Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαΐου 2016
Είναι έργα του Opsis, της Amber Lee και του Alex Welch. Και οι τρεις εκτιμούν το αλάτι με τον ίδιο τρόπο που εκτιμούν τη δουλειά τους. Τόσο το αλάτι, όσο και η δημιουργικότητα ήταν ανέκαθεν σημαντικός παράγοντας σε κάθε μορφή ζωής. Το αλάτι όπως και η τέχνη, κάνει πιο πλούσια την γεύση του φαγητού και της ζωής μας. Η χρήση του ως συντηρητικό αποτελεί θεμέλιο του πολιτισμού, και με τον πολιτισμό ήρθε η τέχνη όπως την ξέρουμε σήμερα. Χωρίς αλάτι, όλα τα ζώα και οι άνθρωποι θα πέθαιναν. Χωρίς τέχνη η μελλοντική ποιότητα της ντόπιας και παγκόσμιας κοινότητας θα εξαφανιζόταν σίγουρα. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας περιέχει αλάτι. Η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος το χρειάζεται άμεσα και είναι αυτό που την κρατάει στην ζωή. Αποτελεί τον κύριο παράγοντα για όλα τα εγκεφαλικά σήματα μέσα, απο και πρός τον εγκέφαλο. Το να κάνεις τέχνη, δεν είναι καθόλου διαφορετικό. Η δημιουργική διαδικασία αυξάνει την "νιώθω ωραία" νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη η οποία αποκαλέστηκε και το "κινητήριο κύτταρο".

Ιδιαίτερα το Κυπριακό αλάτι αξίζει ξεχωριστή αναφορά. Κατά της Ενετικής, Οθωμανικής και Αγγλικής περιόδου, η παραγωγή και εξαγωγή αλατιού από αυτό το μικροσκοπικό νησί, επέτρεψε σ’αυτές τις αυτοκρατορίες να ακμάσουν. Με τον ίδιο τρόπο, η επιρροή, η ικανότητα και η εμβέλεια των Κύπριων καλλιτεχνών καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μέχρι και σήμερα, δεν θα έπρεπε να παραβλεφθούν.
-
The Trade
09 Μαΐου - 28 Μαΐου 2016
Σχετικά
«Αγροποιητική: χώματα/ σώματα»: 50 καλλιτέχνες εξετάζουν τον όρο «τοπίο» στη μεγάλη έκθεση της Κυπριακής Προεδρίας
Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Έλενας Πάρπα
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει: «The Diverse Self: Becoming» Ατομική εικαστική έκθεση της Φωτεινής Μιχαηλίδη
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση του Χριστόφορου Σάββα στη Λέβέντειο Πινακοθήκη
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του καλλιτέχνη
Ο Άντρος Ρόπαλης παρουσιάζει την νέα του δουλεία με τίτλο "Στον αστερισμό του ιχθύ"
Ο αρχιτέκτονας, εικαστικός και σκηνογράφος Άντρος Ρόπαλης, εμπνέεται για ακόμα μια φορά από τους ιχθείς, που βλέπει με μια αντικομφορμιστική διάθεση
«Ground Matter»: Η νέα δουλειά της Μελίτας Κούτα φιλοξενείται στη Λευκωσία
Στην έκθεση η καλλιτέχνης μελετά μια σειρά οικιακών γεωλογικών στρωμάτων
Το Κυπριακό Μουσείο υποδέχεται την Προεδρία με ανανεωμένη έκθεση
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο «Συνθήκη» στον Στρόβολο
Στο κέντρο της νέας του δουλειάς βρίσκεται ο άνθρωπος και οι συνθήκες που δημιουργεί μέσα στον χώρο
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Electric Dreams: Η έκθεση που πρέπει να επισκεφθείς τις γιορτές στη Λευκωσία
Η νέα ομαδική έκθεση που θα φιλοξενήσει η Isnotgallery συνεχίζει και διευρύνει τον διάλογο που άνοιξε το καλοκαίρι με την έκθεση «Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.