Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2016
Γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, η πρώτη ποιητική συλλογή της Μαριλένας Ζακχαίου συγκεντρώνει στοχασμούς για στενά προσωπικά συναπαντήματα, προδίδοντας μία πορεία ωρίμανσης, η οποία προκύπτει μέσα απ’ την διαχείριση της απώλειας από τις πάμπολλες γυναικείες φωνές των ποιημάτων της. Ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη, η άρνηση και η αποδοχή είναι όλα μέρη της διαδικασίας αυτής.
Για τη συγγραφέα: Η Μαριλένα Ζακχαίου έχει εκδώσει άρθρα για την μετα-αποικιακή λογοτεχνία, τις πολιτισμικές σπουδές, την ψυχανάλυση και το τραύμα, το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Επιμελήθηκε τη συλλογή δοκιμίων με τίτλο «Vile Women: Female Evil in Fact, Fiction, and Mythology» (2014), ενώ έχει μεταφράσει σειρά ποιημάτων από τα ελληνικά στα αγγλικά. Η δημιουργική της γραφή έχει δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος του Literary Agency Cyprus, μια ομάδα που προωθεί τις αγγλόφωνες λογοτεχνίες της Κύπρου, καθώς και του Whirling Words, μια υπο-ομάδα του Literary Agency Cyprus για τις γυναίκες συγγραφείς που ζουν στην Κύπρο ή έχουν μια σύνδεση με το νησί. Διδάσκει ποιητική γραφή στο Write CY. Είναι μέλος του μη-κυβερνητικού οργανισμού Cyprus Academic Dialogue και του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας. Ασχολείται επίσης με την μουσική. Το άλμπουμ της με το συγκρότημα Grendel Babies αναμένεται το 2016. Εργάζεται ως Διευθύντρια του Κυπριακού Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών και είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Για την συλλογή: «Carmine Lullabies». Μία ποιητική συλλογή ολοφάνερα νυκτερινή, με αποκρυσταλλωμένες εικόνες αισθησιασμού, εφιαλτικές αλήθειες και στιγμές ναρκωμένης γαλήνης. Απρόσμενες στιγμές σκοτεινού χιούμορ, επιγραμματικές καταλήξεις ποιημάτων και, όπως σημειώνει η λογοτέχνιδα Μαρία Α. Ιωάννου, «ρυθμικούς μικρόκοσμους που φλερτάρουν με πύρινες εικόνες».
«Κανένας μισός-εαυτός δεν μένει αδιάφορος», γράφει η Μαριλένα Ζακχαίου στο ‘Αφροδίτη της Μήλου’ και τα «Πορφυρένια Νανουρίσματα» προσφέρουν μια σειρά οργισμένων, νυχτερινών νανουρισμάτων στους ανολοκλήρωτους, χιμαιρικούς, και μυθικούς εαυτούς που κατοικούν σε σώματα, ιδίως των γυναικών. Άλλοτε κοσμική, τρωτή, τρομοκρατημένη, φοβερή, με ουλές, με τατουάζ, δεν υπάρχει θεματολογία -αυτοκτονία, δολοφονία, πορνεία, σαδομαζοχισμός, το φύλο- που να μην χειρίζεται η αμείλικτη φωνή της Ζακχαίου. Παραφράζοντας την Έμιλυ Ντίκινσον, προσφέρει τις όμορφες λέξεις της σαν λεπίδες. Η πρόθεση αυτών των πρωτογενών νανουρισμάτων δεν είναι να μας καθησυχάσουν αλλά να μας αφυπνίσουν πως όσο μελαγχολικοί και τεμαχισμένοι μπορεί να είμαστε, «το υπόλοιπο που απομένει είναι βαρύ και πυκνό όπως η αγάπη».
Η ποιητική συλλογή της Μαριλένας Ζακχαίου θα παρουσιαστεί στο Πρόζακ Καφενείο, στις 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00. Θα προλογίσει ο συγγραφέας Max Sheridan.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση ποιημάτων από την ποιήτρια και υπογραφή βιβλίων.
Η μουσικός και DJ Μαρία Πανοσιάν θα ντύσει μουσικά την εκδήλωση με ατμοσφαιρικά «νανουρίσματα».
Εκδόσεις: a bookworm publication

Σχετικά
Ένα πασχαλινό παραμύθι ζωντανεύει στη Λεμεσό
Το CYBERNESS επιστρέφει με ένα μαγικό Easter Market εμπνευσμένο από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, γεμάτο δημιουργικότητα, μουσική και εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους.
25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μάρτη
Συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy, φεστιβάλ, εκθέσεις και ξεχωριστές οικογενειακές εξόδοι γεμίζουν την Κύπρο με ιδέες για ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες
Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων: Το Ballet Philippines των Φιλιππίνων ταξιδεύει στην Κύπρο
Η παράσταση είναι φτιαγμένη να την αγαπήσουν παιδιά από 4 ετών
Το πιο hot θέαμα της πόλης: Ένα τσίρκο που γεμίζει κάθε βράδυ
Δείτε αναλυτικά τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων που γεμίζουν καθημερινά
Το Furry Book Club τον Απρίλιο σε περιμένει στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου!
Με δωρεάν συμμετοχή για παιδιά και εφήβους
Street party με τον Nivo, κοκτέιλ, smash burgers και ανεβαστικά vibes, στην καρδιά της πόλης
Έρχεται ένα δυνατό street party στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας
Στη Λάρνακα θα στηθεί μία όμορφη πασχαλινή αγορά
Μια μέρα γεμάτη χαρά, διασκέδαση και πολλές λιχουδιές
Φτιάχνουμε φλαούνες, κουλούρια και αβκωτές με τη Χρύσω Λέφου και τις φουρνάρισσες της Επταγώνειας
Δημιουργούμε "Πασχαλινά Ζυμώματα" από την παραδοσιακή μας κουζίνα
Τη Δευτέρα του Πάσχα ανεβαίνουμε στο βουνό: Γιορτή στον Πρόδρομο με φαγητό, παιχνίδια και τόμπολα
Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο πιο ψηλό χωριό της Κύπρου
Τέσσερα υπαίθρια Βιβλιοπαζαράκια στο Σολώνειον
Βιβλία για μικρούς και μεγάλους, με έκπτωση μέχρι και 80%
Το εργαστήρι «(un)spelling» με τη Μύριαμ Γκατ στο Ξυδάδικο
Μέσα από μια διαδικασία «εκκένωσης» και επαναπροσέγγισης, οι συμμετέχοντες καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με τις λέξεις