Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2016
Επιτέλους ο διαγωνισμός για το κυπριακό κρασί έρχεται για να μας διδάξει όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για τους δικούς μας αμπελώνες. Στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το διαγωνισμό είναι και η ημερίδα που διοργανώνει το Τμήμα Γεωργίας με θέμα ‘Κυπριακός αμπελώνας: το μοναδικό terroir της Ευρώπης χωρίς φυλλοξήρα’. Ο Διαγωνισμός ξεκινά από τις 10-13 Μαΐου και θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό.
Στο διαγωνισμό συμμετέχουν οίνοι από όλη την κυπριακή περιφέρεια στις κατηγορίες ερυθρωποί, ερυθροί και λευκοί μονοποικιλιακοί και πολυποικιλιακοί. Το διαδραστικό μέρος του διαγωνισμού γίνεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς οργανισμού Αμπελιού & Οίνου, ενώ τις ίδιες μέρες θα οργανωθούν και 4 εκπαιδευτικές εκδρομές στους δρόμους του κρασιού.
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η τελετή βράβευσης και το επίσημο δείπνο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου.
Ο 9ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου που θα διεξαχθεί από τις 10 ως τις 13 Μαΐου 2016 συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το Δήμο Λεμεσού, το Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου, το Σύνδεσμο Περιφερειακών Οινοποιείων Πάφου την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου και το Σύνδεσμο Οινοχόων Κύπρου.
Από τις 10-12 Μαΐου 2016, θα υλοποιηθεί το Διαδικαστικό Μέρος του 9ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου στο οποίο θα συμμετέχουν 29 Κυπριακά Οινοποιεία με 132 δείγματα. Η συμμετοχή κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και αντικατοπτρίζει την σημασία που αποδίδουν οι κύπριοι οινοπαραγωγοί στο θεσμό αυτό.
Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), και του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου.
Η επταμελής κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από έξι καταξιωμένους και διεθνούς φήμης κριτές και ένα Κύπριο και θα προεδρεύεται από τον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου τον κ. JEAN-MARIE AURAND.
Σημαντική διαφοροποίηση στο διαδικαστικό μέρος αποτελεί η διαφορετική κατηγοριοποίηση των Οίνων με σάκχαρα άνω των 45 mg/l δηλαδή των γλυκών οίνων κατηγορία η οποία απέσπασε τα περισσότερα μεγάλα χρυσά και χρυσά στον προηγούμενο Διαγωνισμό Οίνου.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι την ίδια χρονική περίοδο θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο πέντε διακεκριμένοι δημοσιογράφοι από χώρες του εξωτερικού οι οποίοι θα καλύψουν το γεγονός και παράλληλα θα συμμετέχουν σε τέσσερις Εκδρομές στους Δρόμους του Κυπριακού Κρασιού όπου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν κυπριακά οινοποιεία και να γνωρίσουν τους κύπριους οινοποιούς. Η ενέργεια αυτή ότι θα δημιουργήσει τα αναγκαία προγεφυρώματα για την ανάδειξη και την προώθηση του Κυπριακού κρασιού σε αγορές του εξωτερικού.
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Τελετή Βράβευσης και το Επίσημο Δείπνο» που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στο Venue Centre – Columbia Plaza στη Λεμεσό.
Χορηγός επικοινωνίας είναι το Check In.
Σχετικά

Ο Δήμος Λευκωσίας αναβάλλει τις εκδηλώσεις του
Oι δύο επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των "Νυχτών Καλοκαιριού" αναβάλλονται.

EuroBasket Mania στη Λεμεσό με δωρεάν είσοδο
Εσύ θα λείπεις από το πιο fun event του καλοκαιριού;

Όλα όσα θα γίνουν το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί το weekend

Ακυρώνεται η αυριανή θεατρική παράσταση στην Γαλάτα
Ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία διεξαγωγής

Ο Δήμος Αραδίππου αναβάλλει τις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών
Αναβάλλεται το street party στους Τρούλλους

Τα Καμινάρια αναβάλλουν το φεστιβάλ τους και στέκονται δίπλα στους πυρόπληκτους
Το χωριό ανοίγει για να φιλοξενήσει όσους έχουν ανάγκη

Ο μαγευτικός Πεδουλάς μας προσκαλεί στο χωριό για ένα αξέχαστο καλοκαίρι!
Έφτιαξε πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις

Φέτος το καλοκαίρι θα πάμε για τόμπολα, σινεμά και μουσική στο πιο ψηλό χωριό της Κύπρου
Το ψηλότερο χωριό της Κύπρου σε περιμένει να το ανακαλύψεις

Έρχονται 18 υπέροχες εκδηλώσεις φέτος στην Κυπερούντα
Ένα πλούσιο πρόγραμμα ετοίμασε και φέτος το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου

«Ξύπνα Δκιαμαντοπούλλα μου»: Μία εκδήλωση που συνδυάζει παραστάσεις αφήγησης με ζωντανή παραδοσιακή μουσική
Μια νύχτα πολιτισμού, αγάπης, και ειρήνης

Διάσημος Fashion Designer επιστρέφει με επίδειξη μόδας
Τα καθαρά έσοδα θα δοθούν για καλό σκοπό

Αυτός ο Δήμος στη Λευκωσία ανακοίνωσε δωρεάν μαθήματα Yoga για όλους!
Ετοιμάσου για πρωινή γιόγκα!