Δημοσιεύτηκε στις 04 Απριλίου 2018
Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές της συνταγής της φλαούνας ως προς το σχήμα, τα αρωματικά, τη γεύση, τα είδη των τυριών, τη σύνθεση του 'φωκού', τα συστατικά της ζύμης και την επάλειψη.
Ως προς το σχήμα μπορεί να είναι τριγωνικές, τετράγωνες ή στρογγυλές.
Ως προς την προσθήκη αρωματικών σε κάποιες περιοχές προστίθεται κανέλα, αλλού κανναβούρι (καβουρδισμένο ή ωμό) -κυρίως στην Πάφο, αλλά αναφέρεται και σε άλλες περιοχές όπως σε Πεδουλά, Αγρό, Στρόβολο, Λύμπια. Αλλού (περιοχή Πιτσιλιάς), πρόσθεταν στη γέμιση ψευδοκρόκο (ζαχαρά), για να αποκτήσει πιο έντονο κίτρινο χρώμα η γέμιση. Επίσης διαφέρει η αναλογία σε μαστίχα και μαχλέπι.
Ως προς τη γεύση μπορεί να είναι αλμυρή ή γλυκιά. Αλμυρή γίνεται χωρίς την προσθήκη σταφίδων ή και με προσθήκη αλατιού, γλυκιά γίνεται με προσθήκη μικρών ή μεγάλων σταφίδων ή και ζάχαρης.
Ως προς τα είδη τυριών συνήθως χρησιμοποιείται παφίτικο τυρί και χαλούμι (αναλογία 1 κιλό παφίτικο-1 χαλούμι). Κάποιες νοικοκυρές προσθέτουν και κεφαλοτύρι (κασκαβάλι), για να γίνουν πιο αλμυρές. Τα τυριά πρέπει να είναι ημίσκληρα ή σκληρά, για να τρίβονται εύκολα και να μη λασπώνει η ζύμη. Ωστόσο τα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα θεωρούνται πιο νόστιμα. Στα νεότερα χρόνια προσθέτουν και αναρή, για να γίνουν πιο 'ελαφριές'. Οι 'διαιτητικές' φλαούνες γίνονται με βάση την αναρή (μυζήθρα).
Ως προς τη σύνθεση του 'φωκού' κάποιες νοικοκυρές διαλύουν το προζύμι με τα αβγά, άλλες το διαλύουν με χλιαρό γάλα. Αντί προζύμι, αρκετές προσθέτουν baking powder ή και μαγιά. Μπορεί επίσης να συνδυαστούν 2 διογκωτικά υλικά. Στο 'φωκό' μπορεί να προστεθεί αλεύρι ή και σιμιγδάλι.
Τέλος, ως προς τη σύνθεση της ζύμης, παραδοσιακά 'ρύζιαζαν' το ζυμάρι με ελαιόλαδο. Σήμερα χρησιμοποιούν σπορέλαια ή φυτικό λίπος (spry). Σε κάποιες περιοχές αναφέρεται η παρασκευή της ζύμης με γάλα και αβγά. Κάποιες νοικοκυρές (τα τελευταία χρόνια) προσθέτουν και χυμό πορτοκαλιού. Κάποιες δεν χρησιμοποιούν γάλα, διότι ισχυρίζονται πως η ζύμη σκληραίνει. Στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού τις φλαούνες τις φτιάχνουν αρκατένες, δηλαδή με τον αρκάτη. Πρόκειται για το ειδικό προζύμι που παρασκευάζεται από τον αφρό των ρεβιθιών, με το οποίο γίνονται τα αρκατένα παξιμάδια. Τις προτιμούν επίσης πιο μυρωδάτες, εξ ου και χρησιμοποιούν μπαχαρικά που μπαίνουν και στα αρκατένα παξιμάδια: ζιζίμπρι (πιπερόριζα, ή ντζίντζερ), μαστίχα και μαχλέπι.
Τέλος, ως προς την επάλειψη, συνήθως αλείβονται με κρόκο αβγού. Στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιείται και το ασπράδι ή μόνο ασπράδι, για να γίνουν πιο 'διαιτητικές'.
Αναφέρεται, επίσης, ότι παλαιότερα χρησιμοποιούσαν το λίπος του γάλακτος, γνωστό ως 'καφούρκα', για επάλειψη.
(Σημ. Στάλω Λαζάρου - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής).
Σχετικά
RESERVA 52 LOUNGE: Μια all-day γαστρονομική εμπειρία στο κέντρο της Λευκωσίας
Iδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας -από τον πρωινό καφέ και το lunch, μέχρι το δείπνο, τα after-work drinks και τις πιο ιδιαίτερες περιστάσεις
O σεφ Σταυρής ετοιμάζει ένα "δυνατό" steak night
Η βραδιά για τους λάτρεις του καλού κρέατος επιστρέφει στο Stavris Kitchen
Τις Κυριακές πάμε για steak, pasta και κρασί στο βουνό
Στο ALMA στην Κυπερούντα, οι Κυριακές αποκτούν νέο γαστρονομικό ενδιαφέρον
Αυτή η πιτσαρία αναδείχθηκε η καλύτερη στον κόσμο - Και δεν βρίσκεται στην Ιταλία
Δεν βρίσκεται ούτε στη Νάπολη ούτε στη Νέα Υόρκη, αλλά στο Λονδίνο, και αναδείχθηκε η καλύτερη πιτσαρία στον κόσμο
Το Tocayo παρουσιάζει τη νέα σειρά «Experimental Cocktails»
Καινοτομία, Σύγχρονη Μιξολογία και Culinary Ακρίβεια
Σεπτέμβριος στο Λατσί: χαλαρές μέρες, θάλασσα και ηλιοβασιλέματα στο Island Beach Bar
Το ημερολόγιο μπορεί να λέει ότι το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, αλλά στο Λατσί υπάρχουν ακόμη πολλές μέρες που μοιάζουν ακριβώς με καλοκαίρι
Γνωστό ταβερνάκι στις 25 του μήνα θα σερβίρει το τελευταίο οφτό της σεζόν
Ωστόσο αφήνουν ένα μικρό teaser για τον χειμώνα, προαναγγέλλοντας πως κάτι καινούργιο «μαγειρεύεται»
Δεν έχεις ΙΔΕΑ τι έρχεται στο κέντρο της Λευκωσίας
Ένα νέο all-day spot ετοιμάζεται να δώσει διαφορετικό ρυθμό στις εξόδους μας, μεταφέροντάς μας από το χαλαρό brunch μέχρι τα βραδινά drinks και τα DJ sets
27 ξεχωριστά μέρη για να βγεις στη Λευκωσία
Μια λίστα με εστιατόρια που ξεχώρισαν και είναι ανάμεσα στα υποψήφια των 22ων Cyprus Eating Awards.
Πάμε για "Brandy Sour" και πορτοκαλόπιτα στο καφενείο
Ένα απόγευμα στο καφενείο που θα θυμίζει Κυριακάτικο τραπέζι
Tripadvisor: Τα 25 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2026 – Ανάμεσα τους και ένα ελληνικό
Η φετινή κατάταξη ταξιδεύει τον επισκέπτη γαστρονομικά από τη Νότια Αμερική και την Ασία έως την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.