Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Δημιουργίες του κόκκινου πηλού

Η Λουίζα Κωνσταντίνου λατρεύει την κυπριακή Παράδοση

Δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2015

Εκτός από την αγγειοπλαστική, -με την οποία ασχολείται με πάθος-, ξέρει ξυλογλυπτική, υφαντική, σκαλίζει κολότζια, κεντά, κάνει ψηφιδωτό, χαρακτική στο γυαλί…

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Ο παππούς της ήταν αγγειοπλάστης από τη Λάπηθο κι έτσι από μικρή είχε επαφή με την τέχνη αυτή. Αν και γεννήθηκε στη Γαλάτα, όταν παντρεύτηκε ήρθε στον Κόρνο, στον τόπο όπου η αγγειοπλαστική έχει παράδοση. Βλέποντας μόνο μεγάλες σε ηλικία γυναίκες να ασχολούνται και με την ανησυχία ότι αν δεν εμπλακούν νέες κοπέλες, ίσως η αγγειοπλαστική του τόπου μας να απειλείτο να εξαφανιστεί, αποφάσισε να μάθει και να συνεχίσει την παράδοση! ‘Την παράδοση μας πρέπει να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού’, μας λέει εμφαντικά.

Με έμπνευση την Κυπριακή φύση

Άρχισε να φτιάχνει αγγεία από το 2004. Κι ενώ τα παραδοσιακά αγγεία έχουν κατ’ εξοχήν δικά τους ονόματα, οι δικές της δημιουργίες, -επειδή είναι παράγωγα της Κυπριακής φύσης-, διατηρούν τα δικά τους! Φτιάχνει ρόδια, κολοκύθες, αμύγδαλα, χειρομύλια, ελιόμυλους, στολίδια, κορώνες, πεταλούδες, χελώνες, λεμόνια – παράξενα από τη λεμονιά της κ.ά.

Όσο γυρίζει ο τροχός…

Στο Κόρνο ο τροχός είναι ξύλινος, τετράγωνος, ποδοκίνητος. Το αγγείο το κτίζει βήμα-βήμα και όταν τελειώσει το αναποδογυρίζει και αφαιρεί τον περιττό πηλό ώστε να πάρει το αγγείο την τελική του μορφή. Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, ειδικά στα μεγάλα αγγεία όπως είναι τα πιθάρια. Τα εργαλεία της είναι ένα κομμάτι ύφασμα, καλάμι, νήμα για να δένει τα μεγάλα αγγεία την ώρα κατασκευής τους, ένα κομμάτι χτένια, μια οδοντογλυφίδα, και η μάχαιρα που με αυτή αφαιρεί τον περιττό πηλό.

Θέλει συνεχιστές…

Το όνειρο της είναι να φτιάξει έναν πολυχώρο όπου θα μπορέσει να στεγάσει όλες τις παραδοσιακές τέχνες που γνωρίζει και να τις μεταλαμπαδεύει σε νέους και ξένους, για να μπορούν -ειδικά οι νέοι μας- να έρχονται σε επαφή με την παράδοση μας. Εύχεται η κυβέρνηση κάποια στιγμή να επενδύσει σε μια τέτοια προσπάθεια.

 

Γυριστάρι (99781458 / fcbk: Παραδοσιακή αγγειοπλαστική, Λουίζα Κωνσταντίνου) Κόρνος.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close