Nightlife & Music , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το Έθνικ Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού στην Πλατεία Ηρώων [τον Ιούλιο]

Μεσχήματα και μουσικούς του Κόσμου...

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2015

Το Έθνικ Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια. 10 χρόνια από τότε που το Θέατρο Ριάλτο εισήγαγε μια σειρά ανοικτών μουσικών εκδηλώσεων στην Πλατεία Ηρώων με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ανοχής και αποδοχής στη διαφορετικότητα.

Σ' αυτά τα 10 χρόνια το πολύχρωμο Έθνικ Φεστιβάλ μεγάλωσε, διαφοροποιήθηκε και μετονομάστηκε μάλιστα σε Cyprus Rialto World Music Festival, παραμένοντας ωστόσο πάντα μια συνάντηση σχημάτων και ήχων από διάφορες χώρες.

Αν μάλιστα σημειώσεις και τη φετινή συμπερίληψή του στα 11 Φεστιβάλ Παγκύπρια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe... τότε θα καταλάβεις γιατί δεν πρέπει να το χάσεις ούτε φέτος!

Το  θέατρο Ριάλτο λοιπόν  υποδέχεται και φέτος, όπως κάθε καλοκαίρι τον Ιούλιο, σχήματα και μουσικούς του Κόσμου στην Πλατεία Ηρώων. Μεταφέροντας τη σκηνή του  σ΄ όλη την Πλατεία, μοιράζεται με ένα κοινό που ολοένα και μεγαλώνει, μουσικές  που εκπορεύονται μεν από την παράδοση, αλλά φτάνουν στο σήμερα, στο μουσικό παρόν. Αναδεικνύονται έτσι Μουσικές με κοινές αφετηρίες και επιρροές, που αντλούν την έμπνευση τους από την παράδοση της κάθε χώρας, κυρίως από την περιοχή της Μεσογείου και βεβαίως η Κύπρος προβάλλει ως γέφυρα μεταξύ τους.

Ποιοι θα βρεθούν φέτος στην Πλατεία;
H ψυχή της Πορτογαλίας αναδεικνύεται μέσα από τη συναυλία της Claudia Madur (Παρασκευή 3/7), μιας νεαρής φωνής, από τις πιο όμορφες της Πορτογαλίας, που δίνει νέα πνοή στο Fado. 

Οι Yamma Ensemble (Τετάρτη 8/7) από το γειτονικό Ισραήλ ενσωματώνουν μουσικά στοιχεία από τη Μέση Ανατολή με Δυτικές μουσικές φόρμες, συνδυάζοντας μελισματικό τραγούδι από Ανατολικά Μακάμ και εξερευνώντας ασυνήθιστους ρυθμούς στο πλαίσιο  ενός ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico (Παρασκευή 17/7) με τα Τραγούδια της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που αποτέλεσε και αποτελεί φιλόξενο σπίτι για πολλούς πολιτισμούς, θρησκείες και εθνικές κοινότητες, τους δίνουν φωνή έκφρασης. Με την ξεχωριστή ερμηνεία της Σαβίνας να γίνεται εκπρόσωπος των μύθων της πόλης.

Η συμμετοχή κύπριων καλλιτεχνών είναι και φέτος δυναμική με τρία σχήματα. Οι Afro Banda Banana (Τρίτη 14/7) αφοσιωμένοι στους ήχους της Afrobeat μουσικής,  συνδυάζουν παραδοσιακούς ρυθμούς από την Αφρικάνικη χορευτική παράδοση μαζί με την τζαζ και funk μουσική. Με φωνές, πνευστά, κρουστά, έγχορδα, φανκ riffs το 9μελές σχήμα υπόσχεται χορό.

Η Amalgamation Choir (Τρίτη 21/7), υπό την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου, ερμηνεύει παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια. Ένα ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού Μεσογειακού ήχου, της ηχούς των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας.

Τέλος η ομάδα των Rumba Attack με ένα ποικίλο, σε ρυθμούς και μουσικές, ρεπερτόριο που το χαρακτηρίζει ο Flamenco ήχος, θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις, επιλεγμένες διασκευές παλιών ελληνικών κομματιών, ενώ με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν σε έθνικ ακούσματα.

Το Φεστιβάλ συμπληρώνεται και φέτος με το θεσμό του Rialto Residency ο οποίος  άρχισε από το 2012 και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται με τη συνεργασία της κοινότητας Πλατρών. Πρόκειται για ένα  πρόγραμμα μουσικής συνεύρεσης, όπου κύπριοι μουσικοί συναντώνται και συνεργάζονται με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Αυτή τη χρονιά το Rialto Residency φιλοξενεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη Ross Daly (Σάββατο 4/7, Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών & 5/7, Καταρράκτης Καληδονίων). Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων - κρητική λύρα, Αφγανικό ραμπάμπ, λαούτο, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, ούτι, σάζι και ταμπούρ - ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο, δουλεύοντας με τη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό.

Μέσα από την παραμονή και κοινή μελέτη του Ross Daly με καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο και την Κέλυ Θωμά, θα αναπτυχθεί μια ανανεωμένη ανάγνωση διαφόρων μουσικών παραδόσεων η οποία θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών ενώ απόσπασμα της θα παρουσιαστεί επίσης στον χώρο του Καταρράκτη των Καληδονίων.

Με όλες τις  εκδηλώσεις του Έθνικ Φεστιβάλ να είναι ανοικτές στο κοινό, το ίδιο το Φεστιβάλ αποτελεί μια πολύχρωμη μουσική συνάντηση στην οποία συναντώνται όχι μόνο μουσικοί από διάφορες χώρες αλλά και θεατές όλων των εθνικοτήτων που είτε κατοικούν μόνιμα είτε επισκέπτονται περιστασιακά την χώρα μας.

 

Διοργάνωση: Θέατρο Ριάλτο, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού,  Κοινότητα Πλατρών, Event Pro

Στηρίζουν: Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, Δήμος Λεμεσού, ΤΕΠΑΚ και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20.30 - Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 77 77 77 45 www.cyprusrialtoworldmusic.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close