Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2016
Γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, η πρώτη ποιητική συλλογή της Μαριλένας Ζακχαίου συγκεντρώνει στοχασμούς για στενά προσωπικά συναπαντήματα, προδίδοντας μία πορεία ωρίμανσης, η οποία προκύπτει μέσα απ’ την διαχείριση της απώλειας από τις πάμπολλες γυναικείες φωνές των ποιημάτων της. Ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη, η άρνηση και η αποδοχή είναι όλα μέρη της διαδικασίας αυτής.
Για τη συγγραφέα: Η Μαριλένα Ζακχαίου έχει εκδώσει άρθρα για την μετα-αποικιακή λογοτεχνία, τις πολιτισμικές σπουδές, την ψυχανάλυση και το τραύμα, το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Επιμελήθηκε τη συλλογή δοκιμίων με τίτλο «Vile Women: Female Evil in Fact, Fiction, and Mythology» (2014), ενώ έχει μεταφράσει σειρά ποιημάτων από τα ελληνικά στα αγγλικά. Η δημιουργική της γραφή έχει δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος του Literary Agency Cyprus, μια ομάδα που προωθεί τις αγγλόφωνες λογοτεχνίες της Κύπρου, καθώς και του Whirling Words, μια υπο-ομάδα του Literary Agency Cyprus για τις γυναίκες συγγραφείς που ζουν στην Κύπρο ή έχουν μια σύνδεση με το νησί. Διδάσκει ποιητική γραφή στο Write CY. Είναι μέλος του μη-κυβερνητικού οργανισμού Cyprus Academic Dialogue και του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας. Ασχολείται επίσης με την μουσική. Το άλμπουμ της με το συγκρότημα Grendel Babies αναμένεται το 2016. Εργάζεται ως Διευθύντρια του Κυπριακού Κέντρου Διαπολιτισμικών Σπουδών και είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Για την συλλογή: «Carmine Lullabies». Μία ποιητική συλλογή ολοφάνερα νυκτερινή, με αποκρυσταλλωμένες εικόνες αισθησιασμού, εφιαλτικές αλήθειες και στιγμές ναρκωμένης γαλήνης. Απρόσμενες στιγμές σκοτεινού χιούμορ, επιγραμματικές καταλήξεις ποιημάτων και, όπως σημειώνει η λογοτέχνιδα Μαρία Α. Ιωάννου, «ρυθμικούς μικρόκοσμους που φλερτάρουν με πύρινες εικόνες».
«Κανένας μισός-εαυτός δεν μένει αδιάφορος», γράφει η Μαριλένα Ζακχαίου στο ‘Αφροδίτη της Μήλου’ και τα «Πορφυρένια Νανουρίσματα» προσφέρουν μια σειρά οργισμένων, νυχτερινών νανουρισμάτων στους ανολοκλήρωτους, χιμαιρικούς, και μυθικούς εαυτούς που κατοικούν σε σώματα, ιδίως των γυναικών. Άλλοτε κοσμική, τρωτή, τρομοκρατημένη, φοβερή, με ουλές, με τατουάζ, δεν υπάρχει θεματολογία -αυτοκτονία, δολοφονία, πορνεία, σαδομαζοχισμός, το φύλο- που να μην χειρίζεται η αμείλικτη φωνή της Ζακχαίου. Παραφράζοντας την Έμιλυ Ντίκινσον, προσφέρει τις όμορφες λέξεις της σαν λεπίδες. Η πρόθεση αυτών των πρωτογενών νανουρισμάτων δεν είναι να μας καθησυχάσουν αλλά να μας αφυπνίσουν πως όσο μελαγχολικοί και τεμαχισμένοι μπορεί να είμαστε, «το υπόλοιπο που απομένει είναι βαρύ και πυκνό όπως η αγάπη».
Η ποιητική συλλογή της Μαριλένας Ζακχαίου θα παρουσιαστεί στο Πρόζακ Καφενείο, στις 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00. Θα προλογίσει ο συγγραφέας Max Sheridan.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση ποιημάτων από την ποιήτρια και υπογραφή βιβλίων.
Η μουσικός και DJ Μαρία Πανοσιάν θα ντύσει μουσικά την εκδήλωση με ατμοσφαιρικά «νανουρίσματα».
Εκδόσεις: a bookworm publication
Σχετικά

Το πρώτο Christmas Market του νησιού έρχεται και γνωρίζουμε τις ημερομηνίες
Ο απόλυτος προορισμός πριν τα Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους, που χωρίζεται σε 2 μέρη.

35 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου στην Κύπρο
Μπήκε ο Αύγουστος και το νησί γέμισε με φεστιβάλ, μουσική και υπέροχες εκδηλώσεις


Ζωντανή μουσική κάτω από τα αστέρια με πλούσιο μπουφέ και αγαπημένες μελωδίες
Λαϊκή – Ρεμπέτικη βραδιά στο Achna Lake Donkey Park

Ο Αύγουστος στον Δήμο Πάφου είναι γεμάτος εκδηλώσεις
Δες αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα

Η Βασιλική Χατζηαδάμου στην καλοκαιρινή χοροεσπερίδα της Λεμύθου
Όλες οι λεπτομέρειες για το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του χωριού


Στα Λεύκαρα θα στηθεί το (πιο μεγάλο) Street Food Party
Με φαγητό, ποτό και την πιο ανεβαστική μουσική

Μια μαγευτική νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό, στο μουσείο Ελιάς, με δωρεάν μπίρα
Βλέπουμε τα πεφταστέρια του Αυγούστου, με καλή παρέα και μπίρα!

Ο Marky Mark, η επίσημη μασκότ του FIBA EuroBasket 2025, σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην πλατεία
Γιορτάζουμε το FIBA EuroBasket 2025!

Ο Πολύστυπος έφτιαξε πρόγραμμα για το καλοκαίρι
Όλα όσα θα συμβούν στο χωριό τον Αύγουστο

Καλοκαίρι στον Αγρό, με συναυλίες, παραστάσεις και πάρτι
Ένα πλούσιο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων ετοίμασε για το καλοκαίρι ο Αγρός