Wine Guide , Εστιατόρια

Το Γιαννούδι, το Altesse και τα άλματα του κυπριακού αμπελώνα

Μία βραδιά παρουσίασης των εγχώριων κρασιών από τον Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου 2016

Σε μια πολύ ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα γεμάτη γεύσεις και αρώματα, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου (Σ.Ο.Κ) σύστησε σε εκπρόσωπους των  ΜΜΕ και ειδικούς του κρασιού, το νέο του Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσιάζοντας τους δείγματα της δουλειάς του. 

Η εκδήλωση άρχισε με γευσιγνωσία Κυπριακών οίνων από όλα τα οινοποιεία μέλη του Συνδέσμου, τα οποία είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους καλεσμένους γύρω από τα θέματα του κρασιού, από τον αμπελώνα και το σταφύλι, μέχρι την οινοποίηση και τη φύλαξη.


"Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε κάνει άλματα προς τα μπρος"
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου κ. Χαράλαμπος Παναγιώτου μας καλωσόρισε αναφέροντας τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο αλλά όλα όσα επιτεύχθηκαν στον τομέα της αμπελουργίας στην Κύπρο.  "Με περηφάνια μπορώ να πω ότι στον τομέα αυτό τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε κάνει άλματα προς τα μπρος. Έχουμε καταφέρει να δημιουργηθούν σύγχρονες μονάδες οινοποίησης, όπου με σύγχρονες μεθόδους παράγεται εξαίρετο κρασί. Άνθρωποι που αγαπούν το κρασί και που συνεχώς επιμορφώνονται, έχουν αποκτήσει την απαραίτητη πείρα για να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας", ανέφερε ο κ.  Παναγιώτου. Παράλληλα, ο κ. Παναγιώτου μας κάλεσε να γίνουμε συμπαραστάτες στον αγώνα τους για περαιτέρω ανάδειξη του κυπριακού κρασιού, την ενδυνάμωση της εικόνας του αλλά και την εδραίωση της ταυτότητάς του. "Σήμερα που κατακλυζόμαστε από κρασιά από όλο τον κόσμο, έχουμε ανάγκη τη στήριξη σας για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και να βελτιώνουμε τα κρασιά μας. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να το πετύχουμε".

 

Έρχεται το Γιαννούδι
Κουβεντιάζοντας χθες βράδυ με Κύπριου οινοποιούς εκείνο που αναμένεται πέραν της περαιτέρω εξέλιξης του κυπριακού αμπελώνα είναι η πιο δυναμική είσοδος μίας ερυθρής γηγενούς ποικιλίας. Πρόκειται για το Γιαννούδι μία σπάνια κυπριακή ποικιλία η οποία άρχισε δειλά δειλά να οινοποιείται. Ακολουθώντας την ΚΕΟ σήμερα αρκετού οινοπαραγωγοί έχουν αποκτήσει ιδιόκτητους αμπελώνες με Γιαννούδι προχωρώντας μάλιστα σε οινοποίηση. Η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει ακόμη μερικές αδυναμίες γεγονός που κάνει διστακτικούς τους αμπελουργούς όχι όμως τους οινοποιούς οι οποίοι πιστεύουν στην άνοδο της ποικιλίας τα επόμενα χρόνια.

Μάθε περισσότερα για το Γιαννούδι ΚΕΟ ΕΔΩ

Η κυπριακή ποικιλία Altesse
Ανάμεσα στα υπέροχα κυπριακά κρασιά που δοκιμάσαμε από τα οινοποιεία μέλη του Συνδέσμου Οινοποιών εκείνο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας ήταν μία ποικιλία που δεν γνωρίζαμε την ιστορία της. Πρόκειται για τη λευκή ποικιλία Altesse η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς της ΚΕΟ είναι μία αρχαία κυπριακή ποικιλία η οποία μεταφέρθηκε στη Γαλλία και σήμερα καλλιεργείται ξανά από το Κτήμα μαλλιά.

Το κρασί που δοκιμάσαμε ήταν ημίξηρο με μία γλυκάδα στην επίγευση. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αφήνει αρώματα εσπεριδοειδών, χαμηλή οξύτητ- δεν έχει καμία σχέση με το Ξυνιστέρι-και η ΚΕΟ το επεξεργάζεται ώστε να το βγάλει στο μέλλον στην παραγωγή. Μία ενδιαφέρουσα ποικιλία που την περιμένουμε στην αγορά.

Υψηλές επιδόσεις
Τα κυπριακά κρασιά τα τελευταία χρόνια σημειώνουν πολύ υψηλές επιδόσεις. Αρκετές μικρές βιομηχανικές μονάδες αναδεικνύονται σε πραγματικά διαμάντα στη χώρα μας όπως για παράδειγμα το Οινοποιείο Ζαμπάρτας με τον Μάρκο να συνεχίζει το δρόμο που χάραξε ο πατέρας τους, το υπέροχο boutique Οινοποιείο Αργυρίδης στη Βάσα Κοιλανίου με το Μαραθεύτικο που δοκιμάσαμε αλλά και το υπέροχο Viogner του, το Οινοποιείο Τσιάκκας στο Πελένδρι με το υπέροχο βιολογικό Γιαννούδι που παράγει, το Οινοποιείο Μακκάς στον Στατό Άγιο Φώτιο με το εξαιρετικό Μαραθεύτικο, το Οινοποιείο Αγία Μαύρη με το καμάρι μας, το Μοσχάτο το οποίο είναι διεθνούς εμβέλειας αλλά και το πανέμορφο Οινοποιείο Βλασίδη με το Ξυνιστέρι του. Ανάμεσα σε αυτά χθες βράδυ δοκιμάσαμε κρασιά Χατζηπαύλου με ένα πολύ ωραίο λευκό Chardonnay-Semillon και από το Βασιλικό Οινοποιείο που ξεχωρίζει με τον Άγιο Ονούφριο δοκιμάσαμε κρασιά νέας εσοδείας. 

  


Η Κουμανδραρία
Η βραδιά, η οποία ήταν προικισμένη με τα καλύτερα δείγματα των κρασιών του τόπου μας ολοκληρώθηκε με δείπνο και κορυφώθηκε όταν στα ποτήρια κύλησε η μοναδική Κουμανδαρία. Δοκιμάσαμε την Κουμανδαρία Centurion 2000 της ΕΤΚΟ και στη συνέχεια την εξαιρετική Κουμανδαρία St. John της ΚΕΟ του 1984. Το ποτήρι μας ξεχείλισε με αρώματα καβουρδιμένου καφέ και χρυσόμηλου με έντονη επίγευση στο στόμα. Μία υπέροχη Κουμανδαρία 32 ετών!

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close