟΚ συμμετέχουν στην παραγωγή η Στέλα Φυρογένη, ο Αντώνης Κατσαρής και η Αντωνία Χαραλάμπους.

Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά.

Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close